Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2011

ΓΚΙΟΥΒΕΤΣΙ ΑΠΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ.

Πριν ξαναφύγω, έκανα ένα εύκολο γκιουβετσάκι, χρησιμοποιώντας την γάστρα.
Και λέω εύκολο και απλό, γιατί έχει απλή εκτέλεση.
Το αποτέλεσμα νοστιμότατο.

Υ Λ Ι Κ Α
500 γραμ. Κρέας μοσχαρίσιο άπαχο (νουά)
500 γραμ. Κριθαράκι χοντρό
400 γραμ. Ντομάτες ξεσποριασμένες και ξεφλουδισμένες
1 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 Κρεμμύδι μεγάλο, χοντροκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 λίτρα Νερό (πρέπει, μαζί με τον ντοματοπολτό, να είναι 1:4 σε όγκο με το κριθαράκι)
Αλάτι-Πιπέρι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένουμε το κρέας και ΔΕΝ το τσιγαρίζουμε.
Πολτοποιούμε τις ντομάτες στο multi.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από το κριθαράκι, στη γάστρα και φουρνίζουμε για 3 ώρες, στους 100 οC, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Ρίχνουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε για 20-25' ακόμη. Ενδιάμεσα ανακατεύουμε 2-3 φορές.
Το φαγητό μας θα έχει ζουμί, που θα απορροφηθεί όλο από το κριθαράκι.
Ρίχνουμε, προαιρετικά, τυρί τριμμένο, ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και αφήνουμε 5-10' στον σβησμένο φούρνο.
 Σερβίρουμε και τρώμε ζεστό κι ας έχει καύσωνα, ιδρώνουμε και κάνουμε και αποτοξίνωση.
Θυμήθηκα το γκιουβετσάκι που έφαγα πηγαίνοντας για την Σχοινούσα, με τον σκυλοπνίχτη "ΚΥΚΛΑΔΕΣ", χωρίς A/C.
Αλλά για εκείνο το ταξίδι, άλλη φορά.......
Posted by Picasa





Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011

ΟΜΕΛΕΤΑ ΣΕ ΔΙΧΤΥ ΠΑΤΑΤΑΣ

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ!!!!!!!

Δεν θέλει πολλά λόγια......... έργα θέλει και.....


 
......Καθαρίζω όσες πατάτες θέλω, τις τρίβω στο χοντρό του τρίφτη (κατά προτίμηση την πατάτα από την μακριά πλευρά, για να κάνει μεγάλες λουρίδες).
Όπως είναι μπερδεμένες οι λουρίδες τις τηγανίζω σε μερικές κουταλιές ελαιόλαδο και μόλις ροδίσουν, ρίχνω τα αυγά, ελαφρά χτυπημένα.

Προσεκτικά για ευνόητους λόγους!!
Και για γαρνιτούρα, ντομάτες και γιδοτύρι.
Οι ντομάτες ξεφλουδισμένες, όπως παρακάτω και ξεσποριασμένες
Και μή σε προβληματίζει η μεζούρα...
Κούκλα θα είσαι και με μερικά κιλάκια παραπάνω!!

Τώρα γύρισα και έγραψα!!
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΘΑ "ΚΑΡΥΚΕΥΤΕΙ" ΜΕ ΛΟΓΙΑ......
ΜΟΛΙΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ!!!!!






ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ........ΣΙΩΠΗ....ΗΣΥΧΙΑ....
Posted by Picasa

Κυριακή, 17 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΠΕΡΣΥΝΟ "ΜΠΡΙΑΜ".......ΦΕΤΟΣ και κάτι άλλα ψιλά!!!!!!!!

Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010

Το καλοκαιρινό φαγητό....ΜΠΡΙΑΜ (ή και ΤΟΥΡΛΟΥ)



Καλοκαιράκι τώρα πια και τα λαχανικά στο φόρτε τους.
Το φαγητό, trade mark, είναι το λεγόμενο ΜΠΡΙΑΜ, ή αλλιώς ΤΟΥΡΛΟΥ.


