Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012

ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΠΟΥΡΕ

Αν και τα λεγόμενα "παπουτσάκια", δηλ. οι μελιτζάνες καρνίγιαρικ, είναι με κιμά, ονομάζω και την σημερινή κατασκευή, έτσι, αλλά με πουρέ πατάτας.
Το αποτέλεσμα πολύ νόστιμο

Υ Λ Ι Κ Α 
2 Μελιτζάνες φλάσκες χοντρές
500 γραμ. Ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και πολτοποιημένες στο multi
500 γραμ. Πατάτες
1/2 φλ.τσ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 κουτ.σουπ. Μαργαρίνη μαλακή
1 Κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
3 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσ. Άνιθο ψιλοκομμένο
Αλάτι χοντρό
Πιπέρι άσπρο
Λίγο τυρί τριμμένο (προαιρετικά)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Σχίζω στα δύο τις μελιτζάνες, κατά μήκος και αφαιρώ μια λωρίδα φλούδας, από την κυρτή επιφάνεια, για να γίνει μια βάση στήριξης.
Σκάβω λίγο την ψίχα και αφαιρώ υλικό, για να γίνει μια κοιλότητα.
Αλείφω με λίγο από το λάδι την ψίχα και ψήνω τις μελιτζάνες σε προθερμασμένο φούρνο, 200 βαθμών, για 15 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν.
Ζεσταίνω το υπόλοιπο λάδι σε τηγάνι και σωτάρω το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Σβήνω με τον πολτό ντομάτας, αλατοπιπερώνω και αφήνω να σιγοβράσει για 15'. Προσθέτω τον μαϊντανό και τον άνιθο.

Καθαρίζω τις πατάτες, τις κόβω κύβους και, μαζί με την ψίχα της μελιτζάνας, τα βράζω στον ατμό, στην χύτρα ταχύτητας, για 6-8'.

Μεταφέρω τις βρασμένες πατάτες σε μπωλ, προσθέτω την μαργαρίνη, αλατοπιπερώνω και τις λυώνω με πηρούνι, κάνοντας ένα σφιχτό πουρέ.  Δεν βάζω γάλα, όπως στον κανονικό πουρέ, για να μην αραιώσει.
Στρώνω τις μελιτζάνες σε ταψί, βάζω μια-δυο κουταλιές σάλτσα στην κοιλότητα και δυο γεμάτες κουταλιές πουρέ. Κάνω από πάνω και μια γραμμή με σάλτσα και πασπαλίζω με τυρί.
Ανακατεύω την υπόλοιπη σάλτσα με τον υπόλοιπο πουρέ και βάζω το μείγμα ενδιάμεσα.
Ρίχνω και ένα φλυτζάνι νερό.

Ψήνω στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά και να το μεσημεριανό μας.

Αν εξαιρέσουμε το τυρί, είναι νηστίσιμο και νόστιμο!
Posted by Picasa

10 σχόλια:

Selcouth είπε...

Mόλις γύρισα από τη δουλειά κι έχω μια πείνα...!!!
Δεν χρειάζεται να ξαναπώ πόσο μου αρέσουν οι μελιτζάνες κι αυτή η συνταγή φαίνεται καταπληκτική!
Ωραία η ιδέα για τον πουρέ, θα την δοκιμάσω!

Καλό βράδυ και καλή ξεκούραση Δύσπιστε!

Marί είπε...

Καταπληκτικές οι μελιτζάνες έτσι, είναι και vegeterian χωρίς το τυρί.
Πάντως όπως και να είναι εγώ τις λατρεύω!!!
Φιλιά

ELENI είπε...

τι λες τωρααααααααααααααααααααααααα απο τωρα πεινασα ....γιαμμμμμμ καλημερα♥

grEAT είπε...

με πουρε τις φιαχνει η μαμα μου και η αδελφη μου. εγω δεν τις εφιαξα ποτε ετσι, αλλα μαλλον ηρθε η ωρα!
καλη σου μερα

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Selcouth :
Ο πουρές και ο άνιθος αλλάζουν την γεύση από το ιμάμ. Μέσες άκρες τα ίδια υλικα είναι.

Καλή σου Μέρα!
__________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Marί :
Δεν με πολυενδιαφέρει το vegeterian, αλλά υπάρχουν και μερικοί ανάμεσα μας.
Πιο πολύ στο νηστίσιμο δίνω βάρος.

Καλημέρες και φιλιά!
____________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ELENI :
Να και μια σχεδόν vegeterian που πείνασε από τώρα!!

Καλημέρα Λενάκι!!
___________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ grEAT :
Με τα ίδια υλικά, σε διαφορετικές ποσότητες, πετυχαίνεις διαφορετικά πιάτα.
Αθάνατο Ελληνικό Καλοκαίρι!!

Τις Καλημέρες μου από την Θεσσαλονίκη!!
____________________

FLORA GIA είπε...

αχ βρε δύσπιστε, δεν έβαζες την ανάρτηση λίγο πιο πριν, φιλοξενώ για 2 μέρες την πεθερά μου και θα την εντυπωσίαζα με τέτοιο φαγητό. Τώρα που το είδα δεν προλαβαίνω. Ξέρεις στέρεψα από ιδέες τελευταία.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ FLORA GIA :
Χθες έγινε και το ανέβασα το βράδυ.
Κι εγώ στέρεψα από ιδέες τελευταία.
Όλο επαναλήψεις κάνω!!

Πάντως για την πεθερά προτείνω ένα Ιμάμ Μπαϊλντί με τηγανισμένες τις μελιτζάνες, τίγκα στο τσιγαρισμένο κρεμμύδι, να "μπαϊλντίσει" για τα καλά!!!

Καλή τύχη!!!!
__________________