Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ & ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ


Λένε, διάφοροι, ότι όταν μιλάς σε κάποιον και δεν ακούει με την πρώτη, "κολοκύθια έφαγες;".
Δεν ξέρω αν συμβαίνει, πάντως εγώ εξακολουθώ να ακούω (ακόμη)!
Αυτές τις μέρες "ήρθαν" κολοκυθάκια, πολλά και ξαφνικά.
"Πρώιμα" είπε η Vicky, από τον κήπο του θείου της στα Βασιλικά.
Και ήταν 8 μεγάλα και 4 μικρά.
Για τα μεγάλα δεν υπήρχε ερώτημα. Φώναζαν για γέμισμα.
Τα μικρά όμως;
Τηγανιτά, βραστά σαλάτα ή μήπως κολοκυθοκεφτέδες;
Ας αρχίσω με τα γεμιστά και ιδού το αποτέλεσμα
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται γεμιστά σ'αυτό το σπίτι, αλλά είναι η πρώτη φορά που τα έκανα εγώ.
Την ανακοίνωση της απόφασης ακολούθησε ένα ξερό "δεν μπορώ, έχω δουλειά με τα χειμωνιάτικα. Κάντα μόνος σου".
Άλλο που δεν ήθελα
Υ Λ Ι Κ Α
8 μεγάλα Κολοκυθάκια
300 γραμ. Κυμάς μοσχαρίσιος
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζανάκι του καφέ Ρύζι Καρολίνα ή νυχάκι
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 φλ.τσαγ. Άνιθο ψιλοκομμένο
Αλατοπίπερο
1,5 λίτρο Νερό ζεστό (ή λιγότερο αν δεν θέλουμε πολύ ζουμί)


Για το Αυγολέμονο
Χυμό από 2-3 λεμόνια
2 Αυγά
2 κουτ.σουπ. Κορν-φλάουερ

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένω και ξεφλουδίζω τα κολοκυθάκια με το ξεφλουδιστήρι της πατάτας.
Με μικρό κουταλάκι αρχίζω να σκάβω την ψίχα και τότε καταλαβαίνω γιατί η συμβία, τόσα χρόνια, τα έκοβε στη μέση.
Χωρίς το ειδικό εργαλειάκι δεν μπόρεσα να τα σκάψω. Τα κόβω κι εγώ στη μέση και τους βγάζω την ψίχα.
Κρατώ χώρια την μισή (για τους κεφτέδες, παρακάτω) και πολτοποιώ την υπόλοιπη στο multi.
Αυτό είναι κόλπο για να μη χρησιμοποιηθεί μισό κιλό κιμάς!!
Σε μπωλ ζυμώνω καλά όλα τα υλικά (εκτός από το λάδι) και το βάζω σκεπασμένο στο ψυγείο, για μια ώρα.
Με κουταλάκι γεμίζω τα κολοκυθάκια μέχρι τα 3/4 και τα βάζω όρθια στην χύτρα ταχύτητος (ή σε κατσαρόλα ανάλογη).
Τα ραντίζω με το λάδι και ρίχνω το ζεστό νερό.
Βράζω για 15' από το σφύριγμα της βαλβίδας (40' σε κοινή κατσαρόλα), εκτονώνω και ανοίγω.
Ετοιμάζω το αυγολέμονο, με βοηθό το μιξεράκι χειρός, κατά τον γνωστό πια τρόπο.
Αυγά σε μπωλ, λίγο νεράκι, τον λεμονοχυμό σταδιακά, το κορν-φλάουερ, δουλεύοντας συνέχεια με τα χτυπητήρια (αυγοδάρτες). Ρίχνουμε ζουμί αρκετό από την κατσαρόλα, ρίχνουμε το ρουφηχτό φιλί στον αέρα και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, κουνώντας κυκλικά, για να ενσωματωθεί.
Σερβίρουμε 4 τεμάχια στην μερίδα. Βγαίνουν 4 μερίδες και αρκετό αυγολέμονο, αρκετά πηχτό για βουτιές με φρέσκο ψωμί.
===================
ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Την επόμενη μέρα αξιοποιούμε την μισή ψίχα των κολοκυθιών που κρατήσαμε στο ψυγείο, κάνοντας κολοκυθοκεφτέδες με σκορδαλιά και ντιπ γιαουρτιού (κάτι σαν τζατζίκι χωρίς αγγούρι).

