Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012

ΓΚΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ... και άλλα καθημερινά.....


Και όμως!  Γι αλλού τον δρόμο πήρα, αλλά κατάντησα γκιουβέτσι,  χωρίς "μετονομασία".
Αυτή είναι μια τελευταία κατασκευή, μιας σειράς άλλων και ξεκινώ  "α δ ο π ά ν α" (ανάποδα, λέει εδώ).
Το αρχικό σχέδιο ήταν να κάνω "Μανιτάρια κοκκινιστά με μακαρονάκι κοφτό".
Αφού ξεκίνησα τα μανιτάρια, βλέπω ότι στον "μπακάλη" μου στο μπαλκόνι, δεν έχω το σχετικό ζυμαρικό. Έχω όμως κριθαράκι χοντρό και ψιλό. Παίρνω 1/2 κιλό από το χοντρό, το σωτάρω με μερικές κουταλιές λάδι, ρίχνω και 3 φλυτζάνια νερό και το βράζω για 3 λεπτά.
Το ρίχνω σε πυρέξ με καπάκι. Παράλληλα έγιναν και τα μανιτάρια, με τον τρόπο που γράφει στο λινκ παραπάνω, με την μόνη διαφορά ότι έβαλα κόκκινο κρασί.
Ριχνω και τα μανιτάρια στο πυρέξ, κόβω με το μάτι την ποσότητα της σάλτσας και συμπληρώνω 3 φλυτζάνια ζεστό νερό ακόμη.
Σκεπάζω και στον προθερμασμένο φούρνο 180 οC, μέχρι να κατέβουν τα υγρά περίπου 2 εκατοστά.
Είναι ακόμη ζουμερό, αλλά μέχρι να φάμε δεν θα είναι πια.
Πασπαλισμένο με τριμμένο τυρί.....νοστιμότατο!
Τις προηγούμενες μέρες "αξιοποιήθηκε" η σάλτσα από το Μπεκρή μεζέ, που είχα κρατημένη στην κατάψυξη, με σπαγγέτι
Οι φέτες όμως από το μπούτι στη γάστρα, με λίγη από την σάλτσα του, συνοδεύτηκαν με πουρέ την μια μέρα και την άλλη με πατάτες φούρνου, που έγιναν με την υπόλοιπη σάλτσα....
Ενδιάμεσα, σαν αντίδοτο στο επερχόμενο κρύο, έφτιαξα μια ντοματόσουπα με χυλοπιτάκι και, σαν βαρκούλες, κρίθινα Κρητικά παξιμαδάκια, πασπαλισμένα με τριμμένο τυρί.
Βέβαια δεν έλειψαν και απλές γρήγορες πατάτες γιαχνί, έτσι για ποικιλία.
Φυσικά και για να καταναλώσω τις ζύμες κουρού και να αποσυμφορήσω την κατάψυξη, έκανα μια τυροπιτούλα και......
........μια σπανακοτυροπιτούλα.
Ενα παρατηρητικό μάτι θα διακρίνει διαφορά στο πάχος του φύλλου. Αυτό οφείλεται στο ότι χρησιμοποίησα διαφορετικά ταψιά και αναγκάστηκα να ανοίξω το παρακάτω περισσότερο και έγινε λεπτότερο.
Και τα μήλα φούρνου παρακάτω, είναι μια λαθεμένη επιλογή αγοράς της συζύγου. Δεν ήταν Ζαγορίν και η μεγαλύτερη τιμή που τους έπρεπε ήταν να γίνουν ψητά, για να νοστιμίσουν κάπως.

Δεν αναφέρω τον γλυκό τραχανά με καφτερές πιπερίτσες, ούτε τις βραστές σαλάτες, που είναι φυσικό να γίνονται αυτή την εποχή.

13 σχόλια:

katevaseta είπε...

ΑΝΟΊΞΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΈΝΟΥΜΕ .ΑΝ ΘΈΛΕΤΕ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΓΙΑ ΜΑΣ Η ΒΑΛΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΦΙΛΙΚΑ ΣΑΣ ΙΣΤΟΛΟΓΊΑ.
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ .

http://katevaseta.blogspot.com/

Δοκιμάστε το!
Μοιραστείτε το νέο blog με τους φίλους σας!
Διαδώστε το και δώστε μας δύναμη να συνεχίσουμε !!!

Selcouth είπε...

Μμμμ... Μανιτάρια! Τα λατρεύω! Υπάρχει κάποια διαφοροποίηση της συνταγής, αν τα μανιτάρια είναι φρέσκα; Χρησιμοποιώ συνήθως τα άσπρα (που δεν ξέρω πώς τα λένε! )

Καλή σου μέρα δύσπιστε! Να έχεις έναν όμορφο μήνα.

Λίλα είπε...

Τίποτα δεν έφτιαξες πάλι!!! Η χαρά του γυναικείου πληθυσμού είσαι!!! Σε ανέφερα προχθές στον άντρα μου που δεν βράζει ούτε αυγό!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ katevaseta :
Ε! Όχι και να τα κατεβάσουμε, γέροι άνθρωποι!!!! ΧΑΧΑΧΑΧΑ!!

Μπήκατε ήδη στην παρακολούθηση... και βλέπουμε!

Καλή διαδρομή!!
_________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Selcouth :
Κι εγώ αυτά τα άσπρα χρησιμοποιώ, φρέσκα ή κατεψυγμένα, με τον ίδιο τρόπο.
Μόνο που τα φρέσκα τα σκουπίζω με υγρό πανάκι καλά.
Παλιότερα έπαιρνα Πλευρώτους baby, του Μπαρμπα-Στάθη, αλλά δεν τα βρίσκω τελευταία.
____________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Λίλα :
Καλά κάνει και δεν καταπιάνεται.
Έτσι αποφεύγει την αποτυχία και τα ειρωνικά σχόλια, απ'όπου κι αν προέρχονται.
Από την άλλη, δύσκολο να βράσεις αυγό και να το φέρεις στο επιθυμητό.
Εγώ πχ το θέλω σφιχτό, αλλά με μια σταγόνα (σαν δάκρυ) στο κέντρο.
Τα τελευταία χρόνια το πετυχαίνω, ακόμη και στα Πασχαλινά, αλλά μετά από πολλές δοκιμές!!
____________________

Elpiniki είπε...

Ολα φαινονται τελεια! Ειδικα το γκιουβετσι εμ τραβηξε πολυ!

Frezia είπε...

Yπάρχουν πολύ ωραία μανιτάρια
Κολινδρού!!!
Να τα προτημάμε από τα Πολωνίας,
και τα εισαγόμενα γενικά...
Να είσαι καλά.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Elpiniki :
Φρόντισα να γίνει υγειινό χωρίς τύψεις.
____________________

@ Frezia :
Που να ψάχνεις;;;;;
Έχω στην κατάψυξη κτψ Γαλλίας και μερικές φορές και Ελληνικά.
Παίρνω και φρέσκα, συσκευασμένα, όταν πρόκειται να γίνουν γεμιστά.
____________________
____________________

cummulus είπε...

Μ΄ἄρεσε τό γιουβέτσι μέ τά μανιτάρια. Ἀγόρασα χθές ἀπό τό παζάρι ἕνα κιλό, γιά νά τά κάνω αὔριο μέ πατάτες στό φοῦρνο. Μερικά θά τά κάνω γιουβέτσι.

Ροδάνθη είπε...

Μανιτάρια τ΄αγαπημένα μου θα το δοκιμάσω σίγουρα καλό βράδυ.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ cummulus :
Έκανα παλιότερα πλευρώτους με πατάτες και κολοκυθάκια και ήταν τέλεια.
________________

@ Ροδάνθη :
Μπορείς να αποφύγεις το κρέας με τα μανιτάρια. Μέχρι στιφάδο τα έκανα.
________________

Αστοριανή είπε...

... με συνάχι ... και βάλε!
Σας πεθύμησα!!!!!!
θα τα λέμε!
Χαιρετισμους,
Γιώτα
ΝΥ