Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ ΑΛΑ ΠΟΛΙΤΑ σε επανάληψη.....

Όταν πρέπει να απαντήσεις στο παντοτινό ερώτημα "τι θα φάμε σήμερα;", γρήγορα, τοτε βλέπεις τι έχεις στο ψυγείο και στα ντουλάπια και αρχίζεις τις επαναλήψεις.
Έτσι έκανα κι εγώ, φτιάχνοντας αυτές τις αγγινάρες.
Οι πρώτες δύο φωτό είναι σημερινές. Οι υπόλοιπες αντιγραφή από την ανάρτηση του Φεβρουαρίου

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΑΛΑ ΠΟΛΙΤΑ...

Σήμερα, όπως το υποσχέθηκα, έφτιαξα Αγκινάρες αλα Πολίτα και , όπως πάντα, ξεκινώ
αδοπάνα (ανάποδα, που κάνεις ότι δεν το κατάλαβες).......
......από το αποτέλεσμα


Πήρα αγκινάρες κατεψυγμένες, εκείνου του αγροτοβιομήχανου με το ψάθινο καπέλο, που έγινε 40 χρονών και ο ιδρυτής του, ο Καπταν-Γιάννης, ποιος ξέρει πόσα;
Και για την επέτειο, το σακκουλάκι είχε 50% περισσότερο υλικό, δηλ. 10 τεμάχια.
Ρύθμισα ανάλογα και τα υλικά της συνταγής , που ήταν για 15 κομμάτια.
Έτσι απέφυγα το καθάρισμα της φρέσκιας ( γάντια, μαχαιράκι, κουταλάκι, κόψιμο σκληρών φύλλων, που δεν είναι φύλλα, αλλά σέπαλα, καθάρισμα/ξύσιμο των εσωτερικών τριχών με το κουταλάκι ή το ειδικό κουταλοειδές εργαλείο, που έχω ένα κληρονομιά).Όπως επίσης λεμονόνερο με λίγο αλεύρι, για την εμβάπτιση των καθαρισμενων, γιατί μέχρι να καθαρίσεις την τελευταία, η πρώτη θα έχει γίνει κατάμαυρη (από το κακό της).

Και λέμε....

Υ Λ Ι Κ Α
10 Αγκινάρες καθαρισμένες
2 κουτ.σουπ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλ.τσαγ. Άνιθος ψιλοκομμένος
2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
3 Καροτα σε ροδέλλες
3 Κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλλες
1 Κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
Χυμό από 4 Λεμόνια (δύο έγραφε αλλά μας αρέσει ξυνούτσικο)
4 Πατάτες μέτριες κομμένες σε χοντρούς κύβους( 6-8 κύβοι ανά πατάτα)
Αλάτι και πιπέρι

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Χρησιμοποίησα την χύτρα ταχύτητος, λόγω πίεσης χρόνου και...
.... Ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σωτάρω το κρεμμύδι για μερικά λεπτά.
Ρίχνω τα καρότα, τις πατάτες και τα κρεμμυδάκια, πασπαλίζουμε με την μία κουταλιά αλεύρι, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σωταριστούν για μερικά λεπτά.
Ρίχνουμε και τις αγκινάρες και τις γυρίζουμε "μπρούμυτα", δηλ. με το κοτσανάκι προς τα επάνω.
Ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθούν σχεδόν οι αγκινάρες και τον χυμό των δύο λεμονιών και.....

.........κλείνουμε την χύτρα.
Όταν αρχίσει ελαφρό σφύριγμα της βαλβίδας, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά.

Αν χρησιμοποιήσουμε κοινή κατσαρόλα, σιγοβράζουμε για 35-40 λεπτά, ΑΛΛΑ σκεπάζουμε τις αγκινάρες με στρογγυλή λαδόκολλα, για να μη μαυρίσουν βράζοντας.

Αποσύρουμε την χύτρα η την κατσαρόλα από το μάτι, ανοίγουμε και περιχύνουμε το φαγητό, με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιών, μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει καλά το υπόλοιπο αλεύρι.
Εννοείται ότι από την κατσαρόλα βγάζουμε την λαδόκολλα.

Κάνουμε κυκλικό ανακάτωμα (όχι με κουτάλα), να πάει το μείγμα παντού και αφήνουμε στο ζεστό μάτι να πάρει μια ελαφρά βράση. Αυτό είναι το σημείο που θελει προσοχή, για να μην κολλήσει κάτω στον πάτο.

Σερβίρονται ζεστές ή κρύες και.............
.........Καλή μας όρεξη.

18 σχόλια:

Μαίρη (Ginger) είπε...

Αχ πόσο μου έχουν λείψει. Εδώ δεν υπάρχουν ούτε καν κατεψυγμένες. Βάλε καλέ μου Δύσπιστε ένα πιατάκι στο φουγάρο που έλεγε και η Αλίκη να μου το στείλεις.... Καλό Κυριακόβραδο. Φιλιάαααα

cook είπε...

στη νηστεια κι εσεις?!

Maria είπε...

ΠΩ ΠΩ ΛΑΤΡΕΥΩ ΠΟΛΥ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΓΑΚΙ...ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΤΡΩΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΓΩ ΜΕΝΩ ΣΤΟΝ ΑΣΣΟ!!!!!!ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ!!!!!!

mari beika είπε...

Ωραία το αγαπημένο του άνδρα μου, αλλά σπανίως το φτιάχνω και πάντα με κατεψυγμένες αγκινάρες.
Εκτός κι αν μου καθαρίσει κάποιος φρέσκες π.χ. πεθερά.
Καλό βράδυ

ElenaG είπε...