Υ Λ Ι Κ Α
4 μικρά κολοκυθάκια τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη + την ψίχα
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο (ή 2-3 φρέσκα, αν έχουμε)
1 κουταλάκι γλυκού Δυόσμο (ξερό είχα)
1 φλ.τσαγ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλ.τσαγ. Άνηθο ψιλοκομμένο
2 Αυγά χτυπημένα
200 γραμ. Γιδοτύρι ή φέτα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
4 κουτ.σουπας γεμάτες Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (έβαλα Φαρίνα ολικής)
Πιπέρι και αλάτι κατά την κρίση μας
 Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα κολοκυθάκια, όπως παραπάνω.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με αλάτι και τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους. Έγώ δεν το έκανα, παρά πήρα τούλι από μπομπονιέρα, έβαλα το τρίμμα και την χθεσινή ψίχα, το έστριψα σαν να μην υπάρχει αύριο και βγήκε όλο το ζουμί, σε σημείο που όταν είδα το αποτέλεσμα είπα (μέσα μου) ότι μάλλον θα χρειαστεί νερό. Δεν χρειάστηκε όμως. Βγάζουν ζουμί όσο δεν φαντάζεσαι!
 Όλα τα υλικά σε μπωλ, ανακατεύουμε με κουτάλι πολύ καλά και τότε βλέπουμε ότι γίνεται χυλός, 
 τόσο που αρχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι σταδιακά.
Το μείγμα μας πρέπει να μπορεί να πέσει από το κουτάλι μας με κάποια δυσκολία.
Αν είναι πολύ νερουλό (οι λόγοι μπορεί να είναι διάφοροι. Από λίγο στίψιμο, μέχρι "πλαστικά" παραφουσκωμένα κολοκύθια), τότε ή προσθέτουμε αλεύρι ή και φρυγανιά τριμμένη.
Άφησα και μια ώρα στο ψυγείο και μετά ζέστανα μέτρια προς πολύ το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και άρχισα ρίχνοντας μια κουταλιά, κάπως αραιά.
Το μείγμα απλώνει όσο χρειάζεται και το τηγάνισα 2-3' από κάθε πλευρά.
Βγάζω σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίσει το επί πλέον λάδι.
Εκανα δύο συνοδευτικά, για όλα τα γούστα.
Ένα dip γιαουρτιού με 
1 κεσεδάκι Γιαούρτι στραγγιστό 2%
1/2 φλ.τσαγ. Άνηθο ψιλοκομμένο
3 σκελίδες Σκόρδο λυωμένες στην πρέσσα
Αλάτι (λίγο)
Χωρίς λάδι
Βλ. φωτό, με ροδέλλες από αγγουράκι τουρσί
 Έφτιαξα και μια Σκορδαλιά με καρύδι, όπως ακριβώς περιγράφω ΕΔΩ (κλικ)
 Και μια αφιέρωση από την πολύ καλή φίλη LENA, που νοιώθω υποχρεωμένος να την επισημάνω εδώ



Posted by Picasa

17 σχόλια:

grEAT είπε...

οριστε και το πρωτο σχολιο που ειναι ερωτηση: γιατι ξεφλουδιζεις τα κολοκυθακια?

Thalassenia είπε...

Kαλά λέει το κορίτσι για το ξεφλούδισμα, απλά τα τρίβεις λίγο με το μαχαίρι απαλά, αφού δεν έχει φλούδα το κολοκύθι.

Αν και το αυγολέμονο πετυχαίνει, πρέπει να μάθω να ρίχνω το φιλί στον αέρα, χαχαχα, έχει πλάκα.
Τώρα τί ντιπ είναι αυτό τζατζίκι χωρίς σκόρδο; δεν καταλαβαίνω.
Ξέρω το συνηθίζετε εκεί πάνω.
Καλή αρχή στα καλοκαιρινά φαγάκια.

Καλά να περνάτε.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ grEAT:
Αυτά τα συγκεκριμένα δεν θέλαν ξεφλούδισμα, γιατί ήταν άψογα και αχτύπητα και βιολογικά.
Συνήθως έχουν σημάδια από την μεταφορά και, όσο νάναι, δεν ξέρεις ποτέ πως μαζεύτηκαν.
Το ίδιο κάνω και με τα αγγουράκια.

Πριν δω την ερώτηση, σου έκανα και εγώ μία.
Σχεδόν συγχρόνως είμασταν στα blogs!
_________________

@ Thalassenia:
Πιο βολικά μου είναι με τον πατατοξεφλουδιστή.
Για το σκόρδο, μάλλον δεν πρόσεξες ότι έβαλα 3 σκελίδες.
Αυτά τα σκόρδα είναι ακόμη φρέσκα και δεν είναι πολύ δυνατά ακόμη.
Το μόνο που λείπει από το τζατίκι είναι το αγγούρι και το λάδι από πάνω.
_________________

LENA είπε...

ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ.....ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙ ...ΤΗΓΑΝΗΤΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ...(ΤΑΒΕΡΝΑΚΙ ΜΠΑΡΜΠΑ-ΦΩΤΗΣ...ΤΕΡΜΑ ΠΛΑΖ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑΣ ...ΝΑ ΠΑΣ ....ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΤΕΚΙ).....ΟΙ ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ...ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ...ΓΙΑΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ ..ΑΝΤΕ ΚΑΛΟ ΜΑΣ Σ/Κ........ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ..ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΑΚΟΥhttp://youtu.be/apHmsOed7m8Ω ΛΕΩ ...ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ....

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

μερακλίδικο κι ωραίο τι φαγάκι σου, εγώ βέβαια το προτιμώ δίχως αυγολέμονο, και χωρίζω πρώτα τη δική μου μεριδούλα κι αφήνω τα ζουμιά στους υπόλοιπους...
πάνω που είπαμε πως άρχισε να μυρίζει καλοκαίρι ο καιρός μας κάνει ναζάκια, αλλά ευτυχώς τα φρούτα και τα λαχανικά μας υπενθυμίζουν την εποχή

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ LENA:
Δεν έχω ιδέα από τις απέναντι ακτές.
Έμεινα πολύ πίσω και τις θυμάμαι όπως ήταν "τότε" που πήγαινα με τα βαποράκια, στο τζάμπα γιατί όλοι χρωστούσαν στον παππού μου.
Η αφιέρωση βρήκε την θέση της
Ευχαριστώ!
__________________

@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ:
Ο καιρός τον Μάϊο στην πόλη μας είναι ίδιος χρόνια τώρα.
Το πρωί λιακάδα και το απόγευμα μπουρίνι.
Όταν βλέπεις να στήνουν τις παράγκες για το φεστιβάλ βιβλίου, θα έχει κάθε απόγευμα μπουρίνι.
Και τώρα μαύρισε.
___________________

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Κρατάω τους κολοκυθοκεφτέδες!
Εντάξει, που και που λίγο τηγανητό τι θα μου κάνει; χαχα

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Γιαγιά Αντιγόνη:
Ακριβώς έτσι είπα και δεν έκανα μερικούς στο φούρνο για δοκιμή.
Δεν πειράζει. Στο μέλλον βλέπουμε. Το καλοκαίρι μπροστά μας είναι!
______________________

Asteri είπε...

Τα λατρεύω και τα δυο!!!!
Μια μερίδα και από τα 2 παρακαλώωωωω

Εφη είπε...

Το ίδιο φαγάκι είχαμε σήμερα, μόνο που δεν αβγόκοψα...βαριόμουν...το ομολογώ!!!χιχιχι!!
Καλό ΣΚ!!

VAD είπε...

Α,απ'τ'αγαπημενα,μπραβο,το πέτυχες!:)

Καλό Σαββατοκύριακο...

zoyzoy είπε...

Αγαπημένο φαγητό
Δεν παίζω κλέβεις!
Δεν τα κόβω ποτέ και παιδεύομαι.



Εχεις δοκιμάσει στρογγυλά για γέμισμα τέλεια είναι και κάθονται μια χαρά στην κατσαρόλα.

Την ψίχα εγώ την κάνω κολοκυθόπιτα!

Καλό ΣΒΚ!

Αστοριανή είπε...

Σταύρο μου,
...θα τα φτιάξω για το ΣαββατοΚύριακο...
Σήμερα,
έφτιαξα κολοκυθόπιτα γλυκιά,
και σπανακοτυρόπιτα...
αρέσουν στα παιδιά...

Όμως,
(για να γελάσεις...)
ξεπάγωσα και τετραγωνάκια σφολιάτας,
κολλημένα μέχρι απελπισίας...
τα έσφιξα "γροθιά" την έκοψα στη μέση, τ' άπλωσα με το χέρι και.... τελικά την έκανα πίτσα!!!!!!!!!!!!!
Πίστεψέ με,
άρεσε σε όλους κι έφυγε πριν την ώρα της!!!!!!!!!!!!!
Α! τί νόμισες!!!
Χαιρετισμούς,
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ

manousina είπε...

Πεντανόστιμα φαγητά!!!! για πολλές βούτες .....

kiki είπε...

Να είχα ένα γεμιστό! Εχω πολύυυυυυυυ καιρό να τα φτιάξω!

VickyR είπε...

Βλέπω καθυστερημένα ότι τα αξιοποίησες με τον καλύτερο τρόπο.
Κρίμα που δεν είμαι κοντά για μερίδα.
Τώρα το πρωί είμαι στο lobby του Meliton, όπου έχει wi-fi και τα βλέπω.
Καλό μήνα!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία συνταγή για κολοκυθοκεφτεδες.... σίγουρα θα την δοκιμάσω!