Ψάχνοντας στο συρτάρι με τις χειρόγραφες συνταγές, βρίσκω μια με γράμματα της Ράνιας, που έγραφε αυτόν τον τίτλο. Η Τζόϋ είναι φίλη και συνάδελφος της, από την Πάτρα και φαίνεται ότι είχε δώσει την ρετσέτα αυτή.
Είπα λοιπόν, μιας και είχαμε όλα (σχεδόν) τα υλικά, να απαντήσω στο σκληρό ερώτημα "Τι θα φάμε σήμερα;"(και αύριο!).
Έγινε το αποτέλεσμα που φαίνεται....
Είπα λοιπόν, μιας και είχαμε όλα (σχεδόν) τα υλικά, να απαντήσω στο σκληρό ερώτημα "Τι θα φάμε σήμερα;"(και αύριο!).
Έγινε το αποτέλεσμα που φαίνεται....
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες (σε pyrex οβάλ 40x30 εκατοστά)
2 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες κομμένες σε ροδέλλες
4 πιπεριές χοντρές σε ροδέλλες
2 πατάτες σε φέτες
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
3 τομάτες αποφλοιωμένες τριμμένες στοντρίφτη
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 φλυτζ.τσαγ. ελαιόλαδο
1/2 νεροπότηρο λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
400 γραμ. φέτα ή γιδοτύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεπικρίζουμε τις μελιτζάνες σε αλατόνερο.
Ψήνουμε τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και τις πατάτες σε δυνατό φούρνο, μέχρι να μαλακώσουν λίγο (ή τις τηγανίζουμε ελαφρά).
Παράλληλα σε ένα καταρολάκι σωτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τις τομάτες, το σκόρδο, το αλατοπιπερορίγανη και το κρασί και αφήνουμε να βράσουν για 15' σε μέτρια φωτιά.
Στρώνουμε κατά σειρά πατάτες,πιπεριές,μελιτζάνες στο ταψί, περιχύνουμε με την σάλτσα, ρίχνουμε 1-2 φλυζανάκια νερό και σκεπάζουμε με την φέτα σε "φέτες".
Ψήνουμε στον ήδη προθερμασμένο φούρνο, αφού τον χαμηλώσουμε στους 180 οC, για 1 ώρα, μέχρι να αρχίσει η φέτα να παίρνει χρώμα.
Έτοιμο για χλαπάκωμα!!!!
Σημείωση: Έψαξα στον ιστό για "πιπερονάτο" και μόνο ο Google Chrome έβγαλε ένα "ρυζότο πιπερονάτο" του Μπάρμπα-Στάθη. Καμμία σχέση.
Αν κάποιος/-α ξέρει κάτι, παρακαλείται να το αναφέρει στα σχόλια, έτσι για να αφαιρέσουμε την αποκλειστικότητα της Τζόϋς !!!
Εκτύπωσε αυτή την ανάρτηση.
15 σχόλια:
Φίλε μου καλησπέρα από την Αγιά.
Είδα το λεγόμενο πιπερονάτο.
Τα υλικά μοιάζουν με του μπριάμ, μόνο που δεν έχει κολοκυθάκια, καρότα και μαϊντανό.
Θα ψάξω σε πιο βαθειά νερά.
Καλό απόγευμα.
Γειά σου Βίκυ,
Το μπριάμ που κάνουμε εμείς έχει επί πλέον όλα αυτά που λες και τα κρεμμύδια σε φέτες.
Αυτό έχει πιο πολλές πιπεριές, γιαυτό και το όνομα μάλλον.
Μπορεί υποθέτω να καλυφθεί με μια λεπτή μπεσαμέλ και να σερβιριστεί σαν πρώτο πιάτο.
Ψάξε στα βαθειά και αν βρεις κάτι, εδώ είμαι...
μμμμ με ανοιξες την όρεξη
υπεροχο φαινεται
ό,τι εχει σχεση με μελιτζάνες με τρελενει
@ "Ξανθούλα" το θεωρώ σαν έγκριση και αποδοχή της συνταγής.
Η "κουζινοθεραπεία" βάζει ορισμένα πράγματα στην θέση τους.
Όποτε νομίζω ότι βρίσκω κάτι ενδιαφέρον το αναρτώ, έτσι για την μοιρασιά των εμπειριών.
Ευχαριστώ, καλό βράδυ...
