Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

ΜΙΑ ΠΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ EUROVISION


Πάνε πολλά χρόνια τώρα, που στο σπίτι αυτό, φτιάχτηκε μια "κανονική" πίτσα. Όλο κάτι με "γκακστερικές" βάσεις έφτιαχνα, από τον καιρό που ανέλαβα την "σίτηση".
Είπα κι εγώ, χθες το απόγευμα, μια που το βράδυ θα δούμε τον ημιτελικό της Eurovision και όλοι σε τέτοιες καταστάσεις τρώνε πίτσες, να φτιάξω μια με κανονική ζύμη.
Και, όπως πάντα ξεκινώ με το αποτέλεσμα
Ως εδώ έφθασα σε διάφορα στάδια
1ον: Η ΖΥΜΗ (το σπουδαιότερο)
Υ Λ Ι Κ Α για ταψάκι μιας χρήσεως διαμ. 30 cm
250 γραμ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
160 γραμ. Νερό χλιαρό
1/2 φακελλάκι Μαγιά ξερή (η μάρκα που χρησιμοποιώ έχει 9 γραμμάρια στο φακελλάκι)
2 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
3/4 κουτ.γλ. Αλάτι
1/2 κουτ.γλ. Ζάχαρη
1/2 κουτ.γλ. Ρίγανη και Δυόσμο ξερό
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σε μεγάλο μπωλ βάζουμε το χλιαρό νερό και την μαγιά. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά.
Ρίχνουμε το λάδι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 10', μέχρι να αφρίσει.
Ρίχνουμε τα μυρωδικά, το αλάτι και αρχίζουμε το ζύμωμα με τους γάντζους του μίξερ χειρός, ρίχνοντας σταδιακά το αλεύρι.
Η ζύμη μας αρχίζει να σφίγγει και συνεχίζουμε το ζύμωμα για λίγο ακόμη (5' είναι αρκετά).
Η ζύμη μας είναι τώρα ελαστική και εύπλαστη.
Το ιδανικό τώρα είναι να την μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπωλ.
Εγώ, για να μη λερώνω κι άλλο, την τράβηξα με ένα κουτάλι από την μια πλευρά, λάδωσα ελαφρά την καθαρή μεριά και μετά τραβάω την ζύμη προς την λαδωμένη και λαδώνω και απέναντι.
Σκεπάζω με πετσέτα και αφήνω μια ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στο μεταξύ βγάζουμε βόλτα τα σκυλιά (αν δεν έχεις σκυλιά, πατάς το χρονόμετρο).
Όταν ετοιμαστεί η ζύμη, την απλώνουμε στο ταψακι και από πάνω βάζουμε την σάλτσα τομάτας και όλα τα υλικά που μας αρέσουν
Για την σάλτσα, πήρα ένα κουτί 400 γρ. Κονκασέ, μαζί με δύο κουταλιές κρεμμύδι ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, τα δούλεψα μερικά λεπτά στο multi και έβρασα τον χυλό σε κατσαρολάκι, για 15'.
Κράτησα την μισή ποσότητα σε βαζάκι, για μελλοντική χρήση.
Τα υλικά που έβαλα, αυτή τη φορά, είναι
200 γραμ. Γιδοτύρι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
1 φέτα (60 γραμ.) Dirollo καπνιστό, σε κομματάκια
5 αγγουράκια τουρσί στα 4 κατά μήκος
10 Ελιές Καλαμών, ξεκουκουτσωμένες 
1 Τομάτα ξεσποριασμένη σε φέτες
Λίγη Ρίγανη
(Αυτά τα υλικά περίπου έχει η "Μεσογειακή" που παραγγέλνω συνήθως)
Ψήσιμο 20'-25' σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 οC και έτοιμη για κατανάλωση
Την επόμενη φορά, αν θα υπάρξει, θα την ψήσω λίγο περισσότερο. Την θέλω λίγο προς το καμμένο (αυτό το ξέρει και ο πιτσαδόρος της περιοχής)
Όλη η ευχαρίστηση του "making your pizza", είναι το παιχνίδι με τα υλικά. Βάζεις ότι σου κατέβει, μέχρι γαρίδες σαχανάκι (το είδα και αυτό)
Posted by Picasa

16 σχόλια:

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Τώρα εγώ γιατί παιδεύομαι με τον πλάστη δεν μπορώ να καταλάβω.
Φτιάχνω πολύ συχνά πίτσα για τα "καλομαθημένα" μου!
Τις βάζουν στην κατάψυξη να έχουν να πορεύονται μαζί με άλλα ...ταψάκια μιας χρήσεως...

Καλημέρα!

moments collector είπε...

φαίνεται τέλεια....

