Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

CHEESCAKE ΜΕ Κατίκι Δομοκού (για όλα υπάρχει πάντα η "πρώτη φορά")


Τέτοιο γλυκό δεν κάναμε ποτέ.
Σήμερα ήταν αυτή η "πρώτη φορά" και επέλεξα να γίνει "φούρνου" και όχι μόνο ψυγείου.
Να και το αποτέλεσμα, τέλειο
Υ Λ Ι Κ Α για ταψάκι διαμέτρου 20 εκατοστών
200 γραμ. μπισκότα Digestive απλά
100 γραμ. μαργαρίνη Μινέρβα Benecol με ελαιόλαδο, μισολυωμένη
200 γραμ. Κατίκι Δομοκού (φρέσκο τυρί)
200 γραμ. Γιαούρτι στραγγιστό 2%
1/2 φλ.τσαγ. Ζάχαρη άσπρη
50 ml Γάλα ελαφρύ 1,5%
1 Αυγό
Μαρμελάδα για την επικάλυψη (είχα το τελευταίο βαζάκι φράουλα, από πέρσυ)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Φόρμα με τσέρκι δεν είχα. Πήρα ταψάκι μιας χρήσεως και  έστρωσα τον πάτο και τα τοιχώματα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, για να μπορέσω να βγάλω το κέϊκ, χωρίς να διαλυθεί.
Το πακετάκι των μπισκότων έχει 250 γραμ., αλλά έμειναν 200.
Στο multi τα μπισκότα, δούλεύω για λίγο μέχρι να ψιλοτριφτούν.
Σε μπωλ ανακατεύω καλά τα τριμμένα μπισκότα με την μαργαρίνη, μέχρι να βραχεί όλη η ποσότητα.
Στρώνω το μείγμα στον πάτο του ταψιού και το πιέζω να πάει παντού και να γίνει ισόπαχο. Χρησιμοποιώ τον επίπεδο πάτο ενός ποτηριού.
Εδώ μπαίνει το κλασικό ερώτημα "και δεν θα διαλυθεί η βάση βγάζοντας;".  Η λογική δίνει αρνητική απάντηση, γιατί το βούτυρο, θα πήξει στο ψυγείο, όπως και η ποσότητα της κρέμας, που θα πήξει.
Για την κρέμα παίρνω ένα άλλο μπωλ (αν δεν είχα δεύτερο, θα έπλενα αμέσως το πρώτο) και βάζω μέσα τα υπόλοιπα υλικά, τα ανακατεύω με το μιξεράκι χειρός
τα απλώνω επάνω από την βάση μέχρι τα 2/3 του ύψους του ταψιου και βάζω το ταψάκι στον προθερμασμένο φούρνο, στους 170 οC, για 20'.
Τα μικρά μπωλάκια που φαίνονται στην παραπάνω φωτό, έχουν το περίσσευμα της κρέμας, αλλά στον πάτο έβαλα ένα μπισκότο OREO γεμιστό με άσπρη κρέμα

Άφησα να κρυώσει μια ώρα περίπου, και άλειψα την μαρμελάδα στην επιφάνεια.
Μετά μπήκε στο ψυγείο για άλλη μια ώρα.
Έκοψα τα τοιχώματα του ταψιού κάθετα, τα άνοιξα και γλύστρισα το κέϊκ έξω με το χαρτί σε πιάτο. Εδώ θα μπορούσα να κρατήσω το χαρτί στον πάτο και να κόψω τα περισσεύματα γύρω-γύρω, αλλά, επειδή με αρέσει να ζω επικίνδυνα, έβαλα κόντρα με ένα μαχαίρι στο κέϊκ και τράβηξα με προσοχή το χαρτί από κάτω.
Αν επρόκειτο για παρουσίαση, δεν θα το διακινδύνευα.
Το κομμάτι που λείπει από την παραπάνω φωτό

Και τα oreo, έξω από το αλουμινένιο κυπελλάκι
Έτοιμα για άμεση "απαλλοτρίωση"!
Την επόμενη φορά θα ψήσω δικό μου μπισκότο σαν βάση, θα δοκιμάσω και σοκολατένιο.
Τώρα που πήρα φόρα......ποιός την πιάνει την Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη! Θα με "καθαρίσει" η διαβητολόγος μου!!!
Posted by Picasa

25 σχόλια:

Ροδανθη είπε...

Δύσπιστε τέλειο το γλυκάκι και ναι όντως για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά,έχω κάνει εγώ πειράματα ουουουου!!!!!Βέβαια όσοι δοκιμάζουν λένε θετικά σχόλια λές να με κοροιδεύουν!!!!!!Καλό βράδυ.

KaPaworld είπε...

Φαίνεται συγκλονιστικό!!! Πολύ καλές οι οδηγίες...

mia είπε...

