Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΕΜΙΣΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΚΑΙ, ΑΠΌ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΑΡΕΣ!!


Αυτή τη φορά τα γεμιστά κολοκυθάκια τα έφτιαξε η σύζυγος (παλιά μου τέχνη, κόσκινο), με τον τρόπο που μεταφέρω παρακάτω, από την προηγούμενη ανάρτηση, του Μαΐου.
Μπάινω στην κουζίνα βλέπω και κάνω κακιά ερώτηση:
-- Και αυτό το υλικό που βγάζεις, τι το κάνεις;
Απάντηση:  -- Το πετάω.
Έκρηξη δική μου!  -- Το θέλω, να το κάνω κεφτέδες!!!

Η παρακάτω φωτό είναι φρέσκια, με το δικό μου αυγολέμονο

 Ακολουθεί η παλιά ανάρτηση με παρόμοια υλικά

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ & ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Λένε, διάφοροι, ότι όταν μιλάς σε κάποιον και δεν ακούει με την πρώτη, "κολοκύθια έφαγες;".
Δεν ξέρω αν συμβαίνει, πάντως εγώ εξακολουθώ να ακούω (ακόμη)!
Αυτές τις μέρες "ήρθαν" κολοκυθάκια, πολλά και ξαφνικά.
"Πρώιμα" είπε η Vicky, από τον κήπο του θείου της στα Βασιλικά.
Και ήταν 8 μεγάλα και 4 μικρά.
Για τα μεγάλα δεν υπήρχε ερώτημα. Φώναζαν για γέμισμα.
Τα μικρά όμως;
Τηγανιτά, βραστά σαλάτα ή μήπως κολοκυθοκεφτέδες;
Ας αρχίσω με τα γεμιστά και ιδού το αποτέλεσμα
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται γεμιστά σ'αυτό το σπίτι, αλλά είναι η πρώτη φορά που τα έκανα εγώ.
Την ανακοίνωση της απόφασης ακολούθησε ένα ξερό "δεν μπορώ, έχω δουλειά με τα χειμωνιάτικα. Κάντα μόνος σου".
Άλλο που δεν ήθελα
Υ Λ Ι Κ Α
8 μεγάλα Κολοκυθάκια
300 γραμ. Κυμάς μοσχαρίσιος
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζανάκι του καφέ Ρύζι Καρολίνα ή νυχάκι
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 φλ.τσαγ. Άνιθο ψιλοκομμένο
Αλατοπίπερο
1,5 λίτρο Νερό ζεστό (ή λιγότερο αν δεν θέλουμε πολύ ζουμί)


Για το Αυγολέμονο
Χυμό από 2-3 λεμόνια
2 Αυγά
2 κουτ.σουπ. Κορν-φλάουερ

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένω και ξεφλουδίζω τα κολοκυθάκια με το ξεφλουδιστήρι της πατάτας.
Με μικρό κουταλάκι αρχίζω να σκάβω την ψίχα και τότε καταλαβαίνω γιατί η συμβία, τόσα χρόνια, τα έκοβε στη μέση.
Χωρίς το ειδικό εργαλειάκι δεν μπόρεσα να τα σκάψω. Τα κόβω κι εγώ στη μέση και τους βγάζω την ψίχα.
Κρατώ χώρια την μισή (για τους κεφτέδες, παρακάτω) και πολτοποιώ την υπόλοιπη στο multi.
Αυτό είναι κόλπο για να μη χρησιμοποιηθεί μισό κιλό κιμάς!!
Σε μπωλ ζυμώνω καλά όλα τα υλικά (εκτός από το λάδι) και το βάζω σκεπασμένο στο ψυγείο, για μια ώρα.
Με κουταλάκι γεμίζω τα κολοκυθάκια μέχρι τα 3/4 και τα βάζω όρθια στην χύτρα ταχύτητος (ή σε κατσαρόλα ανάλογη).
Τα ραντίζω με το λάδι και ρίχνω το ζεστό νερό.
Βράζω για 15' από το σφύριγμα της βαλβίδας (40' σε κοινή κατσαρόλα), εκτονώνω και ανοίγω.
Ετοιμάζω το αυγολέμονο, με βοηθό το μιξεράκι χειρός, κατά τον γνωστό πια τρόπο.
Αυγά σε μπωλ, λίγο νεράκι, τον λεμονοχυμό σταδιακά, το κορν-φλάουερ, δουλεύοντας συνέχεια με τα χτυπητήρια (αυγοδάρτες). Ρίχνουμε ζουμί αρκετό από την κατσαρόλα, ρίχνουμε το ρουφηχτό φιλί στον αέρα και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, κουνώντας κυκλικά, για να ενσωματωθεί.
Σερβίρουμε 4 τεμάχια στην μερίδα. Βγαίνουν 4 μερίδες και αρκετό αυγολέμονο, αρκετά πηχτό για βουτιές με φρέσκο ψωμί.
===================
ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Την επόμενη μέρα αξιοποιούμε την μισή ψίχα των κολοκυθιών που κρατήσαμε στο ψυγείο, κάνοντας κολοκυθοκεφτέδες με σκορδαλιά και ντιπ γιαουρτιού (κάτι σαν τζατζίκι χωρίς αγγούρι).

