Χθες, Τετάρτη 18 Μαΐου, παίρνω το newsletter από το site Mednutrition.gr Έχει ένα σοκολατένιο κέϊκ, συνταγή του σεφ Βαγγέλη Δρίσκα .
Αυτό είναι, λέω και ξεκινώ.
Αντιγράφω την συνταγή και, την μόνη αλλαγή που κάνω είναι, αντί για καλαμποκέλαιο, βάζω ελαιόλαδο.
Ανακατεύω, ψήνω, κρυώνει και.....βγάζοντας από την φόρμα, ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ. Πας να κόψεις φέτα με μαχαίρι και σκορπάει!
Τι να έφταιξε άραγε; λέω.
Σήμερα το πρωΐ, αγοράζω καλαμποκέλαιο και ξανακάνω την συνταγή.
Πάλι τα ίδια!!!!!!!
Χαμένος κόπος και υλικά.
Βάζω τα ψίχουλα στα περιστέρια που φιλοξενούμε στο πίσω μπαλκόνι.
Ο σύνδεσμος της συνταγής είναι ΕΔΩ και όποιος καταλάβει το λάθος της, ας πει και σε μένα.
Αυτό είναι το σημερινό "κατασκεύασμα"
Και για όσους βαριούνται τα links, βάζω παρακάτω και την συνταγή όπως εκτυπώθηκε, χωρίς τα σχόλια της διατροφολόγου.
Κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση.........
Το έγραψα κι άλλες φορές, για τις συνταγές των μεγάλων σεφ, στο διαδίκτυο. Κάνουν, ή βάζουν επίτηδες, λάθη στις ποσότητες και στην εκτέλεση, για να βγαίνουν αποτυχημένες.
Άλλοι έχουν στα υλικά πράγματα που δεν χρησιμοποιούν στην εκτέλεση και άλλοι έχουν στην εκτέλεση υλικά ανύπαρκτα.
Άσε τις ποσότητες.....εκτός από την φωτεινή εξαίρεση, που είναι μια ζωή αγκαλιά με έναν ογκομετρικό σωλήνα και μια ζυγαριά. Ο δε ογκομετρικός σωλήνας και κατά δεύτερο λόγο η ζυγαριά, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με κάποιες "αλχημείες".
Όλα τα υπόλοιπα, είναι απλώς οδοντόκρεμες, στο τσουβάλι!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Μετά από τον σάλο που δημιούργησα, η καλή φίλη ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ, έφτιαξε το συγκεκριμένο κέϊκ και βρήκε το λάθος στο ψήσιμο.
Να και το αποτέλεσμα της ολης προσπάθειας
Σχετικά με τις οδηγίες ψησίματος, έστειλε ενημερωτικό e-mail, τμήμα του οποίου είναι το εξής:
Είναι πολύ ωραίο κι αφράτο, μαλακό σαν αφρός."
Το έγραψα κι άλλες φορές, για τις συνταγές των μεγάλων σεφ, στο διαδίκτυο. Κάνουν, ή βάζουν επίτηδες, λάθη στις ποσότητες και στην εκτέλεση, για να βγαίνουν αποτυχημένες.
Άλλοι έχουν στα υλικά πράγματα που δεν χρησιμοποιούν στην εκτέλεση και άλλοι έχουν στην εκτέλεση υλικά ανύπαρκτα.
Άσε τις ποσότητες.....εκτός από την φωτεινή εξαίρεση, που είναι μια ζωή αγκαλιά με έναν ογκομετρικό σωλήνα και μια ζυγαριά. Ο δε ογκομετρικός σωλήνας και κατά δεύτερο λόγο η ζυγαριά, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με κάποιες "αλχημείες".
Όλα τα υπόλοιπα, είναι απλώς οδοντόκρεμες, στο τσουβάλι!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Μετά από τον σάλο που δημιούργησα, η καλή φίλη ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ, έφτιαξε το συγκεκριμένο κέϊκ και βρήκε το λάθος στο ψήσιμο.
