Σάββατο, 14 Μαΐου 2011

ΡΥΖΟΤΟ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ


Σήμερα, δεν ξέρω γιατί, μου καρφώθηκε η ιδέα να κάνω κάτι με σπαράγγια. Πράγμα πρωτόγνωρο για το σπίτι μας!
Ένας μικρός αλλά φευγαλέος δισταγμός μου ήρθε όταν η συμβία είπε ότι έκανε παλιότερα και δεν μου άρεσαν. Εγώ το είχα ξεχάσει!
Ξεκίνησα κάποια στιγμή και πήγα στο "Εθνικό Πάρκο Προστασίας του Μακεδονικού Αρουραίου", δηλαδή στην αγορά Μοδιάνο, για να πάρω μια καινούργια σπάτουλα και σπαράγγια, που μιας και τώρα είναι η εποχή τους, πίστευα ότι θα εύρισκα πληθώρα!  Λάθος!
Ο μανάβης που ψωνίζω δεν είχε (Δεν τα παίρνουν, είπε). Με στέλνει απέναντι στα ντελικατέσεν. Τίποτα!
Βρήκα σε παραδιπλανό μανάβη, είχε 3-4 δεματάκια και πήρα μόνο ένα, έτσι για δοκιμή.
Λίγο πριν το μεσημέρι έγινε αυτό που φαίνεται παρακάτω
Υ Λ Ι Κ Α
1 δεματάκι 500 γραμ. Σπαράγγια πράσινα (10 τεμάχια)
1 Κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 Κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλλες (είχα στην κατάψυξη)
2 Καρότα κομμένα μπαστουνάκια
3-4 κουταλιές Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 ποτήρι Κρασί άσπρο
6 φλ.τσαγ. Ζωμό λαχανικών (ή νερό)
2 φλ.τσαγ. Ρύζι (είχα Καρολίνα και Νυχάκι)
1 κουταλιά Μινέρβα Benecol για μαγείρεμμα
Πιπέρι και αλάτι, ανάλογα πόσο αλμυρό έχουμε τον ζωμό

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Κόβουμε το κάτω 1/3 των σπαραγγιών ή τα λυγίζουμε και θα φανεί που θα κοπούν. Συνήθως κόβεται το σκληρό τμήμα.
Από το υπόλοιπο κόβουμε την κορυφή, την κρατάμε σε νερό μέχρι να την χρειαστούμε και καθαρίζουμε τον βλαστό με τον αποφλοιωτή πατάτας.
Κόβουμε τον βλαστό σε κυβάκια και τα διατηρούμε σε νερό, για να μη μαυρίσουν.
Ζεσταίνουμε καλά τον ζωμό των λαχανικών και τον διατηρούμε ζεστό.
 Εγώ θέλω την αναλογία Ρύζι προς νερό (ζωμό) να είναι 1:3, για να χυλώσει και όχι 1:2 που λένε οι προδιαγραφές.
Όποιος επιμένει στις σωστές αναλογίες, ας βάλει 1 λίτρο ζωμό.
Σε βαθύ τηγάνι σωτάρουμε τα κρεμμύδια για μερικά λεπτά
 και ρίχνουμε τα κυβάκια των βλασταριών, συνεχίζοντας το σωτάρισμα μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν και τότε ρίχνουμε μια κουτάλα ζωμό. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να σωθεί και ρίχνουμε το ρύζι, 
ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να λαδωθεί.
 Τότε σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το οινόπνευμα.
Χαμηλώνουμε την φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε 1-2 κουτάλες ζωμό.
Αυτό το κάνουμε συνέχεια, ανακατεύοντας και συμπληρώνοντας ζωμό, μέχρι να χυλώσει το ρύζι και να μαλακώσει στο επιθυμητό.
Λίγο πριν το τέλος και ενώ είναι ακόμη στη φωτιά, προσθέτουμε το "βούτυρο", ανακατεύοντας.
Παράλληλα βράζουμε στον ατμό, στο καλαθάκι της χύτρας ταχύτητος, τις κορυφές των σπαραγγιών και το καρότο, για 5' μόνο, για να παραμείνουν ελαφρά τραγανά. 
Για να διατηρήσουν τα βλαστάρια το πράσινο χρώμα τους, μετά το ατμόλουτρο, τα ρίχνουμε σε κρύο νερό. Όπως ακριβώς στην Φινλανδική σάουνα!!
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με χοντροτριμμένο μείγμα 5 πιπεριών
Αν θέλουμε κάτι πιό εξαιρετικό, φτιάχνουμε μια Γαλλική σως με μερικά από τα βρασμένα αυγά που έμειναν στο ψυγείο και δεν έγιναν κεχριμπάρι ακόμη.
Αυτή η σάλτσα θα γίνει αύριο, για το υπόλοιπο ρυζότο.
Εδώ όμως θα αναφέρω τα υλικά με τις ποσότητες κατά την κρίση του καθενός.
Λαδολέμονο καλά χτυπημένο, αυγά βρασμένα σφιχτά και κομμένα σε κομματάκια, που τα ανακατεύουμε απαλά με το λαδολέμονο.
Σαν κάποια εξέλιξη αυτής της σάλτσας, θα βάλω στο σέηκερ του λαδολέμονου μια κουταλιά του τσαγιού νισεστέ ή αλεύρι, θα το κτυπήσω για να ανακατευτεί χωρίς να σβωλιάσει και θα το ζεστάνω, για να πήξει λίγο πριν να ανακατέψω τα αυγά.
Όχι τιποτ'άλλο, αλλά για να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι είναι αλλοιώτικο φαγητό.
Αυτά όμως.....αύριο!
Και αυτό το "αύριο", ήρθε σήμερα και να το πιάτο με την Γαλλική Σως και τα περισσεύματα
 Αύριο..........ο Θεός Μεγάλος!
Κάτι θα κατεβάσει η κούτρα μου! 
Posted by Picasa

