Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΡΕΒΥΘΑΔΑ ΑΠΛΗ, ΣΙΦΝΕΪΚΗ, ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

Η Σιφνέϊκη Ρεβυθάδα είναι η τρίτη πιο δημοφιλής ανάρτηση αυτού του blog, από το 2009, με 3603 επισκέψεις.
Σήμερα έγινε ακόμη μια κατασκευή, σαν τις προηγούμενες (κλικ ΕΔΩ και ΕΔΩ) και την χαρακτηρίζω "απλή", γιατί δεν έχει άλλα υλικά, όπως ντομάτες, πιπεριές, σκόρδα, που βλέπεις σε άλλες παραλλαγές.
  Υ Λ Ι Κ Α  για τρεις (μόνο) μερίδες
250 γραμ. Ρεβύθια
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 Κρεμμύδι μέτρια κομμένο
2 κουτ.σουπ. Αλεύρι κοινό
Πιπέρι
1 κουτ.σουπ. Αλάτι (στο μούσκεμα)
2,5 λίτρα Νερό εμφιαλωμένο, συνολικά με το μούσκεμα
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η  
Από την προηγούμενη μέρα ξεπλένω τα ρεβύθια και τα μουσκεύω σε νερό αλατισμένο με την μια κουταλιά αλάτι χοντρό. Να σκεπάζονται αρκετά.
Την επόμενη μέρα ξεπλένω πολύ καλά τα ρεβύθια, τα στραγγίζω και τα βάζω στη γάστρα με το λάδι και.....
 ....ρίχνω το κρεμμύδι.
 Πασπαλίζω με το αλεύρι και ρίχνω νερό για να τα σκεπάσει συν 2-3 δάκτυλα παραπάνω.
Στη Σίφνο έχουν πιο πρακτικό τρόπο για το νερό.  Γέρνουν την γάστρα, τα ρεβύθια συγκεντρώνονται στην άκρη και ρίχνουν νερό, μέχρι να τα σκεπάσει και να φθάσει στο χείλος.
 Σκεπάζω τη γάστρα (εγώ δεν την σφράγισα με ζυμάρι) και στον φούρνο, στους 120 βαθμούς, από το πρωΐ.
Την προηγούμενη φορά χρειάστηκαν 5 ώρες.  Σήμερα στις 4 ώρες ήταν έτοιμα, έσβησα τον φούρνο και άφησα μέσα τη γάστρα, μέχρι να έρθει η ώρα του φαγητού.
 Ανέλπιστα γρήγορα και νόστιμα.
Αυτό είναι το δεύτερο πιάτο.  Το πρώτο, το δικό μου, δεν το φωτογράφησα, γιατί χάλασα την γνησιότητα του φαγητού με ένα λουκάνικο μοσχαρίσιο, σε ροδέλλες, ψημένο στην τοστιέρα.
Τα ρεβύθια, μικρόσπερμα, Γρεβενών, κάτι παραπάνω από "βραστερά", όπως έλεγε η μητέρα μου, αγορασμένα από Σ/Μ
Στο τέλος θεωρώ υποχρέωση μου να αναφέρω και εδώ, ότι το κόλπο με το αλάτι στο μούσκεμα, ανήκει στην φίλη "Γαστεροπλήξ" και αποδεικνύεται τέλειο.

18 σχόλια:

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε...

μου αρέσουν πολύ τα ρεβύθια
μπράβο που ήταν η πιο δημοφιλής ανάρτηση ,είναι καλή συνταγή αυτή, καλό φαγητό

Ανώνυμος είπε...

Aυτό το έχω φτιάξει και εγώ στον ξυλόφουρνο αλλά τα εκανα μαντάρα.
Κορυφαίο φαγητό

Frezia είπε...

Μπράβο! την κατάλληλη στιγμή και εποχή, τότε και η κατάλληλη συνταγή.
Καλό απόγευμα!

Irene είπε...

η τριτη πιο δημοφιλης? για να την φιαξω!!! :)

επειδη ειχα ζωμο κρεατος εφιαξα την σουπα με την μπυρα, αντι για ντακο εβαλα ψωμι μπαγιατικο τοσκανο. θα την φαμε σε λιγο. θα σου πω αυριο.
καλο βραδυ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ :
Την δική μου ιστορία την διαβάζεις στα links που δίνω.
Η πιο δημοφιλής είναι τα αφράτα μπιφτέκια, παρασάγγας μακρυά!!!

Αυτή είναι μια απλή έκδοση για ρεβυθόσουπα.

Καλό Βράδυ, Δελφινάκι!!
_______________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Τhalassokrator :
Την άλλη φορά πάρε Άροσις, από το ράφι των οσπρίων.

