Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ (ΠΛΑΚΙ)

Η σημερινή συνταγή είναι "της αρπαγής" από το site www.pirouni.gr της Ελένης Ψυχούλη και την έφτιαξε ο μάγειρας Μετζέλος Δροσόπουλος.
Η δική μου κατασκευή διαφέρει στο υπόθεμα του πιάτου. Ο μάγειρας έβαλε αρμιρίκια ζεματισμένα (προτείνει και βλίτα), ενώ εγώ έβαλα αντίδια ζεματισμένα για 3-4 λεπτά και αμέσως σε παγωμένο νερό και στράγγισμα, για να μείνουν καταπράσινα!
Τα "εύσημα" τα έδωσε ο τακτικός δοκιμαστής μου, η συμβία, λέγοντας με την πρώτη πηρουνιά "Γεια στα χέρια σου, πολύ νόστιμα".
Και αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα
 Υ Λ Ι Κ Α
1 κιλό Σαρδέλες φιλεταρισμένες (εδώ είναι ο μεγαλύτερος κόπος)
2 Κρεμμύδια σε ροδέλλες (φροντίζουμε να κόψουμε ολόκληρο το κρεμμύδι χωρίς να διαλυθούν οι ροδέλλες)
3 ώριμες Ντομάτες ξεφλουδισμένες σε ροδέλλες
2 σκελίδες Σκόρδο σε κομματάκια
Ρίγανη
Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 Λεμόνι κομμένο σε λεπτές ροδέλλες και κάθε ροδέλλα σε τέταρτα
Αλάτι-Πιπέρι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Οι σαρδέλες ξελεπιάστηκαν, αποκεφαλίστηκαν και καθαρίστηκαν από τα εντόσθια από την κυρία του ψαροπώλη. Εγώ τις πέρασα ένα δεύτερο χέρι, μια-μια, κάτω από τρεχούμενο νερό, για να φύγουν τα υπόλοιπα λέπια και έβγαλα και την ραχοκοκκαλιά με την ουρά. Η μπελαλίδικη αυτή δουλειά γίνεται καλύτερα με το υλικό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και είναι τόσο πιο δύσκολη, όσο πιο φρέσκες είναι οι σαρδέλες. Ομολογώ ότι με δυσκόλεψαν.
Τις ντομάτες τις ξεφλούδισα "δι' εμβαπτίσεως εις ζέον ύδωρ", αφού έβγαλα τον κεντρικό αφαλό (κοτσάνι) και χάραξα σταυρωτά το αντίθετο άκρο (30 δευτερόλεπτα στο βραστό και αμέσως σε κρύο). Κόπηκαν σε ροδέλλες.
Τα Κρεμμύδια καθαρισμένα από το πρώτο στρώμα κόπηκαν σε ροδέλλες.
 Λαδώνω πυρέξ οβάλ, στρώνω μια σειρά κρεμμύδια, από πάνω μια σειρά ντομάτες, πασπαλίζω με τα κομματάκια του σκόρδου και ρίγανη.
Στρώνω σε όλη την επιφάνεια τις φιλεταρισμένες σαρδέλες ανοιγμένες, πυκνά και όσες περίσσεψαν, σε διπλή σειρά, καλύπτοντας τυχόν κενά.
Ραντίζω με λάδι και πασπαλίζω με ρίγανη.
Απλώνω και τα τεταρτάκια του λεμονιού.
 Έχω τον φούρνο προθερμασμένο στους 220 οC και ψήνω για 10' αρχικά, χαμηλώνω στους 200 βαθμούς και ψήνω για 10' ακόμα.
Πασπαλίζω με ψιλοκομμένο μαϊντανό
 Και από πιο κοντά
 Για το σερβίρισμα επάνω σε ζεματισμένα χόρτα ραντίζω με λαδολέμονο.
Το ιδανικό θα έλεγα θα ήταν αν είχα σαν υπόθεμα ραδίκια ή σταμναγκάθι, αλλά που να τα βρεις αυτά εδώ γύρω!
Αυτό που δεν χρησιμοποίησα από τα υλικά είναι αλάτι. Το μείγμα πιπεριών 5 χρωμάτων το έτριψα από πάνω.
Την συνταγή, όπως παρουσιάστηκε στην TV θα την βρήτε ΕΔΩ.

16 σχόλια:

VAD είπε...

To....γλύκισμα μου το ειχε φκιάξει στο Χαρτούμ Ελλην του Ναυτικού, με ψάρι του Νείλου φιλέτο,αριστούργημα συνοδευθέν με άγιο τσιπουράκι:)
Φυσικά εχει ενταχθεί στο τακτικό οικογενειακό μενού..