Αφού συγκέντρωσα τα απαραίτητα, αναγκάστηκα να σκεφτώ και μια "πατέντα", για να αποφύγω το σκέπασμα με αλουμινόχαρτο.
Και λέω "αναγκάστηκα", γιατί τα υλικά βγήκαν πολλά και δεν θα χωρούσαν έστω και στα δύο πυρεξάκια 20x30 με τα διαφανή καπάκια.
Έπρεπε να χρησιμοποιήσω το μεγάλο ταψί της κουζίνας 40x45, που πάντα το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Παρατήρησα ότι τα ταψιά της κουζίνας, στο πίσω τους μέρος, είχαν δύο μικρές τρυπούλες, που ποτέ δεν είχα καταλάβει γιατί.
Πήρα ένα απο τα ρηχά ταψιά και καπάκωσα το βαθύ.
Οι τρύπες ήρθαν ακριβώς, έκανα και δύο γαντζάκια για να μη γλυστράει και νατη η γάστρα!



Και ξεκίνησα...
Υ Λ Ι Κ Α
2 μεγάλες Πατάτες
4 μέτρια Κολοκυθάκια
2 μέτριες Μελιτζάνες (φλάσκες είχα)
3 Τομάτες κομμένες ροδέλλες
1 κουτί Κονκασέ (400 γραμ.)
6 σκελίδες Σκόρδο κομμένες στα 3 ή 4
2 μεγάλες Πιπεριές "καμπάδικες" (χοντρές για γεμιστά)
1 φλυτζ.τσαγ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φλυτζ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
2 νεροπότηρα Κρασί λευκό
Ζεστό νερό
Αλατοπίπερο και Ρίγανη

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνατες.
Το ίδιο με τις μελιτζάνες , τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές.
Τα στρώνουμε στο ταψί και, με τα χέρια τα λαδώνουμε με το λάδι, για να μη ξεραθούν στο ψήσιμο.
Πολτοποιούμε (προαιρετικά) το κονκασέ στο multi, μαζί με το αλατοπίπερο και λίγο από το κρασί και το ρίχνουμε στο ταψί.
Ρίχνουμε το κρασί και μοιράζουμε τα κομμάτια του σκόρδου παντού.
Πασπαλίζουμε το σύνολο με τον μαϊντανό και απλώνουμε παντού τις ροδέλλες τομάτας.
Αφήνουμε την ρίγανη για λίγο πριν το τέλος του ψησίματος.



Σκεπάζουμε το ταψί, με όποιον τρόπο θέλουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 οC, για 1 ώρα, ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Ενδιάμεσα ελέγχουμε και, αν θέλει, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό.
Λίγο πριν το τέλος πασπαλίζουμε με την ρίγανη.

Σήμερα έγινε σε μια ώρα, ενώ παλιότερα ήθελε μια ώρα σκεπασμένο και μισή ανοικτό.
Πιστεύω ότι η αιτία που έγινε γρηγορότερα είναι ότι το ταψί είναι σκούρο και μεταλλικό (εμαγιέ).

Σερβίρουμε και ...........
.....ΤΡΩΜΕ......
 
Αυτά τα παραπάνω έγιναν το 2010.
Για το 2011 μια μικρή, αλλά ουσιαστική, προσθήκη, κρίθηκε απαραίτητη.
Στα υλικά προστέθηκε ένα μεγάλο Κρεμμύδι, χοντροκομμένο, που σωταρίσθηκε μαζί με το σκόρδο, χωριστά, σε τηγανάκι, με λίγο από το ελαιόλαδο. Μέχρι να τελειώσουν τα υγρά και να αρχίσει να ροδίζει. Ανθυγειινό, το ξέρω, αλλά νόστιμο.
Και λίγο πριν το τέλος, ξεσκέπασμα της αυτοσχέδιας γάστρας και πασπάλισμα με την ρίγανη και χοντροκομμένη ξερή μυζήθρα.
Να και το αποτέλεσμα

Αυτά ήταν για το κύριο πιάτο. Με τις δύο μελιτζάνες και τις τέσσερις πιπεριές, που περίσσεψαν, έκανα μελιτζανοπιπεροσαλάτα και σε συνδυασμό με Κρητικά Κρίθινα Παξιμαδάκια, 
 βρεγμένα με τσικουδιά και από πάνω κατσικίσιο τυρί, έγιναν "καναπεδάκια"
 Έγινε και μια σχετική ποσότητα Πολίτικου Χαλβά, που ήταν το μόνο γλυκό, που σκέφτηκα ότι μπορεί να ταξιδέψει, εκτός ψυγείου
  Και τώρα;;;;
Αναμονή για την επόμενη "εξόρμηση", την επόμενη Τετάρτη, "αν γκαρσόν" που λένε (μόνο αγόρια).
 

