Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ (Frozen Yogurt, όπως είναι της μοδός, σήμερα)

Και να, που το παλιό κόλπο της μαμάς μου, έγινε της μοδός!
Κόλπο για να τρώω το γιαούρτι από την τσανάκα του Τζεβελέκου, που περνούσε από τον δρόμο μας κάθε απόγευμα (έτρωγα μόνο το καϊμάκι, με ζάχαρη).
Το έπαιρνε η μητέρα μου, το σούρωνε από τουλπάνι και το έβαζε στην κατάψυξη, ανακατεμένο με ζάχαρη. Ίσως ενδιάμεσα να το κτυπούσε και με κάποιο τρόπο. Δεν θυμάμαι πια!
Τώρα τα "Frozen Yogurt points" ανοίγουν σε κάθε τετράγωνο.  Άνοιξε και ένα κοντά μας (δίπλα στα Ηλύσια).
Έψαξα και βρήκα πολλές συνταγές, όλες όμως είχαν γιαούρτι πλήρες σε λιπαρά και κρέμα γάλακτος και τις απέρριψα.
Έκανα λοιπόν ότι κατεβάσει η κούτρα μου και να το αποτέλεσμα
Υ Λ Ι Κ Α
1 κουπάκι Γιαούρτι στραγγιστό ΜΕΒΓΑΛ 2%
20 ρώγες Σταφύλι Σουλτανίνα
80 γραμ. Ζάχαρη άσπρη
3 κουτ.σουπ. λικέρ Λιμοντσέλο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένω και κόβω στη μέση τις ρώγες. Τις πασπαλίζω με την ζάχαρη και βάζω το μπωλ, σκεπασμένο, στο ψυγείο, για μισή ώρα.
Ρίχνω το γιαούρτι και το λικέρ και δουλεύω με το ραβδομπλέντερ, μέχρι να διαλυθεί το σταφύλι και η ζάχαρη.
Σκεπάζω και βάζω στην κατάψυξη, μέχρι να αρχίσει το μείγμα να παγώνει στην περιφέρεια (περίπου 1 ώρα στους -22 βαθμούς)
Δουλεύω με τα χτυπητήρια του μίξερ χειρός για να αφρατέψει και ξαναβάζω στην κατάψυξη, για 2 ώρες.
Δοκιμάζω μια στάλα και... ναι, θέλει κι άλλη ζάχαρη, αλλά σκέφτηκα την γαρνιτούρα και δεν έβαλα. Έντονη η γεύση του λικέρ.
Επαναλαμβάνω το χτύπημα/κατάψυξη, άλλες δυο φορές και το αφήνω όλη νύχτα.
Το πρωΐ, έτοιμο για φωτογράφηση, με γλυκό βύσσινο.
Όχι όσο πηχτό θα ήθελα, αλλά αυτό οφείλεται στα χαμηλά λιπαρά.
Και το αλκοόλ, επειδή δεν παγώνει, το εμποδίζει να πήξει (ίσως έβαλα και λίγο παραπάνω).
Άνοιξα ένα πεδίο δοκιμών και θα παίζω τακτικά δοκιμάζοντας.
Πάντως παγωτομηχανή ΔΕΝ θα αγοράσω.
Φτάνει που έχει μέσα υλικά που τα ξέρω και όχι διάφορα συντηρητικά, που έχουν τα κανονικά παγωτά.
Το μεσημέρι έριξα μερικές ρώγες στην επιφάνεια του μπωλ, στην κατάψυξη.
Στο απογευματινό μπωλάκι ήταν έτσι
perfect!!!!!!!

32 σχόλια:

mari beika είπε...

Αχ θέλω κι εγώ καιρό να φτιάξω frozen yogurt!!!.Δεν ξέρω αν σου έπηξε, αλλά σίγουρα θα ήταν νόστιμο!!!
Καλημέρα

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Marί :
Έπηξε αρκετά για άμεση κατανάλωση.
Μόνο που λιώνει γρήγορα.
Καλή σου μέρα!
__________________

xristina είπε...

αυτό δεν ξέρω αν είναι μόδα...είναι? άνοιξαν μαγαζιά που λέγονται frozen Yogurt? σήμερα ήταν το κάτι άλλο αυτό που μας έδειξες!!! μου άρεσε πολύ αυτό που είδα, μπράβο Δύσπιστος που πάντα μας εκπλήσεις...αλλά τώρα με τις ενημερώσεις google ξεχνάμε να αφήσουμε σχόλια :-) μας έφαγε η τεχνολογία ...
καλημέρα!!!

Unknown είπε...

Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ παγωμένο γιαούρτι,αν και μπήκα στον πειρασμό να επισκεφτώ ένα από αυτά τα μαγαζιά που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Αγαπώ το γιαούρτι πολύ και η ιδέα του γλυκού παγωμένου γιαουρτιού με συναρπάζει!!Ίσως επιλέξω να χρησιμοποιήσω άλλο φρούτο-ροδάκινο ή κάποιο αγαπημένο γλυκό του κουταλιού-η ουσία θα είναι ίδια φαντάζομαι.Καλο απόγευμα.

