Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, ΣΠΑΝΑΚΙ, κλπ


Ρύζι είχαμε πολύ καιρό να κάνουμε και, μιας και υπήρχαν και πολλά άλλα υλικά, είπα να κάνω ένα ριζότο.
Να και το αποτέλεσμα

Υ Λ Ι Κ Α   για 4 μερίδες
150 γραμ. Μανιτάρια σε φέτες
150 γραμ Σπανάκι (φύλλα πλυμένα)
2 κουτ.σουπ. Άνηθο ψιλοκομμένο
4 + 2 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 μεγάλο Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
300  γραμ. Ρύζι Καρολίνα
1 νεροπότηρο (~ 250 ml) Κρασί λευκό
1 λίτρο Ζωμό Λαχανικών (ιδιοκατασκευή  βλ. παρακάτω)
300 γραμ. Γιδοτύρι - Γιαούρτι στραγγιστό 2% - Κατίκι Δομοκού
Πιπέρι λευκό & μαύρο φρεσκοτριμμένο

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένουμε και στραγγίζουμε τα μανιτάρια και το σπανάκι.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τις 4 κουταλιές Ελαιόλαδο και σωτάρουμε μερικά λεπτά το κρεμμύδι, αφού κρατήσουμε 1-2 κουταλιές για αργότερα.
Ρίχνουμε τα μανιτάρια, το σπανάκι, τον άνηθο, το λευκό πιπέρι  και συνεχίζουμε το σωτάρισμα, μέχρι να σωθούν τα υγρά που βγάζουν και να μαλακώσουν.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο.
Στο multi ή με το μπλέντερ-ράβδο ετοιμάζουμε την κρέμα των τυριών.
Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε τις άλλες 2 κουταλιές λάδι να προστεθεί σε αυτό που παρέμεινε.
Ρίχνουμε το ρύζι και το κρεμμύδι που κρατήσαμε και το σωτάρουμε ανακατεύοντας για 2', μέχρι να βραχεί καλά.
Ρίχνουμε το κρασί και με την κουτάλα, σταδιακά, τον ζωμό, ζεστό, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά.
Η συνηθισμένη αναλογία "ρύζι/υγρό" είναι 1/2 σε 13-15', για να γίνει "al dente".
Εδώ τα υγρά μας είναι περισσότερα και χρειάζεται περισσότερο βράσιμο.
Το ρύζι, θεωρώ ότι είναι έτοιμο, όταν στην επιφάνεια του σχηματίζονται τρύπες από τις φυσαλίδες.
Λίγο πριν το τέλος (5-6') ρίχνουμε το μείγμα των γαλακτοκομικών και ανακατεύουμε καλά, για να λυώσουν και να χυλωσει το ριζότο.
Αυτές οι φάσεις εικονίζονται στο παρακάτω, αριθμημένο, παζλ

Τέλος ρίχνουμε τα λαχανικά και πασπαλιζουμε με το μαυροπίπερο. 
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε






ΖΩΜΟΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
Είχα κρατημένα από το καλοκαίρι διάφορα λαχανικά και χθες επί τέλους με έπιασε η προκοπή να κάνω ένα σπιτικό ζωμό λαχαικών.
Υ Λ Ι Κ Α
400 γραμ. Τομάτες, ξεσποριασμένες και κυβάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
3 σκελίδες Σκόρδο στα 4 καθεμιά
1 μετρια Πατάτα σε κυβάκια
2 μέτρια Καρότα σε κυβάκια
2 κλωναράκια Σέλινο, τα φύλλα μόνο
1/2 φλ.τσαγ. Μαϊντανό, τα φύλλα
1/2 φλ.τσαγ. Άνηθο
1 κουτ.σουπ. Ρίγανη
1 κουτ.σουπ. Δυόσμο
1/2 φλ.τσαγ. Βασιλικό
Μερικά φυλλαράκια Δάφνη
Από 1 κουτ.γλυκού Αλάτι-Πιπέρι-Κανέλα
Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο για σωτάρισμα
1 νεροπότηρο Κρασί λευκό
2 λίτρα Νερό

