Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ (ΑΦΡΑΤΑ) ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Η συνταγή αυτή είναι της γιαγιάς μου, βελτιωμένη σε κάποια
σημεία. Το "αφράτο" της υπόθεσης μάλλον οφείλεται στο γάλα που
είναι βρεγμένο το ψωμί και στην λίγη τομάτα, διότι αυγό βάζουν
όλοι.

Και, όπως πάντα, ξεκινάω με το αποτέλεσμα.........


ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (κιλότο ή νουά / και ας σας
στραβοκυττάει ο χασάπης, θέλοντας να πει "θα πάει χαμένο")
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 χοντρές φέτες ψίχα άσπρου ψωμιού (εγώ βάζω κίτρινο δικής μου
κατασκευής και φρυγανιά τριμμένη για συμπλήρωμα)
1/2 φλυτζάνι γάλα
1 κουτ.σουπ. κοφτή ρίγανη
1 ώριμη τομάτα λιωμένη ή 2 κ.σ. κονκασέ
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 αυγό (με το ασπράδι)
Πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα 4 ή 6, ανάλογα με το ταψί
αλάτι,πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζετε τον κιμά σε λεκανάκι ή το μπώλ του μιξερ
Βάζετε την ψίχα του ψωμιού να μουσκέψει στο γάλα και μετά ελαφρά
στιμένη μέσα στον κιμά.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνουμε πολύ
καλά με το χέρι ή με τα ζυμωτήρια του μίξερ και το αφήνουμε στο
ψυγείο για μιά ώρα.



Ζυμώνουμε ξανά το μείγμα και πλάθουμε με λαδωμένα χέρια τα
μπιφτέκια (εγώ τα κάνω περίπου 10 εκατοστά διάμετρο. Θέλει
προσοχή στην τοποθέτηση στο ταψί. Το μείγμα είναι πολύ μαλακό
αλλά δεν διαλύεται στο ψήσιμο).
Τοποθετούμε στο ταψί τις πατάτες γύρω, βουτηγμένες μια-μια σε
λάδι για να μήν ξεραθούν στο ψήσιμο.
Έτσι το ταψί έχει αρκετό λάδι και θέλει μόνο 1 - 1 +1/2 φλυτζάνι νερό.
Αν θέλουμε αλατοριγανοπιπερώνουμε και τις πατάτες.

Αυτές οι ποσότητες δίνουν περίπου 6 μπιφτέκια.
Τα έβαλα σε 3 πυρεξάκια 20x30 και έτοιμα για τον φούρνο...

Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 50' περίπου. Στο τελευταίο
δεκάλεπτο γυρίζουμε με σπάτουλα τα μπιφτέκια και ανακατεύουμε
τις πατάτες.
Αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε νερό (ζεστό).
Τον φούρνο μου τον έχω στους 175 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω &
κάτω με αέρα και ψήνονται ομοιόμορφα έστω και σε δύο πατώματα, όπως τώρα. Τα δύο ταψάκια μπήκαν στην επάνω σχάρα και το ένα στην κάτω.
Για φούρνο με αντιστάσεις μόνο, αυξήστε την θερμοκρασία 20 οC.
Για έξτρα ροδοκοκκίνισμα, πριν το σερβίρισμα λίγο grill.

Σερβιρισμένο με την συνοδεία μουστάρδας Dijon (καυτερή)


( Την συνταγή την έστειλα στο Hungry.gr, στις 30/11/2008 , λίγο πριν πεθάνει και φυσικά δεν δημοσιεύθηκε. Την ίδια ημέρα την έβαλα και στο forum του ίδιου site, φυσικά χωρίς φωτογραφίες).

Posted by Picasa

23 σχόλια:

Dreameraki είπε...

Φτιάξ΄τα τώρα όσο προλαβαίνεις,γιατί από τη Δευτέρα ξεκινάει νυστεία!Θα μείνουμε να βλέπουμε τις εικόνες σου και θα βραχυκυκλώνεται το pc από τα σάλια που θα πέφτουν!χαχαχχαχ!Φαίνεται υπέροχο!Μπράβο για άλλη μια φορά!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

...I'm a dreamer: Η γιαγιά μου έλεγε "νηστεύει ο δούλος του Θεού, όταν δεν έχει να φάει". Και κρατούσε τις νηστείες και είχε και να φάει.
Άντε βγάλε συμπέρασμα.
Αν πρόκειται να προκαλέσω βραχυκύκλωμα, τοτε τις βγάζω!
Καλο ΚαθαροΔεύτερο.
_________________

Pansofix είπε...

