Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ


Κάπου κατά τον περασμένο Ιούνιο, βρήκα ζωντανές γαρίδες και έκανα μια γαριδομακαρονάδα.
Εκεί έγραφα ότι μπορεί να γίνει εξ ίσου νόστιμη και με κατεψυγμένες γαρίδες, αρκεί να ακολουθήσουμε μια ορισμένη διαδικασία.
Όλο το μυστικό είναι στο "ξεπάγωμα".

Ακολούθησα τις δικές μου οδηγίες και έγινε αυτό.....
Οι γαρίδες που βρήκα στο κοντινό Σ/Μ ήταν μεσαίου μεγέθους και χωρίς κεφάλια.....



.....τις άφησα 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, τις έπλυνα με κρύο νερό και τις άφησα μισή ώρα σε ξυδόνερο (1 φλ.τσαγ. άσπρο ξύδι σε 1 λίτρο νερό ή, για τους μαθηματικούς, ένα προς τέσσερα).
Ξεπλένω, βράζω όπως εδώ
και βγάζω τις ουρές. Κεφάλια δεν είχαν.
Τα υπόλοιπα έγιναν κατά τα συνηθισμένα


Posted by Picasa

22 σχόλια:

Ευρύνοος είπε...

Ωραίος!!

τί μου θύμισες τώρα..

καλησπέρα φίλε μου :)

zoyzoy είπε...

Είπα ότι έκανα εγώ καλοκαιρινό πιάτο αλλά εσύ το παράκανες με τη γαριδομακαρονάδα.
Έκτακτο όμως είναι!
Καλοφάγοτο!

Καλο βράδυ!!

Asteri (Maria) είπε...

Kαμιά μεριδούλα έχει περισσέψει;
Καλό βράδυ :)))

ELENI είπε...

ΠΡΟΛΑΒΑ? ΜΙΑ ΠΗΡΟΥΝΙΑ ΔΙΟΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ.......ΤΗΝ ΣΙΛΟΥΕΤΑ ΜΑΣ!!! ΚΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ!!!

Betty's Cuisine είπε...

Θα ακολουθήσω τις οδηγίες σου την επόμενη φορά!
Καλή βδομάδα...

cook είπε...

εγω παλι μονο με κατεψυγμενες την κανω :)

Lila Xagorari είπε...

Μια μεριδούλα θα την πάρω γιατί ως γνωστόν είμαι θαλασινοφαγού! Εγώ σήμερα στα Λιλά κερνάω γαριδοκεφτέδες!

oreksinaxeis είπε...

Πολύ ωραία,δεν την ήξερα την συγκεκριμένη διαδικασία που ακολούθησες.

OOO είπε...

Σιγα σιγα ,με τα χρονια,η διατροφη μου εφθασε να ειναι,50% θαλασσινα,
40% οσπρια σαλατες κι ενα 10% ζωικη τροφη.Νοιωθω καλα ετσι.Δυσκολα βρισκω
πια γευση κρεατος που να μ'αρεσει.
Εκτος το αντικρυστο στα ορη του
Ψηλορειτη και στις Μαδαρες.
Στις γαριδες,ιδιαιτερα αν προκειται για σαλτσα οπως αυτη που εφτιαξες για την μακαροναδα,μεγαλη σημασια εχουν το κεφαλι και η ουρα.Ειτε ειναι φρεσκες ειτε κατεψυγμενες.
Εγω παντως τις μαγειρευω παντα ολοκληρες.Γουστα ειναι αυτα,της γλωσσας,του ουρανισκου,της γευσης,της θαλασσας.
Σε χαιρομαι γιατι καταλαβαινω οτι σ'αρεσει τοσο πολυ αυτο που κανεις.

Anestis Ketsetzidis είπε...

Αυτή την ώρα καλή ανάμνηση θα είναι γαριδομακαρονάδα.
Καλό βράδυ.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Ευρύνοος: Η δική μου έκδοχή δεν είναι τόσο φαλλική. Είναι όμως το ίδιο αφροδισιακή.
Όχι παίζουμε!
____________________
@ Zoyzoy: Το διευκρινίζω στον τίτλο.
Χειμωνιάτικη, αλλά που θα μας πάει το καλοκαίρι έρχεται.
____________________
@ Asteri: Σούχω φυλαγμένη μία
____________________
@ ELENI: Και πηρουνιές και μερίδες. Έτσι κι αλλοιώς δεν έχουν πολλές θερμίδες.
_____________________
@ Betty's: Με αυτόν τον τρόπο, φεύγει η μυρωδιά του κατεψυγμένου και το "Ε" που περιέχουν.
Φαίνεται από την μυρωδιά τους στο βράσιμο. Γίνονται όπως οι φρέσκες. Μόνο βράσιμο και σαλτσάρισμα να μη ξεπερνάει τα 5' σύνολο.
______________________
@ Cook: Όταν δεν βρίσκω ζωντανές τότε κτψ. Τις προτιμώ από τις ψόφιες.
_______________________
@ Λίλα: Έχει για όλους. Τους γαριδοκεφτέδες τους "εξετίμησα" ήδη.
_______________________
@ Pandora: Είναι πληροφορίες από διάφορα μέρη, που λειτουργούν καλά.
_______________________
@ AdeGia: Τα θαλασσινά έχουν πολλή χοληστερίνη. Τα ψάρια όχι και πρέπει να προσέχω (γι να έχω, που λένε).
Το αντικρυστό δεν το ξέρω. Γράψε κάτι.
Κι εγώ τις προτιμώ ολόκληρες,αλλά μόνο τέτοιες είχε εδώ κοντά.
_______________________
@ Ανέσης: Όλες οι ώρες καλές ειναι, είτε σαν μεζές για ούζο, είτε σαν κύριο γεύμα με ένα άσπρο κρασί.
Καλό βράδυ.
_______________________

