Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΣΑΛΤΣΑ ΡΟΚΑΣ για Σπαγγέτι & μια σαλατίτσα


Τα τελευταία χρόνια, η ρόκα έγινε "της μοδός" και την βρίσκεις σχεδον παντού.
Στα φοιτητικά μου χρόνια, προϊστορικά, ρόκα και πατάτες τηγανιτές σαν τα, μετέπειτα, τσιπς, βρίσκαμε στον Κρητικό, μια ταβέρνα στην Κάτω Τούμπα, όπου τα σερβίριζε υποχρεωτικά σε κάθε τραπέζι.
Με την ρόκα δεν έχω κάνει πολλά πράγματα, εκτός από σαλάτα και ενίσχυση στο μαρούλι του φρικασέ, παλιότερα.

Σήμερα (χθες) μου κατέβηκε η ιδέα να αξιοποιήσω το μισο ματσάκι που είχα σε τάπερ με νερό, από το τραπέζι της Πρωτομαγιάς.

Έκανα μια σάλτσα, κάτι σαν πέστο, χρησιμοποιώντας το multi.

Υ Λ Ι Κ Α που έβαλα (σηκώνει αλλαγές κατά την επιθυμία)
1/2 δεματάκι Ρόκα
1 φλυτζανάκι του Ελλ.καφέ Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
80-100 γραμμ. Γιδοτύρι (ή φέτα)
Πιπέρι, Ρίγανη
50+50 ml  Γάλα εβαπορέ light, αδιάλυτο
1 κουτ.γλ. Κόρν-φλάουερ

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σε βαζάκι (σαν σέηκερ) βάζουμε το μισό γάλα και το νισεστέ. Κουνάμε να ανακατευτούν καλά.
Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μούλτι και δουλεύουμε μέχρι να πολτοποιηθούν καλά.
Ρίχνουμε το περιέχόμενο του μούλτι και του σέηκερ σε κατσαρολάκι και, ανακατεύοντας συνέχεια, το φθάνουμε σε βρασμό.
 Το υλικό μας έχει αρχίσει να πήζει.
Το βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε λίγη ώρα στο κατσαρολάκι.
Βράζουμε τα ζυμαρικά 2΄ λιγότερο από τον χρόνο που γράφει το πακέτο και ...... καλή μας όρεξη!
Και επειδή χωρίς κάποια σαλάτα δεν πρέπει να καθόμαστε στο τραπέζι (Ωρε! Που'σαι μάνα να δεις τι γράφω!), έκανα και μια σαλατίτσα με λίγο μαρούλι με μια κουταλιά μαγιονέζα, δύο αυγά βρασμένα κομμένα στη μέση, ένα κυκλάκι στο καθένα με γλυκειά μουστάρδα και λίγη κάπαρη τουρσί ξεπλυμμένη στη βρύση
Στα παραπάνω έριξα και χοντροτριμμένο μείγμα πέντε πιπεριών.
(Αυγά Πασχαλινά υπάρχουν ακόμη στο ψυγείο) 
Posted by Picasa

13 σχόλια:

Elpiniki είπε...

Ωραια και η σαλτσα, αλλα εμενα μου μειναν τα αυγουλακια στο τελος!
Καλημερα!

Thalassenia είπε...

Το πιο απλό φαγάκι το κάνεις θεϊκό και με τα συμπληρώματα το απογειώνεις!!
Καλά τρώτε εκεί πάνω.
Εγώ τα περισσευούμενα αυγά τα φυλάω και τα κάνω κεχριμπάρι.

Καλό απόγευμα.

manousina είπε...

Θα φάω και από την σαλάτα και την μακαρονάδα!!!!! Νισεστέ είναι το κορν φλάουερ;

ELENI είπε...

ΕΙ...ΨΙΤ ΚΥΡΙΕ ΣΤΑΥΡΟ ΗΡΘΑ.....ΕΦΕΡΑ Κ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΠΙΑΤΕΛΛΑ ΣΕ ΧΡΩΜΑ ...ΛΑΧΑΝΙ.....ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΤΕ 1 ΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ????????????????
ΚΑΛΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ!!!!!!ΣΜΟΥΤΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ..............................

Frezia είπε...

