Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018

Ο ΧΑΛΒΑΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ...(ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ)

Η γιαγιά Σοφία ήταν γειτόνισσα, από την Σαμψούντα του Πόντου και το σπίτι της ήταν παραδίπλα από το δικό μας.  Ήταν όμως όλη την ημέρα σε μας και αυτός είναι ο λόγος που την έλεγα (και την θεωρούσα γιαγιά μου).  Μάλιστα το σπίτι της ήταν το καταφύγιο μου όταν με "έδερνε" η μητέρα μου,
Αργότερα έγινε ο ενδιάμεσος κρίκος με τα κορίτσια μου, μιας και τότε δεν είχαμε ακόμα τηλέφωνο.
Η γιαγιά Σοφία, μαθημένη με τα λίγα υλικά, έφτιαχνε ένα είδος χαλβά με αλεύρι, που τον έτρωγα με μεγάλη ευχαρίστηση.
Αυτόν τον χαλβά προσπαθώ να περιγράψω απόψε...
Υ Λ Ι Κ Α
1   φλυτζ.τσαγ. Αλεύρι για όλα
50 γραμ. Βούτυρο (ή λάδι)
1   κουτ.σουπ. Σουσάμι (ή καρύδια)
1   κουτ.σουπ. Κανέλλα τριμμένη
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 φλυτζ. Νερό
1 φλυτζ. Ζάχαρη
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ξεκινάμε με το σιρόπι, σε κατσαρολάκι το νερό και την ζάχαρη και, όταν ξεκινήσει ο βρασμός, βράζουμε για 5 λεπτά. Βγάζουμε από την φωτιά στη άκρη.
Σε άλλο κατσαρολάκι λυώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα και ρίχνουμε το σουσάμι και την μισή κανέλλα. Εναλλακτικά ρίχνουμε το σουσάμι και την κανέλλα μαζί με το αλεύρι.
Όταν ξανθύνει ρίχνουμε αργά το σιρόπι, με μεγάλη προσοχή για να μη κάψουμε χέρια, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα, μέχρι να πήξει.
Περιμένουμε να μισοκρυώσει και γεμίζουμε φόρμα ή ατομικά φορμάκια.
Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κανέλλα.

2 σχόλια:

Frezia είπε...

Απο εμφάνιση τέλειο κι ορεκτικό, πιστεύω κι από γεύση να είναι το ίδιο!

Αστοριανή είπε...

...ότι
από τον ... Δύσπιστο, Φρεζια μου,

γλυκύτατο...

Φιλιά σε όλους,

Υιώτα
Αστοριανη,

ΝΥ