Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

ΡΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ

Μερικές φορές αυτό το κάτι λίγο σε κάνει να φτιάξεις άλλα από αυτά που έχεις στο μυαλό (όσο έχει μείνει, δεν το συζητάμε τώρα).
Η "προσφορά γνωριμίας" ενός πακέτου "Φύλλα Κρούστας για πίτες" έδωσε την ιδέα.
Το πακέτο ήταν 450 γραμμάρια και είχε 11 φύλλα (το είδα μετά, όταν μέτρησα τα ρολάκια στο ταψί), που τα έκοψα στη μέση κατά το μήκος, με τον τροχό της πίτσας.  Έτσι έγιναν 22 ρολάκια.
Στην φωτό τα 10 τεμάχια με τα λαχανικά.
 Και πάμε να δούμε τα ΥΛΙΚΑ σε ποσότητες χοντρικά, με το μάτι και κατά την κρίση του καθενός
Σπανάκι φρέσκο, καλά πλυμένο
Μανιτάρια σε φέτες κατεψυγμένα
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Κρεμμύδι ψιλοκομμένο 3 κουταλιές της σούπας
Σκόρδο ψιλοκομμένο 2 σκελίδες
Ελαιόλαδο Έξτρα παρθένο 2 κουταλιές
Αλατοπίπερο
Και από τυριά, 150 γραμ. Dirollo καπνιστό σε κυβάκια και 100 γραμ. Γιδοτύρι ψιχουλιασμένο με το χέρι
Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΜΙΣΗΣ κλασσική για αυτές τις περιπτώσεις:  Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και ρίχνω κρεμμύδι και σκόρδο. Σωτάρω μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και ρίχνω τα μανιτάρια. Συνεχίζω μέχρι να μειωθούν τα υγρά που βγάζουν και ρίχνω το σπανάκι. Σκεπάζω το τηγάνι και το σπανάκι μειώνει τον όγκο του. Τότε ρίχνω το άσπρο τυρί και βγάζω από την φωτιά. Περιμένω λίγο να κρυώσει το μείγμα, αλατοπιπερώνω και ρίχνω το κίτρινο τυρί.
Παίρνω το μισό φύλλο, το λαδώνω ελαφρά και βάζω στην άκρη δυο κουταλιές γέμιση
 Αρχίζω να τυλίγω από μπροστά μου και αφού κάνω ένα- δύο κύκλους, κλείνω τα πλαϊνά μέχρι επάνω. Συνεχίζω το τύλιγμα και
 Τοποθετώ στο ταψί με το κλείσιμο από κάτω.
 Λαδώνω την επιφάνεια και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.


 Τα ρολάκια με τα λαχανικά βγήκαν εννιά.
Τότε είπα να αντιγράψω τα FETA JALAPENO FLAUTAS που παίρνω κάθε φορά που πηγαίνουμε στα Friday's, μια Μεξικάνικη συνταγή.
Παίρνω 200 γραμ. Γιδοτύρι, μισό κουπάκι γιαούρτι Αγελάδος, όχι στραγγιστό (έφαγα φυσικά το καϊμάκι), μερικά φύλλα μαϊντανό και μια πιπεριά μακρυά πράσινη "τσούσκα" (ξέρεις αυτές τις καυτερές), ξεσποριασμένη.
Όλα τα υλικά στο multi και έγιναν μια κρέμα πηχτή.
Με την κρέμα αυτή φτιάχνω τα υπόλοιπα μισόφυλλα και βγαίνουν δέκα.
 Περισσεύουν δύο μισόφυλλα, που τα γεμίζω με κομμάτια από την τρίχρωμη βραστή σαλάτα που είχα κάνει παράλληλα, με κουνουπίδι, μπρόκολλο και καρότα
 Στο ταψί, πιο πάνω, τα οριζόντια είναι τα καυτερά, τα κάθετα είναι των λαχανικών και τα δύο κάτω, τα χοντρουλά, είναι με τα βραστά.
Τα καυτερά άργησαν λίγο να ροδίσουν, λόγω της περιεχόμενης υγρασίας, και τα άφησα στο φούρνο 5 λεπτά περισσότερο
Η βραστή σαλάτα, αυτή τη φορά, έγινε βράζοντας χωριστά τα υλικά, για 8 λεπτά (για al dente) και μετά σοκάροντας τα σε παγωμένο νερό, για να διατηρηθεί το χρώμα, όπως φαίνεται.
Με απλό λαδολέμονο και χοντρό αλάτι, η τέλεια χειμωνιάτικη σαλάτα!

