Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015

ΧΟΙΡΙΝΗ ΤΗΓΑΝΙΑ ΛΕΜΟΝΟΡΙΓΑΝΑΤΗ

Τηγανιά εδώ στο σπίτι έκανα μόνο με κοτόπουλο. Σήμερα είπα να την κάνω σχεδόν παραδοσιακά, με χοιρινό και λέω σχεδόν γιατί δεν είχα λαιμό ή σπάλα, αλλά μπούτι, που είναι πιο άπαχο και θα έβγαινε πιο στεγνή, ειδικά που ήθελα να γίνει λεμονάτη.
Συνοδεύτηκε με πουρέ και ντρέσινγκ μαγιονέζα χωρίς αυγά με πάπρικα.
ΤΑ  Υ Λ Ι Κ Α  ΜΑΣ
700 γραμ. χοιρινό μπούτι κομμένο μπουκιές
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1 φλ.τσαγ. κρασί λευκό ξηρό
Μισό κρεμμύδι και μια σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένα
2 κουτ.σουπ. μουστάρδα μέτρια
1 κουτ.σουπ. ρίγανη
Αλατοπίπερο
2 λεμόνια (τον χυμό τους) πολύ ήρθε αλλά μ'αρέσει
χρειάστηκε και μισό φλυτζάνι ζεστό νερό, στην πορεία
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνω καλά το λάδι και ρίχνω το πλυμένο και καλά στραγγισμένο κρέας.  Το σωτάρω μέχρι να ροδοκοκκινήσει από όλες τις πλευρές, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Ρίχνω κρεμμύδι και σκόρδο και σβήνω με το κρασί.
Εδώ χρειάστηκε το ζεστό νερό. Σκεπάζω και σιγοβράζω για 30 λεπτά.
Σε μπωλ αραιώνω την μουστάρδα με τον χυμό των λεμονιών και ρίχνω το μείγμα στο τηγάνι, όπου είχαν μειωθεί τα υγρά στο μισό.
Όταν σε 10 λεπτά η σάλτσα πήζει, πασπαλίζω με την ρίγανη, αλατοπιπερώνω και αφήνω στο σβησμένο μάτι μέχρι το σερβίρισμα.
Νόστιμη έγινε, αλλά όπως το είχα προβλέψει, λίγο άπαχη (καλύτερα θα έλεγα)!

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015

ΜΑΝΙΤΑΡΑΚΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΜΕ ΠΑΠΡΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙΚΙ ΔΟΜΟΚΟΥ

Σήμερα το μενού έλεγε ζυμαρικά.  Έπρεπε όμως να σκεφτώ και μια σάλτσα, εκτός από τις κλασσικές. 

 Και να η ιδέα:
Υ Λ Ι Κ Α 
450 γραμ. Μανιταράκια κατεψυγμένα
3 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
3 σκελίδες σκόρδο λυωμένες με πρέσσα
1 κουτ.σουπ. Πάπρικα γλυκειά
1-2 κουτ.σουπ. Μουστάρδα
1 φλ.τσαγ. Κρασί κόκκινο ξερό
1 φλυτζανάκι Ελλ. καφέ Γάλα εβαπορέ
3 κουτ.σουπ. Κατίκι Δομοκού
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η  
Ζεσταίνω καλά το λάδι σε μεγάλο τηγάνι και ρίχνω τα μανιτάρια, αποψυγμένα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.  Τα σωτάρω μέχρι να τελειώσουν τα υγρά που βγάζουν και να αρχίσει το τσιρτσίρισμα.
Σβήνω με το κρασί και σε μερικά λεπτά ρίχνω το σκόρδο και την πάπρικα. Ανακατεύω καλά.
Σε μπωλ ανακατεύω το κατίκι, την μουστάρδα και το γάλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτω το μείγμα στα μανιτάρια και σιγοβράζω μέχρι να πήξει σχεδόν. Αν έχω παράλληλα και την κατσαρόλα όπου βράζουν τα ζυμαρικά, ρίχνω στην σάλτσα δυο κουτάλες νερό και συνεχίζω το σιγοβράσιμο μέχρι να πήξει στο επιθυμητό.

