Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΠΑΕΓΙΑ (παραλλαγή) με Θαλασσινά

Μετά από την απαίτηση των χιλιάδων αναγνωστών αυτού του ιστολογίου (Γειά σου Αλίκη από την Κύπρο), είμαι υποχρεωμένος να γράψω την παραλλαγή της παέγιας , που κάναμε πέρσυ. Φέτος την ξεχάσαμε.
Η Παέγια (paella) και όχι "παέλια", έχει καθαρά Ισπανική προέλευση και , η γνήσια, γίνεται με κρέας λαγού ή/και κοτόπουλου, με ρύζι και λαχανικά.
Η προσθήκη θαλασσινών δένει με τα κρεατικά και είναι και αφροδισιακότερη.

Πρέπει να γίνεται στο ειδικό τηγάνι, χωρίς χερούλι, με δύο μεταλλικά χερουλάκια, σαν σαχανάκι, ΣΑΧΑΝΑΡΑ θα λέγαμε, που να μπορεί να μπει στον φούρνο.

ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα

400 γρ. ρύζι καρολίνα
2 πιπεριές κόκκινες, Φλωρίνης, ψημμένες, σε λωρίδες
400 γρ. ντομάτες σε κύβους, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένς
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
500 γραμ. στήθος κοτόπουλου, σε κύβους
250 γρ. ψαρονέφρι, σε κύβους (χοιρινό φιλέτο)
250 γρ. κυδώνια (θαλασσινά, όχι τα γνωστά φρούτα)
12 γαρίδες μεγάλες
8 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
3 πρέζες κρόκο Κοζάνης (σαφράν) στήμονες, όχι σκόνη
1 φύλλο δάφνης
1 κ.γ. πάπρικα
3/4 του λίτρου ζωμό κοτόπουλου, ζεστό
1 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το λάδι και σωτάρουμε το κοτόπουλο. Το βγάζουμε από το τηγάνι, το αλατοπιπερώνουμε και το διατηρούμε ζεστό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το χοιρινό.
Προσθέτουμε τα κυδώνια και τα σωτάρουμε μέχρι να ανοίξουν. Πετάμε αυτά που δεν άνοιξαν.
Τέλος σωτάρουμε τις γαρίδες μέχρι να κοκκινίσουν. Διατηρούμε τα θαλασσινά και αυτά ζεστά.
Αυτά γίνονται και για να αρωματίσουμε το λάδι.
Σε μέτρια φωτιά, βάζουμε -στο ίδιο λάδι- το κρεμμύδι και το σκόρδο, χωρίς να ροδίσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες και σοτάρουμε για 5.
Ανακατεύουμε τον κρόκο με την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι και τη δάφνη. Ρίχνουμε το ζωμό και αφήνουμε να πάρει βράση.
Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε, σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά, αλλά όχι όλα. Τελευταία ρίχνουμε τις πιπεριές.
Αραδιάζουμε από πάνω το κοτόπουλο, το χοιρινό και τα θαλασσινά και σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και αφήνουμε την παέγια να ψηθεί για 15'.

Σερβίρουμε κατευθείαν από το φούρνο, γαρνιρισμένη με φέτες λεμονιού.


Λένε ότι το μυστικό της καλής και νόστιμης παέγια, είναι στο νερό του ζωμού.

Πρέπει, λέει, να είναι από κάποια ειδική πηγή, σε ένα χωριό της Ισπανίας (μου διαφεύγει το όνομα τώρα και όταν το θυμηθώ, θα το γράψω στα σχόλια).

Το νερό λοιπόν αυτό είναι πλούσιο σε Ασβέστιο και Μαγνήσιο, σαν το νερό που μας ποτίζει η ΕΥΑΘ, στη Θεσσαλονίκη. Μόλις βράσεις νερό, η κατσαρόλα πιάνει άλατα (Ανθρακικό Ασβέστιο CaCO3).
Αν δεν μπορείτε να βρήτε κυδώνια (Θαλασσινά είπαμε), τότε μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με μύδια. Πάλι ισχύει το "όσα δεν ανοίξουν, τα πετάμε).
Επίσης να προσθέσουμε καραβίδες ή/και καλαμάρι σε ροδέλες.

Αυτή είναι μία παραλλαγή της Ισπανικής Παέγια, βασισμένη σε συνταγή του Ανδρέα Γάβρη, εστιάτορα του εστιατορίου "Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω", στο Λιτόχωρο Πιερίας.

14 σχόλια:

Anestis Ketsetzidis είπε...