Σάββατο, 9 Ιουλίου 2011

Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΜΠΑΓΚΕΤΑ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ !!!!!!!!!


Μερικά χορταστικά σάντουιτς με Γαλλική μπαγκέτα, για το βράδυ, είναι ότι πρέπει!
Άρπαξα από την βιβλιοθήκη το βιβλίο "Ψωμιά και Ζύμες" 
πήρα την συνταγή, χρησιμοποιώντας τον αρτοπαρασκευαστή, για το ζύμωμα, κάνοντας και μια αλλαγή στην σειρά που βάζεις τα υλικά.
Πήγα το αλεύρι μετά το αλάτι και την μαγιά τελευταία. Δεν πρέπει η μαγιά να έρθει σε επαφή με το αλάτι, πριν να αρχίσει το ζύμωμα.
Επειδή όμως εδώ μέσα, ο καθένας έχει τα βίτσια του, έβαλα διαφορετικό περιεχόμενο στο καθένα.
Αλεύρι χρησιμοποίησα αυτό της φωτό και δεν είναι η πρώτη φορά. Απεδείχθει άριστο!!!

Ζύμωμα, άδειασμα σε λεκανάκι, φούσκωμα, πλάσιμο και....
.....φούρνος και έτοιμες 4 μικρές μπαγκετούλες, όχι σαν τα μακρυνάρια των boulangerie της Γαλλίας (λέμε τώρα).

Σαν περιεχόμενο η μια πήρε γιδοτύρι, ντομάτα ξεφλουδισμένη και ξεσποριαμένη, ρίγανη και ξεκουκουτσωμένες ελιές Χαλκιδικής
Η δεύτερη, πιό φτωχική, πήρε την υπόλοιπη ντομάτα, με καπνιστό Dirollo, με χαμηλά λιπαρά
 Για ένα πρόχειρο βραδυνό, καλά είναι!!

ΜΠΑΜΙΕΣ ΛΑΔΕΡΕΣ, ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑΧΝΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΑΛΑΤΙΤΣΑ.


Αυτή η εβδομάδα πέρασε με λαδερά!
Έτσι για να αντισταθμίσουμε τις κραιπάλες των σύντομων αποδράσεων.

ΜΠΑΜΙΕΣ ΟΡΜΥΛΙΑΣ ΛΑΔΕΡΕΣ
Την περασμένη Κυριακή, περνώντας από την ευθεία της Ορμύλιας, όπου υπάρχουν το καλοκαίρι διάφοροι "παραγωγοί" λαχανικών και φρούτων, έκανα στάση στην Σόνια.
Βλέπω μπάμιες μέτριου μεγέθους και κάνω την παρατήρηση ότι θα είναι "κάρτικες".
"Περίμενε 10 λεπτάκια" λέει η Σόνια και φεύγει.
Σε λιγότερο από 10 λεπτάκια, επιστρέφει με μια σακκούλα και λέει "πάρτες".
Και ήταν όπως τις ήθελα, μικρές, τρυφερές και φρεσκοκομένες.
Αυτές έφτιαξα και πρόσεξα ότι άρχισα να αλλάζω τη γνώμη μου για τις μπάμιες!!!!
Ο τρόπος έχει περιγραφεί ΕΔΩ 
 και ΕΔΩ 
---------------------------------

Αφού τελείωσαν οι μπάμιες, σειρά είχαν οι πατάτες, που έγιναν "γιαχνί".
Τις έχω περιγράψει παλιότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ και δεν θυμάμαι που αλλού.
Αυτό είναι το τελευταίο αποτέλεσμα
Και επειδή Καλοκαίρι, χωρίς ντοματοπιπεριά, δεν νοείται, να και η κλασσική μας σαλάτα
Για την άλλη εβδομάδα, ο Θεός μεγάλος.........
Posted by Picasa

Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2011

ΩΜΑ SOFT COOKIES ΒΡΩΜΗΣ & ΕΝΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΠΑΓΩΤΟΥ


Θα έχει τύχει σίγουρα, να βρισκόμαστε μακρυά από τον φούρνο μας και να έχουμε μόνο μια γκαζιέρα, ή ένα camping-gas, όπου ψήνουμε τον καφέ μας.
Ας πούμε σε ένα κάμπινγκ ή σε κάποιο άγνωστο λιμανάκι!
Τότε είναι που μας πιάνει η μανία για γλυκό, ή και για να εντυπωσιάσουμε τυχόν καλεσμένους, από διπλανές σκηνές ή σκάφη!
Τα άψητα μαλακά μπισκοτάκια είναι η λύση, όπως περιγράφονται παρακάτω