Υ Λ Ι Κ Α
4 μικρά κολοκυθάκια τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη + την ψίχα
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο (ή 2-3 φρέσκα, αν έχουμε)
1 κουταλάκι γλυκού Δυόσμο (ξερό είχα)
1 φλ.τσαγ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλ.τσαγ. Άνηθο ψιλοκομμένο
2 Αυγά χτυπημένα
200 γραμ. Γιδοτύρι ή φέτα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
4 κουτ.σουπας γεμάτες Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (έβαλα Φαρίνα ολικής)
Πιπέρι και αλάτι κατά την κρίση μας
 Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα κολοκυθάκια, όπως παραπάνω.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με αλάτι και τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους. Έγώ δεν το έκανα, παρά πήρα τούλι από μπομπονιέρα, έβαλα το τρίμμα και την χθεσινή ψίχα, το έστριψα σαν να μην υπάρχει αύριο και βγήκε όλο το ζουμί, σε σημείο που όταν είδα το αποτέλεσμα είπα (μέσα μου) ότι μάλλον θα χρειαστεί νερό. Δεν χρειάστηκε όμως. Βγάζουν ζουμί όσο δεν φαντάζεσαι!
 Όλα τα υλικά σε μπωλ, ανακατεύουμε με κουτάλι πολύ καλά και τότε βλέπουμε ότι γίνεται χυλός, 
 τόσο που αρχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι σταδιακά.
Το μείγμα μας πρέπει να μπορεί να πέσει από το κουτάλι μας με κάποια δυσκολία.
Αν είναι πολύ νερουλό (οι λόγοι μπορεί να είναι διάφοροι. Από λίγο στίψιμο, μέχρι "πλαστικά" παραφουσκωμένα κολοκύθια), τότε ή προσθέτουμε αλεύρι ή και φρυγανιά τριμμένη.
Άφησα και μια ώρα στο ψυγείο και μετά ζέστανα μέτρια προς πολύ το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και άρχισα ρίχνοντας μια κουταλιά, κάπως αραιά.
Το μείγμα απλώνει όσο χρειάζεται και το τηγάνισα 2-3' από κάθε πλευρά.
Βγάζω σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίσει το επί πλέον λάδι.
Εκανα δύο συνοδευτικά, για όλα τα γούστα.
Ένα dip γιαουρτιού με 
1 κεσεδάκι Γιαούρτι στραγγιστό 2%
1/2 φλ.τσαγ. Άνηθο ψιλοκομμένο
3 σκελίδες Σκόρδο λυωμένες στην πρέσσα
Αλάτι (λίγο)
Χωρίς λάδι
Βλ. φωτό, με ροδέλλες από αγγουράκι τουρσί
 Έφτιαξα και μια Σκορδαλιά με καρύδι, όπως ακριβώς περιγράφω ΕΔΩ (κλικ)


 Τελικά έφτιαξα στο τάκα-τάκα και λίγο σκορδαλιά με καρυδι (λινκ πιο πάνω).
Στο τηγάνισμα, τεμπέλιασα και έριχνα υλικό με την μεγάλη κουτάλα και έγιναν μεγάλοι, αλλά.....
........έγιναν τόσο ωραίοι, που δεν αυγόκοψα τα κολοκυθάκια την ίδια μέρα και φάγαμε τις κολοκυθοκεφτεδάρες από τα "σκουπίδια".
Η μόνη αλλαγή που έκανα είναι ότι πρόσθεσα χοντρό σιμιγδάλι, για να σφίξει λίγο το υλικό. Και πέτυχε!!!!!!
Posted by Picasa

12 σχόλια:

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Μου αρέσουν τα "κολπάκια" σου!
Για την σβελτάδα δεν θα πω κουβέντα!
Καθώς και για τα συνοδευτικά!
Οταν ο άνθρωπος είναι μερακλής!!!

Και το σιμιγδάλι στα υπ'όψιν!

Να είσαι καλά Σταύρο!
Καλή εβδομάδα!

Thalassenia είπε...

