Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΠΕΡΣΥΝΟ "ΜΠΡΙΑΜ".......ΦΕΤΟΣ και κάτι άλλα ψιλά!!!!!!!!

Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010

Το καλοκαιρινό φαγητό....ΜΠΡΙΑΜ (ή και ΤΟΥΡΛΟΥ)



Καλοκαιράκι τώρα πια και τα λαχανικά στο φόρτε τους.
Το φαγητό, trade mark, είναι το λεγόμενο ΜΠΡΙΑΜ, ή αλλιώς ΤΟΥΡΛΟΥ.


Αφού συγκέντρωσα τα απαραίτητα, αναγκάστηκα να σκεφτώ και μια "πατέντα", για να αποφύγω το σκέπασμα με αλουμινόχαρτο.
Και λέω "αναγκάστηκα", γιατί τα υλικά βγήκαν πολλά και δεν θα χωρούσαν έστω και στα δύο πυρεξάκια 20x30 με τα διαφανή καπάκια.
Έπρεπε να χρησιμοποιήσω το μεγάλο ταψί της κουζίνας 40x45, που πάντα το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Παρατήρησα ότι τα ταψιά της κουζίνας, στο πίσω τους μέρος, είχαν δύο μικρές τρυπούλες, που ποτέ δεν είχα καταλάβει γιατί.
Πήρα ένα απο τα ρηχά ταψιά και καπάκωσα το βαθύ.
Οι τρύπες ήρθαν ακριβώς, έκανα και δύο γαντζάκια για να μη γλυστράει και νατη η γάστρα!



Και ξεκίνησα...
Υ Λ Ι Κ Α
2 μεγάλες Πατάτες
4 μέτρια Κολοκυθάκια
2 μέτριες Μελιτζάνες (φλάσκες είχα)
3 Τομάτες κομμένες ροδέλλες
1 κουτί Κονκασέ (400 γραμ.)
6 σκελίδες Σκόρδο κομμένες στα 3 ή 4
2 μεγάλες Πιπεριές "καμπάδικες" (χοντρές για γεμιστά)
1 φλυτζ.τσαγ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φλυτζ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
2 νεροπότηρα Κρασί λευκό
Ζεστό νερό
Αλατοπίπερο και Ρίγανη

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνατες.
Το ίδιο με τις μελιτζάνες , τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές.
Τα στρώνουμε στο ταψί και, με τα χέρια τα λαδώνουμε με το λάδι, για να μη ξεραθούν στο ψήσιμο.
Πολτοποιούμε (προαιρετικά) το κονκασέ στο multi, μαζί με το αλατοπίπερο και λίγο από το κρασί και το ρίχνουμε στο ταψί.
Ρίχνουμε το κρασί και μοιράζουμε τα κομμάτια του σκόρδου παντού.
Πασπαλίζουμε το σύνολο με τον μαϊντανό και απλώνουμε παντού τις ροδέλλες τομάτας.
Αφήνουμε την ρίγανη για λίγο πριν το τέλος του ψησίματος.



Σκεπάζουμε το ταψί, με όποιον τρόπο θέλουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 οC, για 1 ώρα, ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Ενδιάμεσα ελέγχουμε και, αν θέλει, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό.
Λίγο πριν το τέλος πασπαλίζουμε με την ρίγανη.

Σήμερα έγινε σε μια ώρα, ενώ παλιότερα ήθελε μια ώρα σκεπασμένο και μισή ανοικτό.
Πιστεύω ότι η αιτία που έγινε γρηγορότερα είναι ότι το ταψί είναι σκούρο και μεταλλικό (εμαγιέ).

Σερβίρουμε και ...........
.....ΤΡΩΜΕ......
 
