Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ........ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ!!!

Οι τρεις συνταγές που ακολουθούν είναι η συμμετοχή μου στον Διαγωνισμό των T.G.I. Friday's, μέσω του Greekfoodblogs.
Ήξερα το "πνεύμα" των εστιατορίων αυτών (και άλλων συναφών), μελέτησα και την λίστα των προτεινόμενων υλικών, συζήτησα και με τον υπεύθυνο των προμηθειών και να η πρώτη συνταγή, με ένα υλικό που δεν το έχει η λίστα τους, αλλά είναι σε συζητήσεις με Κερκίνη περιφέρεια, για προμήθειες.

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΒΟΥΒΑΛΙΣΙΟ ΚΑΒΟΥΡΜΑ ΚΕΡΚΙΝΗΣ
Έγραψα τα υλικά για ΜΙΑ μερίδα, όπως ήθελαν,
είναι πιάτο "της ώρας", πολύ γρήγορο,
με λογικό, έως μικρό κόστος για την επιχείρηση, που δίνει αρκετό κέρδος (παλιό μου πάθος για αύξηση της παραγωγικότητας, χωρίς επιβάρυνση του πελάτη στην τελική τιμή).  Και όποιος βιαστεί να πει ότι "αυτά είναι ψιλά γράμματα", τον παραπέμπω σε σωρεία επιχειρήσεων που έκλεισαν, γιατί δεν ήξεραν να υπολογίσουν το κόστος τους!!!
Η ιδιαιτερότητα και η πρωτοτυπία, που ζητούσαν, είναι στον Βουβαλίσιο Καβουρμά, είδος ανύπαρκτο σε εστιατόρια του είδους αυτού.  Και είναι είδος που πολλοί το έχουν "ακουστά" και περισσότεροι θα ήθελαν να το δοκιμάσουν.

Πάμε λοιπόν να δούμε πως γίνεται αυτό το απλό, αλλά χορταστικό πιάτο
Υ Λ Ι Κ Α  
120-140 γραμ. Καβουρμάς Βουβαλίσιος, σε κυβάκια
2 κουτ.σουπ. Κρεμμύδι κόκκινο ψιλοκομμένο
2 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
2 Πιπεριές κέρατο, σε κομματάκια
50 ml νερό ή κρασί λευκό
2-3 Αυγά χτυπημένα με αλατοπίπερο
Ενότητα  Α'
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η  
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε τις πιπεριές και το νερό ή το κρασί και σκεπάζουμε για να βράσουν μερικά λεπτά.
Ρίχνουμε τα κυβάκια του καβουρμά και μετά τα χτυπημένα αυγά με το αλατοπίπερο.
Σκεπάζουμε το τηγάνι, για να ψηθεί και από πάνω.
Διπλώνουμε "μισοφέγγαρο" και σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες.
Σιγά να μην έχουν ξαναφάει πιο νόστιμη, εύκολη ομελέτα, με απλά υλικά........
---------------------------------------------------------

ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΚΕΦΤΕΔΕΣ /  CHORIZO BALLS
Πάλι από την λίστα των διαθέσιμων υλικών, διαλέγω το λουκάνικο Chorizo, που έχουν, χωρίς να γράφει αν είναι Μεξικάνικο ή Ισπανικό (έχουν διαφορά στη γεύση).
Εγώ αυτά τα κεφτεδάκια τα κάνω με Σφακιανό λουκάνικο, ή Καπνιστό μοσχαρίσιο Μάνης, ή και με το Σουτζούκι το Καραμανλίδικο του ΜΙΡΑΝ (αυτό είναι κορυφαίο). 
Για την συνταγή όμως πήρα από τον "Κοσμάς delikatessen" γνήσιο Ισπανικό.
Και πάλι πιάτο ξεχωριστό με πικάντικη δυνατή γεύση, γρήγορο αν έχουμε τα υλικά ζυμωμένα στο ψυγείο, από προηγούμενη μέρα.
Χαμηλού κόστους πάλι, προσαρμοσμένο στο ύφος των μαγαζιών. 
Και οι ποσότητες των υλικών είναι για μια μερίδα (είμαι συνηθισμένος να φτιάχνω μια μερίδα για μένα και κάτι άλλο για την σύζυγο).
Ενότητα  Β'
Υ Λ Ι Κ Α  
100 γραμ. Λουκάνικο
1 κουτ.σουπ. Κρεμμύδι λευκό ή κόκκινο ψιλοκομμένο
1 κουτ.σουπ. Μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 Αυγό χτυπημένο (βάζω ολόκληρο και προσθέτω φρυγανιά)
1 κουτ.γλυκού Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Αλατοπίπερο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Με μαχαιράκι χαράζουμε το περίβλημα του λουκάνικου και βάζουμε το περιεχόμενο σε μπωλ.
Μπορούμε να σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι, αλλά εγώ το βάζω ωμό.
Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μπωλ και τα λιώνουμε με το μπλέντερ-ράβδο χειρός, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μαλακό μείγμα.
Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες, ή όλη νύχτα.  Στην μορφή αυτή μπορεί να μείνει στο ψυγείο πάνω από τρείς μέρες.
Πλάθουμε έξη μικρά μπαλλάκια, τα τοποθετούμε σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 15 λεπτά.
Γαρνίρουμε με πατάτες τηγανητές και μια picle-sauce (ή Jack Daniel's Sauce, μιας και είναι η σπεσιαλιτέ τους)

Εναλλακτικά, πατάμε τα μπαλλάκια, να πλαταίνουν, τα ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο και γίνονται "μπεργκεράκια", με την picle-sauce και μαρούλι, σε ψωμάκι διαμέτρου 70 χιλιοστών ( το κανονικό ψωμάκι για μπέργκερ είναι 100 χιλ)

Μια πρόταση φαίνεται στην παρακάτω φωτό
Και πάλι ένα νόστιμο και πικάντικο πιάτο, με χαμηλό κόστος!
-----------------------------------------------------------------

Γ Α Ρ Ι Δ Ο Μ Π Ι Φ Τ Ε Κ Ι  (SHRIMP BURGER)
Στα υλικά τους γράφει Γαρίδες μεγάλες, χωρίς να λέει αν είναι κατεψυγμένες ή φρέσκιες (αποκλείεται!).
Και πάλι κάτι αλλιώτικο, με ψαρικό, πράγμα που δεν έχουν στο μενού τους και ίσως θα το ήθελαν κάποιοι άλλοι, για να το μετατρέψουν σε νηστίσιμο πιάτο....
Και πάλι υλικά για ένα μπέργκερ, χαμηλού κόστους ακόμη και για μένα που αγοράζω τα υλικά στην λιανική. Πόσο μάλλον για επιχείρηση με πολλά καταστήματα.
Ενότητα  Γ'
Υ Λ Ι Κ Α  
70-80 γραμ. Γαρίδες κατεψυγμένες χωρίς κέλυφος
1 Κρεμμυδάκι φρέσκο πολύ ψιλοκομμένο
1 φέτα Μπέϊκον (ή άλλο αλλαντικό)
1/2 Αυγό χτυπημένο (ή ολόκληρο, με την ανάλογη αύξηση της φρυγανιάς)
1/2 κουτ.γλυκού Ρίγανη ξερή (ή δυόσμο, ή βασιλικό)
1 κουτ.γλυκού Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1-2 κουτ.σουπ. Φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι
Ψωμάκι για χάμπουργκερ
Μαρουλόφυλλο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Ξεπαγώνουμε τις γαρίδες και τις βάζουμε σε ξυδόνερο 3/1 (3 μέρη νερό με 1 μέρος ξύδι λευκό), για μια ώρα (αυτή τη διαδικασία, για να διώξουν τα διάφορα συντηρητικά, δεν την κάνουν στα εστιατόρια, ή δεν την ξέρουν).
Ξεπλένουμε με άφθονο νερό, κόβουμε τις ουρές, αν έχουν και τις κόβουμε κομματάκια 1 εκατοστού, είτε είναι μεγάλες, είτε μικρές.
Τις βάζουμε σε μπωλ, μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και τα μυρωδικά.
Σωτάρουμε ελαφρά το μπέϊκον και το ρίχνουμε στο μπωλ.
Ρίχνουμε το αυγό, το αλάτι, το ελαιόλαδο και την ανάλογη φρυγανιά.
Ζυμώνουμε καλά και τοποθετούμε το μπωλ, σκεπασμένο στο ψυγείο, για να σφίξει και να δοθεί χρόνος στην φρυγανιά να απορροφήσει τα υγρά, για μια ώρα τουλάχιστον.
Στην μορφή αυτή μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο, μέχρι να το χρειαστούμε.
Πλάθουμε το μπιφτέκι, σφιχτά και το ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, με μια κουταλιά λάδι, για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.
Κόβουμε οριζόντια το ψωμάκι και ροδίζουμε τις εσωτερικές πλευρές, στο ίδιο τηγάνι.
Αφήνουμε λίγο το ψωμάκι να κρυώσει και απλώνουμε από ένα κουταλάκι picle-sauce.
Βάζουμε λίγο μαρουλόφυλλο (ή άλλη πρασινάδα) στο κάτω κομμάτι, από πάνω το μπιφτέκι και καπακώνουμε με το επάνω κομμάτι.

