Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ...όπως πάντα....καθυστερημένη, αλλά πάντα νόστιμο κέϊκ!!

Ξεκινώντας θέλω να διευκρινίσω ότι η καθυστέρηση οφείλεται στον χρόνο που θα υποβληθεί το αίτημα από την συμβία.
Φέτος όμως είναι η δεύτερη φορά. Την πρώτη, την περασμένη εβδομάδα, την έσπασα βγάζοντας από το ταψί και έφτιαξα άλλη!

Υ Λ Ι Κ Α
4 φλ.τσαγ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κόκκινη φαρίνα)
1 φλ.τσαγ. Ζάχαρη άσπρη
1 1/2 φλ.τσαγ. Χυμό πορτοκαλιού (από 3 πορτοκάλια)
Ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια
1 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 φλ.τσαγ. Καρύδια χοντροκομμένα
1 φλ.τσαγ. Σταφίδες ξανθές αλευρωμένες
2 κουτ.γλυκ. Κανελλογαρύφαλο σκόνη
1 κουτ.γλυκ. Σόδα μαγειρικής

Για το πασπάλισμα Άχνη Ζάχαρη, ή Σουσάμι, ή πηχτό Μελοσίροπο (μέλι με νερό σε αναλογία 3/1 και πασάλειμμα με πινέλο ζαχαροπλαστικής)

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ανακατεύουμε την σόδα με το κοσκινισμένο Αλεύρι.
Σε μπωλ ρίχνουμε τα υλικά, εκτός από το αλεύρι και τα καρύδια και τις "αλευρωμένες" σταφίδες.
Χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να ομογεννοποιηθούν και σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι με τη σόδα. Συνεχίζουμε το χτύπημα και γίνεται πηχτός χυλός.
Ρίχνουμε τα καρύδια και τις σταφίδες, ανακατεύουμε καλά και χύνουμε το μείγμα σε στρογγυλό ταψάκι Νο 30 (διάμετρος 30 εκατοστά), λαδωμένο και πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη (ενσωματώνεται και δεν φαίνεται, όπως το αλεύρι).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 οC , για 35-40', με αέρα και αντιστάσεις. Αν δεν έχουμε αέρα, τότε 180 οC και 45-50'.
Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε μέσα βυθίζοντας οδοντογλυφίδα. Να βγαίνει στεγνή.
Και πασπαλισμένο με ζάχνη άχαρη
Η γιαγιά μου, Πολίτισσα, έφτιαχνε το σιροπάκι που είπα παραπάνω και το άλειφε με πινέλο. Έπαιρνε μια καταπληκτική γυαλάδα, χωρίς να είναι ζουμερό.
Στην πραγματικότητα δεν είναι πίτα. Είναι ένα κέϊκ και μάλιστα ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ, μιας και δεν έχει βούτυρο, γάλα και αυγά.



10 σχόλια:

Frezia είπε...

Θα μας φανερώσει κάτι η φανουρόπιτα?
Καλό βράδυ!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Frezia :
Όταν βλέπεις άσπρη επικάλυψη με άχνη, σημαίνει "Υπέρ υγείας".
Καλό ξημέρωμα!

Vita είπε...

Βοήθεια σας ο Άγιος! Ωραία πίτα κέικ και πολύ υγιεινή. Μ' αρέσει που τηρείς τα 9 υλικά.

Αστοριανή είπε...

...να φανερώσει;;; Τί άλλο από τα τόσα που έχουμε δει!!!
Φρέζια μου, φιλάκια.

και

Σταύρο - Ράνια μας...
σας χαιρετώ
πάντα με αγάπη
Υιώτα
αστοριανή, ΝΥ

Αγγελικη Ν είπε...

Αυτός ο Άγιος και κυρίως η πίτα του, είναι η αδυναμία μου! Μου άρεσε το τιπ με το σιροπάκι!
Υγεία να έχετε!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Vita :

Τα υλικά πρέπει να είναι 7,9 ή 11 παραδοσιακά.
Η συνταγή που βρήκα στην "σακκούλα" της γιαγιάς έχει 9 και αυτήν ακολουθώ.
Καλή σου Μέρα από τα Βόρεια!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Αστοριανή :
Όπως λέω και στην φίλη μας πιο πάνω, με άσπρη επικάλυψη είναι "Υπέρ υγείας" - Με σουσάμι είναι για αντικείμενα - Ακάλυπτη είναι για τις ανύπαντρες, που θέλουν να δουν ποιόν θα παντρευτούν και βάζουν ένα κομματάκι κάτω από το μαξιλάρι τους.... λέμε τώρα!!!!!!

Φιλιά σε όλους σας!!!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Αγγελικη Ν :
Το μελοσίροπο το έβαζε η γιαγιά Δήμητρα με εξαιρετική ευλάβεια και προσοχή.
Δεν ξέρω για ποιό λόγο, αλλά μουρμούριζε και κάτι ακατάληπτα λόγια και γελούσα, φυσικά!
Καλή σου Μέρα!!

grEAT είπε...

μα τι λες σταυρο? ποτε δεν ειναι αργα για μια φανουροπιτα. εγω πια την φιαχνω οποτε εχω αιτημα!!!!
ωραια που κραταμε την παραδοση με τα 9 υλικα.
καλη σου ημερα

ειρηνη

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ grEAT :
Ειρήνη μου το αίτημα δεν είναι προς τον Άγιο, είναι της συμβίας προς εμένα για την κατασκευάσω!!
Τις παραδόσεις τις κρατάω μέσα σε λογικά πλαίσια και όχι φανατικά!!
Καλό Απόγευμα!!