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Γιαγιά Αντιγόνη:
Όπως βγήκε το ζυμάρι από το μπωλ λαδωμένο ελαφρά, εν χρειάστηκε πλάστης. Με ζόρισε λίγο, γιατί ήταν πολύ ελαστικό και μάζευε στο άπλωμα, αλλά τα κατάφερα.
Καλή σου μέρα!
____________

@ Nandia:
Aπέχει πολύ από το τέλειο. Χωρίς φρέσκο βουτυρο, μπέϊκον, ζαμπόν, τυριά κίτρινα....δεν λέει.
Αυτή ήταν χαμηλών θερμίδων.
Τα κοριτσάκια του υπέρτιτλου συνηγορούν για κάτι τέτοιο!!!
Καλημέρα!
_____________

Ανώνυμος είπε...

XΡΥΣΟΧΕΡΗ ΜΟΥ ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ!
ΠΙΤΣΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΚΗ!ΜΠΡΑΒΟ...ΜΠΡΑΒΟ...ΜΗΝ ΞΑΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕΙΣ...ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ BY FAR...ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ!
ΦΙΛΙΑ Χ 2

Maria Tzirita είπε...

Η ρίγανη κι ο δυόσμος στη ζύμη είναι απίθανο μυστικό! Από κει και πέρα αυτοσχεδιάζουμε! Ευχαριστούμε και φιλιά!

Lila Xagorari είπε...

Ποιός μπορεί να πει όχι στην σπιτική πίτσα???????

manousina είπε...

Πάντα βρίσκουμε ευκαιρία να φάμε πίτσα.
Άλλαξε φωτογραφία μας κόβεις την όρεξη....

Thalassenia είπε...

Ο Χριστός και η Παναγία τι έχεις πάθει.
Βάζεις την ταμπέλα ψηλά ψηλά και μετά σερβίρεις πίτσα.
Πώς να απλώσουμε χέρι άνθρωπέ μου?
Το σίγουρο είναι αν το κρατήσεις ένα μήνα, θα μας βγάλεις μανεκέν στην παραλία.

Τι να πω ..... καλή όρεξη?
Μας την έκοψες.

Η σπιτική πίτσα πάντως είναι η καλύτερη ότι και να είναι.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ [handmade+art] x2 :
Ναι μεν καλύτερες, αλλά αν δεν έχεις προετοιμαστεί, είναι χρονοβόρες.
_____________

@ Maria Tzirita:
Εγώ αυτά τα λέω μικρο-απατεωνιές!
_____________

@ Λίλα :
Ακόμη και με διάφορα κόλπα αντί για ζύμη, γίνονται καλές για την περίσταση.
_____________

@ manousina:
Την άλλαξα! Έβαλα άντρα αυτή τη φορά!
_____________

@ Thalassenia:
Έχω πολλές στη σειρά, αλλά ενδιάμεσα θα βάλω και μανεκέν!
_____________

manousina είπε...

Ευχαριστώ , πάω να φάω ένα κομματάκι τώρα...

Frezia είπε...

Η συνταγή με τη ρόκα υπέροχη!
Ευχαριστώ...

Μαίρη (Ginger) είπε...

Πάει γιά δοκιμή ΚΑΙ ΑΥΤΗ η συνταγή σου. Κι εγώ απελπισμένα προσπαθώ να χάσω βάρος γιατί δεν θα μπαίνω στην γαμήλια στολή μου. Ασε που θα με δουν τα ψαράκια στην Πάρο και θα τρομάξουν. Κι εσύ μου σερβίρεις πίτσο-συνταγές. Και το λες αυτό φιλία και ανθρωπιά? Αντε χαλάλι σου! Δεν σου θυμώνω (πάλι).

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ manousina:
Που να δεις τι ακολουθεί!!!!!
____________

@ Ελισάβετ :
Ποιά πρόταση; Η δική μου ή του VAD;
____________

@ Ginger:
Άκουσα ότι στις παρυφές της Νάουσας έχουν κάτι ξυράφια για να ανοίγουν τα στενά ρούχα!
Κάτι τέτοιο χρειάστηκα κι εγώ πριν χρόνια, σαν συμφιλίωση με τα τρελλά ούζα καιτις "γούνες" (το ψάρι εννοώ).
Άντε με το καλό και μη σε απασχολούν τέτοια!!
_____________

Frezia είπε...

Η δική σου φυσικά!!!

Αστοριανή είπε...

...άχ! και πήρα ζύμη έτοιμη!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Φίλησέ μας την αιγιώτισσα,
φιλάκια,
Γιώτα
αστοριανή
ΝΥ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Αστοριανή:
Γιατί μόνο την Αιγιώτισσα;
Και εδώ ρατσισμός;
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!
_____________