Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013

ΡΟΛΟ ΚΙΜΑ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ ΚΑΙ ΠΑΡΙΖΑΚΙ

Ένα ρολό με κιμά δεν έκανα ποτέ.  Στο σπίτι μας, πριν αρκετά χρόνια, το έκανε η συμβία από συνταγή της Χρύσας Παραδείση, που την ψάρεψε από βιβλιαράκι συνταγών.
Το αποτέλεσμα απρόσμενα νόστιμο, μετά από δικές μου παρεμβάσεις

Το βιβλιαράκι είναι του 1959 και βρέθηκε στην σακκούλα με τις συνταγές, που έδωσε η μητέρα μου......

.....είχε μάλιστα τσακισμένη την σελίδα.
Το προτεινόμενο ρολό είναι με αυγά, αλλά παρακάτω περιγράφω την δική μου εκδοχή και στο τέλος τις αλλαγές που θα κάνω στο μέλλον

Υ Λ Ι Κ Α 
500 γραμ.  Κιμά μοσχαρίσιο, από άπαχο νουά
1 Αυγό χτυπημένο
2 χοντρές φέτες Ψωμί, την ψίχα
1/2 φλ.τσαγ. Γάλα
1 Κρεμμύδι μέτριο
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλ.τσαγ. Μαϊντανό
2-3 κουταλιές Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Κεφαλοτύρι και Παριζάκι (αυτό "με φέτα & ντομάτα") κομμένα σε μπαστουνάκια
Αλάτι - Πιπέρι
1 φλ.τσαγ. Κρασί λευκό
1 φλ.τσαγ. Νερό
Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Πατάτες, όσες χωράει το ταψί
 Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Μουσκεύω το ψωμί στο γάλα.
Πολτοποιώ στο multi τον μαϊντανό, το κρεμμύδι και το σκόρδο, με το ελαιόλαδο.
Ρίχνω τον χυλό σε μπώλ μαζί με τον κιμά και το αυγό.
Ρίχνω και το μουσκεμένο ψωμί και αλατοπιπερώνω.
Ζυμώνω καλά, σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω το μπωλ στο ψυγείο για μια ώρα.

Μετά από την μία ώρα, ξαναζυμώνω το μείγμα και το απλώνω σε λαδόκολλα, σε παραλληλόγραμμο, με πάχος 2-3 εκατοστά.
Στρώνω τα μπαστουνάκια του τυριού και του αλλαντικού....

.....περισσότερο προς το μέρος μου......

....ανασηκώνω την λαδόκολλα από το μέρος μου και κάνω ένα κύκλο, περιλαμβάνοντας την γέμιση. Τραβώ την λαδόκολλα, να μη την κλείσω στον κύκλο και συνεχίζω το τύλιγμα, μέχρι να κλείσει ο κιμάς.

Φέρνω το ρολό στο κέντρο, σηκώνω τις μεγάλες πλευρές της λαδόκολλας και τις κλείνω επάνω από τον κιμά. 
Στρώνω τα άκρα του κιμά, κλείνω την λαδόκολλα σαν καραμέλα και γυρίζω τα άκρα από κάτω.
Με προσοχή μεταφέρω το ρολό στο ταψί. Εγώ το έβαλα διαγώνια και συμπλήρωσα τα τρίγωνα με πατάτες καθαρισμένες 

Φρόντισα να είναι μικρές οι πατάτες και τις έβαλα άκοπες, αλείφοντας με λίγο λάδι

Ρίχνω το κρασί και το νερό, αλατοπιπερώνω και ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Στην μία ώρα γυρίζω τις πατάτες, που είναι ήδη ψημένες, ανοίγω την λαδόκολλα και αφήνω το τελευταίο τέταρτο, για να ροδοκοκκινήσει.

Και τώρα το δυσκολότερο μέρος: το κόψιμο!!

Αφήνω το ρολό να κρυώσει 15-20 λεπτά.
Πήρα το λεπτότερο μαχαίρι, του ξεκοκκαλίσματος και άρχισα να μπήγω την λάμα κάθετα, προχωρώντας για την φέτα.
Ήταν ευτυχώς ευκολότερο και οι φέτες κόπηκαν τέλεια.

Η αρχική οπτική λέει ότι είναι άψητο στο κέντρο. Αυτό είναι οφθαλμαπάτη, γιατί είναι το παριζάκι.
Την επόμενη φορά, για να έχω καλύτερη όψη, το τυρί θα μπεί χοντρό μπαστουνάκι, τυλιγμένο με μπέϊκον ή προσιούτο και φαντάζομαι πως θα είναι.
Θα δείξει σε 15 μέρες, που θα ξαναγίνει...... Πάντως αυγά δεν βάζω, για να μη φαίνονται κιτρινοπρασινοάσπρα, όπως σε πολλές φωτό που βλέπω στο διαδίκτυο.
Posted by Picasa

17 σχόλια:

grEAT είπε...