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε τα λαχανικά. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τα υπόλοιπα και το νερό.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας πότε-πότε, για 1ω 30'.
Βάζουμε στο τρυπητό ένα τουλπάνι (?) ή πιό απλά ένα τούλι μεγάλο από μπομπονιέρα και σουρώνουμε τον χυλό που έγινε.
Περιμένουμε να κρυώσει και στρίβοντας το τουλπάνι και πιέζοντας, βγάζουμε το ζουμί που έμεινε.
Το στερεό υπόλοιπο το πετάμε μαζί με το τουλπάνι.
Τώρα και αφού κρυώσει καλά ο ζωμός, αρχίζει η διαδικασία συντήρησης.
Παίρνουμε κώνικα πλαστικά ποτηράκια (ή κόβουμε στη μέση μπουκαλάκια νερού), βάζουμε μέσα από ένα σακκουλάκι τροφίμων για κατάψυξη και γεμίζουμε την επιθυμητή ποσότητα ζωμού.
Τα βάζουμε στην κατάψυξη και όταν στερεοποιηθούν καλά, βγάζουμε αν θέλουμε τα ποτηράκια και κλείνουμε τα σακκουλάκια.
Αυτά εικονίζονται στο παρακάτω παζλ
 ;

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

"ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ?",,,.....,,,...ΝΑΙ , Ρεβανί από την Βέροια

Το παρακάτω γλυκό, είναι η συμμετοχή μου στην συγκέντρωση παραδοσιακών συνταγών με Ελληνικό τρόπο και υλικά.

ΡΕΒΑΝΙ τύπου ΒΕΡΟΙΑΣ....

Είχαμε πολύ καιρό να κάνουμε ένα γλυκό ταψιού, σιροπιαστό. Έγινε ένα "ταμείο" υλικών που ήδη υπήρχαν στο σπίτι και έστησα ένα ρεβανί .
Και λέω τ.Βεροίας, γιατί από την γνήσια συνταγή έκανα λίγες παρασπονδίες. Σε παρενθέσεις, στα υλικά γράφω αυτά που πρέπει.

Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό, τόσο που δεν μετάνοιωσα για τις ελλείψεις των υλικών.
"Ποζάρησε" σήμερα , σε φυσικό φωτισμό....




Ρ Ε Β Α Ν Ι
ΥΛΙΚΑ για ταψάκι ή πυρέξ 20x30 εκατοστά
3 Αυγά
200 γραμ. ή 1 φλυτζ.τσαγ. Γάλα Εβαπορέ light 4% (1/2 -> 1 κεσεδάκι γιαούρτι)
300 γραμ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γραμ. Σιμιγδάλι ψιλό (χοντρό ή ψιλό ή μισό-μισό)
150 γραμ. Ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού Baking Powder
1/2 κουτ. γλυκού Σόδα
( 2-3 Βανίλιες)

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 λίτρο Νερό
1 κιλό Ζάχαρη
Χυμό από 1 Λεμόνι και την φλούδα του

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξενινάμε πρώτα από το σιρόπι. Σε κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να δένει, έτσι που να τρέχει από το κουτάλι με κάποια δυσκολία.
Εδώ μπορεί να γίνει μια απατεωνία: Μετά από 5-7 λεπτά βράσιμο, βγάζουμε το μισό και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο, μέχρι να δέσει (αυτό θεωρείται μυστικό, Ευρύνοε!!).
Πιό κάτω θα δούμε γιατί.
Ετοιμάζουμε το μείγμα: Σε μπωλ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε καλά.
Σε άλλο μπωλ χτυπάμε το γάλα (ή γιαούρτι) και ρίχνουμε στο μίγμα των στερεών.
Θα γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα, που το βάζουμε στο ταψάκι, αφού πρώτα το λαδώσουμε ή το βουτυρώσουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC, για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Κόβουμε σε κομμάτια τετράγωνα ή ρομβοειδή.
Τα σιρόπια μας έχουν κρυώσει, και περιχύνουμε το ρεβανί πρώτα με το ζουμερό. Περιμένουμε να απορροφηθεί και μετά ρίχνουμε και το παχύρρευστο, σιγά-σιγά με μια κουτάλα για να το ρουφήξει κι αυτό.
Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνει ζουμερό μέσα και γυαλιστερό έξω.
Έτοιμο!!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Από την φωτό λείπουν 2 κομματάκια. Δεν μπορέσαμε να κρατηθούμε μέχρι να έρθει η μηχανή.
Η φωτογραφία στο πιατάκι βγήκε σήμερα, σε μικρότερη ανάλυση. Από δω και πέρα έτσι θα βγαίνουν, γιατί βαρέθηκα την κάθε ανάρτηση να μή χωράει παρά μόνο 4-5 φωτό.
Με κλικ στις φωτό θα δείτε την διαφορά.

