Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012

ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΟΦΑΣΟΥΛΑ ΜΕ ΒΟΥΒΑΛΙΣΙΟ ΚΑΒΟΥΡΜΑ ΚΕΡΚΙΝΗΣ

Ο Νομός Σερρών φημίζεται για πολλά τοπικά προϊόντα, όπως ο Ακανές Λαηλιά και ο Καβουρμάς από βουβαλίσιο κρέας και το μέλι του φίλου Ανέστη, στην περιοχή της Λίμνης Κερκίνη.
Σήμερα, μέσα σε 40' έφτιαξα ένα συνδυασμό με μπαρμπουνοφάσουλα (χάντρες) και καβουρμά, να και το τελικό αποτέλεσμα

Μέχρι τώρα έπαιρνα τον καβουρμά από το κρεοπωλείο του Μπόρα, στη Λειβαδιά, λίγο πιο μακρυά από τηνΚερκίνη.
Ο καινούριος χασάπης όμως στη Θεσσαλονίκη, έχει και βουβαλίσια προϊόντα και είχε και καβουρμά του Μπίλη, από το χωριό Κερκίνη.

Αυτός ο συγκεκριμένος αναφέρεται και στα Top 20 Ελληνικά προϊόντα του "iCook Greek" αυτού του μηνός.

Πάμε να δούμε πως έγινε αυτός ο απλός συνδυασμός:
Υ Λ Ι Κ Α
1 σακκουλάκι 450 γρ. Φασολάκια Χάντρες
5 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα Σκόρδο ψιλοκομμένη
400 γρ. Τομάτες στο ρεντέ
1/2 φλ.τσ. Νερό ζεστό
Αλάτι - Πιπέρι
Μαϊντανό ψιλοκομμένο 
Ξερή μυζήθρα τριμμένη χοντρά
130 γραμ. Βουβαλίσιο Καβουρμά Κερκίνης, σε κύβους

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Στη χύτρα ταχύτητος (όχι την SEB αυτή τη φορά, αλλά μια άλλη μικρότερη 6 λίτρων), ζεσταίνω το ελαιολαδο και σωτάρω το κρεμμύδι με το σκόρδο, μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι.
Σωτάρω και τις "χάντρες", μέχρι να λαδωθούν.
Ρίχνω την τριμμένη τομάτα, το πιπέρι και το ζεστό νερό, κλείνω το καπάκι και σιγοβράζω για 10', από την στιγμή που θα αρχίσει το σφύριγμα της βαλβίδας.


Ως εδώ και βάζοντας το αλάτι και τη ρίγανη, στο τέλος, είναι το λεγόμενο "γιαχνί", αρκεί να αφήσουμε να βράσει με ανοικτό το καπάκι, για να πήξει η σάλτσα.
Πήρα ένα πυρέξ 20x30 εκατοστά και, πριν ρίξω μέσα το περιεχόμενο της χύτρας, ρίχνω το αλάτι και τη ρίγανη. Στρώνω τα φασόλια, μοιράζω στην επιφάνεια τον καβουρμά και πασπαλίζω με το μαϊντανό .


Πασπαλίζω και με το τυρί και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 οC, για 15'.

Τα φασόλια είναι ήδη ψημμένα και ο καβουρμάς, σαν αλλαντικό, τρώγεται και ωμός, γιατί είναι βρασμένος επί πολλές ώρες.

Η νοστιμιά που δίνει ο καβουρμάς σε όλο το ταψί, δεν περιγράφεται
Posted by Picasa

12 σχόλια:

Λίλα είπε...

Εγώ λέω να ανέβεις στο σκάφος, να φορτώσεις καβουρμά και το λικεράκι περάσεις να πάρεις την Ελένη και να κατηφορίσετε για Κοιλάδα!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Λίλα :
Μη λες τέτοια!!
Αυτή την εποχή που είμαι στα πρόθυρα της τρέλλας, τίποτε δεν αποκλείεται!!

ΥΓ: Στο mail που έστειλα, σοβαρά μιλάω και απάντηση δεν πήρα!
__________________

ELENI είπε...

Πςςςςςςςςςςςςςςςςςςς Η ΣΥΝΤΑΓΗ...ΛΙΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΒΑΛΕ ΒΑΛΕ ΙΔΕΕΣ ..ΑΝΤΕ ΒΡΕ ..ΞΕΚΟΥΝΗΣΟΥ ΝΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΒΡΟΥΜΕ .....Κ ΕΓΩ ΣΟΒΑΡΑ ΜΙΛΑΩ..(ΠΑΝΤΑ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΑ ΜΩΡΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΑ ..ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΕΡΧΟΜΑΙ!!!!!)

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ELENI :
Καλά τα λες. Εδώ όμως η κατάσταση είναι ζοφερή με την μάχη που δίνουμε και δεν υπάρχει χρόνος, ούτε για την παραμικρή απουσία.
Δυστυχώς, το "μωρό" που πάντα ήταν μαζί μου, δεν μπορεί πια ούτε βόλτα μέχρι την παραλία να βγει....
Κανείς δεν ξέρει για πόσο ακόμη!!
________________________

ELENI είπε...

δεν μπορω...ΝΑ ΠΩ....ΤΙΠΟΤΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ...ΘΑΘΕΛΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΟΜΩΣ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΛΑ...ΣΙΩΠΑΣ.ΚΟΥΡΑΓΙΟ..

Pansofix είπε...

Αυτό και αν είναι λιχουδιά υψηλών προδιαγραφών!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Pansofix :
Το βουβαλίσιο κρέας είναι πιο υγειινό από το μοσχάρι.
Είναι όμως περιορισμένης παραγωγής και σπάνιο.

Καλό Βράδυ!
_________________________

Frezia είπε...

Ωραία!Από...Βουβάλια άλλο τίποτα!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Frezia :
.....και βουβάλια και μουλάρια και γαϊδούρια.
Απ'όλα έχει το μαγαζί!!!

Καλό Μεσημέρι!!
_______________________

VAD είπε...

Κράτα τα μπαρμπουνοφάσουλά σου,κρατάω τον καβουρμά σκέτο,
να συνοδεύσει το τσιπουράκι,
πρώτο πράμα:)

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ VAD :
Ότι θέλει ο Δάσκαλος!!!!
Ευτυχώς το βουβάλι έχει μειωμένη χοληστερίνη και έτσι θα σωθείς!!
ΧΑΧΑΧΑ!!
Θα μπορούσε να το επιβεβαιώσει και ο Ανέστης.....

Καλό ΣαββατοΚύριακο!
______________________

Ανέστης Θ.Κετσετζίδης είπε...

Σταύρε
σ'ευχαριστώ πολύ.
Με κάνεις να κοκκινίζω...