Προϊστορικά, πριν ανακαλύψει ο άνθρωπος την μυδοκαλλιέργεια, τα μύδια τα μάζευαν συγκεκριμένοι ψαράδες, από μυδόβραχους, κυρίως στις Σποράδες.
Και επειδή όλοι οι ψαράδες της Θεσσαλονίκης, της Μηχανιώνας και περιχώρων, χρωστούσαν στον παππού μου (λόγω Ναυτιλιακών), τα μύδια δεν έλειπαν από το σπίτι μας.
Μέχρι και ειδικό μαχαιράκι για το ξύσιμο είχε η γιαγιά.
Μετά όμως της έφερε από το μαγαζί ένα σμυριδόπανο και η δουλειά έγινε εύκολη.
Εγώ, φυσικά, τα έτρωγα ΜΟΝΟ τηγανιτά, για πολλά χρόνια.
Πρόσφατα όμως, τα τελευταία τριάντα(!) χρόνια, με αρέσει και το σαχανάκι και το μυδοπίλαφο.
Αυτό το τελευταίο κατασκευάστηκε σήμερα και ομολογώ ότι πέτυχα την γεύση από τα δύο καλύτερα μυδοπίλαφα που δοκίμασα "έξω".
Δεν έγινε μεζές για το ούζο, αλλά κύριο πιάτο (περίσσεψε και για αύριο). Να και το αποτέλεσμα
Επειδή όμως εδώ μέσα υπάρχουν και μερικές ιδιοτροπίες, στα όρια της ψυχοπάθειας, αναγκάστηκα να πάρω μόνο την ψύχα τους και να μη κρατήσω καθόλου ολόκληρα.
Παμε λοιπόν να δούμε πως έγινε
Υ Λ Ι Κ Α
470 γραμ. Μύδια ψύχα (τόσα έμειναν μετά το άχνισμα)
2 φλ.τσαγ. Ρύζι Νυχάκι
3 φλ.τσαγ. Νερό ζεστό (βγάζει και η τομάτα το υπόλοιπο)
1 μεγάλο Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 φρέσκα Κρεμμυδάκια σε ροδέλλες
3 σκελίδες Σκόρδο στα 2 ή στα 3
1 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
200 γραμ. καθαρά Τομάτα ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη
1 φακελλάκι (0,25 γραμ.) Κρόκκο Κοζάνης σε σκόνη
1 φλ.τσαγ. Άνιθο και μαϊντανό ψιλοκομμένα
1 κουτ.γλυκού κοφτό Δυόσμο ξερό
Λίγη Ρίγανη
Πιπέρι Λευκό
Αλάτι λίγο ή καθόλου (τα μύδια βγάζουν αλμύρα)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένουμε πολύ καλά τα μύδια, τα ξύνουμε καλά (το σμυριδόπανο είναι ιδανικό) και με ένα μαχαιράκι τραβάμε απότομα τις τριχούλες (μούσι).
Τα βάζουμε σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, με ένα ποτήρι νερό, σκεπάζουμε και τα βράζουμε για 5'. Αν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα, αντικαθιστούμε το νερό του αχνίσματος με λευκό κρασί.
Όσα δεν ανοίξουν, τα πετάμε.
Εδώ, κάθε φυσιολογικός άνθρωπος, συνεχίζει το μαγείρεμα.
Εγώ έβγαλα την ψύχα και πέταξα τα τσόφλια. Είπαμε, παραξενιές!
[Αν έπερνα μύδια σε σακκουλάκι καθαρισμένα ή κατεψυγμένα, μετά το πολύ καλό πλύσιμο, θα τα έβαζα για 15' σε ξυδόνερο και μετά ξανά καλό ξέπλυμα (μικρό μυστικό από τον καπτάν-Αντώνη, μυδοκαλλιεργητή στην Αγαθούπολη)].
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι, σωτάρουμε το σκόρδο για λίγο, το βγάζουμε και το πετάμε. Το λάδι μας αρωματίστηκε.
Σωτάρουμε τα κρεμμύδια και σε μερικά λεπτά ρίχνουμε το ρύζι και το σωτάρουμε και αυτό μαζί, μέχρι να γυαλίσει.