10 σχόλια:

sundayspoon είπε...

Πολύ νόστιμα πρέπει να είναι αυτά τα ρολάκια! Η γέμιση είναι υπέροχη! Και φτιάχνονται πολύ εύκολα! Μπράβο!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ sundayspoon :
Ναι, έγιναν νόστιμα και, ενώ είναι σε κατηγορία "ορεκτικά", εμείς τα κάναμε κύριο γεύμα, με την συνοδεία της σαλάτας.

Καλημέρα!!
______________

Frezia είπε...

Δηλαδή με τα ίδια φύλλα κάνουμε τρις παραλαγές ρολάκια!
Με ξεσήκωσες με το Βουβάλι,και μου το
έφερε ο Κουτράκος από το μαγαζί της γειτονιάς σου.
Θα το μαγειρέψω όπως το μοσχάρι
κι ελπίζω να γίνει καλό.
Αν όχι θα είσαι υπεύθυνος!

lila georgiou είπε...

φαίνονται πεντανόστιμα!!!!!!!!!!

Αστοριανή είπε...

...κι εδώ,
το Μπακάλικο*

έχει μακεδονίτικα ρολίνια...
ακόμη και κρύα, μας αρέσουν!
Θα τα φτιάξουμε,
σύντομα.

*****
...και Φρέζια μου!!!
ποτέ δεν έχω δοκιμάσει βουβάλι!!!
Περιμένω γεύση!
*************************

Ευχές, σε όλους, και θα τα ξαναπούμε σύντομα.
Υιώτα
αστοριανή, ΝΥ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Frezia :
Ε, η τρίτη ήταν για να μη πετάξω το φύλλο. Έγινε καλή, αν και ήθελε και κανα τυρί μέσα.

Θα περιμένω κρίσεις για το βουβάλι.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, είναι πιο υγειινό από το μοσχάρι.

Καλημέρα, μιας και ζούμε ακόμη!!
________________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ lila georgiou :
Ανάλογα με τα γούστα.
Εγώ προτιμώ τα πικάντικα, η συμβία με τα λαχανικά και οι δύο την τρίτη εκδοχή με τα βραστά.........

Διαλέγεις και παίρνεις!!

Καλή σου Μέρα!!
____________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Αστοριανή :
Εύκολα είναι, αν υπάρχει στην κατάψυξη ένα πακέτο φύλλα κρούστας.
Γίνονται και στο τηγάνι, αλλά προτιμώ φούρνο.

Εδώ είναι 5:20' και ζούμε ακόμη.
Εκεί είναι ακόμη χθες 22:20' και θα είστε ασφαλείς!
Η συντέλεια δεν ήρθε ακόμη.........

Φιλιά σε όλους σας!!
____________________

Selcouth είπε...

Πάνω στην ώρα ήρθε αυτή η συνταγή! Έκανα λάθος και πήρα τόσο σπανάκι που δεν ξέρω τί να το κάνω. Τώρα βρήκα! ;)
Τέλεια θα είναι αυτά τα ρολάκια για το τραπέζι που θέλω να κάνω!
Να είσαι καλά Δύσπιστε. Χρόνια πολλά!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Selcouth :
Δεν πρόσεξα πόσο ήταν το σπανάκι που αγόρασα και δεν το έβαλα όλο. Με το μάτι, υπολογίζοντας ότι μειώνεται ο όγκος του πολύ.
Καλή Επιτυχία στα τραπεζώματα.

Καλά Χριστούγεννα!!
___________________