Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ ΑΛΑ ΠΟΛΙΤΑ...

Σήμερα, όπως το υποσχέθηκα, έφτιαξα Αγκινάρες αλα Πολίτα και , όπως πάντα, ξεκινώ
αδοπάνα (ανάποδα, που κάνεις ότι δεν το κατάλαβες).......
......από το αποτέλεσμα


Πήρα αγκινάρες κατεψυγμένες, εκείνου του αγροτοβιομήχανου με το ψάθινο καπέλο, που έγινε 40 χρονών και ο ιδρυτής του, ο Καπταν-Γιάννης, ποιος ξέρει πόσα;
Και για την επέτειο, το σακκουλάκι είχε 50% περισσότερο υλικό, δηλ. 10 τεμάχια.
Ρύθμισα ανάλογα και τα υλικά της συνταγής , που ήταν για 15 κομμάτια.
Έτσι απέφυγα το καθάρισμα της φρέσκιας ( γάντια, μαχαιράκι, κουταλάκι, κόψιμο σκληρών φύλλων, που δεν είναι φύλλα, αλλά σέπαλα, καθάρισμα/ξύσιμο των εσωτερικών τριχών με το κουταλάκι ή το ειδικό κουταλοειδές εργαλείο, που έχω ένα κληρονομιά).Όπως επίσης λεμονόνερο με λίγο αλεύρι, για την εμβάπτιση των καθαρισμενων, γιατί μέχρι να καθαρίσεις την τελευταία, η πρώτη θα έχει γίνει κατάμαυρη (από το κακό της).

Και λέμε....

Υ Λ Ι Κ Α
10 Αγκινάρες καθαρισμένες
2 κουτ.σουπ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλ.τσαγ. Άνιθος ψιλοκομμένος
2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
3 Καροτα σε ροδέλλες
3 Κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλλες
1 Κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
Χυμό από 4 Λεμόνια (δύο έγραφε αλλά μας αρέσει ξυνούτσικο)
4 Πατάτες μέτριες κομμένες σε χοντρούς κύβους( 6-8 κύβοι ανά πατάτα)
Αλάτι και πιπέρι

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Χρησιμοποίησα την χύτρα ταχύτητος, λόγω πίεσης χρόνου και...
.... Ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σωτάρω το κρεμμύδι για μερικά λεπτά.
Ρίχνω τα καρότα, τις πατάτες και τα κρεμμυδάκια, πασπαλίζουμε με την μία κουταλιά αλεύρι, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σωταριστούν για μερικά λεπτά.
Ρίχνουμε και τις αγκινάρες και τις γυρίζουμε "μπρούμυτα", δηλ. με το κοτσανάκι προς τα επάνω.
Ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθούν σχεδόν οι αγκινάρες και τον χυμό των δύο λεμονιών και.....

.........κλείνουμε την χύτρα.
Όταν αρχίσει ελαφρό σφύριγμα της βαλβίδας, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά.

Αν χρησιμοποιήσουμε κοινή κατσαρόλα, σιγοβράζουμε για 35-40 λεπτά, ΑΛΛΑ σκεπάζουμε τις αγκινάρες με στρογγυλή λαδόκολλα, για να μη μαυρίσουν βράζοντας.

Αποσύρουμε την χύτρα η την κατσαρόλα από το μάτι, ανοίγουμε και περιχύνουμε το φαγητό, με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιών, μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει καλά το υπόλοιπο αλεύρι.
Εννοείται ότι από την κατσαρόλα βγάζουμε την λαδόκολλα.

Κάνουμε κυκλικό ανακάτωμα (όχι με κουτάλα), να πάει το μείγμα παντού και αφήνουμε στο ζεστό μάτι να πάρει μια ελαφρά βράση. Αυτό είναι το σημείο που θελει προσοχή, για να μην κολλήσει κάτω στον πάτο.

Σερβίρονται ζεστές ή κρύες και.............
.........Καλή μας όρεξη.