Να και το αποτέλεσμα της ολης προσπάθειας
Σχετικά με τις οδηγίες ψησίματος, έστειλε ενημερωτικό e-mail, τμήμα του οποίου είναι το εξής:
"Θα βάλεις μερικές σταγόνες λάδι στο ταψάκι, θα κόψεις ακριβώς στο μέγεθος της βάσης μια λαδόκολλα και θα την πιέσεις στο λάδι να κολλησει.
Θα την αλείψεις ελαφρώς με λίγο σπορέλαιο και θα αδειάσεις το μείγμα.
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 140 βαθμούς για 10-15 λεπτά, ώστε να ζεσταθεί σίγουρα.
Βάζεις το γλυκάκι για 5 λεπτά και χαμηλώνεις στους 120 βαθμούς για 35 περίπου λεπτά.
Μην ανοίξεις πριν περάσουν 35 λεπτά.
Αν βάλεις σε πιο μικρή φόρμα θα χρειαστείς περισσότερο χρόνο,
αλλά αυτού του είδους τα κεκάκια καλύτερα ψήνονται ανοιχτά σε ταψάκι.
Το καλύτερο που μπορεί να συμβεί στη ζωή μας, είναι το να αποκτάς τέτοιους φίλους!!!!!!!
Μια επίσκεψη στα δύο blog της, θα είναι χρήσιμη, για εκείνους τους λίγους, που δεν το ξέρουν
Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω
30 σχόλια:
Νομίζω ότι το baking powder είναι πολύ αναλογικά με την ποσότητα του αλευριού, 2κγ στα 250γρ αλεύρι είναι πάρα πολύ. Συνήθως μιλάμε για 1κγ ανά μισό ή και ένα (!) κιλό αλεύρι.
Επίσης, νομίζω είναι πολλή η ζάχαρη, αλλά δεν ξέρω αν αυτό παίζει ρόλο στη θρυμματιστή ζύμη.
εγω εχω την εντυπωση οτι πολλοι προτεινουν χωρις να φιαχνουν.
ακου: πριν 10 ημερες αγορασα ενα κασελακι υπεροχες φραουλες. το κασελακι ηταν πανεμορφο. το εβγαλα αμεσως ενα σωρο φωτο για να τις βαλω στο μπλογκ. φυσικα δεν ηθελα να βαλω μονο τις φραουλες, οποτε εψαξα τι μπορω να φιαξω, και για κακη μου τυχη βρηκα μια μους φραουλας απο ζαχαροπλαστη φημισμενο.
εγω τις μους τις φιαχνω αρκετα συχνα, και κατι δεν μου κολλαγε ετσι οπως τα ελεγε, αλλα ειπα. ας δοκιμασω τι πια, ζαχαροπλαστης ειναι.
το αποτελεσμα: η γευση ηταν ωραια, αλλα η υφη αστα να πανε. η νερο, αν το αφηνα στο ψυγειο οπως ελεγε εκεινος, η τουβλο εαν το εβαζα στην καταψηξη.
αποτελεσμα. εμειναι με τις φωτο απο τις φραουλες.
να τις βαλω ετσι?????
@ Néphèle:
Για το baking μάλλον έχεις δίκιο. Πιο καλά θα ήταν αν έβαζε αλεύρι "αυτοφούσκωτο".
Ευχαριστώ!
_____________
@ grEAT:
Όταν εντοπίζουμε περίεργες συνταγές καλά είναι να το αναφέρουμε, μπας και κάποιος επόμενος γλυτώσει την ταλαιπωρία!
Και δεν είναι τόσο ο κόποςκαι τα υλικά, όσο το οτι μένεις με την γλύκα!!!!!
_____________
λοιπον. επειδη λεει να διαλυσεις το κακαο σε βραστο νερο, εαν δεν λεει μετα, που δεν λεει, να το αφησεις να φτασει σε θερμοκρασια δωματιου, μπορει εσυ να το αναμειξες ετσι βραστο με το αλευρι και να "ψηθηκε" το αλευρι.
αντε, παω γυμναστηριο τωρα.
αλλα πες μου εαν εγινε ετσι.
Νομίζω πως εμπιστοσύνη πρέπει να έχεις μόνο στον Σταύρο!