Ρίχνουμε την τομάτα, το πιπέρι και το ζεστό (έως βραστό) νερό.
Ίσως και το λίγο αλάτι.
Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά αρκετά (με διαβάθμιση 3, την πάμε στο 1), σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 10', χωρίς να κόψουμε τον βρασμό ανοίγοντας.
Ρίχνουμε τα μύδια και τα αρωματικά, ανακατεύουμε και ξανακλείνουμε το καπάκι για άλλα 10' περίπου, χωρίς να ανεβάσουμε τη φωτιά. Αυτός ο τελευταίος χρόνος παίζει, ανάλογα με τον τύπο του ρυζιού και του γούστου μας.
Στο σερβίρισμα έχουμε και λεμόνι, για όποιον θέλει.
Συνοδεύουμε με λευκό ξερό κρασάκι, παγωμένο!
27 σχόλια:
Καλησπέρα αγαπητέ Σταύρο!
Φωτιές μας άναψες,διαβάζει κι η συνονόματή σου συμβία μου και ως νησιώτισσα τρελαίνεται για μυδοπίλαφο αλλά τα τρώει και σκέτα με λεμόνι.
Προσωπικά προτιμάω κανένα παϊδάκι ή μπριζολίτσα!!!
Να είσαι καλά,καλή εβδομάδα!
Μία μερίδα παρακαλώ και αφού είναι από τα χεράκια σου κάνε τη διπλή.
Μου θύμισες τη μανούλα μου.
Καλή εβδομάδα.
@ Ζείδωρον:
Ναι μεν σκέτα με λεμόνι, αλλά αφού πάρεις το τσαπί, πας στον κατάλληλο βράχο και τα βγάλεις μόνος σου.
Και να διαλέγεις τα μεγάλα (αν τα βρεις και δεν τα έχουν θερίσει οι Δραμινοί με τα σκεπάρια!).
Έτσι τα βλέπαμε στο βραχάκι έξω από την Καλαμίτσα στην Καβάλα.
Δημήτρη μου, πολλούς χαιρετισμούς και στην συνονόματή μου!!
Καλή Εβδομάδα!
_____________
@ Thalassenia:
Όλο τον τέντζερε σε στέλνω άμεσα!
(τέντζερες=κατσαρόλα)
Καλή Εβδομάδα!
_____________
Με κατεψυγμένα δεν λέει!!!
Θα περιμένω όταν ξαναέλθω Θεσσαλονίκη!
Χαχα, εμείς το λέμε ντέτζερη και από μύδια στη γειτονιά μας να φάνε και οι κότες.
Συνήθως ωμά με λεμόνι.
Στα πολύ νιάτα μου όταν κολυμπούσε όλο το χωριό στα νερά μας, οι σακούλες έβγαιναν γεμάτες με κυδώνια, μύδια, πείνες, φούσκες και ότι άλλο...
Κάποιους περίμενε το ουζάκι στην ακτή.
Η υπερ αλιεία όμως και η μόλυνση άλλαξε το τοπίο.
Τώρα δεν ξέρω από που τα φέρνουν στα ουζερί της περιοχής.
Ευχαριστώ για τον τέντζερε :))
ΜΠΡΑΒΟ Σταύρε μου που βάζεις κι εσύ ένα χεράκι βοήθειας στην νηστεία με τις συνταγούλες σου. Πάει κι αυτή για δοκιμή κι όταν το λέω ξέρεις ότι το εκτελώ κι όλας.
Εγώ πάλι μάλλον σε μπελάδες θα σε βάλω. Υπάρχει μιά πρόσκληση γιά σενα στο "τόπο" μου, ρίξε μια ματιά και σε παρακαλώ μη με βρίσεις.
Καλό βράδυ
Καλή όρεξη. Δείχνει νοστιμότατο, καί εἶμαι σίγουρος ὅτι εἶναι.
Τα πρωτοδοκίμασα τηγανητούλια στην Κεραμωτή πριν από πολλά...χρόνια και από τότε τα εκτίμησα ουκ ολίγες φορές! Πολύ καλή πρόταση!