Που και που χρειάζεται και καμιά ατασθαλία...οι διαβητολόγοι την δουλειά τους και εμείς την δική μας..
Θέλει η ζωή μας τρέλα και νοστιμιά...λέει ένα τραγουδάκι...
Το γλυκάκι είναι καλόόόο!!!

Frezia είπε...

Moυ αρέσει!!!
Καλημέρα!
Καλή εβδομάδα!

Elpiniki είπε...

Τελειο φαινεται! Καταπληκτικο χρωμα και εμφανιση!

Αγγελικη Ν είπε...

Σταύρο χρησιμοποίησες Κατίκι Δομοκού, ένα πεντανόστημο προϊόν! Πώς να μη γίνει πολύ γευστικό το τυροκέικ σου...

ZouZouna είπε...

Να σου στείλω ένα στεφάνι... να κάνεις την δουλειά σου!!!

εγώ το βολεύτηκα πολύ!

αλλά ήρθα να δω αλμυρό cheese cake.... με ντομάτα απο πάνω.. καταπληκτικό.

το τούτο, το φτιάνω με φακελάκια γιώτη μια χαρά..!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Ροδανθη :
Από πειράμματα, άλλο τίποτα!!
Μελετημένα όμως και με ελάχιστες αποτυχίες.....
__________________

@ Μαζί... KaPa :
Αυτή είναι μια απλή εκδοχή, έτσι για την πρώτη φορά. Έχουμε μέλλον ακόμη!
__________________

@ mia :
Στις ατασθαλίες λέμε "ναι", αλλά με μικρές ποσότητες......
__________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Frezia :
Και για να μη νομίζεις ότι είμαι μακρυά, η μαρμελάδα φτιάχτηκε πέρσυ τον Μάϊο, με φράουλες Πιερίας (Καταχάς, αγορασμένες στο λιμανάκι της Πύδνας, σε μεγάλες ποσότητες, όπως και πρόπερσυ)
Για φέτος έχουμε καιρό ακόμη!!
_____________________

@ Elpiniki :
Το κόκκινο λένε ότι είναι διεγερτικό των αισθήσεων!
Ανοίγει κα την όρεξη......
_____________________

@ Αγγελικη Ν :
Συνήθως όταν θέλω φρέσκο τυρί παίρνω Νιβατό Ελασσόνας (σπάνιο). Το κατίκι είναι πιο διαδεδομένο στο κοντινό Σ/Μ, τα τελευταία χρόνια.
_____________________

Penelope είπε...

Για όλα υπάρχει πάντα η πρώτη φορά...αλλά μετά την πρώτη, υπάρχει και η δεύτερη (ως δεύτερη ευκαιρία) για να εδραιωθεί το τελικό αποτέλεσμα :-))

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Sweet cherry - Zouzouna :
Τι στεφάνι, καλέ, για την κηδεία μου;;
Παρακαλώ το ποσόν να δοθεί στο Χαμόγελο του Παιδιού.......

Αλμυρό ......... προσεχώς!!!
____________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Penelope :
Λένε διάφοροι ότι "η αρχή είναι το ήμισυ του παντός", αλλά εγώ δεν το πιστεύω.
Φυσικά θα γίνουν και μελλοντικές απόπειρες, με διάφορους συνδυασμούς υλικών.
Θα έχουμε να λέμε.......
______________________

Selcouth είπε...

Χα,χα,χα,χα! Δύσπιστε! Πρώτα η "αμαρτία" και μετά η διαβητολόγος! Θα το φτιάξω κι αυτό μια μέρα, φαίνεται καταπληκτικό!

Καλό βράδυ!

kiki είπε...

Με κατίκι ε; Μμμμ!

ELENI είπε...

Α ΠΑ ΠΑ ΤΙ ΕΚΕΝΕΣ ΠΑΛΙ!!!!!!!!!!!!!!!ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΦΑΩ ΑΠΟΦΕΥΓΩ ΓΛΥΚΑ ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΩ ΠΩ ΣΤΑΥΡΟ ...ΑΥΤΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΤΟΣ..ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ ..
Υ.Γ...ΚΑΜΙΑ ΠΙΤΟΥΛΑ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΗΜΗΣΗ ΚΟΥΡΟΥ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ? ΝΑ ΚΑΝΟΝΙΣΑΩ ΝΑ ΦΕΡΩ ΤΑΠΕΡ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ...ΑΝΤΕ ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!

Thalassenia είπε...

ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ!!!

...με κατίκι????

