Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013

ΣΠΕΝΤΖΟΦΑΪ ..... σχεδόν γνήσιο (λέμε τώρα)

Το έχουν στους μεζέδες και στα ορεκτικά, για να πάει παρέα με τσίπουρο, ούζο ή καλό κόκκινο και δυνατό κρασί.
Με την ανάλογη ποσότητα όμως γίνεται κανονικό πιάτο για γεύμα.
Ο λόγος για το "Πηλιορείτικο Σπεντζοφάϊ ή Σπετζο- ή Σπετσο-φάϊ".
Σήμερα "μπαστάρδεψα" την γνήσια συνταγή, βάζοντας πολύχρωμες πιπεριές, αντί για "κέρατα" και χειροποίητα λουκάνικα με κρεμμύδι, αντί για τα Πηλιορείτικα με πράσσο, που έχουν σκόρδο (μερικοί της παρέας είναι "αντισκορδιακοί").

Υ Λ Ι Κ Α 
4 Πιπεριές χοντρές διαφόρων χρωμάτων (πράσινη, κόκκινη, πορτοκαλί, κίτρινη), ξεσποριασμένες
1 Κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 κουταλιές Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 κουτί (400 γρ.) Ντοματάκια Κονκασέ
1 νεροπότηρο Κρασί Λευκό
3 Λουκάνικα χωριάτικα, σε ροδέλλες πάχους 1,5-2 εκατοστά
Πιπέρι κατά κρίση, αλάτι ??? (δεν έβαλα)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η  
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και ρίχνω τα λουκάνικα, από την μία κομμένη πλευρά. Τα ροδίζω και τα γυρίζω και από την άλλη.
Γέρνω το τηγάνι και τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα. Τα αφήνω στην άκρη. Πετώ το λίπος που συγκεντρώθηκε και στο ίδιο τηγάνι  ρίχνω το κρεμμύδι να σωταριστεί ελαφρά στο λίπος που απέμεινε.
Ρίχνω και τις πιπεριές κομμένες χοντρά κομμάτια και σκεπάζω το τηγάνι. Ανακατεύω πότε-πότε, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
Σβήνω με το κρασί και σε μερικά λεπτά ρίχνω τα ντοματάκια και τα λουκάνικα. Πιπερώνω.
Ανακατεύω, σκεπάζω, χαμηλώνω τη φωτιά (στο 1, σε μάτι με διαβάθμιση 3).
Σιγοβράζω 15 με 20 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα
Ο Βολιώτης της παρέας παρατήρησε ότι η ντομάτα ήταν πολλή, αλλά για βουτιές με φρέσκο ζυμωτό ψωμί, κανείς δεν είπε όχι.
Από την κατανάλωση του κατάλαβα ότι έγινε νόστιμο (δοκίμασα κι εγώ λίγο, έτσι για μεζέ)......

6 σχόλια:

ELENI είπε...

ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΤΡΑΒΑΩ ΓΙΑ ΠΗΛΙΟ..ΩΡΑΙΟ ..ΚΑΠΕΤΑΝΙΕ ..ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΛΕΜΕ!!!!!!!!!!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ELENI :
Καλημέρα Λενάκι!!
Έχω καιρό να πάω προς τα εκεί και μου λείπει η ανανέωση των γεύσεων!
_______________

Frezia είπε...

Αχ τι έπαθα,κατά σύμπτωση το ίδιο φαγητό κάνω αυτή τη στιγμή προφταίνω να βάλω κρασί?
Έβαλα κι αλάτι όμως, και λίγο καυτερή πιπεριά.
Οι πιπεριές μονόχρωμες κατεψυγμένες
του κήπου.
Πιστεύω να τρώγετε το δικό μου,
αν όχι θα φάμε το δικό σου με τα μάτια!
Την καλημέρα μου!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Frezia :
Προλαβαίνεις να βάλεις κρασί, μόνο που θα πήξει λίγο αργότερα...

Καλή σου Μέρα!!
_________________

VAD είπε...

Από τα αριστουργήματα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, το τιμώ απο τότε που το πρωτοδοκίμασα στο Πήλιο,το 1975.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ VAD :
Η παραδοσιακή κουζίνα, με υλικά που βρίσκει κανείς στον τόπο του, ήταν για αιώνες αυτή που έθρεψε τον λαό μας.
Και παρ'όλο που απέφυγα να το κάνω καυτερό, σήκωσε πολύ κρασί (Ραψάνη Τσάνταλη, φυσικά).

Να'σαι καλά, Φίλτατε Βασίλη
Καλή σου Μέρα!
_________________