Από τους "διάσημους" την έχουμε πατήσει!
Μπορεί να μην έκανες εσύ κάτι σωστά!
Ισως τώρα αγαπημένε μου Σταύρε καταλάβεις γιατί εγώ προτιμώ τις δοκιμασμένες συνταγές (σου) παρά των κ.κ. Δρισκα, Παρλιάρου ή όπως αλλιώς λέγονται......
Κατά τα άλλα δεν είμαι σε θέση να βοηθήσω και λόγο μη-γνώσεων και επειδή δεν αγαπάω τα κεικ. Φιλιά και καλό ΣαΚυ
Το χειρότερο σ΄αυτές τις περιπτώσεις είναι η απογοήτευση.
Ας είναι, έφαγαν τα περιστέρια.
Καλό απόγευμα.
επέστρεψα...
Εγώ να δεις που εδώ και 2 μήνες δεν μπορώ να φτιάξω πιά κανονική μαγιονέζα και το έχω γυρίσει στην άνευ-αυγών.
Εχω κλάψει αυγά κι αυγά.... κι αν δεν φοβόμουν μη με χωρίσει ο άντρας μου ακόμα θα θυσίαζα στη .... χάρη της.
@ grEAT:
Έτσι έγινε, γιατί δεν γράφει αλλιώς.
Και είναι από τις ελάχιστες φορές που ακολούθησα κατά γράμμα τις οδηγίες.
______________
@ Γιαγιά Αντιγόνη:
Αυτή τη φορά πρόδωσα το nick-name μου και δεν έδειξα δυσπιστία.
Και την πατησα!
______________
@ Ανώνυμος:
Με είπαν "πειραχτήρι", αλλά αυτή τη φορά δν πείραξα τίποτα.
Ακολούθησα και τις δύο φορές την συνταγή, ακριβώς.
Αλλά και τις δύο φορές το μείγμα του κακάο ήταν πολύ ζεστό.
_______________
@ Ginger:
Όποια συνταγή του Παρλιάρου ακολούθησα, βγήκε διαμάντι.
Αυτός είναι η φωτεινή εξαίρεση που υπαινίσσομαι στο κείμενο.
Για την μαγιονέζα, μάλλον δεν είδες ΕΔΩ.
Πρόσεχε όμως! Δεν αντέχει στο ψυγείο περισσότερο από 2-3 εβδομάδες. Προχθές πέταξα ενός μηνός, που στην επιφάνεια εμφανίστηκαν μερικοί μύκητες.
________________
@ Thalassenia:
Εντάξει! Όχι και να βάλω τα κλάμματα, αλλά σκάω γιατί δεν ήταν για φάγωμα.
Βέβαια, δοκίμασα τα ψίχουλα σε γάλα και ήταν ΟΚ!!
_______________
μάλλον ο φούρνος σου είναι πολύ δυνατός και στεγνώνει, τα υλικά αναφέρονται σε υγρό κέικ που θέλει λίγο ψήσιμο, θα δοκιμάσω και θα σου πω
Δε πειράζει, θα το ψήσεις και θα το κάνεις παξιμάδια! Ο φούρνος και το μίξερ δεν είναι καλά! Έχει δίκιο η Γαστεροπληκτη!
Το έχω παρατηρήσει και εγώ σε συνταγές γνωστών να υπάρχουν κενά και λάθη. Συμφωνώ για τον Παρλιάρο, ότι δικό του έχω φτιάξει έχει γίνει τέλειο.
@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ:
Έβαλα όσο λέει, μόνο αντιστάσεις και μάλλον προς τα κάτω.
Και στον χρόνο που γράφει.
Περιμένω την δοκιμή σου, με αγωνία!
_______________
@ Ανώνυμος:
Τα παξιμάδια τα σκέφτηκα, αλλά δεν κόβεται φέτες.
Στην Γαστερόπληκτη έχω εμπιστοσύνη και περιμένω την δοκιμή.
________________
@ Μanousina:
Και μόνο λόγω καταγωγής, ο Παρλιάρος είναι εγγύηση.