αυτο το φαγητο ειναι απιστευτο οταν το φτιαχνω δε θελω να δωσω στους2 αλλους!!!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

"νηστεύει ο δούλος του Θεού, όταν δεν έχει να φάει" ήταν η ατάκα του παππού μου του καλοφαγά, θύμωνε η γιαγιά η θεούσα!!!!!
καλά Κούλουμα κι ας είναι και κολασμένα, χεχεχε!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ νόστιμα φαίνονται τα μπιφτέκια σου Δύσπιστε. Αλλά πιστεύω ότι οι συνταγιές των γιαγιάδων μας είναι τέλειες και δεν επιδέχονται βελτίωσης. Κι η γιαγιά μου φτιάχνει τέλεια μπιφτέκια και μου 'χει μάθει και τα ψήνω στο ψηλό σκαλί του φούρνου στο γκριλ με αέρα και γίνονται επισης τέλεια.
Από βδομάδα νηστίσιμες προτάσεις.
Καλή Καθαρή Δευτέρα!

Asteri (Maria) είπε...

Παίρνω το μεσαίο πυρεξάκι και τρέχωωωωωωωωωωωωωωωωωωω :P
Τέλει φαίνονται.
Μπράβο σου!
Καλό σου βράδυ!

Υ.Γ. Έγραφες στο hungry? κι εγώ αλλά όχι με το nick που έχω τώρα :)

Betty's Cuisine είπε...

Ωραιότατα και αφρατούλικα τα μπιφτέκια σου!
Ντομάτα τριμμένη βάζω κι εγώ πάντα και γίνονται πράγματι αφράτα ~ το γάλα θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά!
Όσο για τη νηστεία...εεε όλο και κάποια παρασπονδία θα κάνουμε!
Καλή Καθαρή Δευτέρα

Lila Xagorari είπε...

Το μοναδικό φαγητό με κρέας που τρώω ευχάριστα είναι τα μπιφτέκια. Παίρνω το πυρεξάκι μου και δρόμο!

Magia da Inês είπε...

Olá, amiga!
Passei para rever seu cantinho e saber das novidades...
Seu cantinho está cada vez mais apetitoso!... surpreendente...
Um ótimo fim de semana!
Ótimo Carnaval!
Só alegria!...
Beijinhos.
Itabira - Brasil

Και λοιπόν;E allora? είπε...

πόσο μου αρέσουν τα αφράτα μπιφτέκια!!!!

Καλά κούλουμα!!!!Καλή σαρακοστή

ΦΟΥΛΗ είπε...

Ενα μπιφτεκάκι, σου το βούτηξα και οι πατατούλες σου τέλειες όπως της θέλω να τσιμπάει το λεμονάκι...
Καλά κούλουμα...

kiki είπε...

Να συμφωνήσω κι εγώ, ότι το γάλα αλλά και το ψωμί τα κάνει απαλά και αφράτα. Αν τα κάνεις σκέτα με φρυγανιά, είναι πιο σφιχτά. Καλή αυριανή!

cummulus είπε...