Ή μάλλον να φέρω μια έτοιμη. Δεν θα προλάβει να κρυώσει, μέχρι να'ρθώ.

Καλό Βράδυ Καπετάνιε!!
________________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Frezia :
Οι σούπες και τα σουποειδή (!) είναι από τώρα και μετά στο φόρτε.

Καλό Βράδυ, Αγαπητή μου Frezia. Φιλιά!!
__________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ grEAT :
Δεν ξέρω άν έχεις γάστρα, αλλά μπορείς να την κάνεις και σε κατσαρόλα, που όμως να έχει μεταλλικό χερούλι, για να μπορεί να μπει στο φούρνο.

Περιμένω τις κρίσεις.

Καλό Βράδυ!!
__________________________

Kamikaze είπε...

Είσαι μάγειρας τελείωσε !Μπράβο ειδικά γαι τις σουπιές!
καλό βράδυ

Thalassenia είπε...

Αυτό το φαγητό είναι δόλωμα για τον άλλο καπετάνιο και όπως βλέπω τσίμπησε:)

Με τέτοιες ζέστες θα αργήσει το τζάκι άρα θα γίνουν στον φούρνο.
Καλή ιδέα, να είσαι καλά.


ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Kamikaze :
Σπιτικός μάγειρας, συμπληρώνω.
Χθες ψωνίζαμε στον ίδιο χασάπη με τον Σκαρμούτσο και με ρώτησε για πόσα άτομα μαγειρεύω. Όταν του είπα "για δύο" είπε "χαρά στο κουράγιο σου".
Είπα όμως ότι και ασκέρι ολόκληρο να έρθει, μπορώ να το χορτάσω, στα γρήγορα.
Χομπίστας, θα έλεγα.

Καλή σου Μέρα!!
________________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Thalassenia :
Ο κοντοχωριανός σου Καπετάνιος, που τα έκανε μαντάρα, κάτι με την θερμοκρασία του ξυλόφουρνου δεν πρόσεξε και, μάλλον, στραγάλια του έγιναν τα ρεβύθια.
Εγώ από τζάκια και ξυλόφουρνους δεν έχω ιδέα. Τον φούρνο αυτής της ELCO τον ξέρω καλά. Ελπίζω να μάθω γρήγορα και της καινούργιας που ΘΑ πάρω, όταν εξοφληθεί το πλυντήριο, με το καλό!

Πάντως, παρ' όλα τα λίγα υλικά γίνεται εξαιρετικά νόστιμη.
Και το λέει κάποιος που έφευγε από το σπίτι όποτε η μάνα μου έκανε ρεβύθια ή φακές!!!!!!!

Καλή σου Μέρα, Θαλασσένια μου! Φιλιά από την Θεσσαλονίκη!!
_________________________

Ανώνυμος είπε...

Ελα κάτω εσύ και μη φοβάσαι ....θα σε φύγεις μισός απο τα φαγητά που θα σε βάλουμε να μας μάθεις.
χαχαχα φαντάζεσαι θαλασσένια να κάνω εγώ το τραπέζι στον Δύσπιτσο...θα το βγάλουν και στις ειδήσεις όχι μόνο στα μπλόγκς!!!

Οσο για τη δική μου ρεβυθάδα, βγήκε ενα περίεργο πράγμα που μύριζε σαν βαρβολίνες και είχε χρώμα μαύρο κατράμι.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Τhalassokrator :
Να είσαι πάντα καλά, Φίλε μου.
Με έκανες και γέλασα με δάκρυα!!

'Ακου βαλβολίνη και κατράμι!!!
Αν είναι ποτέ δυνατόν!!

Καλό Απόγευμα!!!!!!!
____________________

Εφη είπε...

Τώρα με ξεσήκωσες.....!!! Ούτε σόδα, ούτε ιστορίες, ε? Μόνο αλατάκι...τα πλάκωνα στη σόδα ...αλλά μαθαίνω...χιιιχι!!
Πάω να κοιτάξω στα ντουλάπια μου...Καλό μεσημέρι!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Εφη :
Το αλάτι το είπε η σοφή Γαστεροπλήξ και δουλεύει άψογα.
Αλλά πρέπει να είναι και τα όσπρια καλά.

Καλό Απόγευμα!!
____________________

loulou είπε...

Πολύ καλή η ρεβυθάδα τώρα που αρχίζουν τα κρύα!Μου έδωσες ιδέα για την διατροφούλα μου!Μπράβο για την έμπνευση!

Εφη είπε...

Την έφτιαξα τη ρεβυθάδα αλλά όπως κι εσύ ...έκανα τα δικά μου...χιχιχιχι! Ονειρο έγινε, θα την ποστάρω κάποια στιγμούλα! Ευχαριστώ πάρα πολύ που τη μοιράστηκες μαζί μας! :)