Λατρεύω όλες τις συνταγές που περιέχουν λαχανικά και αυτό το πιάτο εμφανισιακά σκίζει!
Πιπερονάτο ή όπως αλλιώς και να λέγεται θα το δοκιμάσω σίγουρα!
Ευχαριστώ φίλε Δύσπιστε!
Να είσαι καλα
που μοιράζεσαι τις συνταγές σου μαζί μας.
Καλό μεσημέρι.
Παρ'όλο που ένας παλιός μου συνεργάτης, πριν 15 χρόνια, με είπε "γνώσεις που τις απέκτησες με αίμα, μην τις δίνεις τζάμπα", εγώ θεωρώ ότι πρέπει να τις μοιράζεται κανείς με φίλους.
Αυτό ακολουθώντας,άφησα πίσω μου και μερικούς μαθητές, που ευτυχώς το αναγνωρίζουν.
Όχι όμως συνταγές.
Αυτές τις μοιράζομαι μαζί σας και στην κρίση σας.
Σας ευχαριστώ....
Εύγε τις νοστιμότατες και ταξιδιάρικες αναρτήσεις.
Βλέπω στα πως στα μέρη μου
γυρνάει η παρέα.
Καλο βράδυ σε όλη τη παρέα.
Φίλε Ανέστη,
Στα μέρη σου γυρίζω από τον καιρό που υπήρχε δρύφρακτο στην γέφυρα του Στρυμώνα και για να πας Πετρίτσι-Ροδόπολη-Κιλκίς, έπρεπε να έχεις άδεια διελεύσεως από την Ασφάλεια.
Πολλά-πολλά χρόνια πριν.
Νάναι καλά τα ράλλυ που μας έμαθαν την Ελλάδα!!
Καλό σου βράδυ!!
Πωπω τέλειο φαγητό. Εχω μελιτζάνες και πιπεριές που μου έφεραν μια φίλη απο χωριό και θα το φτιάξω οπωσδήποτε... Εξάλλου τρελλαίνομαι για λαδερά με φετούλα!!! Καλημέρα :)
Φυλάκιο είχε και μεταξύ Γονίμου
και Βυρώνειας.
Καλο βράδυ.
αυτή η συνταγή δεν ειναι πιπερονάτο, είναι το τσομπλεκι της Εδέσσης, έχω συνταγή στο μπλογκ μου, το πιπερονάτο έχει μόνο πιπεριές με διάφορα πιπέρια, εκεί χρωστα και το όνομα του, αυτό μαλλον είναι παραλλαγή, που όμως δεν έχει σχέση με τις πιπεριές που σε σχέση με τα υπολοιπα υλικά χάνονται στη συνταγή
@ γαστεροπλήξ : Παρά λίγο να χαρώ που βρήκαμε όνομα. Το τσομπλέκι όμως που έκανε η γιαγιά μου, αυτό που φάγαμε πρόπερσι στη Νάουσα, αυτό που φάγαμε πέρσι στη Σύμη και αυτό που περιγράφεις στις καταπληκτικές συνταγές σου, έχει και κρέας, μοσχάρι.
Τα υπόλοιπα λαχανικά είναι ίδια.
Ίσως αν ψάξεις καλύτερα και δώσεις ένα όνομα, ευχαρίστως του αλλάζω το όνομα και θα είναι τιμή μου να γίνεις "νονά".
Ευχαριστώ και καλό απόγευμα...
το τσομπλέκι του χορτοφάγου είναι αυτό, το τσομπλέκι γίνεται και χωρίς κρέας και τυρί και είναι το νηστίσιμο για τις ημέρες του 15Αυγουστου. διαλέγουμε και παίρνουμε όποια μας αρέσει.
το χειμώνα το φτιάχνουν με όσα λαχανικά έχουν συντηρήσει από το καλοκαίρι αλλα προσθέτουν και κυδώνια δαμάσκηνα, ξινόμηλα που είναι της εποχής, έχει πολλές εκδοχές
Πρόσθεσα στον τίτλο το "Τσομπλέκι".
Νομίζω ότι στις διάφορες εκδοχές, έχεις δίκιο.
Ευχαριστώ που "φάγαμε" την Τζόϋ....
ΤΗΝ ΤΖΟΫ ΔΕΝ ΤΗΝ ΤΡΩΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ...Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ!!!
Α. ΡΕ ΜΑΝΑ, ΟΥΤΕ ΞΕΡΩ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ...
ΣΟΦΙΑ!
Δημοσίευση σχολίου