Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΕΝΑ ΤΑΠΕΙΝΟ ΠΡΑΣΣΟΡΥΖΟ....


Σήμερα στο πρόγραμμα είχα ένα ταπεινό Πρασσόρυζο, μιας και εδώ και δύο μέρες, είχα προμηθευτεί τα σχετικά πράσσα.
 Το αποτέλεσμα είναι αυτό......
......και σε αυτό φτάσαμε με τον παρακάτω τρόπο

Υ Λ Ι Κ Α
1 1/2 κιλα Πράσσα
1 φλ.τσαγ. Ρύζι Καρολίνα
2-2,5 φλ.τσαγ. Νερό
1 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Αλάτι και Πιπέρι

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα πράσσα


Τα κόβουμε σε κομμάτια 4-5 εκατοστών, ανάλογα με το πόσο χοντρά είναι (τα χοντρά σε μικρότερα).

Ζυγίζουμε το καθαρό προϊόν, που πρέπει να είναι περίπου ένα κιλό (μισό κιλό φύρα, άρα η τιμή που τα πήραμε αυξάνει κατά 30%)

 Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χύτρα ταχύτητος και σωτάρουμε τα πράσσα για λίγα λεπτά.
Αλατοπιπερώνουμε και τα γυρίζουμε λίγο ακόμη.
Ρίχνουμε το νερό και όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε τη χύτρα.



Σιγοβράζουμε για 6', αποσύρουμε τη χύτρα από το μάτι και την ανοίγουμε σε 10'.
Έτοιμο!!!










Σερβίρουμε και, για όποιον θέλει, συνοδεύουμε με λεμόνι (μπόλικο για μένα),  φέτα (μπόλικη για μένα), φρέσκο ψωμί και ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί.

28 σχόλια:

Asteri (Maria) είπε...

Ωωωωωωωωωωωω 1η ήρθα;;; γιούπιιιιιιι
Το παίρνω το πιατάκι και την κάνω με ελεφρά πηδηματάκια χχιχιχι
Τέλειο φαγάκι!!!

cook είπε...

το τρωω αλλα απο αναγκη...σήμερα κι εγω ρύζι μα με μια σως καυτερου τονου...

Lila Xagorari είπε...

Ταπεινό ρυζότο με λαχανικούλι σπέσιαλ.....φαν των λαχανικών γενικώς.....και διπλό κρασάκι για μένα!

ιρινι είπε...

Πολύ μου αρέσει το φαγάκι σου σήμερα , ειναι ο μόνος τρόπος να φάνε στο σπίτι μου τα πράσα καί κάθε φορά για να τους παραπλανήσω ,ψήνω και ενα χωριάτικο λουκάνικο και το σερβίρω στο πιάτο,και στο τέλος γλείφουν τα δάκτυλα τους!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Asteri:
Και μόνο για τα πηδηματάκια, σου ανήκει όλη η κατσαρόλα!!!!!
____________
@ Cook:
Κάποτε κι εγώ από ανάγκη το έτρωγα, όπως και πολλά άλλα!
Τώρα δυό-τρεις φορές το χρόνο υποχωρώ στις απαιτήσεις της συμβίας.
Συνήθως το συνοδεύω και με κάτι άλλο, αλλά δεν είχα τίποτα αξιόλογο σήμερα.
Αυτή η σως σαν καλά μου ακούγεται. Πως είναι;;
_____________
@ Λίλα:
Το κρασάκι απαραίτητο, για να κατέβει η μπουκιά (σε συνδυασμό με το πολύ λεμόνι, καλύπτει την πρασσίλα)
_____________
@ RIRI:
Αυτή την παραπλάνηση την κάνω σε μένα, αλλά με καβουρμά Κερκίνης (βουβαλίσιο), ελαφρά ψημενο στη σχάρα, αλλά δεν είχα. Και το λουκάνικο ΟΚ είναι, αλλά στο ψυγείο είχα μόνο Φραγκφούρτης Creta Farm. To σκέφτηκα, αλλά μάλλον δεν ταίριαζε.
______________

mari beika είπε...

Δεν είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά, αλλά θα το φτιάξω για το έτερον ήμισυ που τρελλαίνεται.
Καλό Παρασκευοσαββατοκύριακο να έχουμε.

Thalassenia είπε...

Κάπως έτσι το φτιάχνω κι εγώ, λίγο πιο ζουμερό και με σαλτσούλα σπιτική. Τι φτιάξαμε τόσα βάζα, μπάνιο θα κάνουμε;
Α και λίγο καρότο και δυόσμο.
Κατά τα άλλα σαν εσένα;))
Του κήπου είναι έτοιμα, αρχίζω από Δευτέρα την συγκομιδή.

