Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

ΓΚΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ...ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ !!


Στη ζωή μου είχα πολλές γιαγιάδες. Η πραγματική μου γιαγιά,
ζούσε στον Πειραιά, δευτεροπαντρεμένη, ενώ η αδελφή της μεγάλωσε την μητέρα μου και ήταν η Γιαγιά Δήμητρα, από την
Κωνσταντινούπολη, με επάγγελμα οικιακά, άψογη μαγείρισσα, και νοικοκυρά.
Στα χειρόγραφα της υπάρχει συνταγή για το "Γκιουβέτσι" με την
εκτέλεση αριθμημένη, πράγμα πολύ σπάνιο. Δεν ξέρω γιατί.
Συνήθως έγραφε μόνο τα υλικά. Η εκτέλεση ήταν στο μυαλό.
Έτσι την γράφω και εγώ και άν μπορεί κανείς ας το εξηγήσει.....
ΥΛΙΚΑ
Μισή Οκά μοσχάρι σπάλα (σημ.: 1/2 οκά=640 γραμ.)
Μισή Οκά ντομάτες ώριμες (σημ.: =640 γραμ.), ξεσποριασμένες και τριμμένες στον τρίφτη
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
100 δράμια λάδι (σημ.: 1/4 οκά=320 γραμ.)
3 κουταλιές βούτυρο νωπό (σημ.: φρέσκο, αλλά αντικαταστ. με λάδι)
Μισή οκά κριθαράκι (σημ.: έβαλα 1 πακέτο, 500 γραμ.)
Νερό ζεστό
Μισό κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
Κεφαλοτύρι τριμμένο (σημ.: έβαλα μυζήθρα ξερή τριμμένη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πλένουμε το κρέας, στραγγίζουμε καλά τα κομμάτια.
2. Αλευρώνουμε τα κομμάτια, τα τινάζουμε καλά να φύγει το πολύ αλεύρι και τα αφήνουμε σ'ένα πιάτο.
3. Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα, ρίχνουμε τα κομμάτια και τα γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα. Όχι πηρούνι, για να μη τα τρυπήσουμε, ώστε να πάρουν χρώμα απ'όλες τις πλευρές και τα βάζουμε σ'ένα πιάτο.
4. Χαμηλώνουμε την φωτιά και ξαναρίχνουμε το κρέας στην κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να τσιγαρίζεται ξανά, ρίχνουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό, ανακατεύοντας συνεχώς για 2-3 λεπτά και αφήνουμε να σιγοβράσει 15 λεπτά.
5. Ρίχνουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το σκόρδο, το πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσει μια ώρα ακόμη. Ελέγχουμε το νερό και αν χρειασθεί συμπληρώνουμε.
6. Ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε κουνώντας κυκλικά την κατσαρόλα.
7. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο (ή το λάδι) και σωτάρουμε το κριθαράκι μέχρι να αρχίσει να αλλάζει χρώμα. Προσθέτουμε 3 φλυτζ. ζεστό νερό και, ανακατεύοντας συνεχώς, το βράζουμε 2-3 λεπτά.
8. Βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος στη γάστρα ή στο γκιουβέτσι, ρίχνουμε το κριθαράκι με το νερό του.
9. Μετράμε τη σάλτσα του κρέατος και προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να γίνει 4 φλυτζάνια και το ρίχνουμε στη γάστρα. Συνολικά πρέπει να είναι η αναλογία 3 1/2 φλυτζ. νερό για κάθε φλυτζ. κριθαράκι. (σημ.: ένα πακέτο κριθαράκι 500 γραμ. είναι 3 φλυτζ.τσαγιού. Άρα θέλουμε 10 1/2 φλ. σάλτσα, νερό που βράσαμε το κριθαράκι και νερό έξτρα).
10. Ψήνουμε με σκεπασμένη γάστρα για μια ώρα περίπου στους 180 οC, μέχρι να ψηθεί το κριθαράκι και να έχει αρκετό ζουμί ακόμη.
11. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με χοντροτριμμένο κεφαλοτύρι και ψήνουμε ξεσκέπαστο για λίγο ακόμη.
12. Αφήνουμε το φαγητό να "αναπαυθεί" για μισή ώρα και σερβίρουμε, πασπαλίζοντας την επιφάνεια του πιάτου με τυρί, κατά τα γούστα του καθενός.

Σημείωση: Εγώ ξεπέρασα λίγο τις αναλογίες του νερού, έγινε ζουμερό, αλλά και την επόμενη μέρα ήταν τέλειο και όχι στεγνό, σαν αυτό που έκαμνε η γυναίκα μου παλιότερα, με άλλη πιο απλή συνταγή.
Θυμάμαι ότι η μητέρα μου το έκανε και με μακαρονάκι κοφτό. Και έτσι καλό ήταν.
Την τελευταία "ανάπαυση" την παραβίασα, γιατί η ώρα είχε πάει 3 και πεινούσαμε.
Παλιότερα το κάμναμε με άλλες, πιό απλές, συνταγές και γινόταν επίσης καλό.
Posted by Picasa

10 σχόλια:

Betty Manousos είπε...

Μ'ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ! ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ. ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΟ!
ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΕΠΙΣΗΣ Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ. :)

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

μωρέ αμέσως ορμάμε να μη χαθεί το ζουμάκι, όσο μπλουμ και να γίνει το ρουφάει η μανέστρα, σιγά μη μείνει για την άλλη μέρα, εμάς νηστικούς θα μας αφήσεις; άκαρδε!!

mar9659 είπε...

Καλημέρα έτσι ακριβώς το κάνω και εγώ....Δύσπιστε μου,μόνο που βάζω και μία τριμμένη πιπεριά πράσινη..γίνεται ακόμη ποιό νόστιμο!!το γιουβέτσι είναι η αδυναμία της οικογένειας μου!!Να είσαι καλά!

Global Greek είπε...

jiami jiami jiami! αρχισα να πειραματίζομαι με τη μαγειρική και θα το δοκιμάσω!

Lila Xagorari είπε...

Θέλω κι εγώ γκιουβέτσι... και κρασάκι να μην ξεχνιόμαστε!
Και αριθμημένο και χωρίς αρίθμηση αγαπημένο!

Betty's Cuisine είπε...

αγαπημένο φαγάκι, το φτιάχνω σε πιο απλουστευμένη έκδοση για πιο γρήγορα αλλά πάντα πεντανόστιμο - ανάρπαστο γίνεται!

Ανώνυμος είπε...

ευτυχως που μολις εφαγα

ετσι οπως τα γραφεις ανοιγεις την ορεξη και στον πιο ανορεχτικο!!!!!!!

υπεροχα τα πιατα

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Επέστρεψα κι εγώ...
(Καιρός ήταν!!!)

Οι συνταγές των γιαγιάδων μας είναι ανεκτίμητης αξίας και σίγουρης επιτυχίας και νοστιμιάς, αρκεί να έχουμε το χρόνο και την υπομονή να τις εκτελέσουμε κατά γράμμα...
Οι παλιές νοικοκυρές τηρούσαν μια ιεροτελεστεία στη μαγειρική τους...

Τέλειο το ΓΚΙΟΥΒΕΤΣΙ της γιαγιάς!
Ευχαριστούμε φίλε Σταύρο που το μοιράστηκες μαζί μας.

Καλό απόγευμα,
με αγάπη πάντα....

alitaki είπε...

kalispera.tha sou klepso tin sintagy....,xaxaxa.

Lila Xagorari είπε...

Κύριε Σταύρο περάστε να παραλάβετε βραβειάκια. Ένδυμα επίσημο!