Χμ!!ωραία ιδέα! ειδικά τώρα με τις νηστείες...
Ελπίζω να βοηθήσεις και εσύ λίγο που έχεις φαντασία!
Να ήσουνα και κοντά καλά θα ήτανε...

Thalassenia είπε...

Ωραία κλασική συνταγή.
Αύριο έχει το πρόγραμμα αγγινάρες, αλλά με το ταίρι τους τον αρακά.
Καλό ξημέρωμα.

Αστοριανή είπε...

...κι εγώ!
πουδεν γνώριζα τη λεπτομέρεια με τη ...λαδόκολα!

Πανάκριβες , εδώ, οι φρέσκιες...
Φυσικά, κατεψυγμένες, από την Ελλάδα, (κι αυτές πανάκριβες...)

Σταύρο μου, να είσαι καλά: Νοστιμότατη συνταγή.
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ

VAD είπε...

Εξαισιο νηστίσιμο φαγητό,ωραίο δωρο για τον Ανθιμο,με ποιο κρασί Μπουτάρη μπορει να συνοδευτεί;:)))

Lila Xagorari είπε...

Kαλά που μου το θύμισες το φαγάκι και έχω αγγινάρες στον καταψύκτη μου.....από τον δικό μας κήπο!!!

Και λοιπόν;E allora? είπε...

τώρα που έχω άνηθο!!!!!!ξέρεις τι θα φτιάξω ;))))

καλημέρες

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Ginger:
Βάζω αμέσως στο φουγάρο και έφθασε, μαζί με πολλά φιλιά!
________________
@ cook:
Όχι και τόσο φανατικά, αλλά έχουμε το νου μας!
________________
@ Maria:
Είμαι με τον άντρα σου!!
Τις φτιάχνω κυρίως για την γυναίκα μου....ε, τσιμπάω κι εγώ!
Κάνω όμως και μια απατεωνία: Βάζω αρκετές πατάτες!!!
________________
@ ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ:
Αντίστροφα με την Maria πιο πάνω!
Ο καθένας έχει τις παραξενιές του, νομίζω!
________________
@ ElenaG:
Στο side-bar, δίπλα αριστερά, υπάρχουν αρκετές νηστίσιμες, για φαγητά και γλυκά και αυξάνουν!
Κατι θα βρίσκεις!!
________________
@ Thalassenia:
Δεν έχω κάνει ποτέ. Έτσι κι αλλιώς τις αγγινάρες δεν τις πολυπάω, τον αρακά όμως πολύ!!!
________________
@ Αστοριανή:
Το κόλπο με την λαδόκολλα το έκανε η μητέρα μου, πυ δεν είχε χύτρα ταχύτητος.
________________
@ VAD:
Φυσικά ΛΕΥΚΗ ΠΑΡΑΓΚΑ (κλικ εδώ).
Λευκή σαν την γενειάδα του ενός και παράγκα σαν τον περί ου ο λόγος!!!!
________________
@ Λίλα:
Από την μια η Thalassenia και η Frezia, τώρα εσύ, βαλθήκατε να με κάνετε να αυτοκτονήσω!!!
Όλο για τους κήπους σας μιλάτε!!!
Τον είχα και τον έχασα, τον άτιμο.
________________
@ ...E allora:
Είπα να σου στείλω ένα πακέτο με κουριερ, δεν ήθελες.
Τώρα άλλαξε του την πίστη και όταν τελειώσει, πες μου.
________________

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

κλασική και αγαπημένη, παίρνω μεριδούλα διότι τα παιδιά μου ούτε να ακούσουν δε θέλουν, όχι και να φάνε τούτο το φαγάκι, που εγώ το λατρεύω!!!!!

Frezia είπε...

Ωραίο το φαγητό σου,όμως άλλα΄τα μάτια του λαγού, κι άλλα της Κουκουβάγιας.
Ενοώ, άλλο το φρέσκο άλλο το κατεψυγμένο...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ:
Κάτι θα ξέρουν τα παιδιά!!!
Κι εγώ σαν παιδί, δεν........
___________
@ Frezia:
Άσε τους λαγούς και τις κουκουβάγιες και κοίτα να στείλεις κανά λαχανικό, μπας και δούμε καμιά άσπρη μέρα κι εμείς οι τσιμεντούχοι!!!
___________

Μarion, είπε...

Αγαπημένο φαγητό.Με μπόλικο λεμονάκι και φρέσκο ψωμάκι...και οι αγγινάρες κάνουν καλό.

Καλό βράδυ

Evie είπε...

Νασαι καλά που με έκανες και ζήλεψα, πήγα κι αγόρασα, αλλά δυστυχώς φρέσκιες με όλες τις διαδικασίες τους. Αύριο θα τις τρώω κι εγώ.
Καλή μέρα

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Marion:
Η συνταγή προβλέπει 2 λεμόνια και εγώ βάζω 4. Κι εμάς μας αρέσουν τα ξυνά.
Όσο για το καλό που κάνουν και τις βιταμίνες που περιέχουν, με κάτι τέτοια παρηγοριέμαι και τις τρώω, όπως και τις μπάμιες.
_____________
@ Evie:
Για το καθάρισμα η γιαγιά μου είχε ειδικό εργαλείο, το έχω εγώ τώρα, αλλά δεν το χρησιμοποίησα ποτέ. Να'ναι καλά ο Μπάρμπα-Στάθης, με τις Αιγυπτιακές αγκινάρες.
_____________

Irene είπε...

ιδια το φιαχνουμε. τωρα το ειδα σε εσενα. σε λιγο θα βγουν οι φωτο. το βραδυ θα το ανεβασω!!!!!
μονο που εγω πηρα φρεσκες αγκιναρες.
πηγα στην αγορα πρωι πρωι.