Μια απλή Picle-sauce μπορεί να γίνει αναμειγνύοντας Μαγιονέζα, Αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο ή και κάπαρη, λίγο Κέτσαπ και άνιθο (ωμό ή τουρσί)
 Εγώ στο σπίτι κάνω μια άλλη σάλτσα με μια μυστική συνταγή, που δεν θέλω να την κοινοποιήσω, μιας και μου την έδωσε ο Chef γνωστότατης αλυσίδας, ιδρυτές της οποίας ήταν συμμαθητές μου!

Τελικά ΔΕΝ προκρίθηκε καμία από αυτές τις συνταγές και έτσι θεωρώ ότι μπορώ να τις ανεβάσω, ατόφιες, όπως τις έστειλα.
Μόνο που τις είχα στο παλιό λαπ-τοπ και δεν μεταφέρθηκαν.
Αναγκάστηκα να τις ξαναγράψω, αλλά χαλάλι ο κόπος, για να μπορέσουν να κάνουν την σύγκριση οι αναγνώστες με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, που θα τα ανακοινώσω και εδώ και στο Facebook.........
Καλή επιτυχία στους προκριθέντες....

24 σχόλια:

Anestis Ketsetzidis είπε...

Δηλαδή Σταύρε
θα τα δοκιμάσουμε..ιντερνετικα?
Καλό βράδυ φίλε μου.

Irene είπε...

εγω δεν καταλαβα περι τινος προκειται, αλλα επειδη ειμαι πτωμα παω για υπνο και θα τα δω αυριο.
καληνυχτα!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Ανέστης Θ.Κετσετζίδης :
Η δοκιμή θα γίνει αν προκριθούν από την επιτροπή, μετά τις 10 του μηνός.
Καλή σου Μέρα!!
___________________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ grEAT :
Είναι φωτό από τις τρεις συνταγές που έστειλα για τον διαγωνισμό των Friday's.
Τα κείμενα θα τα γράψω μετά τις προκρίσεις.
Συγκεντρώθηκαν 80 συνταγές από 36 bloggers..... και βλέπουμε!!
Καλημέρα από την Θεσσαλονίκη!!
____________________________

Lila Xagorari είπε...