Καλό Σαββατοκύριακο.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ:
Να του το φτιάξεις και να μου πεις και τις εντυπώσεις του.
_____________
@ Thalassenia:
Ναι πολλοί βάζουν σάλτσα τομάτας στο πρασσόρυζο και στο λαχανόρυζο. Εγώ δεν το δοκίμασα ποτέ, στο σπίτι. Είδα "έξω".
Αυτό το τελευταίο με τη "συγκομιδή" κάνω ότι δεν το είδα.
Σκέτη καταστροφή είσαι, βρε παιδί μου!
_____________

Άιναφετς είπε...

Χαίρεται!
Είδα πρασόρυζο και ήρθα...γιατί και εγώ αυτό έφαγα σήμερα το μεσημέρι...(τυχαίο;) με μια παραλλαγή, μαζί με τα πράσα μάρανα δυο ξερά κρεμμύδια και έβαλα ρύζι μπασμάτι που δίνει ένα λεπτότερο άρωμα...δεν έβαλα λεμόνι, γιατί βρίσκω πως το λεμόνι χαλάει την γεύση!
Αλλά...θα επανέλθω να σε περι-διαβάσω αφού είσαι και φίλος φίλων...!!! :)))

VAD είπε...

Σου το χαρίζω:)),θα το τιμούσα ελαφρώς αν τό'φκιαχνες με χοιρινό:)

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Άιναφετς:
Κι εγώ έτσι το έφτιαξα την περασμένη φορά, αλλά η Κυρά-Ουρανία κόντεψε να με φάει και σήμερα ακολούθησα την επιθυμία της και δεν έβαλα κρεμμύδι.
Λεμόνι βάζω μόνο εγώ από πάνω.

Καλώς ήρθες στο τσαρδάκι μου. Έτσι κι αλλιώς φίλος των "παραμυθιών" είμαι και εγώ, χαμένος για πολλά χρόνια!!!!
________________
@ VAD:
Αμάν βρε παιδί μου με τα χοιρινά και τα παϊδάκια!
Ωραία είναι δεν λέω, αλλά και η Μεσογειακή διατροφή χρήσιμη είναι!
(δηλ. ένα πρασσοσέλινο με χοιρινό και αυγολέμονο, αν μπορούσα να στο στείλω στο Χαρτούμ, πως θα το έβλεπες;)
________________

painter είπε...

Εμείς το τρώμε πολύ συχνά το πρασόρυζο, μόνο που το φτιάχνω με ντοματούλα...
Θα το δοκιμάσω κι έτσι γιατί και μένα αρέσει πολύ το λεμόνι.
Ε, τι το έχουμε ολόκληρο λεμονοδάσος!!!

Καλό Σαββατοκύριακο

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Painter:
Ναι μεν έχετε το Λεμονόδασος, αλλά πάει κανείς να τα μαζέψει; Ή αγοράζετε Τούρκικα ή Αργεντινής;
Έχω τέτοιες φωτογραφίες από το Αίγιο.
Τα λεμόνια στο έδαφος και στον μπακάλη Αργεντινής!!!
__________________

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Tο καλύτερο μου!
Καλά που μου το θύμισες για αύριο!!

ElenaG είπε...

Χμ...να το σκεφτώ λίγο...
Το πράσο δεν είναι και στο Top list μου μα είναι μια καλή ιδέα (και εύκολη) να ξεμπερδεύω τη Δευτερα!

VAD είπε...

Mόνο το χοιρινό,το υπόλοιπο θα σου το επέστρεφα:))

Καλο Σαββατοκύριακο....

Vita είπε...

Ταπεινό μεν, νόστιμο δε.Το καλό πράσσο έχει πολύ φύρα γιατί σημαίνει ότι είναι αράντιστο.Είναι από τα λαχανικά που πιάνουν εύκολα σκουλήκι και τους δίνουν και καταλαβαίνουν στο ράντισμα...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Γιαγιά Αντιγόνη:
Είναι ότι πρέπει για τα τριγλυκερίδια.
________________
@ ElenaG:
Κι εμένα δεν είναι top, αλλά το βλέπω από υγειινής πλευράς.
________________
@ VAD:
Δλδ θα κρατούσες μόνο την αμαρτία!
________________
@ Vita:
Όταν τα βλέπεις ωραία, ελκυστικά, καθαρά, ίδιου μεγέθους και με ψαλιδισμένες τις ριζούλες, να σου μπαίνουν πονηρές σκέψεις για ψεκασμούς κλπ.
Αυτά ήταν ανόμοια και με χώμα ακόμα στις ριζούλες.
Αν πατήσεις την 2η φωτό θα πάρεις μεγέθυνση και φαίνεται ότι είναι δύο διαφορετικά και με χώμα, παρ'όλο που τα ξέπλυνα πριν.
_________________

Maria είπε...