Ανάρτηση σεντόνι, απάντηση το ίδιο.
Αν και τα κολοκυθάκια είναι σπεσιαλιτέ μου κοιτάω και τριγύρω.
Εννοείται ότι μετά τα γεμιστά ακολουθούν πάντα κεφτέδες με παρόμοια συνταγή, χωρίς ντιπ:-(
Αυτό που συνηθίζω είναι να αφήνω χοντρά τα κολοκύθια κατά το άνοιγμα.
Έτσι παίρνουν λιγότερη γέμιση, τρώνε κολοκύθι που τους αρέσει και ανοίγουν πιο εύκολα.

Προχθές συμπτωματικά έμαθα για τα Βασιλικά, καθώς εδώ δίπλα έχουμε το Βασιλικό.

Σε λίγο δεν θα πετάμε τίποτα, ούτε πουλί στον ουρανό.
Καλή εβδομάδα

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Ευχομαι μια καλη χαμογελαστη εβδομαδα με τα λιγοτερα προβληματα.Να εισαι καλα!!
Noστιμοτατα ολα φαινονται.τελεια!!!!!!!

ElenaG είπε...

Γιατί καλε να είσαι τόσο μακρυααααααααααά!!!!!!!
ζηλεύω Βίκη!!!!!XA!

Αστοριανή είπε...

Σταύρο μου,
νομίζω ότι η "πατριώτισσα"...πρέπει ν' αναφερθεί στο Υπουργείο ...σπατάλης...
(αστειεύομαι, βέβαια!)
άλλωστε πως θα έφτιαχνες τα δικά σου!!!
¨ομως, φίλε μου αγαπημένε,
όταν μεταφέρω σε "φάϊλ" τις συνταγές σου που έχουν χρωματιστά γράμματα, βγαίνουν τόσο αχνά που ΔΕΝ διαβάζονται!!!!!!!!!!!!
Συμβαίνει κάτι με το δικό μου πρόγραμμα;
Πάντα με την αγάπη μου, και στους δυο σας,
Υιώτα

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Γιαγιά Αντιγόνη :
Με κάτι τέτοια παίρνω τα πάνω μου.
Και οι μικρές απατεωνιές, μέσα στη ζωή μας είναι!
Καλή Εβδομάδα!
_______________________

@ Thalassenia:
Και μένα μ'αρέσει να ρίχνω κλεφτές ματιές τριγύρω......
Καλή εβδομάδα!
_______________________

@ JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS :
Περιμένω να δω πότε θα αναγκαστείς να μαγειρέψεις και συ!!
Καλή εβδομάδα!
_______________________

@ ElenaG :
Πόσο μακρυά δηλαδή;;
Δεν έχεις ακούσει ότι το διαδίκτυο εκμηδενιζει τις αποστάσεις;
Καλή εβδομάδα!!
_______________________

@ Αστοριανή :
Όταν το πας στο "φάϊλ", κάνε δεξί κλικ και επέλεξε στο παραθυράκι "επιλογή όλων. Μετά κλικ στα χρώματα στην γραμμή εργασιών και διαλέγεις κάποιο σκούρο χρώμα.
Στα χρωματιστά διαλέγω ανοικτόχρωμα γιατί το φόντο του μλογκείναι σκούρο.
Καλό ξημέρωμα και Καλή Εβδομάδα!!
_________________________

friendly είπε...

ευγε, ευγε. καταπληκτικός μεζές και ο ένας αλλά και τα γεμιστά κολοκυθάκια.....μερακλής ο δύσπιστος!!να είσαι καλά και να μας μαθαίνεις!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ friendly :
Να δούμε ως πότε θα είμαι καλά!!!
Ένα κλικ απέχω από την μετανάστευση!!
Έρχονται εδώ οι κανίβαλλοι και πρέπει να φύγουμε εμείς!!!!
___________________

cummulus είπε...

Μ ἀρέσουν καί τά γεμιστά καί τά κεφτεδάκια. Ἡ χρήση συμιγδαλιοῦ εὐφυῆς.

zoyzoy είπε...

Τα γεμιστά κολοκυθάκια τα λατρεύω αυγολέμονο!
Εγώ την ψίχα την κάνω κολοκυθόπιτα με το ίδιο ακριβώς τρόπο μόνο που προσθέτω αυγά περισσότερα.Ξέρεις ότι μισώ το τηγάνι και ανακαλύπτω άλλους τρόπους αξιοποίησης των υλικών:))

Τα θαλασσινά μου:))

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Zoyzoy :
Κολοκυθόπιτα δεν έκανα ποτέ, ούτε με πράσινο, ούτε με κίτρινο κολοκύθι.
Στο μέλλον......
Καλή σου μέρα!!
________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ cummulus :
Το σιμιγδάλι είναι προιμώτερο από την φρυγανιά, γιατί δεν έχει αλάτι και ζάχαρη, που έχει το ψωμί.
Ρουφάει υγρά δε το ίδιο καλά.
____________________