________________
Νομίζω ότι του λείπει γαλατάκι ή κάτι άλλο σε υγρή μορφή όπως ας πούμε χυμός πορτοκάλι...
Αν διπλασιάσουμε τις ποσότητες γίνονται στο περίπου τα υλικά του κλασικού κέικ που γράφουν τα σακουλάκια της φαρίνας. Τώρα, 250 γρ αλεύρι + 100γρ κακάο είναι 3 κούπες σκόνης άρα δεν είναι πολύ το μπέικιν. Η 1,5 κούπα νερό διπλασιασμένη (δηλαδή 3 κούπες) δεν είναι πολύ παραπάνω από τη μια κούπα γάλα που θέλει η κλασική συνταγή; Κάτι δεν μου πάει καλά με αυτές τις αναλογίες...Και σε άλλα υγρά κέικ τα υγρά είναι περισσότερα από της κλασικής συνταγής αλλά όχι και τόσο πιά!
@ Ανώνυμος:
Ήδη το νερό και το λάδι είναι πολλά υγρά. Αντικατάσταση κάποιου μέρους, ναι, θα έλεγα!
_________________
@ Vita:
Mου φαίνεται οτι πρέπει να γράψω και άλλες συνταγές με λάθη που έχω εντοπίσει. Έχω και εκτυπώσεις όπου έγραψα και παρατηρήσεις.
Σαν ρευστότητα όταν το άδειασα στην φόρμα, δεν είδα διαφορά από άλλα κέϊκ. Δεν ήταν πολύ νερουλό.
__________________
εγω επιμενω οτι αφου το κακαο με το νερο ανακατευτηκε με το αλευρι και το μπεικιν οσο ηταν ακομη ζεστο, το ζεστο νερο εψησε το αλευρι και το μπεικιν και δεν μπορεσε να αντιδρασει χημικα.
ισως να κανω και λαθος.
εγω δεν ειμαι και πολυ των γλυκων, οποτε δεν νομιζω να το δοκιμασω.
περιμενω καποιον να το φιαξει.
σταυρο, εαν καποιος το φιαξει, λινκαρε τον, διοτι μπορει να μην τον εχω στο blogroll μου.
καλο σου βραδυ και μην στεναχωριεσαι! :)
Παντως αν έχεις το αποτυχημένο, τρίψτο στο μούλτι και φτιάξτο μια βάση για τσιζ κέικ ψημένη, ή φτιάξτο τρουφάκια, καριόκες κλπ, μην παει χαμένο
το φτιάχνω, σε λίγο θα ξέρουμε τι φταίει, εγώ είμαι βέβαιη για το ψήσιμο, λάθος χρόνος και βαθμοί
έτοιμο, σου έστειλα μέιλ
Πραγματικά αυτό είναι πολύ εκνευριστικό γιατί κάνεις τόσο κόπο και έξοδα και δεν απολαμβάνεις το αποτέλεσμα!!!
Αχ...βρε Δύσπιστε,με τις συνταγές!!!!
Δεν πειράζει...θα'ρθουν και άλλα κέικ,οεο!!!!!
Καλές επιτυχίες!!!!
Καλό ΣΚ!!!!
:))
ειχε δικιο τελικα η γαστεροπληξ:
μπραβο της. και το οτι το καταλαβε και το οτι το εφιαξε.
Φίλε Σταύρο για αυτό εγώ δεν ασχολούμαι με μαγειρική και ζαχαροπλαστική!Προτιμώ να γεύομαι τις δημιουργίες της συνονόματής σου!
Να είσαι καλά,καλή Κυριακή!
Μα καλά θα τρελαθούμε εντελώς; Ποιά η διαφορά της φωτογραφίας σου από αυτή του update;
@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ:
Έβαλα την μια φωτό και τον τρόπο ψησίματος.
_______________
@ Pansofix:
Οι αποτυχίες που έχω είναι εξαιρέσεις.
Συνήθως βάζω "δακτυλάκι" στις συνταγές.
Αυτή τη φορά δεν έβαλα και γιαυτό νευρίασα.