ELENI είπε...

NICE!!!!!!!!!!!!!!!!!♥

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

τσανάκα του Τσεβελέκου διαβάζω και υποθέτω πως μεγάλωσες ή στον Αγιο Παύλο ή στην Ανω Πόλη!!! αλήθεια;

είτε από τσανάκα είτε από μοντέρνο κουπάκι το γιαουρτάκι είναι αγαπημένο,
σούπερ το παγωμένο γιαουρτάκι!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ melissa lli :
Είναι μόδα, φαίνεται. Ξεφυτρώνουν με φραντσάϊζ παντού.
Όταν γίνουν πολλά, θα κλείσουν όλα μαζί. 'Οπως οι μπουτίκ!!!

Τι είναι αυτές οι ενημερώσεις google???
Πε κάτι και για μας τους άσχετους;;

Καλό Απόγευμα!!
____________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Foteini Thes :
Χθες το απόγευμα που το ξεκίνησα, είχα μόνο σταφύλια.
Το φλούδι με ζόρισε κάπως, αλλά τα κατάφερα.
Με άλλο φρούτο, φράουλα ή ροδάκινο θα είναι καλύτερο.
Και από πάνω μόνο γλυκό βύσσινο είχα.
Καλύτερα θα είναι με γλυκό ίδιο με το μέσα φρούτο.

Καλό Απόγευμα!!
_____________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ELENI :
...sure it is nice!!!

Καλό Απόγευμα!!
__________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ :
Όταν ο Τζεβελέκος (πατέρας του γνωστού ηθοποιού) έπαψε να είναι πλανόδιος και άνοιξε το γαλακτοζαχαροπλαστείο απέναντι από τους Αγίους Αναργύρους, με κατέστρεψε, με τα καταΐφια και τους μπακλαβάδες κάθε απόγευμα μετά το σχολείο (το 49 Δημοτικό).

Σωστά το λες. Το πατρικό μου ήταν στην Δραγατσανίου, 200 μέτρα μετά την πλατεία της Εκκλησίας.

Μπας και είμασταν γείτονες;;
Για φαντάσου!!!!!

Καλό Απόγευμα!!
_______________________

xristin είπε...

Πολύ ωραία πρόταση για σπιτικό "παγωτό".
Αυτό το "Frozen Yogurt points" πρώτη φορά από εσένα το ακούω.
Ποτέ δεν είναι αργά!

Lila Xagorari είπε...

Αυτά τα frozen yogurt spots ήρθαν κι εδώ, αλλά κανείς δεν σκέφτηκε να το γράψει στα ελληνικά........προτιμώ σίγουρα τη δική σου εκδοχή από της πολυεθνικής!!!

xristina είπε...

είναι εκείνα τα μηνύματα που έβγαζε ο blogger εδώ και καιρό...έλεγε ότι πρέπει να κάνουμε google λογαριασμό συνδεδεμένο με τον blogger γιατί αλλιώς θα μας διαγράψουν το blog...θα είδες ότι πολλοί έχουν πρόβλημα με το gadget με τους αναγνώστες και με τα σχόλια που χάνονται κτλ είναι απαραίτητο να έχουμε λογαριασμό google plus...

συνιστώ να κάνεις κι εσύ, γιατι θα πάει τόση καλή "δουλειά" χαμένη...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ xristin :
Στην περιοχή μου έχει "yogurtlandia", μια Ιταλική πολυεθνική και σε μερικά παγωτατζίδικα προσανατολίζονται στο γιαούρτι.

Καλό Απόγευμα!!
______________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Λίλα :
Η Ελληνική απόδοση θα πορούσε να είναι "γιαουρτοπαγωτό".

Στην Αμερική το κάνουν με γαούρτι "Τσομπάνι", εταιρεία που την έχει Τούρκος, και το λένε "Greek yogurt ice-cream".

Τρέχα-γύρευε!!

Καλό Απόγευμα!!
___________________

Selcouth είπε...

Με έπιασε μια λιγούρα... μα μιά λιγούρα...!!! Βρε τί έπαθα βραδιάτικα!
Η μητέρα μου δεν το έφτιαχνε κι έτσι πρώτη φορά δοκίμασα σε τέτοιου είδους μαγαζιά. Να μια καλή ευκαιρία να το φτιάξω και μόνη μου!
Ωραία ιδέα Δύσπιστε!
Καλό βράδυ!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Selcouth :
Εύκολο είναι, αλλά θέλει χρόνο να έχεις.
Ενδιάμεσα κάνεις άλλες δουλειές.
Αξίζει γιατί θα έχεις ελεγχόμενα υλικά.

Καλό Βράδυ!!
______________

Anestis Ketsetzidis είπε...