Posted by Picasa

9 σχόλια:

Ευρύνοος είπε...

Κι έλεγα τί να φτιάξω τί να φτιάξω..
έχω πακέτο με αγκινάρες κατεψυγμένες..

θα βγεί ο αυριανός επιούσιος..

ωραιότατες έγιναν βλέπω..

καλησπέρα :)

ΦΟΥΛΗ είπε...

Ναι αλλά σαν τις φρέσκες καμιά σχέση!!! καλησπέρα

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Ευρύνοος: Και αυτό είναι από τα φαγητά που άρχισα να τα τρώω γέρος πια.
Και το χειρότερο, τα μαγειρεύω κιόλας.
Τι συ κάνει το Αλτσχάϊμερ!!!
Καλησπέρα φίλτατε.
______________
@ ΦΟΥΛΗ: Ναι, αλλά οι φρέσκες που βρίσκω, είναι από την Ουζουμπούρου, την Καπερναούμ, ή την Ταγκανίκα, χωρίς να λένε την αλήθεια.
Τουλάχιστον αυτές είναι Αιγύπτου και το γράφει στην ούγια!
Αν έβρισκα Αργίτικες, ήξερα το μάθημα...
Καλό βράδυ.
______________

Betty's Cuisine είπε...

Μόλις είδα τον τίτλο (και πριν διαβάσω παρακάτω) άρχισα να γκρινιάζω για το πόσο σιχαίνομαι να καθαρίζω αγκινάρες ~ και γι αυτό δεν τις φτιάχνω συχνά!
και μετά είδα ότι πήρες κατεψυγμένες και έπαψα να νιώθω τύψεις!
περίσσεψε μεριδούλα;;;

Και λοιπόν;E allora? είπε...

Δυσπιστε έφερα το τάπερ!!!Γμτ εδώ στη λαϊκή μας τις πουλανε καθαρισμενες,αλλά χωρίς άνηθο τι αγκινάρες να'ναι :(

mia maria είπε...

Αχ, να είχα λιγουλάκι! Στην οικογένεια, είναι από τα λίγα φαγητά που δεν τρώνε, οπότε δεν αξίζει να τις φτιάξω για μένα. Όπου τις βρω όμως δε τις αφήνω!

ELENI είπε...

ΤΟ ΕΧΩ ΦΤΑΞΕΙ .ΚΑΙ ΞΕΤΡΕΛΑΘΗΚΕ Ο .....ΥΙΟΣ
AX AYTOS O MΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ ....ΣΩΖΕΙ!!!

Lila Xagorari είπε...

2 μέρες προσπαθώ να σχολιάσω και δεν ανοίγουν τα σχόλια!!!!!
Αγαπημένες οι αγγινάρες, βάλε πιατάκι κι έρχομαι!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Betty's Cuisine: Δεν ξέρω πότε είναι η εποχή τους. Σήμερα μπερδεύτηκαν τα πράγματα. Έχει φρέσκες όλο το χρόνο, αλλά, σαν Δύσπιστος, δεν τις εμπιστεύομαι.
Κτψ για σίγουρα!
_________________
@ Ε Αllora: Στείλε διεύθυνση στο μέηλ μου και σου στέλνω, με courier, μερικά δεματάκια.
Με πλύσιμο, καθάρισμα και ψιλοκόψιμο, σε ένα τάπερ και στην κατάψυξη.
Θα έχεις για αρκετό καιρό.
Άσε που θα εντυπωσιάσεις και τους Ιταλούς.
__________________
@ Big mama: Αξίζει μια μικρή ποσότητα και άσε τους άλλους να ξερογλύφονται.
__________________
@ ELENI: Εγώ εν τρελαίνομαι και τόσ, αλλά για ένα λαδερό, σαν ποικιλία, καλο είναι.
__________________
@ Λίλα: Δεν πιστεύω να φταίει το δικό μου blog....τελευταία δουλεύει καλά.
Το πιάτο σου τόχω φυλαγμένο..
__________________