Κυριακή, 27 Μαΐου 2012

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΤΟΝΟ (παραλλαγή στην Πολίτικη)

Στην Πόλη, τις αγκινάρες τις είχαν σε μεγάλη εκτίμηση, φαίνεται.
Στα διάφορα χαρτάκια της γιαγιάς είχε και ένα για γεμιστές με παλαμίδα. Άντε τώρα να ψάχνεις να βρεις παλαμίδα! Όσο ζούσε ο παππούς, έφερνε δυο-τρεις φορές το χρόνο (είχε πελάτες ψαράδες και αντί να του δίνουν λεφτά έναντι, του έδιναν ψάρια).
Το σημείωμα ήταν παραπεταμένο. Σκαλίζοντας για κάτι εξαιρετικό, το βρήκα και..... να η ιδέα, αρκετά αλλαγμένη και προσαρμοσμένη στα υλικά που έχω διαθέσιμα. Την εκτέλεση την υποθέτω και να το τελικό αποτέλεσμα
Σκανάρησα και το χαρτάκι

Υ Λ Ι Κ Α
600 γραμ. Αγκινάρες (1 πακέτο κατεψυγμένες)
320 γραμ. Τόνος καπνιστός (2 κονσέρβες) στραγγισμένος
200 γραμ. Γιδοτύρι ξαλμυρισμένο από το βράδυ
1 φλ.τσαγ. Μαϊντανό και Άνηθο ψιλοκομμένο
1 σκελίδα Σκόρδο ψιλοκομμένη
1 + 2 φλ.τσαγ. Ζωμό κρέατος
Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο ανάλογα με τις αγκινάρες
Χυμό από ένα λεμόνι
Πιπέρι λευκό
Αλάτι (δεν έβαλα λόγω τόνου και δίαιτας φτωχής σε Νάτριο)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Αν είχα αγκινάρες φρέσκιες και ειδικώτερα άγριες, θα τις καθάριζα με γάντια, με τον γνωστό τρόπο της ταλαιπωρίας, δηλ. κόψιμο της κορυφής, περιφερειακό καθάρισμα των φύλλων (που δεν είναι φύλλα, αλλά σέπαλα) και το χνούδι με το κοφτερό κουταλάκι, που το έφτιαξα κοφτερό στον τροχό του υδραυλικού της γειτονιάς (Πενία, τέχνας κατεργάζεται....)
Είχα όμως την ευκολία στην κατάψυξη.
Απόψυξη, πλύσιμο και βράσιμο σε αλατισμένο νερό με χυμό λεμονιού, για 15', μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να διαλυθούν.
Για την γέμιση, σε μπωλ, το τυρί, τον τόνο, τα αρωματικά, το ένα φλυτζάνι ζωμό και το πιπέρι.  Λυώνω το τυρί με πηρούνι και ανακατεύω πολύ καλά.
Στρώνω σε πυρέξ 20x30 τις αγκινάρες (μερικές ήθελαν κόψιμο λίγο το κοτσανάκι, για στήριγμα).
Ρίχνω μέσα ένα κουταλάκι ελαιόλαδο και τις γεμίζω με το μείγμα
 Το υπόλοιπο της γέμισης το βάζω ανάμεσα και ρίχνω στο ταψί και τα 2 φλυτζάνια ζωμό.
Έτοιμο για φούρνο, σκεπασμένο, στους 180 οC, για μία ώρα, με τα τελευταία 15' ξεσκέπαστο.
Γαρνίρησα με κάπαρη.
Ίσως θα μπορούσε να γίνει και σε κατσαρόλα σκεπασμένη, σε χαμηλή φωτιά, αλλά τότε δεν θα είχε κρούστα και θα είχε περισσότερο ζουμί για βουτιές.
Αν σκεφτώ κάτι άλλο θα το συμπληρώσω. Τώρα προηγείται το Γραν-Πρι του Μονακό και δεν το χάνω με τίποτα.......
Posted by Picasa

6 σχόλια:

αχτίδα είπε...

Σαν όψη με ξετρελλαίνει..μα δεν είμαι φαν της αγγινάρας λόγω κακής εμπειρίας, πάλι όμως τρώω τα πάντα και με τόνο πρώτη φορά βλέπω.Δεν στέλνεις βρε παιδάκι μου ένα μικρό πιατάκι από το...σύρμα!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ αχτίδα :
Το σημείωμα έλεγε παλαμίδα.
Μάλλον η γιαγιά έβραζε από τη μέση και πάνω και την ξεψάχνιζε. Από τη μέση και κάτω την έκανε πάντα πλακί, σε φέτες.
Είπα να πρωτοτυπήσω και να βάλω τόνο, που είχα στο ντουλάπι.... και πέτυχε!!
Αφού η "αγκιναρο-φάν" μου, μετά το μμμμμμμ είπε και "γεια στα χέρια σου"!!

Καλή Εβδομάδα!!
___________________

Αστοριανή είπε...

...αν φτιάξω, δεν θα μείνουν για τους...άλλους!
Εδώ,
πανάκριβες!
Παίρνω σε βάζο, όλοκληρες φυσικά, όχι φέτες...
και
τις απολαμβάνουμε.
Να είστε καλά, Φίλε μας, Φιλιά στη Ράνια,
Υιώτα, αστοριανή, ΝΥ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Αστοριανή :
Ακριβές είναι και εδώ.
Αυτή την εποχή βλέπω 0,50 € το κομμάτι.
Βλέπω και σε βάζα, σε άλμη ή λάδι αλλά δεν πήρα ποτέ.
Η συμπατριώτισσα σου τις έχει στα top λαχανικά και γιαυτό τις παίρνω, πότε-πότε.....

Φιλιά σε όλους σας!
_______________________

Elpiniki είπε...

Δεν εχω δοκιμασει ποτε αγκιναρες - δεν τις μαγειρευε ποτε ουτε η γιαγια, ουτε η μαμα, αλλα και ουτε η πεθερα, αλλα οπτικα μ αρεσε πολυ και σκεφτομαι οτι ισως πρεπει να δοκιμασω!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Elpiniki :
Κι εγώ στο πατρικό μου δεν τις ήθελα.
Έχει μερικά χρόνια που τις κάνω "αλα Πολίτα" και τώρα έπεσα επάνω στο "χαρτάκι", έτσι για αλλαγή.

Καλή Εβδομάδα!!
_________________