Kαλά που σε είδα, δεν ήξερα τι να κάνω τη ρόκα, με τις βροχές μεγάλωσε πολύ, και αρχίζει να βγάζει σπόρο.
Υγεία σου εύχομαι...

Pansofix είπε...

αυτή η σάλτσα ρόκας πολύ ωραία ιδέα ακούγεται...

Αστοριανή είπε...

Χρόνια Πολλά στη Ράνια μας!
Τι της ετοιμάζεις για την Κυριακή;
και...
δεν μου λες; γιατι τόοοσα πιπέρια;
είπες κακά λόγια, φίλε μου;
πραγματι εφευρετικός, Σταύρο μου.
Φιλάκια κι ευχές,
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ

VAD είπε...

Eδω η ρόκα(γκιρ-γκιρ τη λενε) ειναι σαλάτα της φτωχολογιάς,με 0,25€ αγοράζεις μια αγκαλιά!Δοκίμασε την σαλατα βραστή,όπως τα συνηθη χόρτα,ειναι ωραιότατη...

Καλημέρα απ'το καυτό Χαρτούμ...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Ελπινίκη:
Τα αυγουλάκια, ε;
Καλά που είναι Ω3, αλλά με μέτρο και όχι με το μέτρο!
_____________

@ Thalassenia:
Ξέρω ότι το πρώτο κόκκινο που θα βγει, της Παναγίας, κρυσταλλοποιείται, αλλά το βυθίζουμε στη θάλασσα, κάθε χρόνο.
Χωράφια δεν έχουμε για να το θάψουμε.
Λες να κρατήσω μερικά;
_____________

@ Manousina:
Ναι, νισεστές είναι το κορν-φλάουερ (το γράφει και στο πακέτο).
_____________

@ LENA:
Απ'ότι ξέρω, οι πιατέλλες παίρνουν πάνω από μια μεριδα. Ειδικα αν είναι λαχανί....
_____________

@ Frezia:
Αν κάνεις ποσότητα, βάλτην σε βαζάκια με λίγο λάδι στην επιφάνεια και στο ψυγείο. Θα κρατήσει πολύ.
Μια άλλη χρήση προτείνει ο ξενητεμένος φίλος μας, ο VAD.
Βραστή σαλάτα!
Θα το δοκιμάσω, αλλά θέλει μεγάλη ποσότητα.
_______________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Pansofix:
Για "πέστο ρόκας" είχα ακουστά.
Η σάλτσα προέκυψε στη στιγμή και πέτυχε.
Ίσως έλειπαν τίποτε ξηροί καρποί, αλλά έχουμε και επόμενη φορά.
______________

@ Αστοριανή:
Τι θα της ετοιμάσω;
Όσπρια! Και συγκεκριμένα φασόλια Πρεσπών στη γάστρα.
Μερικά από αυτά τα 5 πιπέρια, είναι γλυκά και δεν καίνε. Μόνο αρωματίζουν.
Φιλιά Θεσσαλονικιώτικα σε όλους, μικρούς, μεγάλους, μπαμπάδες και ΜΑΜΑΔΕΣ!!
______________

@ VAD:
Για σαλάτα βραστή, ίσως να μου πει η Frezia, που έχει ποσότητα.

Καυτό Χαρτούμ, ε;
Τυχεράκια!~!!
Εδώ, τώρα, έχει 12, κοντά στη θάλασσα. Στο κέντρο 11.....
______________

Ανώνυμος είπε...

Λατρευω ροκα....αλλα δεν ηξερα οτι μπορουμε να κανουμε σως!!!!!Ειμαι περιεργη να την δοκιμασω!
ευχαριστουμεεε για την συνταγηηη!!!!
φιλιαΧ2

kiki είπε...

Έτυχε να κάνω κι εγώ τώρα τελευταία και προσυπογράφω!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ [handmade+art] x2:
Μένει να δοκιμάσω την βραστή σαλάτα που προτείνει ο φίλος VAD, πιο πάνω και θα ενημερώσω.
Επίσης μια πολύ καλή εκδοχή με ξηρούς καρπούς, θα βρεις στη "Μικρή Κουζίνα", πατώντας ΕΔΩ.
______________________

@ Kiki:
Πήγα και είδα το πέστο με τα φουντόυκια. Δίνω και το link λίγο πιο πάνω.
Να μή την τρώμε μόνο σαν σαλάτα!
________________