Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΣΕ ΔΥΟ ΣΧΕΔΙΑ!!!!!!!


Παράλληλα με τις ψητές, της προηγούμενης ανάρτησης, έκανα και φούρνου, σε δύο πυρεξάκια.
Στο ένα με κόκκινη σάλτσα και στο άλλο λεμονάτες/ριγανάτες

Πρώτα έπρεπε να φτιαχτεί η βάση της ντομάτας
2 ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες κυβάκια
1 πιπεριά κέρατο ξεσποριασμένη, σε ροδέλλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ποτήρι κρασί άσπρο
3-4 κουταλιές Ελαιόλαδο Έξτρα παρθένο
Και ξεκινάμε σωτάροντας σε αντικολλητικό τηγάνι το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Σε λίγο προσθέτουμε τη ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και σε 5' σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να βράσει, μέχρι να αρχίσει να πηκταίνει και το απλώνουμε στο ταψάκι.
Στρώνουμε από πάνω τις σαρδέλλες (αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγο λάδι) και σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 οC., με αντιστάσεις και αέρα συγχρόνως.

Στο δεύτερο ταψάκι, στρώνουμε τις σαρδέλλες, τις περιχύνουμε με λαδολέμονο, αλάτοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και ένα ποτήρι κρασί λευκό.
Την ρίγανη την βάζουμε λίγο πριν το τέλος (5').

Και τα δύο ταψάκια (20x30) χωρούν στον φούρνο, στη σχάρα.
Ψήνουμε για 15-20' και κλείνουμε τους βαθμούς.

Στο τέλος πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Ο αγώνας μεταξύ κόκκινων και κίτρινων είναι 1-0, με τις κόκκινες νοστιμότερες, αλλά το ίδιο τρυφερές σαν τις λεμονάτες.
Και όλα αυτά χωρίς μαρινάρισμα.


Επειδή όμως έμειναν και ψητές, για αύριο, έκανα και ένα καυτερό dressing, με δύο πιπερίτσες από την παραγωγή μου.
Έβαλα ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, ξύσμα λεμονιού, σκόρδο με την πρέσσα, φρέσκο ψιλοκομμένο δενδρολίβανο, από την γλάστρα (στη υγειά σου "Βαγγέλη") και ψιλοκομμένες τις δύο πιπερίτσες, με καταγωγή από την αυλή του ξενοδοχείου στην Ερέτρια, το '06.

Το δοκίμασα λίγο στη γλώσσα και σε μερικά δεύτερα βγήκαν φλόγες από τα αυτιά!!!!!
Posted by Picasa

18 σχόλια:

VAD είπε...

όπως και να τις κάνεις,ειναι αριστες,άσε τους αλλους να τις σνομπάρουν,τωρα με την κριση τελειώσανε τα μπερεκετια,τα δηθεν πρωτα ψάρια της καλής εποχής απλησίαστα πια,σαρδελιτσα και τσιπουράκι δίπλα,ε,εβίβα!:)

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Ο γιατρός μου συνέστησε ΜΟΝΟ σαρδέλες!
Που δεν τις καταδέχονται!
Στη υγειά μας και καλή όρεξη!

ElenaG είπε...

Λατρεύω τις σαρδέλες! όταν είμαι Ελλάδα τους δίνω και καταλαβαίνουν!!! Σταυρο μου η ρίγανη δεν μου αρέσει..παίρνω μια μερίδα με ντοματούλα...

Φιλε μου vad αυτές οι βλακείες με τα πρώτα ψαρια
είναι για τις σνομπαρίες...η σαρδέλα είναι πρώτο ψάρι
και όπως όλοι γνωρίζουμε πολύ ωφέλιμη!!! ας είχα μια μερίδα τώρα και σου λεγα!ΧΑ!

zoyzoy είπε...

Θα προτιμήσω τις προηγούμενες χωρίς το κόκαλο όνειρο και στην σχάρα!

Βάλε το μεζέ να βάλω το τσίπουρο!

Πάντα μας τρέχουν τα σάλια με τις νοστιμιές σου!

Καλή όρεξη με φιλιά θαλασσινά!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ VAD :
Και να φανταστείς ότι κάποτε σαρδέλλες (και γαύρο) δεν έβρισκες στις ταβέρνες.
Τα θεωρούσαν παρακατιανά, επειδή ο ψαράς πουλούσε 5-10 δρχ. την ψαροκασέλα.
Τώρα, με 2726 δρχ (8 €) είναι δημοφιλή!!!!!!!
_________________

@ Γιαγιά Αντιγόνη :
Σωστός ο γιατρός!!!!!!
_________________

@ ElenaG :
Γιατί μόνο στην Ελλάδα;;
Παρακατιανά τα θεωρείτε εκεί;;;;;
_________________

@ Zoyzoy :
Πολύ δύσκολο το φιλετάρισμα με τα χέρια στα φρέσκα!
Θα το ξέρεις βέβαια!!!!!
_________________

LENA είπε...

ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ SORRY CAPTAIN...PASTA MONO ...KISSES!!!!!!!!!!!!!!!!!

αχτίδα είπε...

ΥΠΕΡΟΧΑ..όλα μου αρέσουν.. και τα δύο σχέδια..μου άνοιξες την όρεξη τώρα βρε παιδάκι μου!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ LENA :
Επί τέλους!!!
Βρέθηκε και κάποια που δεν της αρέσουν οι σαρδέλλες!!
Ή μήπως τα ψάρια γενικώς;
__________________________

@ Αχτίδα :
Τα υπόλοιπα του τρίτου σχεδίου, της προηγούμενης ανάρτησης, τα καθάρισα σήμερα, με το καφτερό λαδολέμονο.
Καμία σχέση με οτιδήποτε.
__________________________

cummulus είπε...

