Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΨΩΜΙ ΜΠΥΡΑΣ και .....;;;;;;; (στο τέλος)

Χθες το μεσημέρι, παρέλαβα το καινούργιο βιβλίο, της Κας Αγγελικής Ξανθάκη, η οποία διατηρεί το blog ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΖΙΝΑ με τίτλο "ΨΩΜΙΑ ΚΑΙ ΖΥΜΕΣ".
Διάλεξα ένα εύκολο ψωμί ......και νάτο

.....έτοιμο για τον φούρνο...


.....ψημένο.......

........στη σχάρα για στέγνωμα.....

......αλλά δεν πρόλαβε να κρυώσει και να στεγνώσει.
Κόπηκε σε έξη τρίγωνα κομμάτια, από τα οποία στην επόμενη φωτό εμφανίζονται τα πέντε.




......Το έκτο που "διέφυγε" καυτό-καυτό, πήρε "πάραυτα την άγουσαν δια τον στόμαχον", όπως θα λέγαμε στην καθαρεύουσα.
Αυτή η βιασύνη όμως μας άφησε, εκτός από την θαυμάσια γεύση και μια φουσκάλα στον ουρανίσκο. Καλά να πάθουμε.
Μην περιμένετε να σας δώσω την συνταγή.
Να αγοράσετε το βιβλίο παραγγελοντας το ΕΔΩ .....
________________________________________

Μετά από όλα αυτά, μοιάζει πολύ χλωμή η κρεατόπιτα που έκανα, με κυμά μοσχαρίσιο, άπαχο.
Επειδή όμως το υποσχέθηκα στον τίτλο, την δίνω συνοπτικά

ΚΥΜΑΔΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό κυμά μοσχαρίσιο
1 μικρό Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο
200 γρ Τοματοχυμό από κονκασέ στο multi
2 Αυγά
1 φλυτζανάκι του Ελληνικού καφέ Γάλα
Αλατοπίπερο
1 φύλλο έτομη ζύμη Κουρού (από τα δύο που έχει το πακέτο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σωτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι, για 5'
Ρίχνουμε τον κυμά και με την κουτάλα σπάζουμε συνεχώς τους βώλους που δημιουργούνται.
Σωτάρουμε έτσι μέχρι να αλλάξει το χρώμα του κυμά.
Ρίχνουμε τον τοματοχυμό και το γάλα χτυπημένο με τα αυγά.
Αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά, με ανοικτό το σκεύος, μέχρι να σωθούν τα υγρά.
Απλώνουμε το φύλλο κουρού σε πυρεξάκι 20x30 εκατοστά, ρίχνουμε την γέμιση και κλείνουμε το φύλλο που περισσεύει κόβοντας το σε λωρίδες, εναλλάξ. Πατάμε ελαφρά στην κεντρική γραμμή για να κολλήσουν.
Κάπως έτσι......

.......ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 180 οC, για μία ώρα, από την οποία την μισή, έχουμε σκεπασμένη τηνπίτα με αλουμινόχαρτο,
και γίνεται έτσι.....

Κόβουμε το κομμάτι της δοκιμής και......

..........όλοι το ξέρουν........το τρώμε.
_____________________
Αν δεν έχετε έτοιμο φύλλο Κουρού, τότε διαλέξτε το φύλλο πίτας από το βιβλίο ΨΩΜΙΑ ΚΑΙ ΖΥΜΕΣ που είπαμε στην αρχή. Στην σελίδα 96 έχει μια πολύ καλή ζύμη για πίτα.
Προσπαθήστε το, εύκολο και διασκεδαστικό είναι.
Posted by Picasa

12 σχόλια:

Dreameraki είπε...

Αυτό το ψωμί έχει ταίσει το μισό και παραπάνω πανεπιστήμιό μου!Πωωωωώ!Πόσο πίσω με γύρισες...

ELENI είπε...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ....ΘΑ ΠΑΡΩ 4 ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΠΙΤΑΣ ΜΑΖΙ ΜΟΥ....ΞΕΡΕΙΣ ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΠΙΤΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΟΥ
ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟ!!

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Το έχω δοκιμάσει το ψωμάκι
Την πίτα σου θα δοκιμάσω.
με μοσχαρίσιο αλλά με πάχοοοος
Καλο σου βράδυ.

Asteri (Maria) είπε...

Ουάουυυυυ παίρνω ένα κομματάκι ψωμάκι και ένα κομματάκι απ΄οτην κιμαδοπιτά σου.
Καλό βράδυ

aKanonisti είπε...

Πεινάααααααααααααααααωωωωωωωωω!!!!
Αχχχχχχχχχ αυτή η πίτα...τι όμορφη που φαίνεται.....

Ανώνυμος είπε...

Πώπω!Το ψωμί μοιάζει πολύ λαχταριστό! Μπορείς την επόμενη φορά να βάλεις και τυρί μέσα. Εμείς έτσι φτιάξαμε την Κυριακή(όχι μ'αυτή τη συνταγή) και μόλις τώρα έτρωγα ένα κομμάτι.
Και η κιμαδόπιτα όμως φαίνεται νόστιμη. Μπράβο Δύσπιστε με το αμοίωτο κέφι σου!

Lila Xagorari είπε...

Το βιβλίο το έχω πάρει αλλά θόλωσε το μάτι μου από τις τόσες συνταγές και δεν σήκωσα μανίκια ακόμα!
Η κρεατόπιτα αγαπητέ είναι άπαιχτη!
Συγχαρητήρια!

Thalassenia είπε...

Όλα καλά μα να μην είμαστε και γείτονες.
Τόσο μακριά και με τα μπλόκα θα μπαγιατέψουν όλα.
Γειά στα χέρια σου και καλή επιτυχία στο βιβλίο της.

kiki είπε...

Ωωωω! Τι ωραίο που έγινε!!! Και η πίτα! Λαχταριστή!
Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια και την ανάρτηση! Καλά ζυμώματα!

VAD είπε...

Δεν ειναι καλύτερα να την πιούμε παρά να την ανακατεψουμε με τα αλεύρια;:))

zeidoron dtsoukas είπε...

Καλημέρα αγαπητέ Σταυρό με τις νόστιμες δημιουργίες σου!

MOLEMOU είπε...

STHN EPOMENH FOTO MALON 8A EINAI 4 TA KOMATIA GIATI OITA KAI GO ENA ,KAI LIGO APO THN PITA SOU NEARE,OPOS LEEI KAI O VAD BALE MAS KAI KAMIA MPIRA GIA NA EXOUME KAI OXI OLH MESA STO PSOMH.KALHSPEROUDIA MOU NA EXEIS.