Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014

ΣΟΛΟΜΟΣ ΦΙΛΕΤΟ με βότανα PROVENCAL

Χθες βρήκα σολομό φιλεταρισμένο, αλανιάρη, που λένε (πανάκριβος ο άτιμος) και μιας και είχαμε χρόνια να βρούμε τέτοιο τεφαρίκι, αποφάσισα να τον προετοιμάσω για σήμερα.

Έφτιαξα ένα βάζο με βότανα PROVENSAL, για να έχω και για αρκετό καιρό μετά.
Τα βότανα "Προβενσάλ", δηλαδή ότι χρησιμοποιούμε γύρω από την Μεσόγειο, με μικρές παραλλαγές, τα έχω σε βαζάκι, φτιαγμένα στο multi και τα χρησιμοποιώ όταν χρειάζεται.
Ανάμειξη ξερών βοτάνων και μυρωδικών σε ίσες ποσότητες ή όπως μας κάνει κέφι
Βασιλικός, θυμάρι, ρίγανη, μαϊντανός, σκόρδο, κρεμμύδι, δυόσμος, χοντροσπασμένοι κόκκοι πολύχρωμων πιπεριών, αλάτι χοντρό.
Η συνταγή λέει και εστραγκόν και αλμύρες, αλλά αυτά είναι δύσκολα.

Ο σολομός είναι με το δέρμα και πασάλειψα τα βότανα από την καλή πλευρά, τον τύλιξα με μεμβράνη και τον άφησα στο ψυγείο, μέχρι σήμερα, πριν το μεσημέρι.

Μία ώρα πριν το φαγητό, τον ξετύλιξα, τον ξάπλωσα σε λαδόκολλα σε ανάλογο με το μήκος του ταψί και τον έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά και μετά μείωσα στους 150 βαθμούς για άλλα 10 λεπτά.
Όταν έβγαλα το ταψί από τον φούρνο, τον σκέπασα με αλουμινόχαρτο για άλλα 10 λεπτά.
Συνοδεύτηκε με μικρά σπανακόφυλλα και ρόκα με μαγιονέζα χωρίς αυγά, βρυξελλάκια και μια κουταλιά σαν την παραπάνω μαγιονέζα με ψιλοκομμένο άνιθο.

Όλα αυτά με παγωμένο λευκό κρασί και χειροποίητο χωριάτικο ψωμάκι....

ΥΓ: Ο σολομός ήταν 700 γραμ. και για δύο άτομα ήταν αρκετός!




2 σχόλια:

Αστοριανή είπε...

...νοστιμότατος ο ....άτιμος, έτσι;

Φίλε μας,
Να είστε καλά,
Φιλιά στην Ράνια
ΚΑΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ

Πάντα με την αγάπη,
Υιώτα
"αστοριανή" και...πολύ κρυωμένη!
ΝΥ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Αστοριανή :
Μια από τα ίδια κι εμείς.
Μόλις πέρασαν οι παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου.
Μας ρήμαξαν για 15 μέρες!!

Φιλιά σε όλους!!!

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