Πέθανέ μας πρωί πρωί!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Εδώ και ενα μήνα κάνω δίαιτα και γυμναστική και εχω λιώσει!!!Επίτηδες αποφεύγω σαν τον διάολο το λιβάνι να μπαίνω στο μπλόγκ σου και μπορέις να το επιβεβαιώσεις απο τις στατιστικές σου.ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ γιατί νόμιζα οτι δεν θα είχε να κάνει με φαγητά και μπινελικάκια!!!ΘΑ ΜΟΥ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ.
Με πέθανες πρωινιάτικα!



Οσο για τον διαγωνισμό κακώς λαμβάνεις μέρος φίλε μου.Εχεις δεί ποτέ φεράρι να κοντράρει με φίατ;Και εσύ είσαι φεράρι στον χώρο σου.

Selcouth είπε...

Με τις μελλοντικές εικόνες σου, μου άνοιξες την όρεξη στο παρόν! Με έχουν πιάσει τρελές λιγούρες λέμε! Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό Δύσπιστε!

Καλό Σαββατοκύριακο!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Lila Xagorari :
Αυτά δεν είναι για πρωϊνό, εκτός από την πρώτη, την ομελέτα, αλλά όχι με καβουρμά πρωΐ-πρωΐ!! Έλληνες είμαστε ακόμα!!!!

Καλό Μεσημέρι!!
__________________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Τhalassokrator :
Μη τα παραλές, Captain!!
Η καλή δίαιτα γίνεται προ και μετά του φαγητού.....
Και όσο για την Φερράρι, δεν την χρειάζομαι για τις κόντρες, σαν παλιός κοντράκιας, έκανα κόντρα και οδηγώντας Scoda 110L, του 1972, με BMW 2002, κατεβαίνοντας τον Χολομώντα. Το συννεφάκι από την εξάτμιση μου έβλεπε ο Θεοχαρίδης!!!

Έτσι και με αυτόν τον διαγωνισμό. Έστειλα εύκολες και γρήγορες συνταγές, αλλά πολύ νόστιμες και προσαρμοσμένες στο πνεύμα (και το κοστολόγιο κυρίως) αυτών των μαγαζιών).
Λεπτομέρειες θα γράψω όταν τελειώσουν οι προκρίσεις και θα δεις ότι είναι καθημερινά πράγματα.

Καλό Μεσημέρι, Καπετάνιε!!!!
___________________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Selcouth :
Τα εικονιζόμενα είναι πλέον παρελθόν. Η περιγραφή λείπει, που θα'ρθει κι αυτή, στην ώρα της....

Για την ώρα, Καλό Μεσημέρι!!
______________________

zoyzoy είπε...

Σταύρο τι κόλπα είναι αυτά τώρα με λες??

Ακου σύντομα θα σας πω τι είναι!

Να'χουμε να λέγαμε δηλαδή!

Καλά!
Θα το πλερώσεις:))

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ zoyzoy :
Θεωρώ ότι είναι αντιδεοντολογικό να γράψω πριν το τέλος των προκρίσεων.
"Καντ' υπομονή κι ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός". ΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!!!

Άσε που με τέτοια που γράφεις, το σχόλιο το πήγε στα ανεπιθύμητα. Είναι η δεύτερη φορά από σένα...

Καλό Βράδυ!!
Φιλιά Θεσσαλονικιώτικα!!
____________________________

zoyzoy είπε...

Σοβαρά το λες για το σχόλιο??
Τι έγραψα η δόλια!
Αυτό έπαθα και'γω και παρεξηγήθηκα χωρίς λόγο.
Ο Γκούγκλης ώρες ώρες κάνει του κεφαλιού του!

Ωστε για τον διαγωνισμό είναι??
Αντε καλή επιτυχία εύχομαι!

Καλό ΣΒΚ με θαλασσινά:))

ELENI είπε...