ΩΜΑ ΜΑΛΑΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΒΡΩΜΗΣ
Υλικά
2 φλ.τσ. Ζάχαρη άσπρη
3 κου.σουπ. Κακάο άγλυκο
1/2 φλ.τσ. Μαργαρίνη σκληρή (πχ Βιτάμ κλασσικό)
1/2 φλ.τσ. Γάλα Εβαπορέ light
1 πρέζα Αλάτι
3 φλ.τσ. Βρώμη σε νιφάδες
2 Βανίλιες
1 κουτ.σουπ. Ανθόνερο
Ινδοκάρυδο για πασπάλισμα
(Τα 3 τελευταία προαιρετικά)
Εκτέλεση
Όλα τα υλικά, εκτός της βρώμης, σε κατσαρολάκι και τα φέρνουμε σε βρασμό, ανακατεύοντας συνέχεια.
Βράζουμε για 1 λεπτό, αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε την βρώμη, ανακατεύοντας πολύ καλά.
Με κουταλάκι του γλυκού, σε λαδόκολλα, ρίχνουμε τα cookies και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Αν τα βάλουμε στο ψυγείο, ακόμη καλύτερα.
Δεν είχα σκληρό βιτάμ και έβαλα Μινέρβα Μπένεκολ με ελαιόλαδο, που είναι μαλάκό και δεν σκλήρυναν όσο πρέπει.
Οι ποσότητες αυτές βγάζουν 25-30 κομμάτια και ένα κατσαρολάκι του 1,5 λίτρου, είναι αρκετό............
++++++++++++++++++++++++
Το ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΠΑΓΩΤΟΥ είναι πολύ εύκολο, αρκεί να έχουμε κοντά μας μια κατάψυξη και διαθέσιμες 4-5 ώρες.
Υλικά για 4 άτομα
1 κεσεδάκι Γιαούρτι στραγγιστό 2%
1+ κουτ.σουπ. Ζάχαρη άσπρη (ανάλογα με το πόσο γλυκά είναι τα φρούτα)
2 φλ.τσ. διάφορα φρούτα, ξεφλουδισμένα
(φράουλες, βατόμουρα, μπανάνες, καρπούζι, πεπόνι, ή ότι άλλο θέλουμε)
Εγώ χθες βράδυ έβαλα μια μπανάνα και μια φέτα πεπόνι.
Εκτέλεση
Όλα τα υλικά στο multi, χτύπημα μερικά λεπτά, μέχρι να γίνουν πολτός.
Αν έχουμε θήκες γρανίτας, τις γεμίζουμε, αλλιώς σε θήκες παγωτού.
Και επειδή δεν είχα τίποτε από τα δύο, έβαλα τον πολτό σε ταπεράκι και στην κατάψυξη.
Σε μερικές ώρες, είχε πήξει τόσο που δεν μπορούσε να μπει το παγωτοκούταλο και το έκοψα με το μαχαίρι, για να μπορέσει να ποζάρει για την παρακάτω φωτό.
Γαρνιρισμένο με γλυκό κουταλιού ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙ.
Posted by Picasa

Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2011

Η ΦΕΤΕΙΝΗ "ΣΑΡΔΕΛΛΑ" ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ


Και φέτος, η καθιερωμένη πια εκδήλωση του Ναυτικού Ομίλου πελατών Μαρίνας Πόρτο-Καρράς "Η Κέλυφος", έγινε το περασμένο Σάββατο.
Βέβαια δεν ήταν μόνο σαρδέλλα! Ήταν και γαύρος και σαλάτες και κρασί άσπρο (εννοείται από τα κτήματα Καρρά) 




και παρέες (με τα σκυλιά τους. Εμείς τα αφήσαμε στο πλοίο)

και αρκετός κόσμος

και μουσική live (με πολύ καλούς μουσικούς)

και πάλι παρέες

και ο "γνωστός" Άγγελος, σωσίας(!) του Bruce Willis(!)

και ξανά παρέες

και ζεμπεκιές

και ξανά ζεμπεκιές

και οι χοροί καλά κρατούν

συνοδεία παλαμακίων

και, ευτυχώς, με χαμόγελα, που τόσο μας έχουν λείψει τελευταία


να δούμε ως πότε (αν προλάβουμε και δεν .......... )
Posted by Picasa