Το σκηνικό στην μανάβισσα, την Κα Χρυσούλα, χθες το πρωί.
-- Το καρπούζι θα έρθω να το πάρω αύριο. Τώρα είμαι βαρυφορτωμένος.
Ερώτηση της συμβίας: -- Τι να το κάνουμε τόσο πολύ.
Απάντηση δική μου: -- Καρπουζόπιτα, σαν αυτή που σε άρεσε στη Σίφνο.
-- Α! Ωραία.....
Εδώ τσίμπησε η Κα Χρυσούλα. -- Θέλω την συνταγή.
-- Θα την έχεις αύριο. Και φεύγω.
Το "αύριο" ήταν σήμερα το πρωί.
Εκτυπώνω την συνταγή, που κοινοποίησα στο Facebook πριν μερικές μέρες, από το Diet up, που και εκείνοι την πήραν από το www.milosislandinfo.gr, τελείως Παραδοσιακή της Μήλου και πάω, παίρνω ενα καρπούζι περίπου 8 κιλά (βαρύ το άτιμο), δίνω το χαρτί και επί το έργον.
Να το αποτέλεσμα, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πια
Φυσικά, όπως σχεδόν πάντα, ΔΕΝ ακολούθησα κατά γράμμα την συνταγή. Παρακάτω θα αναφέρω τις αλλαγές που έκανα και στο τέλος το τι σκοπεύω να κάνω την επόμενη φορά.
Το καρπούζι με κούρασε πολύ στο καθάρισμα, γιατί τα σπόρια δεν ήταν τακτοποιημένα σε κανονικές σειρές (καρπούζι στο σπίτι μας δεν παίρνουμε, γιατί είναι μεγάλο και μέχρι να το φάμε μαραίνεται. Τώρα όμως, όπως είπανε, πουλάνε και μισό, όπως είχα δει στο Βέλγιο, πριν ποοοολλά χρόνια, να πουλούν φέτες και γελούσα. Τότε!!).
Πολλά είπα και πάω στην συνταγή μας
Υ Λ Ι Κ Α (όπως γράφει το Diet up και σε παρένθεση με κίτρινα οι αλλαγές μου)
1 μεγάλο Καρπούζι (8 κιλά ήταν το δικό μου)
6-7 κουταλιές της σούπας Αλεύρι (έβαλα φαρίνα αυτοφούσκωτη ~250 γραμμάρια)
2 κουτ.σουπ. Ζάχαρη (3 κουταλιές καστανή)
1 κουτ.σουπ. Κανέλλα (δεν έβαλα, για να μη καλύψει τη γεύση)
2-3 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο (3 κουταλιές + 1 για το λάδωμα)
200 γραμ. Μέλι (1 κουταλιά μέσα και 3 κουτ. με 1 φλ. Ζάχαρη άσπρη και 1/2 φλ. Νερό για το σιρόπι)
Σουσάμι για το πασπάλισμα
Σουσάμι για το πασπάλισμα
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Κόβω φέτες το καρπούζι, κρατώ χώρια τις καρδιές και καθαρίζω τα μαύρα σπόρια από το υπόλοιπο κόκκινο μέρος. Το κόβω κομμάτια και το βάζω στο σουρωτήρι. Γέμισε το σουρωτήρι και το υπόλοιπο το κράτησα με την καρδιά για μια φυσιολογική κατανάλωση.
Βάζω το σουρωτήρι σε μια κατσαρόλα, πατάω το καρπούζι με το χέρι, για να βγεί το ζουμί και μένει αυτό που είναι στην επόμενη φωτό
Μέτρησα το ζουμί και ήταν 1,5 λίτρα (ένα μπουκάλι του νερού Καρπουζάδα, για πόσιμο ή, θα δούμε τι άλλο. Για την ώρα παγώνει στο ψυγείο)
Η συνταγή το στύβει και το αφήνει μία ώρα για να φύγει το υγρό.
Βάζω το στυμμένο καρπούζι σε μπωλ, προσθέτω την καστανή ζάχαρη, το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το μέλι και ανακατεύω κααααλά με ένα κουτάλι.