Η δοκιμή έδειξε ότι το σκόρδο ήταν πολύ δυνατό, αλλά μ' αρέσει και ότι δεν χρειάστηκε αλάτι. Το κατίκι και το αλατισμένο νερό των ζυμαρικών το κάλυψαν.
Και οι πέννες έδεσαν περίφημα

Ο ΧΑΛΒΑΣ ΤΩΝ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

Για μια ακόμα χρονιά έγινε το "αντέτι", που λένε..... ο Πολίτικος χαλβάς των γενεθλίων (με μειωμένη την ζάχαρη, αλλά με πλούσιο γλάσο σοκολάτας).
Πριν όμως από την σοκολάτα ήταν έτσι....φτωχός
Κεράκια μην περιμένετε να μετρήσετε και, πολύ περισσότερο να τα σβήσω.  Εδώ δεν έσβησα ΠΟΤΕ όταν ήταν λίγα, τώρα θα το κάνω;;

Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015

ΤΟ ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΟ ΖΥΜΩΤΟ ΨΩΜΙ

Το μισό που φαίνεται στη φωτό είναι ότι απέμεινε μετά το ξεφούρνισμα. Το υπόλοιπο....πάει και πίσω δεν γυρνάει.  Το πήρε κι έφυγε τρέχοντας.
Από την αρχή λοιπόν:
Μετά που πέταξα τον αρτοπαρασκευαστή, αφού έβγαλε τα λεφτά του χρόνια τώρα, είπα να ακολουθήσω την συνταγή που γράφει στο πακέτο.  Περίεργα απλή, τόσο που έκανα μόνο το μισό κιλό, για δοκιμή.
Η συνταγή είναι στην ακόλουθη φωτό (κλικ για μεγένθυση)
Μόνο που το άφησα να φουσκώσει μέσα στο στρόγγυλο πυρέξ, όπου το ζύμωσα, αλλά το άλειψα με λίγο λάδι, για να μη κολλήσει.
Φούσκωμα 2 ώρες σε θερμοκρασία 22 βαθμούς, σκεπασμένο με πετσέτα.
Φουρνίστηκε σε προθερμασμένο σύμφωνα με τις οδηγίες και έγινε.
Ζάχαρη δεν έχει, ούτε και "πιάσιμο" μαγιάς.
Αφράτο μέσα, χοντρή κόρα τραγανή έξω. Έτσι το θέλω!!
............................................
Σήμερα το πρόλαβα πριν την απαλλοτρίωση, ολόκληρο!!

Και μπορούμε να το συνδυάσουμε με ένα ταπεινό πρασόρυζο και γιδοτύρι....



Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2015

ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΧΟΙΡΙΝΕΣ (ΛΑΙΜΟΥ) ΣΕ ΚΡΟΥΣΤΑ PROVENCAL

Για το μείγμα Μεσογειακών βοτάνων έγραψα παλιότερα, με σολομό (ΕΔΩ) και με κοτόπουλο (ΕΔΩ).
Περιληπτικά το μείγμα περιέχει, σε ίσες ποσότητες, Βασιλικός, θυμάρι, ρίγανη, μαϊντανός, σκόρδο, κρεμμύδι, δυόσμος, χοντροσπασμένοι κόκκοι πολύχρωμων πιπεριών, αλάτι χοντρό.
Σήμερα σειρά είχαν οι χοιρινές μπριζόλες.... και έγιναν!
Οι μπριζόλες βγήκαν από τον καταψύκτη στην συντήρηση από βραδύς.
Το πρωί αλείφω με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνω ελαφρά.
  Πριν το μεσημέρι τις πασπαλίζω με τα βότανα, ενισχυμένα με τριμμένη φρυγανιά και τις ψήνω στο γκριλ του φούρνου, στους 220 βαθμούς με αέρα και κλειστή την πόρτα.
Τις γυρίζω πάνω κάτω τέσσερις φορές ανά 5λεπτο περίπου και..... έτοιμες για κατανάλωση.
Συνοδευτικό πουρές πατάτας, αλλά μιας και ο πουρές σκέτος δεν λέει και πολλά, κάνω και ένα dressing με την δική μου μαγιονέζα, χωρίς αυγά, αραιωμένη με ζεστό νερό, από αυτό που έβρασαν οι πατάτες, καρυκευμένο με ένα κουταλάκι πάπρικα γλυκειά.
Το πείραμα πέτυχε και θα επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως φάνηκε και από τα σχετικά μουγκρητά ηδονής(!).