Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2010

.....ΗΡΘΕ....είπαμε !!!!!!!!

Χθες, στον Νέο Μαρμαρά (αυτός ο "Νέος" είναι στην Χαλκιδική), η Άνοιξη ήταν γεγονός.

Όπως γεγονός ήταν οι ανθισμένες παπαρούνες, η μεγάλη τσιπούρα και, στον γυρισμό, μια γερή "Μαγιάτικη" μπόρα.

Στην Θεσσαλονίκη χαρά Θεού, όλες οι καφετέρειες της παραλίας γεμάτες και χώρος parking μηδέν!!!

Και ξαναλέω, για τους "δύσπιστους"........ΗΡΘΕ


Και, ακόμη και οι SCORPIONS, μιλάνε για ΑΕΡΑ ΑΛΛΑΓΗΣ.....




Και ήρθε η ώρα, τα φυτά "εσωτερικού" χώρου, να γίνουν "εξωτερικού".....


.......και όπου νάναι θα αρχίσουν οι μπουκαδούρες και τα απογευματινά μπουρίνια.....

....για να μη πω ότι αυτά που λένε οι απαισιόδοξοι "Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης", είναι κουραφέξαλα.
Τα λένε για να μας κόψουν τα φτερά..........αλλά δεν !!!!!!!!
Posted by Picasa

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ή ΤΖΑΤΖΙΚΙ

Ντολμαδάκια με ρύζι, που τα λένε Γιαλαντζί, έφτιαξα για πρώτη φορά.
Την τεχνική του τυλίγματος την ήξερα ,γιατι κάνουμε συχνά με κυμά. Η διαφορά είναι στη γέμιση (και στα συνοδευτικά).
Παρακάτω θα προσπαθήσω να περιγράψω τον τροπο τυλίγματος, χωρίς καμιά βοήθεια έξωθεν. Η συμβία, μόλις άκουσε ντολμαδάκια, την κοπάνησε...
Το αποτέλεσμα ομολογώ ότι με ικανοποίησε, και είχαν (έχουν) και την γεύση της "μαμάς".
Τόσα χρόνια τρώγαμε "ΖΑΝΑΕ", "PELICAN" και ότι άλλο βρίσκαμε, φτιαγμένο με αμπελόφυλλα Τουρκίας, σαν χαρτόνι (Στην Ελλάδα ποιός θα μαζέψει φύλλα; είπε ένας πελάτης μου, μέτοχος στην "ΠΕΛΕΚΑΝ").

Το τελικό φαίνεται εδώ


Τα αμπελόφυλλα είναι Ελληνικά, από οικοτεχνία, στη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής και ήταν σαν "τσιγαρόχαρτα" λεπτά, σε άλμη


Υ Λ Ι Κ Α
60 Αμπελόφυλλα σε άλμη (η φρέσκα στην εποχή τους)
300 γραμ. Ρύζι Καρολίνα, πλυμένο
1 δεματάκι κρεμμυδάκια φρέσκα , κομμένα στο multi μαζί με το
1/2 δεματάκι Άνιθο και τον χυμό του ενός λεμονιού από τα
3 Λεμόνια
Αλάτι
Πιπέρι
1 φλυτζ.τσαγ. Ελαιολαδο

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ξεπλένουμε με χλιαρό νερό τα φύλλα και τα βάζουμε στραγγισμένα σε ένα πιάτο.
Αν έχουμε φρέσκα, τα ζεματάμε σε βραστό νερό για 3-5'
Σε ένα μπωλ βάζουμε το ρύζι, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο (δηλ. το περιεχόμενο του multi), αλάτι, πιπέρι και το 1/4 του λαδιού. Ίσως και λίγο ακόμη.
Ανακατεύουμε με κουτάλι για να ομογεννοποιηθούν



Σε ίσιο πιάτο απλώνουμε το φύλλο, με την γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω.
Αν έχει κοτσανάκι, το κόβουμε και την πλευρά αυτή την φέρνουμε προς τα εμάς.....


....βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση, ανάλογα με το μέγεθος που τα θέλουμε και...
.....αρχίζουμε το τύλιγμα, από την πλευρά μας πρώτα......

........μετά κλείνουμε τα πλαϊνά και..........

.....τυλίγουμε προς τα πάνω, μέχρι το τέλος.........


Βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας τα σχισμένα φύλλα ή και καλά, αν δεν μας σχίστηκε κανένα ..........


..... και τοποθετούμε τα ντολμαδάκια κυκλικά, σε ομόκεντρους κύκλους.


Τα σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιάτο και ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, το υπόλοιπο λεμόνι και νερό, μέχρι να αρχίσει να σκεπάζεται το πιάτο, πριν τον πάτο του.

Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 40-45'.
Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητος, τότε βράζουμε 15' , αλλά μόλις η βαλβίδα αρχίσει να σφθυρίζει, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά.