καλημερα σταυρο και καλη χρονια.
το ρολο με αυγα ηταν ενα μαστ στο σπιτι μας. η εκδοχη σου φαινεται πολυ νοστιμη. δεν φαινεται αψητο παρα μονο εαν σταματησει κανεις στις φωτογραφιες και δεν διαβασει το κειμενο!!!
καλη σου ημερα

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ grEAT :
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ,
Κάποτε με αυγά το έκανε η συμβία και είπα να ξεφύγω από το κλασσικό.
Σηκώνει πολλές παραλλαγές.
Πάντως αυτό το εμπλουτισμένο παριζάκι του έδωσε κάτι το διαφορετικό.
Θα το ξανακάνω.

Καλή Εβδομάδα!!
______________________

sundayspoon είπε...

Πολύ ωραίο το ρολό σου! Κι εμείς το φτιάχνουμε κάθε χρόνο στις γιορτές και το τιμούμε δεόντως! Η εκδοχή με το παριζάκι πρέπει να δίνει ξεχωριστή γεύση,ε;

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ sundayspoon :
Πράγματι γιορτινό φαγητό.
Ειδικά αυτό το παριζάκι, που είναι με φέτα και ντομάτα, δίνει το κάτι άλλο.

Καλή Εβδομάδα!!
___________________

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε...

Ωραίο εμφανισιακά και νοστιμότατο μου φαίνεται..αν και ο μοσχαρίσιος δε μου αρέσει, μπορεί να αντικατασταθεί με χοιρινο..
καλημέρα και καλή εβομάδα

marilise είπε...

τοκαμα τοκαμα δίχως το παριζακι μόνο με τυρια καλέ πως το αφτατεύει η λαδόκολλα νασαστε καλά Δυσπιστε και σια σας φιλώ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ :
Εγώ αποφεύγω τον χοιρινό κιμά λόγω του λίπους. Σίγουρα όμως θα είναι νοστιμότερος.

Καλή Εβδομάδα!!
___________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ marilise :
Η βασική συνταγή δεν λέει λαδόκολλα.
Σκέφτηκα ότι αν ψηθεί με τα δικά του υγρά θα γίνει καλύτερο.
Χαίρομαι που σου άρεσε!

Καλή Εβδομάδα!!
_______________

Lila Xagorari είπε...

Το άκουσε ο γιος στην εκπομπή και μου έφαγε τα αυτιά!!! Το υποσχέθηκα για όταν γυρίσω από Αθήνα!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Lila Xagorari :
Έχω την εντύπωση ότι άναψα φωτιά!!
Με το καλό να γυρίσεις και να το κάνεις του παιδιού.
Εκλεκτικό τον έκανες τον Αργυράκη!!

Καλή Εβδομάδα!!
______________________

Ροδανθη είπε...

Καλή χρονιά Δύσπιστε με υγεία και χαρά.Πολύ καλό το ρολό σου και κάτι διαφορετικό.Να είσαι καλά!!!!

Αστοριανή είπε...

...χρόνια πολλά, και πάλι...

Σταύρο μου,
χρόνια πριν το έφτιαχνα, κάπως παρόμοια υλικά, και το κάλυπτα με στρογγυλές φέτες ντομάτας... μέχρι ξεροκαμένης εμφάνισης...!!!

Διαφορετική η δική σου συνταγή,
κάποια μέρα...

Σε/σας φιλώ, βιαστική (!)
Υιώτα
αστοριανή, ΝΥ

Frezia είπε...

Τέρμα τώρα τα κρέατα!
Καιρός να αποβάλουμε
τοξίνες, λίποι,και
χοληστερίνη.
Να αρκεστουμε σε όσπρια,
και λαχανικά.
Καλό βράδυ!

Frezia είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Ροδανθη :
Ευχαριστώ, με το καλό το '13....
_______________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Αστοριανή :
Ένας κοινός τρόπος ψησίματος είναι μέσα σε λαδόκολλα, μόνο που απαιτεί περισσότερο χρόνο (40-50%)
Φιλιά, Καλό Βράδυ!!
_____________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Frezia :
Αυτό που είπες, ήδη άρχισα να το εφαρμόζω, με όσπρια, λαχανικά και σήμερα Σπαγγέτι αλα πουτανέσκα (ανάρτηση σε λίγο).
Καλό Βράδυ!
_____________