Στην αρχή φαίνεται σφιχτό το μείγμα, αλλά μετά γίνεται σαν χυλός, πυκνόρευστος, όπως το μείγμα του κέϊκ.
Η συνταγή λέει να προσθέσεις σταδιακά το αλεύρι και το λάδι, μέχρι να πετύχεις τον χυλό.
Εγώ τα έβαλα όλα μαζί, γιατί είχα την εναλλακτική του ζωμού για αραίωμα ή της φαρίνας για σφίξιμο.
Στρώνω καλά βρεγμένη και στυμμένη λαδόκολλα στο ταψί, την λαδώνω με πινέλλο και πασπαλίζω σουσάμι.
Ρίχνω τον χυλό του μπωλ, τον απλώνω άκρη άκρη, με πάχος 2-2,5 εκατοστά, ραντίζω και με λίγο λάδι ακόμη και πασπαλίζω με σουσάμι ξανά.
Λίγο πριν το τέλος του ψησίματος, βράζω την ζάχαρη με το νερό και το μέλι και κάνω ένα σιρόπι.
Μόλις βγεί ζεστό από τον φούρνο, σιροπιάζω με το ζεστό σιρόπι και περιμένω να απορροφηθεί και να κρυώσει, για να την κόψω και να δοκιμάσω.
Τέλεια, σαν αυτή που φάγαμε στη Σίφνο, με υφή που φέρνει κάτι από Χαλβά Φαρσάλων και ΝΑ η ιδέα για την επόμενη φορά.
Θα αντικαταστήσω μέρος της Φαρίνας με Σιμιγδάλι χοντρό ή ψιλο, θα δούμε. Θα αποκτήσει σπυρωτή υφή και την γεύση του σιμιγδαλιού.
Ίσως να είμαι ακόμη με σας τους ζωντανούς και να προλάβω να το κάνω.
Φεύγοντας, τσιμπήστε και μια Καρπουζοκαρδούλα παγωμένη.
Τον καρπουζοχυμό, μπορεί να τον κάνω γρανίτα, με αλεσμένο πάγο. Το υπόλοιπο κόκκινο, παγωμένο με συνοδεία φέτας, είναι ότι καλύτερο.
Και επειδή έμαθα ότι η Μήλος και η Φολέγανδρος μαλώνουν για την Πατρότητα της συνταγής, την ονομάζω "ΚΥΚΛΑΔΩΝ" γενικά, μιας και εγώ την έφαγα στη Σίφνο.
Σημείωση: Το μέλι που έβαλα είναι Πευκόμελο Σιθωνίας. Που να βρουν πευκόμελο στις Κυκλάδες, όπου το ψηλότερο δένδρο είναι ο Μαϊντανός, εκτός από την Πάρο, όπου είναι τα καλάμια!! (Τάδε έφη zeidoron dtsoukas) !!!!
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 2013
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 2013
Τις λέξεις "βελτιωμένη και επηυξημένη" κάτι παλιοί φιλόλογοι μπορεί να τις θυμηθούν!! Τις έγραφε στο εξώφυλλο η μετάφραση των Αρχαίων του Ρώσση!! (Ή μήπως δεν έπιαναν στα χέρια τους τέτοια μιάσματα;)!!
Η σημερινή καρπουζόπιτα έχει τις εξής βελτιώσεις, από την παραπάνω:
α) Το σουσάμι σε μεγαλύτερη ποσότητα και ελαφρά καβουρντισμένο, πριν την χρήση (έξτρα νοστιμιά).
β) Το μισό αλεύρι αντικαταστάθηκε με Σιμιγδάλι χοντρό (πιο καλή υφή στη γλώσσα).
γ) Προτέθηκε ένα κουταλάκι του γλυκού Κανέλλα (μάλλον ήθελε παραπάνω).........
Να και μερικές σημερινές φωτό
Δεν αποκλείω επανάληψη μέσα στον Αύγουστο, γιατί αυτή "έπεσε υπέρ Πατρίδος", σε ηρωικά πεσκέσια (κράτησα και το κατι τις για μας. Κάτι ψιλά!!)