Αυτά τα παραπάνω έγιναν το 2010.
Για το 2011 μια μικρή, αλλά ουσιαστική, προσθήκη, κρίθηκε απαραίτητη.
Στα υλικά προστέθηκε ένα μεγάλο Κρεμμύδι, χοντροκομμένο, που σωταρίσθηκε μαζί με το σκόρδο, χωριστά, σε τηγανάκι, με λίγο από το ελαιόλαδο. Μέχρι να τελειώσουν τα υγρά και να αρχίσει να ροδίζει. Ανθυγειινό, το ξέρω, αλλά νόστιμο.
Και λίγο πριν το τέλος, ξεσκέπασμα της αυτοσχέδιας γάστρας και πασπάλισμα με την ρίγανη και χοντροκομμένη ξερή μυζήθρα.
Να και το αποτέλεσμα

Αυτά ήταν για το κύριο πιάτο. Με τις δύο μελιτζάνες και τις τέσσερις πιπεριές, που περίσσεψαν, έκανα μελιτζανοπιπεροσαλάτα και σε συνδυασμό με Κρητικά Κρίθινα Παξιμαδάκια, 
 βρεγμένα με τσικουδιά και από πάνω κατσικίσιο τυρί, έγιναν "καναπεδάκια"
 Έγινε και μια σχετική ποσότητα Πολίτικου Χαλβά, που ήταν το μόνο γλυκό, που σκέφτηκα ότι μπορεί να ταξιδέψει, εκτός ψυγείου
  Και τώρα;;;;
Αναμονή για την επόμενη "εξόρμηση", την επόμενη Τετάρτη, "αν γκαρσόν" που λένε (μόνο αγόρια).
 

14 σχόλια:

Thalassenia είπε...

Την θυμάμαι αυτή τη συνταγή σου εξ΄αιτίας της πατέντας στο σκέπασμα.
Τουρλού αξεπέραστο καλοκαιρινό!!

Καλά παιρνάτε εκεί πάνω στις βόρειες θάλασσες.
Καλή συνέχεια.

Αστοριανή είπε...

...Σταύρο μου!!!!!!

σε πρόφτασα!!!!!!!
Τα μισά στο εμαγιέ...
και την επομένη με συμπλήρωμα αγγινάρας, στην κατσαρόλα!
Βλέπεις, η ...γιαγιά μαγευρεύει για όλους εδώ!

Καλά να περνάτε,
Υιώτα
αστοριανή,
ΝΥ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Thalassenia :
Δεν άντεχα να μη "πειράξω" ακόμη και την δική μου συνταγή.
Την άλλη φορά που θα έχω, ίσως, πιό πολύ χρόνο, θα το κάνω στην πήλινη γάστρα.
Πήγα στην Βασ.Ηρακλείου, στα ηλεκτρονικά και βλέποντας απέναντι τα μανάβικα, στο "Κέντρο προτασίας και ανάπτυξης του Μακεδονικού αρουραίου (βλ. Μοδιάνο), μου κατέβηκε η ιδέα.
Ήταν 11 το πρωί. Στις 2 ήταν όλα έτοιμα.
Καλή Εβδομάδα και φιλιά Θεσσαλονικιώτικα
________________________

@ Αστοριανή :
Τις αγκινάρες δεν τις πάω και πολύ και καλά είναι, η συμπατριώτισσα σου, να μη διαβάσει την ιδέα, γιατί τις αρέσει πολύ και θα με πιέσει την επόμενη φορά.
Πολλά φιλιά και Καλή Εβδομάδα!
_________________________

logia είπε...

το καλύτερο φαγητό του καλοκαιριού μαζί με τα γεμιστά

φαίνεται παννόστιμο είδικα με την προσθήκη του τυριού

Αστοριανή είπε...

...
Σταύρο μου,
για θύμισε στη Ράνια:
στον... τόπο μας λέγανε ένα κάποιο στιχάκι...:
"...πάνω στην τριανταφυλλιά
κάθησε ένα αηδόνι
κι έλεγε: τουρλού-τουρλού (!)
μπέμπα κατουρλού (!!!)

ή αντί για μπέμπα, έβαζαν το όνομα της ...μικρής... και δώστου αυτή γέλια ή....κλάμματα!!!

Για ρώτησέ την, το έχει ακούσει:::::;;;;;;;;;;;!!!!!!!!!!