Τρώγονται κατα προτίμηση κρύα, με λεμόνι ή, αν έχουμε κέφι, φιάχνουμε μια σαλτσούλα λεμονιού, με τον εξής τρόπο:

Σε κατσαρολάκι βάζουμε 2 κουτ. σούπας αλεύρι η κορν-φλάουρ, το χυμό ενός ή δύο λεμονιών και ένα φλυτζανάκι του Ελλ.καφέ λάδι.
Τα χτυπάμε με τα χτυπητήρια του μίξερ χειρός, μέχρι να εξαφανιστούν όλοι οι σβώλοι.

Ως εδώ είναι όλα νηστήσιμα.....

Σε άλλες περιόδους, μη Νηστείας, σερβίρουμε με Γιαούρτι ή Τζατζίκι.

Εγώ έφτιαξα τζατζικι με την Πολίτικη συνταγή, δηλαδή Γιαούρτι στραγγιστό, άνιθο και λάδι, στο μπλέντερ και μετά πρόσθεσα αγγουράκι ξεφλουδισμένο, ψιλοκομμενο και ξεσποριασμένο.

Μετά από την παρατήρηση που ήρθε από την Zoyzoy, συμπληρώνω ότι έβαλα και τρεις σκελίδες σκορδο πολύ ψιλοκομμένο.
Και είχαμε το παρακάτω αποτέλεσμα



Καλή μας όρεξη!


Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2010

ΣΑΜΑΛΙ ΝΗΣΤHΣΙΜΟ....και όχι "Αράπικο"


- Σάμαλι Αράπικο.........φώναζε ο παππούς του συμμαθητού μου, στο Δημοτικό, Γιώργου Παπαδόπουλου (απλή συνωνυμία!!!)
Και αυτό μόνο τον Χειμώνα, γιατί το καλοκαίρι πουλούσε "μηλαράκια", κόκκινα ζαχαρωμένα φιρίκια.
Και ήταν ο ίδιος "παραγωγός" και πηγαίναμε τα απογεύματα και παρακολουθούσαμε την διαδικασία.......

Σήμερα θυμήθηκα αυτό το σάμαλι και μιας και είμαστε σε νηστεία, έγινε νηστήσιμο και αν θέλουμε και χωρίς λάδι. Μόνο με ταχίνι.


Υλικά

· 1/2 κιλό σιμιγδάλι χοντρό
· 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό (προαιρετικά, για να γίνει πιό λείο)
· 1 κούπα ζάχαρη
· 1 κουταλιά μαστίχα σκόνη* ή βανίλια
· 3 κούπες ανθρακούχο νερό (σόδα)
· 3 κουταλιές baking powder
· 1/2 κούπα ασπρισμένα αμύγδαλα (προαιρετικά)


Για το σιρόπι:

· 3 1/2 κούπες ζάχαρη
· 3 1/2 κούπες νερό
· ξύσμα από ένα πορτοκάλι (προαιρετικά μπορείτε να βάλετε και τη φλούδα κομμένη σε γιρλάντα, να βράσει μαζί)
· 1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε ένα μπωλ το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το νερό, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι ή το αλείφουμε με ταχίνι και ρίχνουμε μέσα το μeίγμα. Κουνάμε το ταψάκι και το αφήνουμε να σταθεί για 2 ώρες. Μόλις φουσκώσει, βάζουμε αμυγδαλάκια από πάνω και ψήνουμε για 45'-60' στους
200 οC.
Βράζουμε για 5' τα υλικά για το σιρόπι και μόλις βγάλουμε το σάμαλι από το φούρνο, το χαράζουμε και περιχύνουμε με το σιρόπι.

Τα αμύγδαλα είχαν τελειώσει και δεν έβαλα.

* Αν δεν έχουμε μαστίχα σκόνη, τότε παίρνουμε κόκκους και, με λίγη ζάχαρη για να μη κολλάει, την "λυώνουμε" στο ξύλινο γουδάκι.

Και για να ενοχοποιήσω την Νηστεία, ρωτώ... "Νηστεία είναι αυτή ή κραιπάλη";
Posted by Picasa

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010

ΣΑ'ΝΑ 'ΡΘΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΦΕΤΟΣ ή.........


..........εγώ το νομίζω???

Τότε προς τι οι..........

.......ανεμώνες .......και το...........


...............βιντεάκι???



Πες μου , αν μπορείς...........
Posted by Picasa

Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2010

ΣΑΒΒΑΤΟ....ΣΤΟ ΓΕΝΙ -ΤΖΑΜΙ.....ΟΠΟΥ.........

Όχι ΕΚΕΙΝΟ το Γενί-τζαμί όπου η Φατμέ.......κλπ.
Το άλλο Γενί-Τζαμί όπου είναι το Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.
Εκεί γίνεται, ακόμη μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, η Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με θέμα "ΔΡΟΜΟΙ, δρόμοι ζωής, δρόμοι που φεύγουν".

Μετά την άριστη ξενάγηση-ερμηνεία, στην αυλή του Μουσείου, συνάντησα τον Φύλακα...

Αυτόν......
Μόλις κατάλαβε τι του κάνω, την κοπάνησε.