κυριε σταυρο ..μπορω νατα εχω ολα???????????????????????????????καλο μας σ/κ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ zoyzoy :
Είπα κρυφά στο αυτί του γούγλη, ότι είσαι επιθυμητή εδώ μέσα και αυτή τη φορά έφερε το σχόλιο κανονικά.

Τώρα μπορείς να δεις τις συνταγές, με κείμενο.

Η κριτική επιτροπή τις έκρινε ΑΡΝΗΤΙΚΑ....και τέλος.

Ή μάλλον αυτό μπορεί να είναι μια αρχή. Σκέφτομαι να τις προτείνω στα φιλαράκια μου, δωρεάν, έτσι για να τους έχω πιο πολύ υποχρεωμένους...

Φιλιά Θεσσαλονικιώτικα!!
____________________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ELENI :
Μη με λες!!
Θα δοκιμάσεις έντονες γεύσεις???
Κι εγώ νόμιζα ότι κάνεις δίαιτα!!!

'Οποτε θέλεις, δώσε παραγγελιά!!
Έχω απ'όλα πάντα (σχεδόν)

Καλή σου Μέρα!!
______________________

zoyzoy είπε...

Ευτυχώς!Ετσι μπορώ να σχολιάζω άφοβα:))

Απίθανες οι συνταγές σου μόνο που δεν φοβάσαι μη σου τις κλέψουν και τις δείς να φιγουράρουν στα μενού τους???

Εχω μια απορία για τις γαρίδες δεν γράφεις ή εγώ δεν πρόσεξα αν τις βράζεις ομές τις βάζεις στη σώς??

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ zoyzoy :
Τις γαρίδες τις κόβω μικρά κομματάκια και ψήνονται όσο πρέπει στα 3-4 λεπτά.
Παραπάνω σκληραίνουν.
Είναι και μαριναρισμένες μετά το ζύμωμα και την αναμονή στο ψυγείο...

Οι συνταγές εδώ μέσα είναι ελεύθερες.
Δεν είμαι ψυχοπαθής να τις προστατεύω, δήθεν.

Είδα και το γούστο της κριτικής επιτροπής, από μερικές από τις επιλογές τους. Επίπεδο καντίνας!!!

Καλό Βράδυ!!
________________________

ELENI είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ELENI είπε...

οχι διαιτα σταυρο ....απλα συγκεκριμενο τροπο διατροφης ..η διαιτα ειναι για να χασεις κιλα ..κ εγω δεν ..............θελω .....χα χα

Αστοριανή είπε...

Σταύρο μου,
αφού παίρνεις το Α΄ από μας που -τουλάχιστον ξέρουμε να μαγειρεύουμε και να... δοκιμάζουμε,
ΤΙ να σε νοιάξει!;
Ειδικά
με τις γαρίδες, θαυμάσιο, μαζί με τις λεπτομέρειες!!!

...να τους δούμε και να ... τους συγκρίνουμε!

Φιλιά στην Ράνια μας, Υιώτα, Αστοριανή, Λ.Ι., ΝΥ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ELENI :
Σωστή σε βρίσκω. Αρκεί αυτός ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής να περιλαμβάνει απ' όλες τις τροφές, σε περιορισμένες ποσότητες.
______________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Αστοριανή :
Αρχικά ήμουν διστακτικός για την συμμετοχή. Το αποφάσισα τις τελευταίες μέρες.

Σε λίγο θα επικολλήσω τα Αποτελέσματα της Α' φάσης και μπορείς να βγάλεις κάποιο συμπέρασμα από τους τίτλους και μόνο, ορισμένων συνταγών, οι οποίες καμία σχέση και θέση δεν μπορούν να έχουν στα Friday's....

Stay tuned!!!!
_______________

Irene είπε...

καλημερα και καλη εβδομαδα σταυρο.
τωρα καταλαβα. αυτα τα λουκανικοκεφτεδακια μου εκαναν κλικ.
πολυ ομορφα ολα.