Καλή εβδομάδα,
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ

ΥΓ.: Α! και για πες της να βρει λίγο καιρό, και να διαβάσει στην Αστοριανή το μυστικό της Σίλια...
Νομίζω θα της αρέσει...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Logia :
Για τα αγαπημένα μου γεμιστά συμφωνώ και επαυξάνω!
Αλλά είναι "απαγορευμένα" και στο σπίτι και έξω, γιατί η συμβία λέει ότι κάθε φορά που φάγαμε, κάτι κακό μας συνέβει.
Μπαρούφες, ξέρω, αλλά........
__________________

@ Αστοριανή :
Η Ράνια στη Θεσσαλονίκη γεννήθηκε και μεγάλωσε. Ο πατέρας της ήταν ποτοποιός από το Αίγιο, που είχε την επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη.

Το "μυστικό" το έχω αποθηκεύσει, περιμένω και το υπόλοιπο και θα της το εκτυπωσω. Είναι "βιβλιοφάγα" και θα της αρέσει.
Πολλά φιλιά!
___________________

Betty's Cuisine είπε...

Αγαπημένο καλοκαιρινό φαγάκι, ο καλός μου τρελαίνεται για μπριάμ!

Καλή βδομάδα Σταύρο!

Ανώνυμος είπε...

Α ρε άκαρδε Δύσπιστε!!
Δε φτάνει που μας εχεις ταράξει στους φοβερούς μεζέδες σου, μας λές οτι θα τη κοπανήσεις και απο πάνω.
Να περάσεις καλά Captain.

Εφη είπε...

Το τουρλού αγαπημένο μας αλλά πάντα με κρεμμυδάκι και σκόρδο!
Το κολπάκι "γάστρα" το κάνω και εγώ αλλά όχι με τα τετραγωνα ταψια, με τα μεγάλα στρογγυλά..λες να κάνω και αυτή την πατέντα???χαχαχα!!

Lila Xagorari είπε...

Το μπριαμ είναι τέλειο, η κατασκευή με τα ταψια τελειότερη....ο τίτλος της ανάρτησης όμως είναι αριστούργημα!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Betty's Cuisine :
Καμιά φορά το κάνω και χειμώνα, αλλά δεν "λέει".
Άλλο η σκονισμένη/λασπωμένη μελιτζάνα και άλλο η γυαλιστερή/άψογη του θερμοκηπίου!
Καλή Εβδομάδα (παρ'ολο τον καύσωνα)!
_________________

@ Τhalassokrator :
Φίλε μου Καπετάνιε, δεν τις καταλαβαίνω αυτές τις σπαστές αποδράσεις!
Μου λείπει το μεγάλο ταξίδι.
Και είναι δύσκολο, με τις σημερινές συνθήκες (οικονομικές και οικογενειακές).
Να'σαι καλά! Ευχαριστώ!!
_________________

@ Εφη :
Το σκόρδο το είχα πάντα. Το κρεμμύδι και μάλιστα καλά τσγαρισμένο, το δοκίμασα τώρα και το συνιστώ.
Την επόμενη φορά με την πήλινη γάστρα.
__________________

@ Λίλα :
Μπορεί να είναι αριστούργημα, αλλά αν δεν τρώγεται........
Καλή Εβδομάδα!
__________________

manousina είπε...

Κάθε χρόνο και καλύτερα!!!!

Vita είπε...

Ωραιότατη η αυτοσχέδια τετράγωνη γάστρα! Κι εγώ θεωρώ εκ των ουκ άνευ το κρεμμύδι στο μπριάμ και το φτιάχνω αυστηρά μόνο καλοκαίρι!

Μαίρη (Ginger) είπε...

Δηλαδή με άλλα λόγια τον χαλβά που...ταξιδέψαμε τον είχες φτιάξει απ'τις 26 Ιουνίου???????? Α π ί σ τ ε υ τ ο! Πώς το κατάφερες αυτό?

(Σε πειράζω)

Φιλιά πολλά και σους 2 σας