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

"ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ?",,,.....,,,...ΝΑΙ , Ντολμαδάκια αυγολέμονο

Η απάντηση μου στο ερώτημα αν "ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ?" είναι ΝΑΙ, Ελληνικά και όχι Μεσογειακά.

Η ερώτηση, μια ιδέα της Κας Λίλας, από το φιλικό blog  "ΤΑ ΛΙΛΑ ΤΗΣ ΛΙΛΑΣ" .

Η συμμετοχή μου, με φαγητό (ακολουθεί και γλυκό), είναι τα "ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ", που περιγράφονται παρακάτω

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ
60+ αμπελλόφυλλα σε άλμη (ή φρέσκα στην εποχή τους)
1 κιλό κυμά από νουά (άπαχο) ή μισό-μισό με χοιρινό
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή ένα μεγάλο κρεμμύδι ξερό
1 δεμάτι άνιθο ψιλοκομμένο
1+ φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο, ανάλογα με το λίπος του κυμά
1 φλυτζ.τσαγιού ρύζι καρολίνα ή γλασέ
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αν έχουμε τα φύλλα σε άλμη, τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό.
Αν είναι φρέσκα, τα ζεματάμε σε ζεστό νερό 2-3 λεπτά για να μαλακώσουν.
Ζυμώνουμε τον κυμά με όλα τα υλικά καλά και τον αφήνουμε μια ώρα στο ψυγείο .
Μετά ξεκινάμε το τύλιγμα του μείγματος στα φύλλα και τα τοποθετούμε στην χύτρα κυκλικά, στον πάτο της οποίας έχουμε στρώσει φύλλα (τα σχισμένα και τα περισσεύματα).
Συμπληρώνουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν και τα καπακώνουμε με ενα πιάτο στην διάμετρο
της χύτρας.
Βράζουμε για 20-25' από το σφυριγμα της βαλβίδας.
Αν δεν έχουμε χύτρα ταχύτητος, τότε τα βράζουμε για 40'.
Για τό αυγολέμονο, φρόντισα να έχουν αρκετό ζουμί, περίπου μισό λίτρο, 3 λεμόνια, 2 αυγά και 1 κουτ.σουπ. Κορν-φλάουρ.

Ζεσταίνω τα κρύα πια ντολμαδάκια με το ζουμί τους, ρίχνω τα αυγά σε μπωλ, βάζω και ένα κουταλάκι νερό.
Χτυπάω αλύπητα με τους αυγοδάρτες του μίξερ χειρός και ρίχνω σταδιακά το λεμόνι.
Μετά, συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνω το κορν-φλάουρ και συνεχίζω να δέρνω.
Με μια κουτάλα παίρνω το ζεστό (όχι καυτό) ζουμί και σταδιακά το ρίχνω στο μπωλ, χτυπώντας, για να ζεστάνω το μείγμα και να διαλυθούν τυχόν σβώλοι του κορν-φλάουρ.
Αφού ομογεννοποιηθούν όλα, ρίχνω πρώτα ένα ρουφηχτό φιλί στον αέρα και ρίχνω το μείγμα στην κατσαρόλα με τα ντολμαδάκια. Κουνάω κυκλικά, να πάει παντού, και αφήνω στο σβηστό αλλά ζεστό μάτι, για περίπου 5'.
Σερβίρω, βγάζω μερικές φωτό, το ίδιο πιάτο με διάφορους φωτισμούς  και.............

..........τρώμε