____________________________
Ο Αύγουστος πέρασε άπρακτος και τώρα, Σεπτέμβριος πια, είπα να ξανακάνω, γιατί την περιμένουν (ξέρεις τώρα, πεσκέσια και τέτοια!)
____________________________
Ο Αύγουστος πέρασε άπρακτος και τώρα, Σεπτέμβριος πια, είπα να ξανακάνω, γιατί την περιμένουν (ξέρεις τώρα, πεσκέσια και τέτοια!)
Το δείγμα της φωτό είναι με παχύ καϊμάκι από πρόβειο γιαούρτι Δορκάδος, πλήρες!! Το άκρον άωτον της χοληστερίνης, αλλά....... δεν βαριέσαι...μια ζωή την έχουμε!!
Ίσως.....και του χρόνου!!!!!!
26 σχόλια:
Tέλειο φαίνεται Αγαπητέ ΔΥΣΠΙΣΤΕ!!
Δεν τολμώ καν να σκεφτώ πως θα το παρασκεύαζα αλλά σας προτείνω για τον χυμό να βάλετε Βοτκα ...
Ανάλογα πόσο δυνατό θέλετε το ποτό σας κάνετε την αραίωση , γίνεται θαυμάσιο σφηνάκι με θρυματισμένο πάγο!!!
Καλό σας βράδυ!!
καλησπέρα.πρώτη φορά ακούω για καρπουζόπιτα..εμείς εδώ στην Κύπρο το καρπουζάκι το τρώμε σαν φρούτο με συνοδεία χαλλούμι
@ Titi Nefer :
Το πιο δύσκολο είναι το καθάρισμα των σπόρων.
Μετά είναι εύκολο!!
Κάνω τέτοια σφηνάκια και είναι στο πρόγραμμα.
Ευχαριστώ για την υπενθύμιση.
Καλό Σ/Κ
_______________________
η κορη μου ειχε παει περυσι στην μηλο, φετος στην καλαβρια, στο λεω για να ζηλεψεις χα χα χα μια που εγω ζηλευω οποιον ζει κοντα στην θαλασα, και της ειπα να βγαλει φωτο την καρπουζοπιτα. φωτο εβγαλε και καρπουζοπιτα δεν εφιαξα.
εδω το καρπουζι το αγοραζουμε φετες, εχει και ολοκληρα αλλα ποιος τρωει ενα ολοκληρο καρπουζι. μια φετα, εξαρταται φυσικα απο το βαρος, αλλα κατω απο 2 ευρω δεν εχω βρει ακομη.
ειρηνη
@ ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ.SUNSET :
Ωραίο το χαλούμι.
Πάει με όλα, σαν την φέτα, αλλά πιο συμπυκνωμένο.
Η καρπουζόπιτα θεωρείται σπεσιαλιτέ των Κυκλάδων. Με το διαδίκτυο όμως, μπορεί να την κάνει κάποιος και στην Αλάσκα! Για φαντάσου!!!!!!!
Καλό Σ/Κ
_____________________
@ grEAT :
Η ίδια κατάσταση ήταν και στο Βέλγιο, ενώ την ίδια εποχή στο Μιλάνο ήταν καλύτερα. Πιο προσιτά!
Καλαβρία, ε;; ΑΧ!!!!
Καλό Σ/Κ
__________________
Καλησπερα.Υπεροχη η αλικη καρπουζοπιτα,ζηλευτη η υφη της,γηινα τα υλικα της και φανταζομαι πολυ αρωματικη.Ενα ταξιδι ποση γνωση μπορει να φερει..Καλο βραδυ.
@ Φωτεινη Τ.:
Από το ψυγείο είναι καλύτερη, ειδικά τώρα με τις ζέστες.
Πάντα είχα μια έφεση με τις τοπικές γεύσεις, με την πίεση του χρόνου να τις περιορίζει.
Καλή Κυριακή!
_____________________
καλησπερα και πάλι.
