Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

ΣΑΛΤΣΑ ΝΑΠΟΛΙΤΑΝΑ Η ΓΝΗΣΙΑ......λέει !!

Η κατάσταση με την Σάλτσα Ναπολιτάνα είναι πολύ μπερδεμένη.
Ο καθένας λέει ότι η δική του εκδοχή είναι η γνήσια και εγώ δεν ξέρω ποιόν να πιστέψω.
Αλλά , σαν Δύσπιστος, δεν πιστεύω κανένα.
Αυτή που έκανα σήμερα, για "αποθήκευση", έχει μερικές διαφορές από την "γνήσια". Πχ δεν έχει πιπεράκια καυτερά και ξύδι, αλλά έχει μουστάρδα και μάλιστα Dijon σε διπλή ποσότητα, που κάνει το ίδιο και καλύτερο αποτέλεσμα.
Και το βούτυρο αντικαταστάθηκε με Ελαιόλαδο.

Και η φωτό την αδικεί, γιατί δεν έχει κάποιον συνοδό, πχ σπαγγέτι, πέννες ή άλλο ζυμαρικό.


ΥΛΙΚΑ
400 γραμ. τομάτες κόκκινες, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες
2 Κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
2-3 σκελίδες Σκόρδο λυωμένο ή ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού ή σουπας (κατά επιθυμία) Μουστάρδα καυτερή (Dijon)
1/2 κουτ.γλυκού Ζάχαρη
1 κρασοπότηρο Κρασί λευκό
2 φλυτζ. του Ελλην.καφέ Ελαιόλαδο
2 κουτ.σουπ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουτ.σουπ. Βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο ή ξερό τριμμένο
Αλατοπίπερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρολάκι ή αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε στο multi τις τομάτες, το σκόρδο, το αλατοπίπερο, την μουστάρδα και να τα δουλέψουμε για λιγο, μέχρι να γίνουν χυλός.
Τον χυλό (ή τα υλικά που κάναμε τον χυλό), τον ρίχνουμε στο σωταρισμένο κρεμμύδι και προσθέτουμε το κρασί.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει με σκεπασμένο σκεύος, μέχρι να αρχίσει να πήζει και τότε ρίχνουμε τον μαϊντανό και τον βασιλικό.
Βράζουμε λίγα λεπτά ακόμη.....και τέλος

Η όλη κατασκευή έγινε χωρίς το βούτυρο που λέει η συνταγή, για να είναι νηστίσιμη.
Αν δεν θέλουμε το κρασί, τότε κρατάμε μια κουτάλα από το νερό των μακαρονιών και το προσθέτουμε στη σάλτσα.
Η σάλτσα μπορεί να συνοδεύσει, εκτός από ζυμαρικά και πατάτες τηγανητές ή και λαχανικά ψητά.

"Αποθηκεύθηκε" σε δύο βαζάκια, με λίγο λάδι στην επιφάνεια, και ζεστή. Έτσι μπορεί να μείνει στο ψυγείο αρκετό διάστημα.

14 σχόλια:

oreksinaxeis είπε...

Είναι τέλεια και η φωτογραφία δεν την αδική καθόλου..ίσα ίσα που αφήνει την φαντασία να οργιάσει...πρώτη μου σκέψη σε μακαρονάδα με μπόλικο τριμμένο τυρί...δεύτερη σκέψη βουτιά στο πιάτο της φώτο με φρεσκοψημένο ψωμάκι...
Πόσο καιρό την κρατάς σε βάζο στο ψυγείο ξέρεις?

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Pandora: Ποτέ δεν πρόλαβε να περάσει τις 15 μέρες.
Αυτή η ποσότητα βγάζει δύο βαζάκια με ύψος 11-12 εκατοστά και διάμετρο 7 εκ.
Απαραίτητα να μπει στο βάζο ζεστή και στην επιφάνεια λίγο λάδι, για μόνωση από τον λίγο αέρα που θα μείνει.
Καλό βράδυ
________________________

oreksinaxeis είπε...

οκ! Σε ευχαριστώ για την απάντηση.Καλό βράδυ!

Thalassenia είπε...

Αν χρησιμοποιήσω την σάλτσα που έχω φτιάξει και διατηρώ στα βάζα δεν θα γίνει το ίδιο νόστιμη, μη πω και καλύτερη;
Μια δοκιμή θα μας πείσει.

Καληνύχτα σας.

ΦΟΥΛΗ είπε...

Έτσι, φροντίζουμε για να έχουμε σε μια ώρα έκτακτης ανάγκης...
Καλημέρα...

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητέ Σταύρο καλημέρα!
Πολύ ωραίος τρόπος για να υπάρχει ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη σάλτσα.
Σήμερα είχα την ευκαιρία να δω και τα "Πρωινά στην παραλία",πολύ μου άρεσαν.Καλό Σαββατοκύριακο φίλε μου!

Και λοιπόν;E allora? είπε...

έχω 2 συναδέλφους στη δουλειά Ναπολετάνοι ντοκ....χαχαα οτάν μιλάνε μεταξύ τους χρειάζομαι υπότιτλους!Θα ενημερωθώ και θα σου πω γιατί νομίζω ότι η σάλτσα Ναπολετάνα είναι με μοσχαρίσιο κιμά μέσα

Πάντως η σάλτσα σου είναι γευστικότατη τη φτιάχνω κι εγώ.Μόνες διαφορές δε βάζω μουστάρδα,βάζω όμως ρίγανη και φυσικά μπύκοβο

καλό μεσημέρι

Και λοιπόν;E allora? είπε...

Αααα ξέχασα και μια άλλη που τη λένε πάλι ναπολετάνα είναι με μαύρες ελιές....

Betty's Cuisine είπε...

Γνήσια ή όχι, λίγο με απασχολεί!
Τι ωραία σάλτσα, σε προκαλεί και μόνο που τη βλέπεις, να'χαμε και ένα πιάτο σπαγγέτι τώρα να την τσακίζαμε!!!

dhmhtra είπε...

Καλησπέρα...
Μία τέτοια σάλτσα πρέπει να υπάρχει πάντα στο ψυγείο για ώρα ανάγκης.Με μακαρόνια ή ριζάκι θα είναι θαύμα!

kiki είπε...

Δεν ξερω αν είναι η γνήσια, αλλά σίγουρα την προτιμώ από πολλές άλλες σάλτσες!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@@@ ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΗ, ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΒΑΡΕΣΑΜΕ "TILT" ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ.

Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε την απάντηση της "Ιταλιάνας" φίλης μας, από 'βδομάδα.

Καλό Βράδυ.....και αύριο μέρα είναι.

Dreameraki είπε...

Πόσο μαρτωλή με κάνεις να νιώθω που δεν τηρώ τη νηστεία..Βλέπω τις σάλτσες και τα λαχανικά και νιώθω τύψεις!!Καλό βράδυ,θα τα πο΄θμε μετά το Πάσχα!Χαχαχαχαχ!(αστειεύομαι!)

mia maria είπε...

Τέλεια η σάλτσούλα! Ότι πρέπει, να υπάρχει πάντα στο ψυγείο! Θα τη φτιάξω για να την έχω σε πρώτη ζήτηση!