Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑΣ


Κυριακή σήμερα (μη βλέπεις πότε δημοσιεύεται!) και η κατάψυξη έδειξε 2 μπριζόλες χοιρινές με κόκκαλο.
Και επειδή σκέτες δεν..... έφτιαξα και γαρνιτούρες.
Στην πρώτη φωτό υπάρχουν τέσσερα πράγματα:
Κρεμμύδια καραμελωμένα με σκούρα ζάχαρη και μπαλσάμικο
Πουρές πατάτας απλός
Σάλτσα με την μαρινάδα (δεν πετάμε τίποτα)
Ας ξεκινήσω χρονολογικά και πρώτα η μαρινάδα για τις μπριζόλες με ελαιόλαδο, χυμό από ένα λεμόνι, μουστάρδα Dijon και ρίγανη.
Οι ποσότητες ίσα να σκεπαστούν οι μπριζόλες.
Μέσα οι μπριζόλες και στο ψυγείο για 3 περίπου ώρες (φωτό περιττή).
Μετά τα καραμελωμένα κρεμμύδια (αρκετά χρονοβόρο, αλλά αξίζει)
2 Κρεμμύδια μέτρια σε χοντρές ροδέλλες
2 κουταλιές Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
2 κουταλιές Ζάχαρη σκούρη από ζαχαροκάλαμο
2 κουταλιές ξύδι Balsamico di Modena
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το λάδι σε μέτρια φωτιά και ρίχνω τα κρεμμύδια. Σκεπάζω και αφήνω να σιγοβράσουν με το ζουμί τους, μέχρι να αρχίσει να τελειώνει και να ροδίζουν από κάτω. Τα γυρίζω, ροδίζουν λίγο, πασπαλίζω με την ζάχαρη και ρίχνω το ξύδι.
Αφήνω να σιγοβράσουν μέχρι να εξατμιστεί το ξύδι.
Την επόμενη φορά, αντί για ξύδι, θα βάλω κρασί κόκκινο ή μαυροδάφνη, για δοκιμή.

Μετά ακολούθησε ο πουρές με την βοήθεια της χύτρας ταχύτητας και του μίξερ χειρός.
Έβρασα καθαρισμένες τις πατάτες (δεν μου αρέσει η "χωματίλα", είτε είναι Αχαγιώτικη, ή Σερραϊκή, ή ακόμη και Δραμινή Νευροκοπίου).
Τις έλυωσα με το κυρτό της κουτάλας των μακαρονιών (δεν έχουμε μύλο ή εργαλείο πουρέ), έριξα μια κουταλιά Μινέρβα Benecol για μαγείρεμα με ελαιόλαδο, ένα ποτήρι γάλα και με τα χτυπητήρια του μίξερ, έγιναν βελούδο.

Η σαλάτα που θα συνόδευε το πιάτο, έγινε στα ενδιάμεσα με ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη ντομάτα, πιπεριές κέρατο ψητές με λαδόξυδο και κάπαρη.
Το ξεφλούδισμα της ντομάτας έγινε σε βραστό νερό, εκμεταλλευόμενος τα ήδη ζεστά μάτια της κουζίνας.
Η προτελευταία ενέργεια ήταν να ψήσω τις μπριζόλες στο τηγανάκι-γκριλλιέρα..........
.......και μετά, χωρίς να το ξεπλύνω, έριξα την μαρινάδα και ένα κουταλάκι κορν-φλάουερ, διαλυμένο σε 50 ml λευκό κρασί.
Μόλις η σάλτσα έπηξε, στρώσαμε τραπέζι.
Εννοείται ότι έγινε και δεύτερος γύρος στις γαρνιτούρες!!!

13 σχόλια:

Μαίρη (Ginger) είπε...

Aγαπημένε μου Σταύρε, εμείς νηστεύουμε κι εσύ μας παραθέτεις τις μπριζόλες? Τι γίνεται εδώ? Τα φιλιά μου και στους δυό σας.

Eri είπε...

Πωπωπω I'm drooling over here! :)
Εμένα τα κρεμμύδια μ'αρέσουν και σκέτα, καραμελωμένα μια χαρά. Απλά συννήθως θέλουν πολύ ώρα στο σιγανό..
Να περνάτε καλά!

kiki είπε...

Τέλειο φαγητάκι!

zeidoron dtsoukas είπε...

Ετσι μπράβο!
Μπριζολίτσα συν τη χωριάτικη της προηγούμενης ανάρτησης κι ας πάει και το παλιάμπελο.Να είσαι καλά φίλε μου!

Irene είπε...

μια χαρα ολα.
οσο για τα κρεμμυδια εχεις δικιο για το κρασι. εγω θα δοκιμαζα με μαυροδαφνη.

Εφη είπε...

Νοστιμιά με όλα της τα καλά!!
Συμφωνούμε και στο βράσιμο της πατάτας...πάντα ξεφλουδισμένη και αυτή και τα παντζάρια (άσχετο αυτό).

Vita είπε...

Τι τρώτε καλέ Δεκαπενταυγουστιάτικα και μας βάζετε σε πειρασμό; Φεύγω τρέχοντας!

Και λοιπόν;E allora? είπε...

εγώ τις φτιαχνω μεθυσμένες και κρεμμύδια (εχω τη συνταγή)

πόσο μπαλσάμικο βάζεις πάνω-κάτω...;

Thalassenia είπε...

Τελικά πιο πλούσια και χρονοβόρα είναι η ανάρτηση παρά η διαδικασία.
Στη μαρινάδα δοκίμασε δύο γουλιές σκόρδο και ένα φύλλο δάφνης, ταιριάζει στο χοιρινό.
Παραδοσιακά γιορτινό τραπέζι Κυριακής!!!
Αν δεν μύριζε η λέξη θα έλεγα "βασιλικό γεύμα"
Καλές οι δοκιμές, αλλά θα έμενα στο μπαλσάμικο.

Καλές θάλασσες.

Αστοριανή είπε...

Λιχουδιές!!!!!!!!!
πειρασμέ μου,
Φιλάκια'στην πατριώτισσά μου,
Υιώτα
ασοτιανή
ΝΥ

Betty's Cuisine είπε...

Με λίγωσες πρωί-πρωί!
Θαύμα το Κυριακάτικο τραπέζι σας!
Φιλιά...

logia είπε...

σλουρπ!!!!
και έχω πει πριν σε διαβάζω να έχω ένα μπολάκι εύκαιρο...
πάλι μα ςτρέξανε τα σάλια!!!!!

Elpiniki είπε...

Καταπληκτικες φαινονται... και τελειες φωτο!