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Selcouth :
Φυσικά πρώτα η αμαρτία, όποιας μορφής κι αν είναι!!
___________________

@ kiki :
Το κατίκι είναι το φρέσκο τυρί του Δομοκού και είναι Π.Ο.Π.. Φρέσκα τυριά κάθε τόπος έχει την δική του ονομασία. Στα Γρεβενά το λενε Ανεβατό (ΠΟΠ), στην Ελασσόνα Νιβατό, στην Κρήτη Ξυνομυζήθρα και πάει λέγοντας. Μέχρι και στο χωριό Γρίβα, στο Πάϊκο, κοντά στη Γουμένισσα, τυροκόμος μας έφερε μια μεγάλη σακκούλα με φρέσκο τυρί, γιατί μας λυπήθηκε που είμασταν τόσες ώρες στον ήλιο κι την σκόνη, καλοκαιριάτικα!!
______________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ELENI :
Πιτούλα, ε;;;
Για την ώρα την πιο πρόσφατη σπνκτρπιτα, σε φωτό, στο fb.
Μόλις ηρεμήσω από υποχρεώσεις, θα τα ξαναπούμε....
_________________

@ Thalassenia :
Τώρα που ο Νίκας έκανε μια θυγατρική στον Δομοκό και έχει καλό δίκτυο, μπορούμε να το βρούμε εύκολα.
Μόνο που θέλει προσοχή. Έχει γνήσιο συσκευασμένο σε κύπελλο μικρό και μεγάλο, που γράφει ΠΟΠ. Το χύμα όμως που έχουν στον πάγκο των τυριών, δεν είναι γνήσιο. Μοιάζει το κουβαδάκι, αλλά λέει "ΕΚ ΔΟΜΟΚΟΥ" φρέσκο τυρί καί είναι πιο νερουλό....
Το έψαξα από παλιά, όταν πήγαινα στον Δομοκό σχεδόν κάθε μήνα. Είχα πελάτη βαμβακοπαραγωγό και ερασιτεχνη τυροκόμο.
Καλημέρα από την πρωινή Θεσσαλονίκη!
__________________

zoyzoy είπε...

Να σου δώσω συγχαρητήρια γιατί πάντα έψαχνα να κάνω ένα cheescake με τέτοιου είδους τυρί και όχι με τύπου filadelfia !
Θα το δοκιμάσω!
Να'σαι καλά καλό βράδυ!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Περασα να ευχηθω να περασεις καλες αποκριες και καλη καθαρα δευτερα με υγεια και καλη παρεα!!
Τελειο το γλυκο!!!!!!!!!!!!!!!παιρνω ολα τα κομματια και φευγω:)

LAMBROS είπε...

Τα λόγια είναι περιττά και η λαχτάρα μου να καταβροχθίσω ένα από αυτά ΤΕΡΑΣΤΙΑ !!! Υπέροχη ανάρτηση ...
Καλή σαρακοστή !!!

ZouZouna είπε...

αει κι εσύ!
πρώτα καλή σαρακοστή!
μετά... φτού φτού βρε @@@
στεφάνι για να κάνεις μέσα το όποιο τουρτο τέτοιο που δεν θέλει ψήσιμο.... για να στέκεται..
ε, πως να το πω...

ναι για το αλμυρό, θαρθώ... οπως και δήποτε

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Sweet cherry - Zouzouna :
ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!! Τέτοιο στεφάνι εννοείς!!
Είπα κι εγώ!!

Φόρμες αντικολλητικές με στεφάνι και μάλιστα μια Αμερικάνικη πολλαπλών διαμέτρων, είχε η μητέρα μου, αλλά δεν πρόλαβα να τις κληρονομήσω!
Έγιναν πλιάτσικο από τις γειτόνισσες και τις φιλενάδες της, λέγοντας "άντε να πάρω κι εγώ κάτι, για να θυμάμαι την Κυρά-Πιπίνα".

Και εις άλλα με υγεία!!
____________________

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΟ ΚΑΤΙΚΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ.ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΟΥ ΟΜΩΣ ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΓΝΗΣΙΟ ΚΑΤΙΚΙ ΔΟΜΟΚΟΥ ΓΑΛΑΝΗ.ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ.ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙΤΕ.ΜΑΡΤΖΗ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ΜΑΡΤΖΗ :
Αυτό που παίρνω είναι μιας θυγατρικής της ΝΙΚΑΣ ΑΕ, που έχει στο Δομοκό. Έχει το γνήσιο ΠΟΠ σε 250 & 500 γραμ. και σε 1 κιλό το λέει "εκ Δομοκού", χωρίς ΠΟΠ και είναι πιο νερουλό. Κοστίζουν τα γνήσια 14-15 €/κιλό και το "μαϊμού" 8,50!
Αυτό που λες δεν το είδα πουθενά, αλλά το τυροκομείο Γαλάνη το ξέρω από παλιά, από τα ταξίδια μου κάθε μήνα στη Θεσσαλία (είχα και πελάτη στο Δομοκό).
Θα ξανακάνω έρευνα και θα δούμε.

Ευχαριστώ, ΚΑΛΉ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!
_________________