Καλή εβδομάδα!
Φαίνεται πολύ λαχταριστό! Με ντροπή το λέω, δεν έχω καταφέρει να φτιάξω καλό μυδοπίλαφο!
@ ElenaG:
Και τα κατεψυγμένα, αν αποψυχθούν σωστά, καλά είναι.
Είδα στο Σ/Μ ότι έχουν από μυδοκαλλιέργεια Χιλής.
Πάντως το ξυδόνερο απαραίτητο και μάλιστα σε όλα τα οστρακοειδή.
_____________
@ Thalassenia:
Έχουμε μυδοκαλλιέργειες κοντά μας, αλλά κρίθηκαν ακατάληλα και οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι, μιας και το 80% έφευγε για Γαλλία.
Αυτά είχαν προέλευση τα Άβδηρα, το χωριό του γνωστού Δημόκριτου!
______________
@ Ginger:
Ποτέ δεν κατάλαβα που αποσκοπούν αυτές οι ερωτοαπαντήσεις!
Δυστυχώς, εδώ στην blogόσφαιρα, θυμήθηκα ένα θεατρικό έργο που είδα μικρός, με Χορν και Αλεξανδράκη, "Το αυγό".
Ποτέ δεν ξέρεις τι κρύβει μέσα!!!
Είχα ήδη σε άλλη καρτέλλα το ποστ σου, αλλά δεν κατάλαβα πως γίνεται.
Θα ξανάρθω!
________________
@ Cummulus:
Τελικά ο δυόσμος κάνει την διαφορά, ειδικά αν είναι φρέσκος!
_________________
@ Εφη:
Όπως και να το κάνουμε, τα τηγανιτά με λεμόνι, έχουν άλλη χάρη!
_________________
@ Mia Maria:
Για πρώτη φορά το έκανα εγώ και είδα ότι δεν είναι δύσκολο.
_________________
Σαν τον Ζειδωρον κι εγω θεωρω οτι καλο ειναι το μυδοπιλαφο (δεν λεω) αλλα το καλυτερο θαλασσινο ειναι το..αρνι! :p
@ Liakada:
Μετά τα βαφτίσια θα έχει και λέπια;;;;;;
_____________
κι ωμά με λεμονάκι τα τρώγαμε από παιδιά!! δε λέω όχι σε μια μεριδούλα!!
ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ ....ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ ΟΠΟΥ ΠΑΩ ΠΑΝΤΑ ΜΥΔΙΠΙΛΑΦΟ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ...ΧΘΕΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ .......ΜΟΥΡΛΙΑ!!!!ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ.................................................................................................................................................................................................................................
@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ:
Ωμά ποτέ!
Όπως και κανένα οστρακοειδές (ούτε και από την Ψαθούρα).
Γεμίσαμε μόλυβδο και υδράργυρο. Ποτέ δεν ξέρεις!
_________________
@ LENA:
Το δοκιμάζω συχνά έξω. Εδώ το έκανα πρώτη φορά και πέτυχα την γεύση.
Μόνο που δεν είχα μεγάλη πορσελάνινη αχιβάδα για το σερβίρισμα.
Και η εμφάνιση παίζει τον ρόλο της!
_________________
καλημερα και νασαι καλα. εχω μυδια στην καταψυξη και μου εδωσες την ιδεα για αυριο.
αλλα θα αφησω μερικα με το κελυφος για διακοσμηση!!!!
ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ !ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΞΥΔΟ ΝΕΡΟ!!!!
ΚΑΛΑΜΙΤΣΑ ...ΚΑΒΑΛΑ...ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙΣ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ...ΕΕΕΕΕ??????ΧΙΧΙΧΙΧΙ!
ΦΙΛΙΑ Χ 2!
@ grEAT:
Ναι, το κέλυφος δίνει άλλη οπτική και ωραίο κοντράστ στις φωτό.
___________
@ [handmade+art] x2 :
Πέρασα μερικά καλοκαίρια στην Καλαμίτσα, προ Χριστού, που όλα ήταν καθαρά!!