σου γράφω για να σου πω οτι σου απαντησα στο σχόλιο σου για τον διαγωνισμό, μήπως και δεν δεις την απάντηση μου στο μπλογκ μου
Πώς πώς έχουμε και τη συκιά, ένα μέτριο μπόι το έχει :-))
Ωραία φαίνεται η συνταγή δεν την κάνουν στο νησί μας και θα τη δοκιμάσω μήπως την καθιερώσουμε.
Καλό ξημέρωμα εύχομαι!
@ Margo :
Όταν, προ Χριστού, επισκέφτηκα το νησί σας, στην παρέα είχα ένα φίλο από τα Σεβαστιανά Πέλλας, με μπαμπά ροδακινοπαραγωγό.
Βλέπαμε τα ροδάκινα που είχαν τα μανάβικα και έλεγε ότι αυτά τα πετούσαν στα χαντάκια, σαν άχρηστα.
Τότε στο νησί δεν υπήρχαν αυτοκίνητα, μόνο ένα mini Moke, μερικά τρίκυκλα και ΕΝΑ λεωφορειάκι (εισητήριο μια δραχμή, όπου και αν πας). Δεν είχε Φέρρυ και τα έφεραν με μαούνες.
Ο Πέτρος ήταν ο πρώτος ο γνήσιος.
Όχι καρπουζόπιτα δεν υπήρχε, αλλά ούτε σάντουιτς με βρόχινο νερό.
Και άλλα πολλά.
Περάσαμε όμως καλά!
Εκείνες οι δυο εβδομάδες έγιναν ολόκληρο κεφάλαιο στην ζωή μου και όχι μόνο μια σελίδα!!
Δοκίμασε την και λανσάρησε την.
Στο εστιατόριο, ένα κομματάκι σαν επιδόρπιο, θα εκτιμηθεί, κυρίως από τους Έλληνες. Για τους ξένους δεν ξέρω.
Να'σαι καλά
Καλή Κυριακή και Καλή Εβδομάδα!
_________________________
Καλημέρα Σταύρο!
Ως συνήθως οι αναρτήσεις σου είναι πειρασμός,από την ανάγνωση και μόνο ανεβαίνει το ζάχαρο.Προς το παρόν είχα ανακαλύψει τη γρανίτα από καρπούζι αλλά η συνταγή σου μ' άρεσε.
Να είσαι καλά,καλή εβδομάδα!
==
Υ.Γ.:Για να μην παρεξηγηθεί η συνονόματή σου συμβία μου θα πρέπει να συμπληρώσεις πως το νησί της έχει κι ένα πολύ ψηλό δέντρο.... τα καλάμια!!!!!
Οταν πρωτοπήγα το '78 μου είχαν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση.
@ zeidoron dtsoukas :
Φίλτατε Δημήτρη, μια ιδέα είναι όλα.
Αρκεί να μη περνάμε κάποιες λίγες ποσότητες...
Τώρα δεν θα μου θυμώσει η Σταυρούλα.
Τα σέβη μου και στην συνονόματη μου ιδιαιτέρως!!!!
____________________
xmmmmmmmmmmmmmmmmm καλη φαινεται .....περασα για να πω κ απο εδω ..καληνυχτααααααααααααααα αυτα ειμαι πτωμα ηλιοσ -αλασσα -κουρεμα γκαζον- .πα π[α παλι χαλια περασα ...φιλι!
@ ELENI :
Όνειρα γλυκά!!!!
______________________
Φαίνεται πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή και μου αρέσει ιδιαιτέρως μιας που πρόκειται για ένα παραδοσιακό επιδόρπιο!
Νομίζω ότι με το σιμιγδάλι θα είναι ακόμα καλύτερη, θα δοκιμάσεις και θα μας πεις!
Καλή συνέχεια!
@ Ερμιόνη :
Με το σιμιγδάλι, βέβαια, ξεφεύγουμε από το παραδοσιακό, αλλά ήδη έχω ξεφύγει με τις αλλαγές που έκανα.
Με το επόμενο καρπούζι θα το διαπιστώσω.