10 σχόλια:

Pansofix είπε...

Φαίνεται πολύ ωραίο από γεύση πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω γιατί δυστυχώς τα σπαράγγια τα έχω δοκιμάσει μόνο σκέτα απλά βραστά!!!

mia xara είπε...

Poly nostimo piato, m'aresoun ta sparaggia kai to ryzi m'aresei episis hylwmeno.Kalo weekend!

LENA είπε...

META AΠΟ 1 ΤΟΣΟ ΚΑΥΤΟΟΟΟΟΟ Σ/Κ ..ΠΟΛΥ ΖΕΣΤΗ ΠΟΛΥ ΛΑΔΑΚΙ ΣΤΑ ΚΟΡΜΙΑ ΠΟΛΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ ΜΑΥΡΙΣΜΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΠΕΙΝΑΩΩΩΩ ΣΤΑΥΡΟ ΕΡΧΟΜΑΙ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΚΙ ...Κ ΜΕΤΑ ΞΕΡΕΙΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ ΒΟΛΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

Και λοιπόν;E allora? είπε...

όπως λέει η γειτόνισσά μου....αν φας σπαράγγια να μην πας την επομένη για εξετάσεις χαχαχα!

καλημερούδια

Thalassenia είπε...

Ας πούμε και κανένα όχι, ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω.
Όμως σου βγάζω το καπέλο, το ξέρεις.

Καλό βράδυ.

Αστοριανή είπε...

Σταύρο μου,
γεια-χαρά!
Πολύ νόστιμο, ίσως την επομένη εβδομάδα!!!

Και, δεν μου λες, ξέρεις τη σάλτσα "Αλφρέντο":...
αν δεν είναι δύσκολο, στείλε μου τα υλικά κ.λ.π. !!!!!

Σας φιλώ στα βιαστικά,
Υιώτα
ΝΥ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Pansofix:
Και σκέτα βραστά με κάποια σάλτσα, καλά θα είναι, σαν σαλάτα.
____________

@ mia xara:
Χυλωμένο μόνο σε ρυζότο.
____________

@ LENA:
Περιμένω.....
____________

@ ...E allora:
Ναι, αλήθεια είναι. Ανεβάζουν το ουρικό οξύ και κάτι άλλα, όμως δεν τα τρώμε κάθε μέρα!
____________

@ Thalassenia:
Να και κάτι που δεν σε αρέσει!
____________

@ Αστοριανή:
Το πρωί (εκεί) που θα ανοίξεις τα μέηλ, θα βρεις τρία links.

Εγώ αυτή τη σάλτσα δεν την κάνω στο σπίτι, επειδή δεν έχω καλή σχέση με βούτυρα και κρέμες γάλακτος.
_____________

kiki είπε...

Θα με κάνετε να μαγειρέψω κι εγώ σπαράγγια!!!

Maria Tzirita είπε...

Το είδες ότι το Σάββατο θα είμαι Θεσ/νίκη; Για έλα από το μπλογκ μου να μου πεις τι γίνεται... Βέβαια αν δε μπορείτε το Σάββατο το μεσημέρι, μην αγχωθείς γιατί θα ξαναείμαι πάνω στις 3 και 4 Ιουνίου! Ήταν να μην ξεκινήσω να'ρχομαι....!!!

grEAT είπε...

υπαρχει ενα βραβειο για εσενα στο μπλογκ μου!