Το κτίσμα όπου στεγάζεται το Μουσείο είναι απομεινάρι της Τουρκοκρατίας, συντηρημένο και αξιοποιημένο ( ακριβώς όπως η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Εδώ γελάνε..)



Έκανα μια επιλογή από τις φωτογραφίες και τις φωτογράφησα.
Σκανάρησα και τις ίδιες από το "μπουκλετάκ' που πήρα και τις δινω με μια σήμανση Α και Β.
Η μία από τις δύο είναι η δική μου φωτογράφηση και η άλλη από τον κατάλογο.

Από σας θέλω να μου πήτε "ποιά είναι ποιά"

Α

Β

Α

Β

Α

Β

Α

Β

Α

Β

Α

Β

Α

Β

Α

Β


Πρωί Κυριακής είναι, να μη παίξουμε και λίγο;

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2010

ΣΑΛΤΣΑ ΝΑΠΟΛΙΤΑΝΑ Η ΓΝΗΣΙΑ......λέει !!

Η κατάσταση με την Σάλτσα Ναπολιτάνα είναι πολύ μπερδεμένη.
Ο καθένας λέει ότι η δική του εκδοχή είναι η γνήσια και εγώ δεν ξέρω ποιόν να πιστέψω.
Αλλά , σαν Δύσπιστος, δεν πιστεύω κανένα.
Αυτή που έκανα σήμερα, για "αποθήκευση", έχει μερικές διαφορές από την "γνήσια". Πχ δεν έχει πιπεράκια καυτερά και ξύδι, αλλά έχει μουστάρδα και μάλιστα Dijon σε διπλή ποσότητα, που κάνει το ίδιο και καλύτερο αποτέλεσμα.
Και το βούτυρο αντικαταστάθηκε με Ελαιόλαδο.

Και η φωτό την αδικεί, γιατί δεν έχει κάποιον συνοδό, πχ σπαγγέτι, πέννες ή άλλο ζυμαρικό.


ΥΛΙΚΑ
400 γραμ. τομάτες κόκκινες, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες
2 Κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
2-3 σκελίδες Σκόρδο λυωμένο ή ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού ή σουπας (κατά επιθυμία) Μουστάρδα καυτερή (Dijon)
1/2 κουτ.γλυκού Ζάχαρη
1 κρασοπότηρο Κρασί λευκό
2 φλυτζ. του Ελλην.καφέ Ελαιόλαδο
2 κουτ.σουπ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουτ.σουπ. Βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο ή ξερό τριμμένο
Αλατοπίπερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρολάκι ή αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε στο multi τις τομάτες, το σκόρδο, το αλατοπίπερο, την μουστάρδα και να τα δουλέψουμε για λιγο, μέχρι να γίνουν χυλός.
Τον χυλό (ή τα υλικά που κάναμε τον χυλό), τον ρίχνουμε στο σωταρισμένο κρεμμύδι και προσθέτουμε το κρασί.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει με σκεπασμένο σκεύος, μέχρι να αρχίσει να πήζει και τότε ρίχνουμε τον μαϊντανό και τον βασιλικό.
Βράζουμε λίγα λεπτά ακόμη.....και τέλος

Η όλη κατασκευή έγινε χωρίς το βούτυρο που λέει η συνταγή, για να είναι νηστίσιμη.
Αν δεν θέλουμε το κρασί, τότε κρατάμε μια κουτάλα από το νερό των μακαρονιών και το προσθέτουμε στη σάλτσα.
Η σάλτσα μπορεί να συνοδεύσει, εκτός από ζυμαρικά και πατάτες τηγανητές ή και λαχανικά ψητά.

"Αποθηκεύθηκε" σε δύο βαζάκια, με λίγο λάδι στην επιφάνεια, και ζεστή. Έτσι μπορεί να μείνει στο ψυγείο αρκετό διάστημα.

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010

ΣΗΜΕΡΑ , ΤΟ ΠΡΩΙ , ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ......ΣΥΝΕΧΕΙΑ Δ'

Σ Υ Ν Ε Χ Ε Ι Α Δ'

.........ένα χαρταετό, περίσσευμα της Καθαρής Δευτέρας, με...........

.......τον έρημο τον.........

.........Τουήτυ, κρεμασμένο ανάποδα, χωρίς να.......

.......ενδιαφέρεται για την φορτωμένη πορτοκαλιά.........

Τ Ε Λ Ο Σ

ΣΗΜΕΡΑ , ΤΟ ΠΡΩΙ , ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ......ΣΥΝΕΧΕΙΑ Γ'

.......Σ Υ Ν Ε Χ Ε Ι Α Γ'.........

......φθάνοντας μετά στον..........

..........ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑ με τον........

......επιβλητικό ΒΟΥΚΕΦΑΛΑ και ξίφος στο χέρι, βλέπω..........

.........κατι να κρέμεται σε μια κολώνα και από..........

..........την άλλη μεριά..........

.........βλέπω.........

Σ Υ Ν Ε Χ Ι Ζ Ε Τ Α Ι.........