Πάσχα χωρίς αυγά και τσουρέκια δεν γίνεται.
Βρήκα παλιά συνταγή της γιαγιάς Δήμητρας , την έφτιαξα χθες βράδυ και επειδή είχε απρόσμενη επιτυχία, την δημοσιεύω, για όποιον(-αν) θαρραλέο(-α) θέλει.
Οι ποσότητες των υλικών προσαρμόσθηκαν στα μικρά μεγέθη της ζωής μας, εκμοντερνίστηκαν λίγο και χρησιμοποιήθηκε μίξερ.
ΥΛΙΚΑ
1+ 1/2 κιλ. αλεύρι Άνθος σκληρό (για τσουρέκι)
45 γραμ. μαγιά ξερή (5 φακελλάκια Mac magic των 9 γραμ. το καθένα)
1 κούπα γάλα light χλιαρό (ή εβαπορέ light αραιωμένο μισό-μισό)
1 κούπα νερό χλιαρό (να αντέχει το δάκτυλο άνετα)
2 κούπες ζάχαρη άσπρη
2 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
1 κουτ.γλυκού αλάτι
1 κουτ.σουπ. μαχλέπι σκόνη (αλεσμένο)
1 κουτ.γλυκού μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη (για να μη κολλήσει στο γουδί)
7+2 αυγά σε κανονική θερμοκρασία
200 γραμ. "βούτυρο"(μαργαρίνη ΜΙΝΕΡΒΑ ΜΠΕΝΕΚΟΛ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ για μαγείρεμα
1 κουτ. γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό (όχι ζεστό) νερό και χτυπάμε με τους αυγοδάρτες του μίξερ χειρός, ώστε να διαλυθεί καλά και την αδειάζουμε σε μεγάλη λεκάνη.
Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά, παλι με τους αυγοδάρτες.
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, αρχίζοντας το ζύμωμα με τα ζυμωτήρια του μίξερ (γάντζους),μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη και μαλακιά ζύμη.
Καλύπτουμε την επιφάνεια της με χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα), σκεπάζουμε με κάτι μάλλινο και την διατηρούμε σε ζεστό περιβάλλον.
Ο χρόνος φουσκώματος εξαρτάται από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος (ιδανικό 30 οC)
Η ζύμη πρέπει να διπλασιάσει τον όγκο της τουλάχιστον.
Τότε ζυμώνοντας (χαϊδεύοντας) την "ρίχνουμε". Τότε μπαίνει ευλογημένο χέρι, την γυρίζουμε πάνω κάτω πολλές φορές γυρίζοντας λίγο-λίγο την λεκάνη (για να κάνει τις "ίνες που χαρακτηρίζουν τα τσουρέκια) και πλάθουμε πλεξούδες, τις βάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στο ταψί και αφήνουμε πάλι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Υπολογίζουμε τις αποστάσεις μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν .
Οι ποσότητες αυτές βγάζουν περίπου 6 τσουρέκια (από 3 σε κάθε ρηχό ταψί).
Πρίν το φούρνισμα, αλείφουμε την επιφάνεια τους με τους χτυπημένους κρόκους των δύο αυγών και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή ότι άλλο μας κάνει κέφι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 150 οC στις αντιστάσεις ή 130 οC αντιστάσεις+αέρα, για 40 λεπτά.
Αν έχουμε αντιστάσεις+αέρα, μπορούμε να βάλουμε δύο ταψιά συγχρόνως, αντιστρέφοντας τα πάνω-κάτω στα 20 λεπτά, ώστε να πάρουν ίσες θερμοκρασίες.
Η γιαγιά μου "σταύρωνε" την ζύμη πριν το σκέπασμα με το μάλλινο, έλεγε και κάποιες προσευχές, έτσι για "μαγεία". Εγώ δεν τα έκανα αυτά, παραφούσκωσε όμως γιατί πρόσεξα τις θερμοκρασίες των υλικών σχολαστικά.
Καλή Επιτυχία και του χρόνου νάμαστε καλά!!
4 σχόλια:
Καλημερα!Ανακαλυψα προσφατα τις συνταγες σας και μου φαινονται ολες πολυ αξιολογες και επισης μου εμπνεουν εμπισοσυνη να τις δοκιμασω.
Εχω επιχειρησει τσουρεκια,αλλα δεν ειχα πολυ αφρατο αποτελεσμα με "κλωστιτσες". Θελω πολυ να δοκιμασω τη δικη σας, αλλα θα ηθελα μιε διευκρινιση. Τι ακριβως εννοειτε "την γυριζουμε πανω κατω πολλες φορες";
Ευχαριστω.
@ Natassa:
Η μητέρα μου δεν μπορούσε, φαινεται, να προσέξει τις διάφορες θερμοκρασίες των υλικών, πράγμα που εγώ κάνω σχολαστικά.
Και έριχνε τα υλικά με κάποια σειρά, έχοντας εμένα σαν δεύτερο χέρι.
Εγώ, όπως διάβασες τα βάζω σχεδόν όλα μαζί και δουλεύω με το μιξεράκι χειρός.
Τώρα στις "ίνες", που είναι το ζητούμενο όλων.
Όταν τελειώσουμε με το φούσκωμα, 2-3 ώρες σε περιβάλλον 30 βαθμών, χαϊδεύουμε το ζυμάρι και εκείνο ξεουσκώνει και κάθεται στον πάτο της λεκάνης. Συνήθως δεν κολλάει στα χέρια. Άν όμως κολλάει, τότε το πιάνουμε με αλευρωμένα χέρια από απέναντι μας και το διπλώνουμε μπροστά μας. Το πατάμε με τις χροθιές μας για να απλώσει ξανά. Γυρίζουμε ΛΙΓΟ την λεκάνη και πάλι το ίδιο.
Αυτή τη δουλειά στα ζαχαροπλαστεία την κάνει ένα μηχάνημα που έχουν.
Όσο πιό πολλές φορές διπλώσουμε τη ζύμη, τόσο πιο πολλές ίνες θα πετύχουμε.
Αυτές οι ίνες διακρίνονται περισσότερο στα τσουρέκια, όταν τα κάνουμε πλεξούδες.
Στην βασιλόπιτα, πρέπει να την κόψεις με το χέρι για να τις καταλάβεις.
Καλή επιτυχία και για ότι άλλο στο προφίλ υπάρχει και το mail.
Αν είναι κάτι που ξέρω, πολύ ευχαρίστως.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ
@ Natassa:
Mερικές λεπτομέρειες έχω και ΕΔΩ
Ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση. Οι οδηγιες ηταν πολυ κατατοπιστικες.(τι να κανουμε,θα μαθουμε κι εμεις οι αρχαριοι!)
Θα φτιαξω αυριο τις βασιλοπιτες μου. Ελπιζω να τα καταφερω.
Δημοσίευση σχολίου