Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

ΦΑΚΕΣ......ΣΟΥΠΑ !!!

Οι φακές, όπως και τα ρεβύθια, ήταν πάντα τα κόκκινο πανί, ανάμεσα σε μένα και την μητέρα μου.
Μόνο όταν πια είχα μεγαλώσει, με προειδοποιούσε και έτρωγα έξω.
Πιο μικρός, μέχρι και ξύλο έτρωγα για να τις φάω. Και αν "δεν", τότε τις "ετρωγε" η συκιά της αυλής, κοντά στην πόρτα της κουζίνας.
Ήθελα να υπάρχει τώρα, για να δει που έχω καταντήσει. Όχι μόνο τις τρώω, αλλά και, το χειρότερο, τις μαγειρεύω κιόλας.

Χθές βράδυ πήρα την απόφαση, μιας και είχαμε λίγες από προηγούμενη φορά, να τις κάνω σούπα.
Τα όσπρια γενικά την δεύτερη μέρα είναι καλύτερα. Γιαυτό τις έκανα, για σήμερα και όχι σε μεγάλη ποσότητα (είπαμε να τρώμε και φακές, αλλά να μη το ξεφτιλίζουμε κιόλας!)

Πιο κάτω θα δείτε ΤΡΕΙΣ ίδιες, μέσες άκρες , συνταγές, αλλά οι φωτό είναι από την δική μου έκδοση

Η συνταγή, όπως την γράφει το βιβλιαράκι της χύτρας SEB, φαίνεται αν πατήσετε την φωτό, που είναι σκανάρισμα

Η εκδοχή που έγινε έχει

Υ Λ Ι Κ Α
250 γραμ. Φακές ψιλές (μισό πακέτο)
2 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
2 μικρές πατατες επίσης σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα παρθένο
150-200 γραμ. Τοματάκια Κονκασέ, πολτοποιημένα στο Multi
1 Κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
Αλάτι - Πιπέρι
Δαφνόφυλλο (-α)
6 φλ.τσαγ. Νερό
3-4 κουτ.σουπ. Ξύδι

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ζεσταίνουμε το λάδι στη χύτρα (ή σε κατσαρόλα) και σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, για λίγα λεπτά.
Ρίχνουμε τα κυβάκια Πατάτες και καρότα και συνεχίζουμε το σωτάρισμα, ανακατεύοντας συνέχεια.
Ρίχνουμε την τομάτα, το νερό, τη δάφνη, το νερό, και φυσικα τη φακή.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε για 15' (από το σφύριγμα της βαλβίας της χύτρας) ή 30' (κατσαρόλα).
Ανοίγουμε και ρίχνουμε το αλατοπίπερο, βράζοντας 2' και στο τέλος το ξύδι.

Φθάνουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.
Ίσως με μια πατάτα και ένα καρότο, η αναλογία να ήταν καλύτερη, αλλά είπαμε: κατάλοιπα των παιδικών χρόνων δεν σβύνουν εύκολα!!


Και η συνταγή, που μοιάζει με την παραπάνω και μπορείτε να την δείτε εδώ στον οδηγό !!

Φακές σούπα

Αγοράστε
1 πακέτο φακές

Προετοιμασία: 5΄
Μαγείρεμα: 40΄

• 1 φλιτζάνι φακές 1,80 € (το πακέτο)
• 1 μεγάλη ντομάτα 0,50 €
• 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι 0,10 €
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
• 1 φύλλο δάφνης
2 κουτ.σουπ. ξύδι
• Αλάτι, πιπέρι

Πλένετε και στραγγίζετε τις φακές. Κόβετε το κρεμμύδι σε φέτες, ψιλοκόβετε το σκόρδο και τα σωτάρετε σε κατσαρόλα με 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια, ρίχνετε τις φακές, την ντομάτα τριμμένη, τη δάφνη και τόσο νερό όσο χρειάζεται για να τις σκεπάζει. Τις αφήνετε να σιγοβράζουν μέχρι να χυλώσουν, ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, το ξύδι και σερβίρετε.

Ο χρόνος, με χύτρα ταχύτητος μειώνεται στο μισό.

Καλή μας όρεξη
Posted by Picasa

15 σχόλια:

ELENI είπε...

ΣΤΑΥΡΟ ΛΥΠΑΜΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΩ ΚΑΛΑ....! ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ....ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΘΑ ΤΗΝ ΘΑΥΜΑΣΩ ...ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ ...ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ!!!!1

Ανώνυμος είπε...

είναι ότι πρέπει γι' αυτές τις κρυες μέρες. ειδικά αν γλυκοκαίνε και λίγο οι πιπερίτσες, να ρίξουμε και την λακέρδα από δίπλα, να και το ουζάκι, μια χαρά. άντε μας άνοιξες την όρεξη πάλι.

Dreameraki είπε...

Ο παπάς ο παχύς έφαγε παχιά φακή.
Γιατί, παπά παχύ, έφαγες παχιά φακή;
Βαθυστόχαστο!
Καλό μεσημέρι!

mia maria είπε...

