Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011

ΚΟΛΟΚΥΘΟΑΝΘΟΙ ΓΕΜΙΣΤΟΙ ΜΕ ΡΥΖΙ & ΕΝΑ ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ (για σιγουριά)!

Εδώ είμαστε πάλι!!!
Ξέρω, ξέρω, σας έλειψα, αλλά τα δάκρυα σας με ακολουθούσαν, αλμυρά και αυτά σαν το νερό που είχαμε γύρω μας!!
Γυρίσαμε και το πρώτο που έκανα, ήταν ψαχτήρι στην κατάψυξη.
Διαλέγω σπανάκι, αλλά βλέπω και ένα πακετάκι με λουλούδια από κολοκυθάκια baby (τα ήθελα για τηγανητά με κουρκούτι, αλλά ατύχησαν).
Η συνταγή της μαμάς έλεγε για 12 τεμάχια. Μετράω και είναι 12!
Συγκεντρώνω τα υλικά, ξεκινώ το σωτάρισμα και τότε βλέπω το "λάθος". Τα λουλούδια είναι από πολύ μικρά κολοκυθάκια και το "γεμίδι" θα έπεφτε πολύ.
Την λύση που έδωσα θα την πω στην εκτέλεση, παρακάτω.
Το αποτέλεσμα....
Υ Λ Ι Κ Α
300 γραμ. Ρύζι γλασέ (1+1/2 φλ.τσαγιού)
12 Κολοκυθοανθοί (από κανονικά κολοκύθια)
4 φλ.τσ. Νερό ζεστό
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 φλ.τσ. Άνηθος ψιλοκομμένος
2 κουτ.σουπ. Δυόσμο ψιλοκομμένο (ή ξερό)
2 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένες
400 γραμ. καθαρά Ντομάτες ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες, στον τρίφτη (ή στο multi)
2 κουτ.γλυκού Ζάχαρη μαύρη (σταφίδες μαύρες έλεγε, αλλά...)
1 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Αλάτι & Πιπέρι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σωτάρω, σε λίγο από το λάδι, το κρεμμύδι, τον άνηθο, τον δυόσμο, το σκόρδο και το ρύζι, μέχρι να ξανθύνουν.
Προσθέτω τις ντομάτες και την ζάχαρη, αλατοπιπερώνω και ανακατεύω καλά.
Εδώ έπρεπε να γεμίσω τους ανθούς και να τους βάλω σε ταψάκι, με το νερό και το υπόλοιπο λάδι και να τους ψήσω σε μέτριο φούρνο, μέχρι να σωθούν τα υγρά.
Επειδή όμως το υλικό ήταν πολύ, αποφάσισα να του συμπεριφερθώ σαν ρυζότο και μετά να γεμίσω τους ανθούς.
Συνέχισα το σωτάρισμα σε χαμηλή φωτιά, προσθέτοντας το λάδι και το νερό ζεστό, σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνέχεια.
Όταν απορροφήθηκαν τα υγρά, άφησα την γέμιση να κρυώσει λίγο και γέμισα τους ανθούς.
Την γέμιση που περίσσεψε την άπλωσα στο μέσον του πυρέξ και έριξα και μισό φλυτζάνι νερό (ζεστό πάντα).
Το έψησα στους 200 οC,μέχρι να σωθεί το νερό.
Σερβίρισα πασπαλίζοντας το "ρυζότο" με τριμμένη ξερή μυζήθρα.
Επειδή όμως δεν ήμουν σίγουρος, έφτιαξα και ένα ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ, για σιγουριά.
Κλασσικό Σπανακόρυζο, που θα βρείτε πατώντας ΕΔΩ
Με προθήκη μιας σκελίδας σκόρδο.
Νάχουμε και κάτι για αύριο.......
Posted by Picasa

11 σχόλια:

ElenaG είπε...

Βρε καλώς τον!!!!
Δεν το ήξερα πως οι ανθοί φυλάγονται στη κατάψυξη
τώρα...ξέρω θα μου πεις...δεν ήξερες δε ρώταγες!

Άντε να μαζευόμαστε σιγά σιγά...

Αστοριανή είπε...

Σταύρο μου,
Καλή ...επιστροφή,
και δημιουργική!
...λέει κι η Ελενα για...κατάψυξη, μα υπόκειται σε μια "άλφα" διαδικασία... ΑΥΤΟ θα επιθυμούσα να μας το γράψεις! (παρακαλώ!)

Τα δικά μου,
πολλά τα μικρά, ελάχιστα μεγάλα από κίτρινης κολοκύθας...

τα έκοψα ψιλά-ψιλά
και τα σωτάρισα μαζί με ένα άσπρο μεγάλο κρεμμύδι, ένα πράσσο, 4 μικρές μελιτζάνες γλάστρας (!) κομμένες σε λεπτές ροδέλες...,
2 ντομάτες φρέσκιες στον τρίφτη,
4 κουταλιές κέτσαπ, (καροτάκια ψιλοκομμένα, φυσικά με ένα μάτσο τρυφερό μάραθο, κάμποσο διόσμο, πιπεριά πράσινη,καυτερή, μία κίτρινη μεγάλη από του κορεάτη μανάβη, μια κουταλιά ξεροτριμμένο δεντρολίβανο... τώρα δεν θυμάμαι τί άλλο!!!)
ενώ,
σε άλλη κατσαρόλα ετοίμασα
πορκ-τσαπς και -κομμένα σαν κεφτέδες- σώσετζες(λουκάνικα) γαλοπούλας... κι όταν μισοέγιναν, τα "έσβησα" με αρκετό ξύδι, έρριξα ένα πακέτο παγωμένες μπάμιες (κατάψυξης), πήραν λίγες βράσεις...

