Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

ΑΡΑΚΑΣ ΛΑΔΕΡΟΣ


Οι καρποί του "πίσου" είναι ο λεγόμενος "αρακάς".
Πίσος είναι το φυτό μπιζέλι......και "πισοειδές" είναι
ένα από τα οκτώ οστάρια του καρπού, που μοιάζει
με μπιζέλι......και όπως έλεγε ένα τραγουδάκι στην
"Τενεκεδούπολη",
"Το μικρό μπιζέλι
χορεύει τσιφτετέλι κλπ κλπ "
τέτοιο τσιφτετέλι θα χορέψει και το ουρικό οξύ, όσων
κάνουν κατάχρηση.
Για να μη ξεχνιόμαστε......

Η συνταγή που ακολουθεί, έγινε το μεσημέρι σε χρόνο dt,
που λένε, με τα ακόλουθα........

ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες
800 γραμ. αρακά κτψγμ. extra fine (2 σακκουλάκια των 400 γρ.)
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
1 φλ.τσαγ. ελαιόλαδο
4 κουτ.σουπ. Άνιθο ψιλοκομμένο
2 πατάτες μέτριες σε μικρά κυβάκια (σαν ζάρια. Οι ταβλαδόροι ξέρουν)
1 1/2 φλ.τσαγ. νερό
Αλάτι & πιπέρι

Και φθάνουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας χύτρα ταχύτητος,
με τον ακόλουθο τρόπο....
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι στο λάδι, ρίχνουμε τους κύβους πατάτας και σωτάρουμε λίγο ακόμη, ανακατεύοντας, με ξύλινη κουτάλα, συνέχεια, για μή κολλήσουν οι πατάτες.
Ρίχνουμε τον αρακά, όπως είναι από την κατάψυξη και ανακατεύουμε για λίγο, μέχρι να δούμε ότι "λαδώθηκε".
Ρίχνουμε το νερό, το αλατοπίπερο και όταν αρχίσει να βράζει, κλείνουμε το καπάκι της χύτρας.
Στα 4 λεπτά από το σφύριγμα της βαλβίδας, κλείνουμε την φωτιά και σε 2 λεπτά αποσύρουμε την χύτρα. Εκτονώνουμε και ανοίγουμε. Ξανά στο μάτι, ρίχνουμε τον άνιθο, ανακατεύουμε καλά μέχρι να μειωθεί το υγρό στο επιθυμητό.
Οι πατάτες βοηθούν το φαγητό να χυλώσει και να ομογενοποιηθεί.
Κρυώνει λίγο και σερβίρουμε με τυρί φέτα, που είναι απαραίτητη για τα λαδερά.
Τρώγεται και κρύο, όπως όλα τα λαδερά.
Καλή σας όρεξη

Posted by Picasa

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Capten εσυ δεν προκειται να πεινάσεις ποτε βλεπω.
Λέω στα ταξίδια να ερχομαι και εγώ παρέα.

Καλημέρα φίλε μου.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Φιλαράκι, εδώ την πάτησες!!
Το κουζινάκι της plastimo, που είχε το σκάφος, με δύο μάτια και γκρίλ,
καταργήθηκε μόλις ήρθε στα νερά μας.
Ο νηογνώμων είχε πει ότι είναι πολύ καλή η εγκατάσταση, αλλά φοβάμαι τα υγραέρια.
Βρίσκεται πάντως στο πατάρι του σπιτιού, έτοιμο για επανεγκατάσταση.
Σίγουρα όμως δεν θα πεινάσουμε!!!
Καλή σου μέρα...

Anestis Ketsetzidis είπε...

Καλή μας όρεξη.

ανέμη είπε...

Τί πιο ωραίο να σου μαγειρεύουν τόσο όμορφα...

Ευχαριστώ για τη ματιά στις ''ξερολιθιές''

Ανώνυμος είπε...

Λοιπον εχω φιαξει μια πατεντα στο σκάφος που με 8bf μπορεις να τηγανίζεις και να μαγειρεύεις οτι θέλεις οπου θελεις. Ουτε κουζίνες ουτε μάτια ουτε τιποτα, και το κυριώτερο,οταν τελειώσεις το χρησιμοποιεις για σκαμπο.Πες μου αμα σε ενδιαφέρει να σου το στείλω με ενα email.Εδω στην περιοχή μου το εχουν φιάξει ολοι ειναι απίστευτο.

Ανώνυμος είπε...

αρακας ε??δεν ειναι κι απ τα αγαπημένα μου φαγητα

μα εσύ τον κανεις λαχταριστο
αντε στειλε καμια μεριδουλα
χαχα