Μάλλον για το Λιτόχωρο είμαστε.

Alice World είπε...

Δύσπιστε, σ'ευχαριστώ πολύ που έκανες την χάρη. Η συνταγή ακούγεται πεντανόστιμη, θα την δοκιμάσω και θα σου πω εντυπώσεις. Κάθε φορά που επισκέφτομαι το μπλογκ σου μου τρέχουνε τα σάλια, τιναι αυτή η κατάσταση¨!

Η τρελή είπε...

Πράγματι πολύ ωραία η συνταγή Δύσπιστε!
Αν δεν κάνω λάθος, αυτό το ειδικό σκεύος λέγεται "παέγια" εξού και το όνομα της συνταγής!
Καλημέρα!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Ανέστης: Δίνω και το σχετικό link, αλλά πριν φτάσεις εκεί χρειάζεται να έχεις "παρωπίδες" και να μή βλέπεις αριστερά την Κόλαση.
Και σαν κόλαση εννοώ πολλές ψησταριές με σούβλες.
Ο Παράδεισος της χοληστερίνης!!!
___________
@ Alice World: Περιμένω εντυπώσεις. Για την Θεσσαλονίκη και τα στέκια της, θα κάνω ανάρτηση σύντομα. Keep in touch!!
___________
@ Τρελή: Πράγματι αυτό το τεράστιο σαχανάκι, λέγεται "Paella"(Παέγια) και έδωσε όνομα στη συνταγή.
Και η "ειδική" πηγή για το "ειδικό" νερό, λέγεται Alegria, στο χωριό Bunol.

ξωτικό είπε...

μιάμμμμμμ !
εμένα πάντως με έπεισες !

(ελπίζω να είσαι γουρλής γιατί ο σύζυξ μου όλο γκρινιάζει πως απο τότε που τον... έρηξα δεν ξανάφτιαξα παέγια. (έεεε είχα μια συνταγή 2 σελίδες απαπαπάαα)

ο γάμος μου στα χέρια σου !

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Ξωτικό: Με παέγια βρήκες να τον ρίξεις;
Χάθηκε ένα ωραίο στιφάδο;
Πάντως τέτοια ευθύνη δεν μπορώ να σηκώσω.
Εννοείται ότι αν ενισχύσεις τα θαλασσινά, μπορεί και να μη μπορείς να τον συμμαζέψεις....
Καλό απόγευμα.

Betty's Cuisine είπε...

τη λιγουρεύτηκα τη παέγια σου, αλλά περιμένω εναγωνίως την ανάρτηση για τα στέκια της Θεσσαλονίκης ~ ετοιμάζω μια επίσκεψη σύντομα και θέλω να είμαι ενημερωμένη, μη μου ξεφύγει καμμιά θερμίδα!!!

kiki είπε...

Δεν έχω φάει ποτέ και θα ήθελα να δοκιμάσω...

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

τώρα ζήλεψα!!!!!!!!!!

Mageirix είπε...

Αγαπητέ ΔΥΣΠΙΣΤΕ.
Ευχαριστώ πολύ που αναφέρατε την πηγή της συνταγής. Σπάνια στις μέρες μας υπάρχει αυτό το ήθος. Οι περισσότεροι προτιμούν να τα αναφέρουν όλα ως "δικά" τους.
Με εκτίμηση
Ανδρέας Γάβρης
http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_qsite7_1_11/06/2009_283895

Και όποτε σε φέρει ο δρόμος από το Λιτόχωρο πέρνα να γνωριστούμε

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Mageirix: Ευχαριστώ για την παρουσία σου στο φτωχικό μου.
Εννοείται ότι, μόλις οι συνθήκες γίνουν κατάλληλες, θα ΞΑνάρθω και θα ΞΑΝΑγνωριστούμε.
Οι κρίσεις σου, Αγαπητέ Ανδρέα, είναι τιμή για τον "ΔΥΣΠΙΣΤΟ"
__________________

Juanita La Quejica είπε...

Νερό από την πηγή Alegría στο Buñol, αυτό είναι το μυστικό.

http://juanitalaquejica.blogspot.com/2006/11/paella.html

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Juanita La Quejica :
Ευχαριστώ για την υπενθύμηση και την παρουσία σας εδώ!

Σας παρακολουθούσα τακτικά την εποχή του Hungry.gr και εκτιμώ τις άριστες γνώσεις σας!!!

Τιμή μου το σχόλιο σας!
____________________

Juanita La Quejica είπε...

Καλό Μήνα!
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.