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Καλησπέρα Σταύρο
Πάντα στις ομορφιές σου

Ανώνυμος είπε...

δηλαδη επιτηδες το κανεις???ααααααχχχχχχ μ ανοιξες την ορεξη παλι

Ανώνυμος είπε...

αυτή είναι μια συνταγή που ταιριάζει στις.... εεεεεμ "ικανότητές" μου... (αρχάρια βλέπεις στη μαγειρική) και θα την τολμήσω, διότι μου αρέσουν οι μακαρονάδες και μου αρέσουν κι οι γαρίδες και είναι και φτηνούλικες εδώ! γιάμι:-)

mia maria είπε...

Η συμβουλή για το ξεπάγωμα πολυ χρήσιμη! Καλή εβδομάδα!

kiki είπε...

Αχ άλλος από δω με τις γαρίδες που με βασανίζει! Θέλω γαρίδεεεεες!

Αγνή είπε...

Πολύ αγαπημένο φαγητό!! Γαρίδες σε κάθε εκτέλεση..

Εγώ κάνω και μια συνταγή με κατεψυγμένες γαρίδες και μύδια, κρέμα γάλακτος, σκόρδο, μαιντανό και άνιθο, πιπέρι.. αν θες, δοκίμασέ την !!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Έλίτσα: Ευχαριστώ, έστω και καθυστερημένα. Σήμερα, βλέπεις, πολλές υποχρεώσεις και πολλά νεύρα.
Καλά που blogάρω και ξεχνιέμαι κάπως.
________________
@ Ξανθούλα: Μην επηρεάζεσαι. Εσύ βράχος ακλόνητος, με μικρές μόνο παρασπονδίες.
________________
@ Globalgreek: Έχω μια σειρά για φοιτητές, εργένηδες και αρχαρίους, αλλά πρεπει να αναθεωρήσω τις τιμές, σύμφωνα με τα Ελληνικά δεδομένα.
Μου δίνεις κίνητρο για επιτάχυνση!
________________
@ Big Mama: Σαν σύνολο αυτά δεν τα βρήκα. Είναι συλλογή από διάφορες πηγές και "εγκεκριμένες" απο φίλη μου Χημικό Τροφίμων.
________________
@ Kiki: Συμπτώσεις, ευχάριστες θα έλεγα. Όχι όμως και βασανισμός.
Σε τόσο ωραίο νησί δεν έχετε κτψ ψαρικά;
________________
@ Αγνή: Ναι, σε κάθε εκτέλεση, κάργα όμως στη χοληστερίνη.
Αν δημοσίευσες την δική σου εκδοχή, δώσε λινκ, αλλοιώς θα αυτοσχεδιάσω, να δούμε τι θα γινει.
_________________

ΦΟΥΛΗ είπε...

Γαρίδες, αγαπημένο φαγητό με όλες του της παραλλαγές....
Καλησπέρα...

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Αχ, μετά απο τόσο κρέας, ότι πρέπει η γαριδομακαρονάδα σου, που δεν νομίζω τελικά ότι έχει εποχές.....Είναι παντός καιρού!!!!
Οι συμβουλές σου για το ξεπάγωμα πολύ καλές, ευχαριστούμε...
Καλό βράδυ :))

Ανώνυμος είπε...

είμαι σίγουρη οτι η σειρά για αρχάριους/φοιτητές/εργένηδες θα έχει μεγάλη επιτυχία!! το μέλον της κουζίνα μας είναι στα χέρια σου!!!! είχα πάρει χρόνια πριν ένα για φοιτητές, αλλά ομολογώ οτι...δεν βοήθησε γιατί ήταν "βαρύ" και δεν εξηγούσε τί είναι το τσιγάρισμα;-))))))

Ανώνυμος είπε...

Ωραία ιδέα... θα το δοκιμάσω ... λατρεύω την κουζίνα...

thanks