Προκλητικό...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Ανέστης Θ.Κετσετζίδης :
Ακόμα πιο προκλητικό θα ήταν αν είχα βουβαλίσιο γιαούρτι και με λίγη μαστίχα σε σκόνη, θα έμοιαζε με τον αγαπημένο μου ντοντουρμά!!!!!

Καλή σου Μέρα!!
______________________

Vita είπε...

Ολο το καλοκαίρι λέω ότι θα πειραματιστώ και δεν έγινε αξίωση. Δείχνει εξαιρετικό

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ melissa lli :
Βρήκα το σχόλιο στα "ανεπιθύμητα", μαζί με άλλα, και το έφερα κανονικά.

Έχω την εντύπωση ότι έχω λογ/σμό στο google+, αλλά δεν βλέπω καμιά διαφορά.
____________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Vita :
Έκανα μια μικρή ποσότητα και έγινε ανάρπαστο.
Θα επαναληφθεί σύντομα, πάντα με χαμηλά λιπαρά.

Καλημέρα από τα Βόρεια!
_________________________

logia είπε...

μμμ δροσιστήκαμε
αλλά πειράζει να το φάμε σήμερα και να μην περιμένυομε αύριο;
καλό Φθινόπωρο εύχομαι!

ΦΛΩΡΑ είπε...

Δύσπιστε πολύ ωραίο φαίνεται.
Είμαι και ευάλωτη στα γλυκά παντός είδους.
Κάποια στιγμή που θα νοιώθω υπογλυκαιμία δεν θα μου ξεφύγει σίγουρα.
Ξέρεις στην υπογλυκαιμία δεν τρώω γλυκά.Φτιάχνω.

Αστοριανή είπε...

Σταύρο μου αγαπημένε και ...πεντανόστιμε!

...έτσι κάνω κι εγώ,... ότι κατεβάσει η κούτρα μου !!! πώς μ΄αυτό, μ΄έφερες
χρόνια πίσω! Σχεδόν το είχα ξεχάσει!
Ο Δημήτρης λέει συχνά αντί για ...κούτρα, γλάβα!!!!!!!

Λοιπόν, για το χρονοβόρο γιαουρτοπαγωτό..., χρόνος μηδέν!!!!!!!!
βάζω ότι φρούτο έχω στο πηχτό γιαούτι, και είναι *γιάμι*! το δε 17μηνο αγοράκι-εγγονάκι;; τα τρώει όλα!

Όσο για την...τούρκικη εταιρία κι το γιαούρτι που περνιέται ελληνικό !!! !
...κρυφές επιθυμίες, Φίλε μου! Δεν ξεχνιούνται εύκολα!
Την ολοσέλιδη διαφήμιση της αεροπορικής εταιρίας τους, που βάζουν στο οπισθόφυλλο του Ε.Κ. ( μέγεθος περίπου τρεις πιθαμές ύψος και σχεδόν δύο πλάτος!!!!!!) να δεις και να ...τρομάξεις!!!!
Οργίζομαι!!!!!!!!!!!!!!
ΠΟΥ είναι οι δικές μας αερογραμμές;;;;;;;;;;;;;;;!!!!!!!

Φίλησέ μου την Ράνια μας.
Πάντα με την αγάπη μου, Υιώτα, Αστοριανή, ΝΥ

Thalassenia είπε...

Αχ και να είχα τώρα ένα μπωλάκι που διψάω και θέλω ένα γλυκό.... :)

Frezia είπε...

Γιαούρτι?μάλιστα η πιο υγειηνή τροφή!
Εγώ κάνω το ειδος γιαουρτιού που το λένε κεφίρ,οταν θελίσεις θα σου δόσω σπόρο!
Καλημέρα να σου πω η καληνύχτα?

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Αστοριανή :
Για την διαφήμιση στον Εθνικό Κήρυκα, όποιος πληρώνει, μιλάει!!

Πολλά φιλιά σε όλους σας!
_____________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Thalassenia :
Τι να σου κάνει ένα μπωλάκι;
Για ένα μεγάλο μπωλ, το συζητάμε.
Ξεκίνα, ειδοποίησε και μέχρι να'ρθεις θα τό'χω έτοιμο!!!!

Καλό Βράδυ!
_____________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Frezia :
Ωραίο το κεφίρ, αλλά δεν έχω κουράγιο για τέτοια.
Που και που κάνω κανένα αριάνι, με παγάκια και ελάχιστη αρμπαρόριζα.

Καλό Ξημέρωμα!!
____________________

kiki είπε...

Και ξαφνικά οι έλληνες ανακάλυψαν το παγωμένο (και πανάκριβο) γιαούρτι. Μια χαρά δείχνει η συνταγή σου!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ kiki :
Η "ξενομανία" μας έφαγε.
Που να τόξερε η μητέρα μου, να το πατεντάρει, μισό αιώνα πριν!!

Καλή σου μέρα!!
__________________