Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΜΠΑΜΙΕΣ ΛΑΔΕΡΕΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΓΑΣΤΡΑ

Χθες έκανα τις υπόλοιπες σπαλομπριζόλες στην μεσαία γάστρα, με πατάτες και καρότα.
Σήμερα έπρεπε να κάνω κάτι λαδερό.  Πρόχειρα υπήρχαν μπάμιες έξτρα, αλλά σε μικρή ποσότητα, για την μικρούλα γάστρα.
Έγιναν "λουκούμι", όπως άκουσα
1
Υ Λ Ι Κ Α  για 2 μερίδες
450 γραμ. Μπάμιες έξτρα (μικρές)
Τον χυμό από ένα λεμόνι
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
2 κουτάλες ζωμό Κρέατος
1 κουτί Ντομάτες κονκασέ (450 γραμ.)
1 Κρεμμύδι μέτριο στα 4
2 σκελ.Σκόρδο
Αλάτι
Μείγμα 5 πιπεριών χοντροτριμμένο
2 κουτ.σουπ. Μαϊντανό 
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Στη γάστρα βάζουμε τις μπάμιες, τις ραντίζουμε με τον χυμό του λεμονιού και το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε ευγενικά.
Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά στο multi και με τον χυλό περιχύνουμε τις μπάμιες.
Ανακατεύουμε ευγενικά πάλι.

Καπακώνουμε το γαστράκι και φουρνίζουμε στους 100 βαθμούς.
Σε 90 λεπτά ξεσκεπάζουμε την γάστρα και αφήνουμε μισή ώρα ακόμη, ανεβάζοντας λίγο την θερμοκρασία, στους 150 βαθμούς, για να σωθούν τα ζουμιά και να μείνει μόνο με το λάδι.

Νοστιμιά ανυπέρβλητη, ακόμη και για μένα που δήλωσα ότι δεν είμαι και τόσο "φαν" της μπάμιας, παιδιόθεν!!

Τόσο που θα το ξανακάνω, αλλά και με φασουλάκια και με ότι άλλο κατεβάσει το ξεροκέφαλο μου!!
Posted by Picasa

16 σχόλια:

Τατιάνα είπε...

Πως μου αρέσουν οι μπάμιες!!!!!!!!!!!
Εύγε!

Selcouth είπε...

Λατρεύω τις μπάμιες! Πολύ ωραίο τελικά αυτό το γαστράκι, μια χαρά για μικρές ποσότητες. Επειδή δεν έχω, θα τις βάλω σ' ένα πήλινο σκεύος και θα το σκεπάσω με αλουμινόχαρτο. Νομίζω ότι κάτι θα γίνει!
Μ' αρέσει που έβαλες όλα τα υλικά στο μούλτι και τα έκανες πολτό. Γεια στα χέρια σου Δύσπιστε! Φαίνονται νοστιμότατες!
Καλή εβδομάδα και καλό απόγευμα!

marimar είπε...

Λατρεύω τις μπάμιες. Με κοτόπουλο στο φούρνο ιδιαιτέρως. Φαίνονται τόσο ωραίες οι δικές σου, ..... που ζήλεψα.
Καλή εβδομάδα!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Τατιάνα :
Μπάμιες;;; Κόκκινο πανί!!! Μπλιαχ!!
Μέχρι που άρχισα να τις μαγειρεύω και να δίνω κάποιες ιδιαίτερες γεύσεις, πχ σκόρδο για γεύση και ζωμό κρέατος ή λευκό κρασί αντί νερό.

Καλό Απόγευμα!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Selcouth :
Η έννοια του πήλινου είναι η ομοιόμορφη διάχυση της θερμοκρασίας αργά-αργά.
Φυσικά μπορείς με καλά σκεπασμένο πήλινο ή και πυρέξ ακόμη.

Καλό Απόγευμα!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ marimar :
Με κοτόπουλο είναι άψογο φαγητό, αλλά η συμβία απέχει από πουλερικά και έτσι τα στερούμαι κι εγώ!

Καλό Απόγευμα!!

Lila Xagorari είπε...

Ούτε κι εγώ τις κάνω κέφι τις μπάμιες, κάνω όμως βουτιές στη σάλτσα και στη φέτα!!!!!!!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Lila Xagorari :
Εμ!! Γιαυτό έβαλα ολόκληρο το κουτί τα ντοματάκια!!
Φέτα ή γιδοτύρι δεν είχα σήμερα, έβαλα χέρι όμως το Bemecol λευκό της συμβίας....

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Μου αρέσουν, τις φτιάχνω όμορφα και ξέρεις φίλε μου οι μπάμιες είναι ένα λαδερό ιδιαίτερο.Έχει φίλους και..εχθρούς.το μυστικό είναι να το φας από καλό μάγειρα!

mia maria είπε...

Πολύ ωραίο φαγητό! Και σε αυτό το ωραίο πήλινο, θα πρέπει να είναι πεντανόστιμες!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ αχτίδα :
Δεν ξέρω αν είμαι καλός μάγειρας, τα εύσημα όμως τα πήρα από την συμβία, που ούτε πολλά κρέατα τρώει, ούτε κρέας βάζει επάνω της. Την είδες άλλωστε!!
Έχει μια προσθήκη, το κρεατόζουμο, που δεν είναι διαθέσιμο πάντα.
Καλό Μεσημέρι!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ mia maria :
Όλες οι γεύσεις ανεβαίνουν σε πήλινο.
Γιαυτό μάζεψα τρεις πήλινες γάστρες και δεν έχω που να τις βάλω!
Αλλά πρέπει να υπάρχει και χρόνος, ο οποίος δεν μας λείπει τώρα πια!!
Καλό Μεσημέρι!!

Frezia είπε...

Για το δύσκολο καθάρισμα, και το χρόνο του δεν μας λες τίποτα!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Frezia :
Καθάρισμα;; Ποιό καθάρισμα;;
Από το σακκουλάκι στην κατσαρόλα.
Κατεψυγμένες παίρνω και μάλιστα extra.
Ανθό έξτρα δεν βρίσκω πια, που ήταν από τις μικρές, τύπου Πυλαίας!
Καλό Μεσημέρι!

Αστοριανή είπε...

...τις έφτιαξα!
τις χάρηκα!

Φιλιά,
Υιώτα, ΝΥ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Αστοριανή :
Η δική μου ευχαρίστηση είναι μεγαλύτερη και λέω "χαλάλι ο κόπος για το blog".

Μεσάνυχτα πια εκεί, Καλό Ξημέρωμα με φιλιά Θεσσαλονικιώτικα!!