Φακές έχω στο πρόγραμμα για αύριο! Πατάτα δε βάζω αλλά γιατί όχι;

Cheryl είπε...

Μόλις τελειώσει τις φακές απομείνει από το Σάββατο ...
τέλεια για αυτό το καιρό:)

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ELENI: Για τέτοια μικροπράγματα δεν αξίζει να λυπάσαι.
Όταν στερεύει η έμπνευση, τότε όσπρια ή ζυμαρικά είναι η λύση.
_______________
@ Vaggelis: Οι πιπερίτσες αυτές βγήκαν σκληρές, αλλά πολύ περισσ΄τερο καυτερές από το πρέπον.
Λακέρδα δεν είχα, αλλά ταίριαξε ένα κουτάκι σαρδέλλες.
_______________
@ ....I'm a dreamer: Μια πάπια μα πια πάπια και άλλοι τέτοιοι γλωσσοδέτες, φιλοσοφημένοι και χρήσιμοι.
_______________
@ Big mama: Η πατάτα και τα καρότα είναι κόλπο για να μειώνεται η φακή. Απωθημένο!!!
_______________
@ Cheryl: Είναι πολύ επίκαιρο, τώρα με το κρύο.
_______________

ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

kiki είπε...

Αχ..Κάπως έτσι έχω "καταντήσει" κι εγώ με τη φάβα που δεν την έτρωγα και τώρα την τσακίζω!

zoyzoy είπε...

Δεν χύνεις το πρώτο νερό αλλά γιατί γίνονται κόκκινες και'μένα λίγο προς το καφέ??
Πατάτα δεν βάζω ούτε εγώ μόνο λίγο καροτάκι ωστόσο για το κρύο με μια ρέγγα ή λουκάνικο ντόπιο είναι όνειρο και το καλό είναι που τις ζητάνε και οι γιοί μου!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Kiki: Είδες κατάντια; Ποιός να τόλεγε!!
__________
@ Zoyzoy: Για την ποσότητα αυτή, χρησιμοποιώ μισό κουτάκι κονκασέ που το πολτοποιώ στο multi με λίγο νερό.
Αν τρίψεις φρέσκες τομάτες, τότε πρέπει να βάλεις και μια κουταλιά τοματοπελτέ, για χρώμα.
Αυτά όμως μπορείς να τα αποφύγεις με φρέσκες τομάτες που ωρίμασαν στο φυτό, το καλοκαίρι. Άντε βρες τες εδώ στα τσιμέντα!!
___________

thumbelina είπε...

Eίναι παράξενο πως μεγαλώνοντας τρώμε φαγητά που πιστευαμε ότι ποτέ δε θα τα δοκιμάζαμε, γιατί άραγε?
τις φακές εγώ τις κάνω με τον πρώτο τρόπο, τις τρώνε αλλά δεν τρελαίνονται κιόλας, λες να δοκιμάσω και τους άλλους?

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Thumbelina: Ο πρώτος τρόπος τις βράζε και πετάει το πρώτο νερό. Αυτό εμποδίζει τις φακές να "ρουφήξουν" νοστιμιές. Όταν μαγείρευε η γυναίκα μου έκανε το ίδιο.
Ο δεύτερος τρόπος και ο τρίτος θέλουν πλύσιμο και στράγγιμα μόνο.
Δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις. Νομίζω ότι θα τους αρέσουν.
Καλή τύχη!
___________

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Έτσι ακριβώς μαγειρεύω κι εγώ τις φακές, με λαχανικά μέσα (πατάτες, καρότα οπωσδήποτε)!
Μερικές φορές βάζω και λίγο ρύζι, επειδή μου είπε κάποιος φίλος διατροφολόγος ότι τα όσπρια πρέπει να τα τρώμε με ρύζι για να γίνεται καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Πάντως, χαίρομαι που ασχολείσαι με τη διατροφή φίλε Σταύρο!

Καλό σου βράδυ.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ VASILIKI: Για το ρύζι δεν ξέρω.
Αυτό που ξέρω είναι ότι η απορρόφηση του σιδήρου βελτιώνεται με βιταμίνη C, δηλ. εσπεριδοειδή, φράουλες, ακτινίδια, πιπεριές, τομάτες
Και χειροτερεύει με τα αυγά και το τσάϊ.
Καλή σου μέρα
______________

Betty's Cuisine είπε...

Μου αρέσουν αλλά με πεθαίνουν στο στομάχι οι άτιμες!
Είναι το μόνο όσπριο που δεν μπορώ να φάω κι έτσι το φτιάχνω αλλά το απολαμβάνει μόνο ο καλός μου - μια και η κόρη ακόμα αρνείται πεισματικά!

cummulus είπε...

Εντάξει με τις φακές, αλλά μ΄εκανε εντύπωση το στρατιωτικό κουτάλι που άρχικά το πέρασα για ΕΣ. Δεν ήξερα ότι στο ίδιο στύλ είναι και τα US ARMY. Συμπτωματικά, μόλις θα σηκωνόμουνα για να μαγειρέψω φακές.