ΤΑΠΕΙΝΟΟΟ....ΑΛΛΑ ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΟ!
ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑΑ....ΚΑΛΟ ΣΚ!

kiki είπε...

Λατρεύω το ταπεινό πρασορυζο!

Μαίρη (Ginger) είπε...

Ταπεινό? Τι λες καλέ? Κι έψαχνα μια εγγυημένη συνταγή για πρασόρυζο. Σήμερα φτιάχνω λαχανόρυζο (απ'της Betty's) και την άλλη βδομάδα παίρνει σειρά το δικό σου και μάλιστα με όλα τα συμπληρωματικά γιατί και λεμονάκι μπόλικο θα βάλω και φετούλα. Φιλιά κι ευχαριστώ.

mia maria είπε...

Άν δε το θέλει κανείς, εγώ είμαι εδώ. Και το πρασόρυζο και το λαχανόρυζο και το σπανακόρυζο είναι από τα πιο αγαπημένα μας φαγητά!

Thalassenia είπε...

Τελευταία φορά που ήρθα εκεί, άκουσα για το πρασσοσέλινο από μία κυρία στο λεωφορείο.
Δεν μπορούσα να μη ρωτήσω.
Στο τέλος της λέει η κόρη της, "μαμά τελείωνε την συνταγή στην κυρία, θα κατέβουμε"
Φρόντισε να την δώσεις γιατί εδώ δεν την ξέρουμε και δεν την θυμάμαι. Είπαμε τα πράσα είναι έτοιμα.

Καλό απόγευμα.

Και λοιπόν;E allora? είπε...

αν σου πω οτι δεν μπορώ τη μυρωδιά του πράσου όταν μαγειρεύεται....με ανακατεύει,από παιδί...κι ετσι δε το χρησιμοποιώ αλλά δε το αγαπώ :)

zoyzoy είπε...

Ομολογώ δεν το΄χω κάνει προτιμώ το σπανακόρυζο,λαχανόρυζο,μέχρι και κολοπίλαφο(απο κολοκίθι):))

καλό ΣΒΚ εύχομαι!

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητέ Σταύρο βλέπω από χτες την ανάρτηση και κάπως μου 'ρχεται!
Συνήθως σπανακόρυζο φτιάχνει η σύζυγος αλλά δεν το τιμάω.Χάθηκε ο κόσμος να βάλουμε και λίγο κρεατάκι;
Να είσαι καλά,καλή Κυριακή!

matthaios είπε...

Καλησπέρα σας!Πολλές νοστιμιές έχετε στο μπλογκάκι σας και θα το παρακολουθώ..:-))

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Maria:
Νόστιμο μεν, αλλά οι γνώμες διχάζονται, ακόμη και μέσα στην ίδια οικογένεια!
_____________
@ Kiki:
Εν τάξει, αλλά δεν τρελαίνομαι κιόλας!!
_____________
@ Ginger:
Μαζί με την φέτα και το λεμόνι, αν είχες και καμιά Ρομπόλα.....έτσι για να κατεβαίνει η μπουκιά!
_____________
@ Big mama:
Εγώ το βλέπω από την υγειινή του πλευρά!
_____________
@ Thalassenia:
Αφού το απορρίπτει ο Βασίλης (VAD), πρασσοσέλινι δεν θα κάνω. Έχω και εσωτερικές αντιδράσεις!
Μόλις τακτοποιήσω το σκάννερ, σκανάρω χειρόγραφο μαμάς και στέλνω μέηλ. Στην συγκομιδή επάνω!!!
_____________
@ .....E allora:
Είσαι και συ από την δικιά μας πλευρά. Γούστα είναι αυτά!!!
_____________
@ Zoyzoy:
Συχνότερα κάνουμε σπανακόρυζο.
_____________
@ Ζείδωρον:
Είπα πρωτύτερα να κάνω χοιρινό πρασσοσέλινο, για τον VAD, αλλά είπε ότι θα κρατήσει μόνο το κρέας.
Μαζί του λοιπον και σύ, φίλε μου!
_____________
@ Matthaios o Krhs:
Καλώς όρισες και ευχαριστώ!
Εδώ θα βρεις ότι τρώμε στο καθημερινό μας τραπέζι, και αν κάτι σε ενδιαφέρει, έχω ελεύθερη την αναδημοσίευση κειμένου και φωτό.
Θα τα λέμε!
_____________