_______________
@ Eirini Katsa:
Και οι αποτυχίες, μέρος της ζωής είναι.
Αρκεί να μας "ατσαλώνουν" για τα επόμενα!!
_______________
@ grEAT:
Το εντόπισε η γάτα! Και μου έστειλε κι άλλες φωτογραφίες.
Διάλεξα αυτή με τον φυσικό φωτισμό.
________________
@ Zείδωρον:
Φίλτατε Δημήτρη,
Φαίνεται ότι η συνονόματη μου, είναι πολύ απασχολημένη με τις δημιουργίες, γιαυτό χάθηκε από την γειτονιά!!
________________
@ Ανώνυμος:
Η διαφορά είναι στο ότι εγώ δεν μπόρεσα να κόψω κομμάτι.
Δεν είχε συνοχή και διαλύεται.
Τα ψίχουλα όμως, παπάρα με γάλα, είναι τέλεια!!
________________
φίλε ΔΥΣΠΙΣΤΕ, με αφορμή τη δική σου ανάρτηση, δοκίμασα κι εγώ μόλις χθες το περιβόητο κέικ του Δρίσκα το οποίο μου γυάλισε εξ'αρχής γιαυτό και παρά τα δυσμενή σχόλια το δοκίμασα!! Δεν το μετάνιωσα τελικά. Έβαλα ακρίβώς τις ποσότητες της συνταγές αλλά αντί για καλαμποκέλαιο έβαλα ηλιέλαιο.
Το μόνο που δεν ακολούθησα στην εκτέλεση ήταν ο χρόνος και η θερμοκρασία ψησίματος. Ακολούθησα το γνωστό 180 βαθμοί στα 50-60 λεπτά ψησίματος. Είχα ένα φυσιολογικό πολύ μαλακό κέικ αλλά όχι σπογγώδες ως συνήθως το οποίο είχε ακριβώς τη γέυση πικρής σοκολάτας που επιθυμώ. Αλλά θα διαβάσω επισταμένως και τις οδηγίες της έμπειρης ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ κι ίσως την επόμενη φορά δοκιμάσω αλλιώς γιατί πραγματικά πρέπει να γίνεται πολύ τρυφερό με λιγότερο χρόνο κι ίσως πιο επιδέξιο χειρισμό της θερμοκρασίας.
Επίσης, να πω ότι το έβαλα σε κανονική φόρμα κεικ αλουμινίου με την τρύπα στη μέση κι αφού βουτύρωσα κι αλεύρωσα τον πάτο και τα τοιχώματα. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΊΑ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙς :)
Eπίσης δεν συμφωνώ καθόλου με τα σχόλια που προτείνουν αλεύρι¨"αυτοφούσκωτο" ή λιγότερο μπέικιν! Εχει μια δική του υφή το αποτέλεσμα αυτής της συνταγής κι είναι κρίμα να βγει αλλιώς, απλώς χρειάζεται επιδέξιο χειρισμό το ψήσιμο (όταν βύθισα ξυλάκι στα 40 λεπτά στους 180, ήταν ακόμη ρευστό στη μέση άρα στο δικό μου φούρνο 50 λεπτά θα ήταν καλύτερα από 60 που το άφησα και στεγνωσε αρκετά)
@ betty :
Όλο το Καλοκαίρι, με τις "αποδράσεις", δεν βρήκα χρόνο να το ξαναδοκιμάσω.
Όταν Χειμωνιάσει θα κάνω ένα συγκερασμό όλων των παρατηρήσεων και θα το ξανακάνω.
Μάλλον καλύτερα θα είναι να μοιράσω τα υλικά στα 3 ή στα 4 και να δοκιμάσω τις διάφορες εκδοχές!!
Ευχαριστώ!!!!
______________________
Ο χοντροδρίσκας είναι άσχετος καραγκιόζης. Τα πιάτα του δειχνουν σαν εμετός και κάνει τραγικά λάθη στις παρουσιάσεις. Καλά δεν συζητώ οτι δεν ζυγίζει ποτέ υλικά και όλα τα βάζει με το μάτι. Οτι να 'ναι.
Δημοσίευση σχολίου