Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

ΤΣΙΓΑΡΕΛΙ ΜΕ ΡΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Είναι γνωστό ότι το τσιγαρέλι (σπεσιαλιτέ Κέρκυρας και Ιονίου γενικότερα) γίνεται με διάφορα άγρια χόρτα.
Άντε να τα βρεις μέσα στα τσιμέντα....
Είχα στην κατάψυξη σπανάκι, ραδίκια, μανιτάρια, μπάμιες, αρακά και μερικά άλλα.
Διαλέγω τα ραδίκια και τα μανιτάρια.  Βγάζω όμως και το σπανάκι, για να κάνω ένα σπανακόρυζο, παραγγελιά της συμβίας.
Να και το αποτέλεσμα
Υ Λ Ι Κ Α  για μια μερίδα και κάτι (!)
200 γραμ. "Ελληνικά Χόρτα - Ραδίκια" κατεψυγμένα Μπάρμπα-Στάθης
120 γραμ. Μανιτάρια σε φέτες
1 Κρεμμύδι κόκκινο, μικρό, μέτρια κομμένο
2-3 κουτ.σουπ. Μαϊντανό σε φύλλα
2 σκελίδες Σκόρδο
1/2 φλ.τσαγ. Κρασί λευκό ξηρό
2 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
200 γραμ. (μισό κουτί) Κονκασέ, πολτοποιημένο στο multi
Αλάτι και Πιπέρι
1 κουτ.γλυκού Πάπρικα καπνιστή γλυκειά
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η  
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και σωτάρω για μερικά λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Ρίχνω τα μανιτάρια και συνεχίζω το σωτάρισμα, μέχρι να μειωθούν τα υγρά που βγάζουν.
Σβήνω με το κρασί και σε μερικά λεπτά ρίχνω τον πολτό ντομάτας. Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω να σιγοβράσει με ανοικτό το τηγάνι, μέχρι να σωθούν τα υγρά, σχεδόν.
Για την αποφυγή ατυχημάτων και να αποφύγω τα πολλά καθαρίσματα μετά, σκεπάζω με την αντιπιτσιλιστική σίτα.
 Ρίχνω τα χόρτα με τον μαϊντανό, σκεπάζω με κανονικό καπάκι και σιγοβράζω μέχρι να μαλακώσουν, με τα υγρά τους.
Πέντε λεπτά πριν το τέλος, πασπαλίζω με την πάπρικα, σβήνω το μάτι, ανακατεύω και αφήνω σκεπασμένο το τηγάνι
 Όποιος αντέχει, αντικαθιστά μέρος της καπνιστής πάπρικας με καυτερή.
Σερβίρω με λίγο χοντροτριμμένη ξερή μυζήθρα και μια φραντζόλα ψωμί για βουτιές.  Στο πλάϊ, δεν χρειάζεται να πω ότι έχει κάμποσο άσπρο τυρί Κατσικίσιο.
Αν εξαιρέσω το τυρί το σύνολο είναι νηστίσιμο και το βρίσκεις την Μεγάλη Εβδομάδα στα Ιόνια νησιά.

Το σπανακόρυζο το έχω γράψει πολλές φορές και πάντα γίνεται σε χύτρα ταχύτητας, σε 5 λεπτά, με άνοιγμα του καπακιού 10 λεπτά μετά, σε πολύ χαμηλή φωτιά, για να μη κολλήσει το ρύζι στον πάτο ( π.χ. το 12βαθμο μάτι, στο 4).
Και αυτό το πιάτο συνοδεύεται με γιδοτύρι και λεμόνι και είναι νηστίσιμο, χωρίς το τυρί φυσικά.

10 σχόλια:

Irene είπε...

πολυ ενδιαφερον. εννοειται οτι με αγρια χορτα δεν συγκρινεται αλλα τελος παντων. θα φροντισω να το φιαξω συντομα. καλο βραδυ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ grEAT :
Μια προηγούμενη φορά το έφτιαξα με σπανάκι και κιμά πάτα ΕΔΩ.
Φυσικά δεν συγκρίνεται με τα άγρια χόρτα, αλλά αυτά θέλουν πιο πολύ βράσιμο.

Καλό βράδυ!
________________

Kamikaze είπε...

Φίλτατε από ότι βλέπω πρέπει να συναντηθούμε σε κόβω για άγριο καλοφαγά.....Τα σέβη μου!
Καλημέρες.

Ερμιόνη είπε...

Ωραίο φαίνεται το τσιγαρέλι σου Σταύρο, τόσο για κυρίως πιάτο όσο και για συνοδευτικό κρέατος!
Καλημέρα!

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε...

καλημέρα
πρώτη φορά ακούω αυτό το τσιγαρέλι.δεν ήξερα ότι υπάρχει τέτοιο φαγητό
μήπως εννοείς τσιγαριστά ;; τηγανητά; ή είναι η ονομασία του φαγητού;

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Kamikaze :
Καλοφαγάς, ναι. Πολυφαγάς, όχι.
Άσε που μπορώ να την περάσω και με "σάντουϊτς με βρόχινο νερό", όπως είπε μια φίλη, που έφαγε βροχή στα νησάκια Δρένια.
Χαίρομαι που είσαι εδώ!
Καλό Απόγευμα!!
______________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Ερμιόνη :
Σαν "κυρίως" μπορεί να πλουτίσει και με ένα αυγό τηγανητό από πάνω. Σε φιλικό τραπέζι έκανα μόνο το ασπράδι με πιπέρι, από πάνω, γιατί οι φίλοι είχαν χοληστερίνη! ΧΑΧΑ!!
Καλό Απόγευμα!!
______________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ :
Έτσι ακριβώς το λένε στην Κέρκυρα και στα Ιόνια.
Μόνο που το κάνουν πολύ καυτερό, την Μεγάλη Εβδομάδα, οπότε καυτερό και Νηστεία, δεν τα πάνε πολύ καλά.

Το κάνουν με φρέσκα κρεμμυδάκια, φρέσκα σκόρδα, καυκαλήθρες, μυρώνια, λάπαθα, ραδίκια και ότι άλλο βρίσκουν και γίνεται πολύ αρωματικό. Αυτά είναι τα κοινά ονόματα. Στην Κεφαλωνιά, το νησί του παππού μου, έχουν άλλα ονόματα που δεν τα θυμάμαι.

Ίσως να έχετε και σεις στο νησί σας κάτι ανάλογο. Στην Μεσογειακή διατροφή συναντάς τα ίδια υλικά με άλλα ονόματα.

Καλό Απόγευμα, Δελφινάκι!!
_______________________

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε...

καλησπέρα.. σ ευχαριστώ για την εξήγηση.. σου στέλλω μήνυμα στο προφίλ σου στο facebook

Magia da Inês είπε...

彡♡°
Fantástico!!! Receita colorida, nutritiva e deliciosa, é claro!!!!
Boa continuação da semana.
Beijinhos de sua amiga.
Brasil
¸.•♫°`♡♡彡