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ VAD :
Άλλο πράμα με σαρδελίτσα Αιγαίου.
Τίγκα στο Ω3!!
Ναι στο τσιπουράκι, αλλά και με κρασάκι άσπρο παγωμένο ή ρετσίνα....Θεϊκό!!
Καλή σου Μέρα!!

Lila Xagorari είπε...

Αν και πρωί........την έτρωγα την πιατέλα!!!! Καλημέρα!!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Lila Xagorari :
Πριν από τον καφέ ή μετά;;;

Καλημέρα Λίλα μας!!

grEAT είπε...

εδω που τα λεμε ο γαυρος ξεραχοκοκαλιαζεται πιο ευκολα απο την σαρδελα.
πολυ νοστιμο φαινεται, μονο βρε σταυρο μου τα χορτα που λες εσυ που να τα βρω εδω!!! αχ, βλητα, βλητα!!!
με βλεπω να πηγαινω προς Παβια μερια! :)

http://mangiaregreco.blogspot.it/2013/08/collaborazioni-e-vlita.html

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ grEAT :
Απ' οτι κατάλαβα όποιο βραστό χορταρικό ταιριάζει!
Εδώ, αν πάω στην αγορά βρίσκω σχεδόν ότι θέλω (μέχρι σταμναγκάθι Κρητικό).
Χθες όμως δεν βγήκα πιο μακρυά από 100 μέτρα από το σπίτι.
Εκεί δεν ξέρω τι χόρτα υπάρχουν (ίσως σέσκουλα)..
Καλημέρα και φιλιά!

The Dark Chef είπε...

Καλησπέρα! Αυτό με τα κομμάτια λεμονιού το κάνω κι εγώ, όχι μόνο σε σαρδέλα αλλά και σε γαύρο. Ωφέλιμες και υπέροχες οι σαρδέλες όπως κι αν μαγειρευτούν, όποιος έχει και δικό του ιχθυοπώλη που να αναλαμβάνει και το καθάρισμα είναι πολύ τυχερός!

zoyzoy είπε...

Την θέλεις και φιλεταρισμένη ολόκληρη δεν γίνεται??
Ωραία ιδέα να ξεφύγουμε λίγο απ'το τηγάνι:))

Τα θαλασσινά μου!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ The Dark Chef :
Και ο γαύρος δίνει το ίδιο αποτέλεσμα, μόνο που το φιλετάρισμα είναι μεν πιο εύκολο, αλλά είναι πιο πολλά σε αριθμό τα ψάρια.
Απ' ότι βλέπω όλοι οι ψαροπώλες τα καθαρίζουν τα ψάρια (αναδουλειές βλέπεις)!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ zoyzoy :
Το φιλετάρισμα διευκολύνει το φάγωμα μετά!!!
Ψάρια στο τηγάνι έχουμε να δούμε πολλά χρόνια. Σχαροτήγανο...ναι! Σαν ψησταριά.

Τα Θεσσαλονικιώτικα μου!!!!!!!!

Frezia είπε...

Τέλειο φαίνετα,όμως θα πείραζε να μήνει με το κόκκαλο,δεν την αντέχω αυτή τη δουλειά!
Καλό βράδυ!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Frezia :
Και να κάθομαι να τις καθαρίζω στο πιάτο μου;;;;;
Μέχρι να καθαρίσεις την επόμενη σε πιάνει λιγούρα!!!!!!

Αστοριανή είπε...

...Φαντάζεσαι
ότι πήγαμε στο "Τζών'ς" που κάμποσο πιο πέρα... για φρέσκες σαρδέλες -που υπεραγαπώ-...
και είχαν "μπλακάουτ"...
όταν πήραμε το δρόμο της επιστροφής, το ρεύμα γύρισε, άναψαν τα φωτα του δρόμου...
μα ο συμβίος (!!!) δεν γύρισε!
Κάποια άλλη φορά, υποθέτω,
αν και λαχταρώ τις τηγανιτές!!!

Φιλάκια,
Υιώτα

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Αστοριανή :
Τελικά μοιάζουμε με τον Δημήτρη!
Κι εγώ έτσι θα έκανα. Θα το άφηνα για άλλη φορά!
Φιλιά σε όλους σας!

retriever είπε...

Greeting from belgium, have a nice week end!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ retriever :
Thank you, My Dearest, same to you!
Regards and...my Greek kisses!!