Τό ταψάκι μέ τήν τοματοῦλα παρακαλῶ!

mia είπε...

Με την ντοματούλα δεν τις έχω δοκιμάσει ποτέ....αλλά πως μπορείς να αντισταθείς σε μια τέτοια φωτογραφία Δύσπιστε...μας τρέλανες..καλό βραδάκι..

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ cummulus :
.......και για μας τι θα μείνει, βρε παιδί μου;
_________________

@ mia :
Στο πατρικό μου μόνο στα κάρβουνα.
Εδώ κάρβουνα δεν έχω και χρησιμοποιούμε όλους τους άλλους τρόπους.
Με ντομάτα παίρνουν πιο απαλή γεύση και γιαυτό τρως περισσότερες....
_________________

ElenaG είπε...

Όχι φιλε μου απλά δεν έχουμε πολ ψάρι και δεν βρίσκεις εύκολα φρέσκο.Φέρνουν φυσικά από Ελλάδα αλλα λογάριασε μέχρι να έρθει...

cummulus είπε...

Τί θά μείνει γιά ἐσᾶς; Μά...νά κάνεις ἄλλο.. χεχε

Αστοριανή είπε...

...οι κακιές συνήθειες
συνεχίζονται παντού...
γαρίδες, σολομός... και φιγούρες...

αγαπώ την σαρδέλα, μεγάλωσα...με αυτήν...και γαύρο!

Δύσκολο να βρεθεί εδώ! κι αγοράζω του κουτιού, που και που (καμμία σχέση!!!)
Αν κάποιος δικός μας κατέβει στην Αστόρια,παρακαλώ καιμου φέρνει!
Έφερες γεύσεις παλιές, οικογενειακές στην γλώσσα μου...

Χαιρετισμούς,
Υιώτα
αστοριανή!, ΝΥ

"ζαχαρούλα.." είπε...

έτσι κόκκινες τις έφτιαχνε οι γιαγιά μου.. αγαπημένο πιάτο του παππού καιόχι μόνο!!!

καλημέρα!!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ElenaG :
Τώρα καταλαβαίνω γιατί ο ποιητής δεν μιλάει πουθενά για τσιπούρες και λαυράκια!!!
Γη της λεμονιάς, της ελιάς
γη της αγκαλιάς, της χαράς
γη του πεύκου, του κυπαρισσιού
των παλικαριών και της αγάπης

Χρυσοπράσινο φύλλο
ριγμένο στο πέλαγο

Γη του ξεραμένου λιβαδιού
γη της πικραμένης Παναγιάς
γη του λίβα, τ' άδικου χαμού
τ' άγριου καιρού, των ηφαιστείων

Χρυσοπράσινο φύλλο
ριγμένο στο πέλαγο

Γη των κοριτσιών που γελούν
γη των αγοριών που μεθούν
γη του μύρου, του χαιρετισμού
Κύπρος της αγάπης και του ονείρου

Χρυσοπράσινο φύλλο
ριγμένο στο πέλαγο........
_________________________

@ cummulus :
Σίγουρα θα κάνω.....
_________________________

@ Αστοριανή :
Πόσα πράγματα ξέχασαν οι Αμερικάνοι, θαμπωμένοι από την χλιδή και την πολυτέλεια........
_________________________

@ "ζαχαρούλα.." :
Αυτές οι γιαγιάδες και οι μαμάδες, μας άφησαν γεύσεις, που εμείς πρέπει να τις συνεχίσουμε, ακόμη και όταν έφτιαχναν μπιφτέκια (burgers τα λένε σήμερα στα Ελληνικά!!!!!!!).
Καλή σου μέρα!!
__________________________

manousina είπε...

Αγαπημένο ψαράκι σε όλες του τις εκδοχές!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ manousina:
Πολύτιμο ασήμι η σαρδέλλα και ο γαύρος.
Το τραγούδησαν και στην δεκαετία του '50:
Βάρδα κι, αράξαμε εγια-μόλα
γεια σου καΐκι μου, Άη Νικόλα

Ασήμι γέμισες σπαρταριστό
και τη χαρά σε σένα τη χρωστώ
και τη χαρά σε σένα τη χρωστώ
Ασήμι γέμισες σπαρταριστό

Βάρδα κι, αράξαμε εγια-μόλα
γεια σου καΐκι μου, Άη Νικόλα

Άντε κι αράξαμε, άγκυρα ρίχτε
κι όλοι τα χέρια σας μ' αγάπη σφίχτε

Να μάσουμε τα κάτασπρα πανιά
να βγάλουμε τα ψάρια στη στεριά
να βγάλουμε τα ψάρια στη στεριά
Να μάσουμε τα κάτασπρα πανιά

Βάρδα κι, αράξαμε εγια-μόλα
γεια σου καΐκι μου, Άη Νικόλα

Τώρα ας τραβήξουμε στ' αρχοντικό μας
χαρά να δώσουμε στο σπιτικό μας

Και στη κοπέλα μου μας αγαπά
να δώσουμε φιλάκια ναυτικά
να δώσουμε φιλάκια ναυτικά
Και στη κοπέλα μου μας αγαπά

Άιντε κι αράξαμε, εγια-μόλα
γεια σου καΐκι μου, Άη Νικόλα

Καλό μήνα!!!!!!