Καλή Εβδομάδα!
________________________
Τί άλλο θα δουν από εσένα τα μάτια μας!!!
Καλή φαίνεται.... και δίκαιη η ονομασία, λες να το επιχειρήσω;
Καλό απόγευμα.
@ Thalassenia :
Αν δεν βαριέσαι με το καθάρισμα του καρπουζόσπορου, αξίζει να το προσπαθήσεις.
Σήμερα πήγα δείγματα στην Κα Χρυσούλα, που είπα στην αρχή. Μετά την δοκιμή από την ίδια , τον άντρα της και τον γυιό της, ΟΛΟΙ είπαν ότι η δική μου είναι καλύτερη από την δική της, που έφτιαξε το Σάββατο συγχρόνως. Ακολούθησε ακριβώς την παραδοσιακή συνταγή της Μήλου και δεν απορροφήθηκε το τελικό μέλι.
Εγώ την ψυλλιάστηκα και το αραίωσα.
Της έδωσα και εκτύπωση της δικής μου, με τις φωτογραφίες, για την άλλη φορά.......
Σήμερα "εκτιμήθηκε" και από τον κτηνίατρο, που ήρθε για να κόψει τα ράμματα του Άνταμ, μαζί με δυο κομμάτια κολοκυθόπιτα και μια FIX DARK. Εύσημα πήρα, αλλά νομίζω ότι του άφησε ένα-δυο, για να ξανάρθει!!!!!!!
Καλή Εβδομάδα με φιλιά Θεσσαλονικιώτικα!!!!!
_______________________
Σου έχω πει ότι μ΄αρέσεις;)))
Στάσου γιατί έχω κάτι πήγαιν΄έλα τώρα κοντά....μετά θα σου πω, ξέρω ότι η συνταγή είναι εδώ και περιμένει.
Γεια σου μάστορα της γεύσης!!
ΓΛΥΚΑ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙΑ ΒΛΕΠΩ, ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΚΑΡΠΟΥΖΟΠΙΤΑ, ΓΛΥΚΕ ΜΟΥ ΤΙ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΕΡΧΟΜΑΙ ΕΔΩ? ΠΑΝΤΩς ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΔΕΙ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!
@ ice creaminal :
Σου το συνιστώ, με μια μπάλα παγωτό.....θαύμα.
Άσε που το καρπούζι (λένε, δεν ξέρω) είναι και αφροδισιακό!!!!!!
(σχετική αναφορά στο f/b ΠΑΤΑ ΕΔΩ!!!!!!!!!
____________________
ΔΥΣΤΥΧΩς ΔΕΝ ΕΧΩ F/B ΤΟΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΜΠΟΡΩ, ΟΤΑΝ ΦΤΙΆΞΩ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΤΙς ΑΝΑΦΟΡΕς!
Καλότυχη η συμβία σας που δεν χρειάζεται να μαγειρεύει!
Στην Μήλο την δοκίμασα κι εγώ, δεν μπορώ να πω πως ξετρελάθηκα, η δική σου πάντως φαίνεται λαχταριστή ~ θες οι ωραίες φωτό, θες η προσθήκη σουσαμιού, με δελεάζεις να την δοκιμάσω!
Α, και καρπούζι σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω αυτά τα χωρίς σπόρια που βρήκα πρόσφατα στην λαϊκή... τι λες;
@ Betty's Cuisine :
Η πιο μεγάλη ταλαιπωρία είναι τα σπόρια (μια ώρα και...).
Κατά τα άλλα με τις προσθήκες που έκανα, ειδικά στο σιμιγδάλι και το σιρόπι, γίνεται τέλεια, κατά την ομολογία των αποδεκτών (εγώ για μας κράτησα λίγο), αλλά θα ξανακάνω.
Στη Σίφνο ήταν πιο στεγνή. Την είχαν μόνο με μέλι, που είναι πυκνόρευστο και δεν μπορεί να απορροφηθεί εύκολα.
Περιμένω ανάρτηση....
_____________________
Δημοσίευση σχολίου