Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΣΥΚΩΤΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Από τον καιρό που οι τρελές αγελάδες ήταν της μόδας, ζήτημα είναι αν μια ή δυο φορές μπήκε συκώτι στο σπίτι μας.
Σήμερα είπα να ζήσω επικίνδυνα και έκανα μια μικρή ποσότητα στο φούρνο (είπα να αποφύγω το τηγάνι ή το σχαροτήγανο).
Και να το αποτέλεσμα, μαλακό σαν βαμβάκι. Δεν χρειάζεται ούτε μαχαίρι, ούτε και πολύ-πολύ μάσημα....
 
Υ Λ Ι Κ Α 
300 γραμ. Συκώτι μοσχαρίσιο καθαρισμένο από νεύρα και πέτσες(δουλειά του χασάπη)
1 Κρεμμύδι μικρό μέτρια κομμένο
1 σκελίδα Σκόρδο μέτρια κομμένη
Γάλα για να καλύψουμε τις φέτες (περ. 1 φλυτζάνι)
2 κλαδάκια δενδρολίβανο
1/2 + 1/2 φλυτζ. Κρασί λευκό
2-3 κουταλιές Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 κουταλάκι Νισεστέ (Κορν-φλάουερ)
Ρίγανη μια γερή πρέζα
Αλάτι - Πιπέρι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Πλένω καλά το συκώτι, το στραγγίζω και το βάζω στο γάλα, για να μαριναριστεί για μια ώρα.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και σωτάρω κρεμμύδι και σκόρδο, μέχρι να γίνουν διάφανα. Σβήνω με το 1/2 φλ. κρασί. Συνεχίζω το βράσιμο για μερικά λεπτά, για να εξατμιστεί το οινόπνευμα.
Ρίχνω το περιεχόμενο του τηγανιού σε ταψάκι ή πυρέξ και συμπληρώνω με το άλλο 1/2 κρασί.
Στραγγίζω το συκώτι από το γάλα και το στεγνώνω με κουζινόχαρτο. Βάζω τα κομμάτια στο ταψάκι και ρίχνω το δενδρολίβανο.
Ο φούρνος είναι προθερμασμένος στους 180 βαθμούς και ψήνω για 15-20 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του συκωτιού.
Πέντε λεπτά πριν το τέλος πασπαλίζω με την ρίγανη.
Με τσιμπίδα βγάζω το συκώτι και το διατηρώ ζεστό.
Στο ζουμί με τα κρεμμύδια ρίχνω το κορν-φλάουερ διαλυμένο σε λίγο νερό, ανακατεύω και ξαναβάζω στον ζεστό φούρνο, μέχρι να πήξει λίγο η σάλτσα. 
Αυτήν την τελευταία δουλειά μπορούμε να να την κάνουμε και στο αρχικό μας τηγάνι, αφού αδειάσουμε το ταψάκι.
Σερβίρω με λευκό ρύζι ή πουρέ ή πατάτες τηγανητές...
Posted by Picasa

7 σχόλια:

grEAT είπε...

νοστιμο φαινεται. γεια στα χερια σου. εμενα μου αρεσει πολυ το σηκωτι, συνηθως το φιαχνω αλα βενετα, αυτο με τα πολλα κρεμμυδια.

Selcouth είπε...

Τρελαίνομαι για συκώτι! Στο γάλα δεν το έχω βάλει ποτέ... Γιατί το μαρινάρεις με γάλα; Μαλακώνει περισσότερο έτσι; Πολύ ωραία φαίνεται η σαλτσούλα! Γεια στα χέρια σου!
Καλό βράδυ και καλή ξεκούραση!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ grEAT :
Με κρεμμύδια χοντροκομμένα το έφτιαχνε η μητέρα μου, στιφάδο το έλεγε, αλλά εγώ ούτε που το πλησίαζα. Πάντα το προτιμούσα τηγανητό, αλευρωμένο, με πατάτες τηγανητές.
Έτσι στο φούρνο το έκανα πρώτη φορά και βγήκε πολύ καλό.
Μέχρι και σε τραπεζώματα μπορεί να παρουσιαστεί!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Selcouth :
Το μαρινάρισμα στο γάλα είναι της γιαγιάς και πάντα μάλωναν με την μαμά, γιατί πηγαίνει χαμένο το γάλα!
Τις θυμάμαι σαν να είναι τώρα!
Φαίνεται ότι η καζεΐνη που έχει το γάλα το μαλακώνει.
Πιθανόν να μη χρειάζεται, γιατί βράζει αργά στα ζουμιά και στο κρασί.
Πάντως έγινε μαλακό!!

cummulus είπε...

Λιμπιστερό.
Καλημέρα.

Τατιάνα είπε...

ΜΜμμμμμ συκώτι.... κι εμείς έχουμε χρόνια να φάμε!!!!!!!! Αν αρχίσεις να λες διάφορα τρελλά θα υποθέσω ότι ήταν από τρελλή αγελάδα χαχαχαχαχα Φιλιά!

Frezia είπε...

Xμ...Από τον καιρό των τρελών αγελάδων έχω να το δοκιμάσω,
εμεινε συνήθεια!
Καλό βράδυ!