___________
Δεν έχω καλύτερο φαγητό από το μυδοπίλαφο! Υπέροχο!!!
Το ότι είσαστε μάστορες οι Θεσσαλονικείς στο μυδοπίλαφο το ήξερα και το επιβεβαίωσα άλλη μια φορά!
Με προετοιμάζεις για τις απολαυσεις του καλοκαιριου,ε;Ερχεταιιιιι:))
Καλημέρα, ζηλευτό φαίνεται το μυδοπίλαφό σου. Εμένα μου αρέσει πολύ και ευτυχώς τα τελευταία χρόνια το τρώει και ο σύζυγος.
Captain.
Tελικά δεν παίζεσαι με τίποτα.
Το Post σου εχει εκτυπωθεί και το μεσημέρι θα υλοποιηθεί η συνταγή σου.
Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση είναι οτι οι συνταγές σου είναι χαμηλού κόστους,υψηλής ποιότητας,απίστευτης γεύσης,και ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ!!!
Ο συνδιασμός των παραπάνω πουλάει παλαβά αν συνδιαστεί με ενα υποφερτό service.
Nα δείς οτι εγω θα βγάλω λεφτα απο σένα χαχαχα.
Καλημέρα φίλε μου.
δές και αυτό για να μη μου ξανακάνεις μαγκιές.
http://www.humminbird.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17:down-imaging&catid=3:humminbird-sonar&Itemid=33
Για το πιλάφι τρελαίνομαι, για τα μύδια καθόλου! Οφείλω να ομολογήσω όμως ότι η συνταγή σου είναι καταπληκτική - αν και δε θα την φτιάξω! Φιλιά πολλά σε σένα και τη Σία!
τα εφιαξα τα μυδια πιλαφι.
αλλα κελυφος μηδεν!!!!! δεν ηταν τυχερο!
@ Λίλα:
Πάντα το θεωρούσα σαν καλοκαιρινό εξάρτημα του ούζου.
Τώρα το "καθαρίσαμε" με άσπρο κρασάκι!
____________
@ Vita:
Η αλήθεια ότι το έφαγα και σε άλλα μέρη της χώρας.
Εδώ θαρρείς είναι πιο νόστιμο!
____________
@ VAD:
Έρχεται, το άτιμο!!
Να δούμε όμως με ποιό τρόπο θα έρθει!
____________
@ Manousina:
Πιστεύω τώρα να κατάλαβε τι έχανε!
____________
@ Thalassokrator:
Ξεκίνα εσύ και σου δίνω συνταγές για παλαμίδες, για γοφάρια και ότι άλλο κυκλοφορούσε στον Βόσπορο, στις αρχές του περασμένου αιώνα.
Έχω μια σακκούλα του Μαρινόπουλου γεμάτη, αλλά εκτελώ μόνο αυτές τις λίγες που βρίσκω υλικά του γούστου μου.
Να'σαι καλά Captain και μη λες τόσο καλά λόγια, γιατί κοκκινίζω!!!
______________
@ Thalassokrator II:
Αν προσέξεις στα είδη που έχει ο Σακιώτης θα δεις μια φίρμα WAECO COOLMATIC, που εισάγει.
Έλα όμως που μέχρι σήμερα ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος ειναι φιλαράκι μου και συνεργαστήκαμε μερικά χρόνια στα Ναυτιλιακά.
Ξέρω τις δυνατότητες των βυθομέτρων. Τα είδα και στον Σακιώτη και στον Σκορδίλη και στον Φιλιππάκη.
Εντυπωσιακά, δεν λέω, αλλά εκτός δικης μου πραγματικότητας!!
_____________
@ Maria Tzirita:
Έχεις και εσύ το ίδιο βίτσιο με τον μπατζανάκη μου;
Φτιάξε ένα ωραίο ατζέμ-πιλάφ, αλλά άλλη χάρη έχουν τα Θαλασσινά!
_____________
@ grEAT:
Ήρθα και το είδα!
Τέλειο έγινε, έστω και χωρίς το κέλυφος!
_____________
:::))))
σε ευχαριστω!
Δημοσίευση σχολίου