Εννιά μήνες λειτουργίας αυτού του blog και ένα ποτό δεν έκανα.
Σήμερα μου την έδωσε και ξεκίνησα ένα λικεράκι, για τις κρύες νύχτες, όπως οι τωρινές.
Στην κατασκευή του επάνω όμως, θυμήθηκα το πάθημα της γυναίκας μου, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά. Είχα "σουρώσει" από τους ατμούς.
Όσοι ασχολούνται με τα "καζανιάσματα", χρησιμοποιούν "τσίπουρα" και σταφύλια, για τα οποία το κράτος ξέρει τον βαθμό οινοπνεύματος και βάζει τον φόρο.
Αυτός όμως στα Βράσταμα Χαλκιδικής, ήθελε να κάνει τσίπουρο από Κούμαρα και το Τελωνείο δεν ήξερε το ποσοστό του αλκοόλ.
Η γυναίκα μου, σαν προϊσταμένη του Τελωνείου Γερακινής, τότε, κάλεσε το Γενικό Χημείο του κράτους να μετρήσουν τον βαθμό, γιανα βάλει τον φόρο.
Ήρθαν δύο χημικοί και μαζί της πήγαν στο χωριό. Είχε κρύο και πήγε και κάθησε στην "υπήνεμη" (σταβέντο για τους ναυτικούς) πλευρά του καζανιού, που είχε ζέστη.
Μαζί όμως με την ζέστη έρχονταν και ατμοί και γύρισε στο σπίτι....τραγουδώντας.
Έτσι την έπαθα κι εγώ σήμερα και άρχισα να λέω όσα τραγούδια ξέρω, ακόμη κι εκείνο που λέει "τα Χριστιανόπουλα θα πάμε με χαρά..."
Παρ'όλα αυτά θα μοιραστώ μαζί σας την συνταγή
Σήμερα μου την έδωσε και ξεκίνησα ένα λικεράκι, για τις κρύες νύχτες, όπως οι τωρινές.
Στην κατασκευή του επάνω όμως, θυμήθηκα το πάθημα της γυναίκας μου, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά. Είχα "σουρώσει" από τους ατμούς.
Όσοι ασχολούνται με τα "καζανιάσματα", χρησιμοποιούν "τσίπουρα" και σταφύλια, για τα οποία το κράτος ξέρει τον βαθμό οινοπνεύματος και βάζει τον φόρο.
Αυτός όμως στα Βράσταμα Χαλκιδικής, ήθελε να κάνει τσίπουρο από Κούμαρα και το Τελωνείο δεν ήξερε το ποσοστό του αλκοόλ.
Η γυναίκα μου, σαν προϊσταμένη του Τελωνείου Γερακινής, τότε, κάλεσε το Γενικό Χημείο του κράτους να μετρήσουν τον βαθμό, γιανα βάλει τον φόρο.
Ήρθαν δύο χημικοί και μαζί της πήγαν στο χωριό. Είχε κρύο και πήγε και κάθησε στην "υπήνεμη" (σταβέντο για τους ναυτικούς) πλευρά του καζανιού, που είχε ζέστη.
Μαζί όμως με την ζέστη έρχονταν και ατμοί και γύρισε στο σπίτι....τραγουδώντας.
Έτσι την έπαθα κι εγώ σήμερα και άρχισα να λέω όσα τραγούδια ξέρω, ακόμη κι εκείνο που λέει "τα Χριστιανόπουλα θα πάμε με χαρά..."
Παρ'όλα αυτά θα μοιραστώ μαζί σας την συνταγή
20 Δαμάσκηνα αποξηραμένα, χωρίς κουκούτσι
1/2 λίτρο Τσίπουρο (έβαλα ένα 44%, τελευταίο απόθεμα)
1/2 νεροπότηρο Ζάχαρη
1 ξυλαράκι Κανέλλα
1 κουτ.γλυκ. Γαρύφαλο (τριμμένο είχα, αλλά καρφάκια θα ήταν καλύτερα)
3 κουτ.σουπ. Μέλι Θυμαρίσιο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Τα βράζουμε, όλα τα υλικά μαζί, ανακατεύοντας διαρκώς, σε χαμηλή φωτιά, για 15-20'
Αν θέλουμε να γίνουμε "φέσι", δεν ανάβουμε τον απορροφητήρα.
Το προϊόν του βρασμού, το σουρώνουμε και το διατηρούμε σε μπουκάλι.
Εάν έχετε υπομονή, χρησιμοποιήστε φίτρα του Γαλλικού καφέ, με χωνί.
Θα πετύχετε μεγαλύτερη διαύγεια, αλλά πρέπει να αλλάζετε τα φίλτρα, γιατί "στομώνουν"(βουλώνουν).
Τα δαμάσκηνα που ήδη είναι εμποτισμένα, τα κρατάτε σε ένα βαζάκι, στο ψυγείο, και κάθε φορά που σερβιρετε, βάζετε και μισό δαμάσκηνο στο ποτηράκι, μαζί με τριμμένο πάγο.
Στις φωτογραφίες (που είναι μία, με διάφορα εφέ), δεν έχει δαμάσκηνο και έχει δύο μικρά παγάκια.
ΦΙΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: ΜΗΝ ΟΔΗΓΕΊΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥ.
ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΥΝΑΜΙΤΗΣ
18 σχόλια:
Στην υγειά μας, ότι πρέπει για το κρύο!
Ήταν ο,τι χρειαζόμουν!Θα το προσπαθήσω!Φιλιά,καλή βδομάδα!
Καλόπιοτο.
Καλή εβδομάδα.
Δυναμίτης θα'ναι!!
Προτιμώ το τσιπουράκι που το αραιώνω και με νεράκι και πίνω άφοβα όχι να μας πίνει.
Καλή εβδομάδα να'χεις!!
OTI ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΥΟ!!
ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ ΣΤΑΥΡΟ!!!
Τσιν τσιν λοιπόν!
Για να ζεσταθούμε ότι πρέπει!
Κι αφού είμαστε εντός έδρας, ας μεθύσουμε κιόλας δεν βαριέσαι!
Δοκιμάστε να βάλετε βότκα αντι για τσίπουρο, το κάνει η Αχτίδα μου και γίνεται πολύ όμορφο γιατί διατηρεί τη μυρωδιά του φρούτου ανόθευτη.
@ Λίλα: Έχεις δίκιο. Εσείς έχετε πιο πολύ κρύο, αυτές τις μέρες.
_____________________
@ ...I'm a dreamer: Εύκολο είναι και σηκώνει και φαντασία (την τσικουδιά εννοώ).
_____________________
@ Ανέστης: Ευχαριστώ, κόπιασε. Έχει ακόμη το μπουκάλι.
_____________________
@ Zoyzoy: Τα ακριβά αρώματα τα βάζουν σε μικρά μπουκαλάκια. Αν πιείς λίγο, δεν σε πίνει.
_____________________
@ ELENI: Στην υγειά σου, Ελενάκι.
Να'σαι καλά.
_____________________
@ Η Τρελή: Το εφαρμόζω συχνά, αλλά μέσα σε "λογικά" πλαίσια.
_____________________
@ Δημήτρης: Και με οινόπνευμα ποτοποιΐας, ακόμη καλύτερα, αλλά η κάβα μου, από "ξενόφερτα", είχε μόνο Τζιν και έτσι την νύφη την πλήρωσε το τσίπουρο
_____________________
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
Πολύ ωραία δοσμένη συνταγή. Αύριο πάω για δαμάσκηνα. Τσίπουρο έχω.
Στην υγειά σας.
Πάλι μας κόλασες.....
Αχχχχχχχ.....
@ Thalassenia: Θα βρεις δαμάσκηνα Καλιφόρνιας.
Εμείς μόνο τα σκυλλάδικα, στις μπαρμπουτιέρες και στα μπλόκα ξέρουμε να την περνάμε.
Αν έχεις τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, ακόμη καλύτερα.
Καλό σου βράδυ
______________
@ aKanonisti: Αν κολάζεσαι με ένα τοσοδούλι λικεράκι, τότε θα οδηγήσω εγώ, που αντέχω.
Καλό βράδυ
______________
Αντε στην υγειά μας Σταύρο!
3 βαθμούς έχει αυτή τη στιγμή στην Αθήνα,ότι πρέπει!
Εβίβα!ΧΙΚ!!!
Καλημέρα!!Ξανά ΧΙΚ!!!
44;;;;Μάλλον εννοείς βαθμούς και όχι γράδα,ε;:)))
@ Zeidoron: Εμείς τώρα έχουμε 2 στο κέντρο και 4 εδώ, κοντά στη θάλασσα.
Κρυώνω και....καταλαβαίνεις. Στα κρυφά.
Άσε που σήμερα το πρωί βρήκα το...πρόβλημα μας, χαμηλά! Λες;;
Καλή σου μέρα
_____________
@ ΝΑΝΤΙΑ: Καλημέρα. Πρωινή σε βρίσκω, σαν κι εμένα.
Αυτό το ΧΙΚ με έριξε κάτω.
Να'σαι καλά
_____________
@ VAD: Κι εσύ, αγαπητέ φίλε, πρωινός είσαι;
Το 44% που έγραφε το μπουκάλι, είναι 44% αιθυλική αλκοόλη, η οποία για την ποτοποιΐα είναι 98-100%. Γράδα δεν ξέρω. Πράγματι χθες αναζήτησα το γραδόμετρο της πεθεράς μου, αλλά δεν το βρήκα.
Το τσίπουρο αυτό είναι τυποποιημένο. Το πιο νέο μπουκάλι γράφει42%. Τα αποθέματα της Τσαριτσάνης τελείωσαν...
Καλή σου μέρα εκεί στην Αφρική.
_______________
Όπα της σούρωσα χικ και ξανά χικ...
Καλημέρα....
@ ΦΟΥΛΗ: Ερχομαι αμέσως, ψηφιακά, για να ρίξουμε και μια ζεϊμπεκιά.
Το πρωί έχει άλλη χάρη.
Καλή σου μέρα
__________________
Τα σχόλια και συμβουλές, ήταν ΟΛΑ τα λεφτά! Χαχα!
Δημοσίευση σχολίου