Πάντα μ΄άρεσε αυτό το φαγητό, αλλά τώρα...νηστεία! ΚΑλη σαρακοστή μαϊ φρέντ.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Pansofix: Εγώ αντίθετα, μου αρέσει να τα μοιράζομαι. Τώρα όμως έχασα την γειτόνισσα, που ήταν ο κλασσικός αποδέκτης.
________________
@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ: Κάτι ξέρανε οι παλιοί, αλλά από αύριο νηστίσιμα.
Ενδιάμεσα μπορεί να βάλω και αρχείου, αλλά με υποβαθμισμένες τις φωτογραφίες.
Καλή Σαρακοστή
________________
@ Χρωματιστή: Οι βελτιώσεις σήμερα γίνονται στην επιλογά υγειινότερων υλικών και στη χρήση εργαλείων. Αν είχανε μίξερ τότε, κάθε μέρα μπιφτέκια θα μας ταΐζανε.
Στη σχάρα δεν τα δοκίμασα, αλλά νομίζω ότι δεν θα σταθούν. Είναι πολύ μαλακά και αφράτα.
Από αύριο νηστίσιμα.
________________
@ Asteri: Δικό σου...
Τι nick είχες; Εγώ όχι τίποτα δύσκολο, Σταύρος Μ. Για τους τρείς-τέσερις τελευταίους μήνες.
________________
@ Betty's Cuisine: Δεν δοκίμασα να μη βάλω κάτι, για να δω πως θα γίνουν.
Πάντως ότι και να είναι ειναι πιο σίγουρα από τα χάμπουργκερ των φάστφούντ.
Καλή Σαρακοστή
________________
@ Λίλα: Ευτυχώς είμαστε δύο, οπότε μπορείς να πάρεις αυτό που άφησε το Asteri .
________________
@ Magia da Ines: I try to give easy-prepared recipies, for everyone.
Have fun
Best regards
________________
@ E Allora: Ειδικά αν δεν θέλουν και πολύ μάσημα..... θαύμα!
________________
@ ΦΟΥΛΗ: Κρύψε την όρεξη σου. Μετά το Πάσχα θα κάνω ένα καζάνι, για να φάμε όλοι.
________________
@ Kiki: Γάλα+αυγό+ψωμί(αλεύρι), κάτι σαν μπεσαμέλ μου μοιάζει. Λες;
Φρυγανιά κάνω τρίβοντας στο μουλτι Κρητικά τυρένια παξιμαδάκια ή φργανιές "χωρίς" με σίκαλη.
________________
@ Cummulus: Από την Καθαρά Δευτέρα τσάϊ, εληές, περίεργα ψωμιά και τέτοια. Σήμερα έγινε εκκαθάριση.
Καλή Σαρακοστή
___________________

Thalassenia είπε...

Μου άρεσε το νέο ρήμα,
αλατοριγανοπιπερώνω.

Καλή σαρακοστή που λένε.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Thalassenia: Είναι σιδηρόδρομος, για να τα έχει όλα μέσα.
Καλή σαρακοστή
________________

Ευρύνοος είπε...

Θα δοκιμάσω το κόλπο με το γάλα.

μάλλον κάνει την διαφορά ε;

καλό βράδυ :)

Asteri (Maria) είπε...

Το nick μου στην αρχή περίπου το 2005 αν θυμάμια καλά ήταν ''Μαρία από Μεταμόρφωση'' και μετά το έκανα m.a.m.
:)))

Ανώνυμος είπε...

αυτό μου άρεσε...:)

μας άνοιξες την όρεξη βρε αδερφέ..!

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ είπε...

το αφρατο οφειλεται στο γαλα , τουλαχιστον ο αδελφος μου που ειναι μαγειρας το υποστηριζει, καλη Σαρακοστη !

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Ευρύνοος: Αυτή είναι η δύναμη των blogs: Για κάτι που ήξερα το αποτέλεσμα του, υπάρχουν επιβεβαιώσεις, όπως θα μπορούσαν να υπάρχουν και αντιρρήσεις.
Να το δοκιμάσεις,φίλτατε και να μας πεις το αποτέλεσμα.
________________
@ Asteri: Είσαι προγενέστερη. Εγώ προς το τέλος του '08 άρχισα.
________________
@ inMUSIClost: Ναι, αλλά από σήμερα νηστίσιμες (υπάρχουν ήδη αρκετές στο πλάϊ (side-bar).
Και με αυτές, δεν καταλαβαίνεις νηστεία.
Η πραγματική νηστεία αφρά την ψυχή και κατα δεύτερο το σώμα.
Να'σαι καλά
________________
@ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ: Να και η επιβεβαίωση... ευχαριστώ.
Καλή Σαρακοστή.
________________

cummulus είπε...

Αφράτα γίνονται όχι λόγω του γάλακτος, αλλά γιατί το γάλα είναι υγρό. Δηλαδή, αν έβρεχες το ψωμί και τόβαζες με...νεροζούμι στον κυμά, πάλι αφράτα θα γίνονταν. Αν θέλεις ακόμα πιό αφρλατα, βάλε μιά ...μπυρίτσα. (σοβαρά μιλάω).

Αστοριανή είπε...

...τα έφτιαξα κιόλας!
Φιλάκια πολλά,
Υιώτα
αστοριανή,
ΝΥ