και
όταν μαλάκωσαν τα προηγούμενα υλικά, τους έβαλα λίγο ντοματόζουμο, έριξα και τα υλικά
της δεύτερης κατσαρόλας
μέσα...
εν τωμεταξύ είχα καθαρίσει καμια δεκαριά πατάτες, όχι πολύ μεγάλα τα κομμάτια, τις έβαλα μέσα, ανακάτωμα τα πάνω κάτω, σκεπασμένα με αρκετό ζωμό (ά! και μισό "στικ"=3 κυβοι περίπου βούτυρο...) στη μέση...
τα παρακολουθούσα να ΜΗ κολλήσουν, σε μέτρια φωτιά...
(για έξη με επτά άτομα...)
και βγήκε "ντελίσιους"!
Αν, εσύ, σαν ειδικός, γελάς ακόμη,
θα σου πω ότι πολλές φορές "αυτοδημιουργώ" συνταγές...
μα και ξεχνώ να τις γράφω, για να τις θυμάμαι...
κι όλα αυτά;
διότι δεν είχα
τα κανονικά άνθη για γεμιστά!!!!!!

ΚΑΛΟ μήνα να έχετε,
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ

VAD είπε...

Η μια με το ρυζογαλο(Θαλασσενια),
ο άλλος με το σπανακόρυζο,
τι πάθατε,ωρέ...γερόντια:))
Κανα κοκορέτσι δεν παίζει;:)

Καλο μήνα...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ElenaG :
Δοκιμή έκανα και δεν ήξερα σε τι κατάσταση θα βγουν!

Καλό μήνα!
______________

@ Αστοριανή :
Η συμπατριώτισσα σου με είπε ότι η θεία της στο Αίγιο, τους έκανε συχνά, ακόμη και γεμισμένους με τυρί.
Αλλά προτίμησα το ρύζι, που έγινε ρυζότο κοκκινωπό!!

Καλό μήνα!
________________

@ VAD :
Μετά από τόσους γύρους και ψαρονέφρια που φάγαμε έξω, χρειάζονται και τα λαδερά, μπας και ζήσουμε λίγο παραπάνω!

Ωραίο και το κοκορέτσι, δε λέω, αλλά εκτός εποχής!

Να'σαι καλά, φίλτατε Βασίλη και καλό μήνα!
_______________

αχτίδα είπε...

Καλό μήνα. καλή μέρα..όλα να σου πάνε καλά!Τι όμορφο φαγητό..το παίρνω το πιάτο μου και..φεύγω!

Ελπινίκη είπε...

Καλο μηνα!
Ποτε δεν εχω δοκιμασει τετοια γεμιστα, δεν τα εκανε ποτε η μαμα μου και δεν εμαθα, αλλα με τραβανε τοσο που θα τα δοκιμασω που θα παει..

Thalassenia είπε...

Άντε γιατί εκείνες οι πριζόλες στο στομάχι μας κάθησαν τόσο καιρό.

Κολοκυθανθούς ετοιμάζω για τον παππού μας κι εγώ με ρυζάκι.

Καλή αρχή και πάλι.

Eri είπε...

Καλύτερο πρώτο γεύμα στο σπίτι μετά απο διακοπές δεν έχω!
Και μετά θα ξάπλωνα στον καναπέ. Να ξεκουραστώ απο τις διακοπές..
Πες οτι πήγα!
Καλό μήνα!

manousina είπε...

Καλό μήνα!!!

zoyzoy είπε...

Καλώς ήρθες με τις γεύσεις σου.
Τίποτα από θαλασσινά δεν παίζει τόσο καιρό όργωσες τις θάλασσες δεν απόκαμες τπτις:))


Εχει δίκιο ο καθηγητής μας βάλε κανένα μεζεδάκι της προκοπής ρύζια και πιλάφια για τους άρρωστους και ξενέρωτους λέμε!


Καλό μήνα με θαλασσινά:))

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Αχτίδα :
Το πιάτο σου να το πάρεις καιόχι μόνο ένα, αλλά γιατί να φύγεις;
Κάτσε, έχουμε καλή παρέα!!
Καλό μήνα!
_______________

@ Ελπινίκη :
Είναι η πρώτη φορά που κάνω και φοβούμενος την αποτυχία, έκανα και το σπανακόρυζο.
Καλό μήνα!
_______________

@ Thalassenia :
Δεν είχα τη δυνατότητα να μαγειρέψω κάτι αξιόλογο, σχεδόν όλο τον Αύγουστο.
Τώρα που το Καλοκαίρι αραιώνει κάπως, κάτι θα γίνει.
Καλό μήνα!
________________

@ Eri :
Αυτό το έλεγα και εγώ "Να πάω στη δουλειά για να ξεκουραστώ από τις διακοπές".
Καλό μήνα!
________________

@ manousina :
Καλό μήνα και καλό υπόλοιπο Καλοκαιριού!
________________

@ zoyzoy :
Ναι, ψάρια και θαλασσινά έπαιξαν πολλά και καλά, αλλά δεν ήταν δικές μου κατασκευές.
Εγω,ενώ έχω την υποδομή, δεν ξέρω να ψαρέψω, ούτε και θέλω.
Εκεί που πάω, έχει μια ψαροταβέρνα, όπου είμαι πελάτης 30 χρονια τώρα και ψαρεύω "παντελονάτα" και εγγυημένα!!!

Ο καθηγητής δεν έχει δίκιο! Και τα ρύζια και τα πιλάφια και τα ρυζόγαλα χρειαζονται, μετά τις κραιπάλες........

Καλό μήνα!
________________