Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΟΥΠΑ "ΒΕΛΟΥΤΕ" ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ

Μόλις χθες είδα στο φιλικό blog "Και λοιπόν;Και συνεπώς;Και γι'αυτό;", μια Μανιταρόσουπα, πολύ ενδιαφέρουσα, που θύμιζε την "Χορτοφαγική Μαγειρίτσα" που έκανε η μητέρα μου και ήταν και νηστίσιμη.
Έκανα όμως την μανιταρόσουπα, σε βελουτέ έκδοση, με μικρή διαφορά στα υλικά και, μέχρι κάποιου σημείου, για τους φίλους μου τους φυτοφάγους και νηστίσιμη!
Μετά όμως θα δώσω και τις διαφορές για να γίνει Μαγειρίτσα χορτοφάγων και μια εκδοχή Μαγειρίτσας εντελώς χωρίς λάδι, για τις Τετάρτες και Παρασκευές των Νηστειών.

Αυτή είναι η Μανιταρόσουπα, πριν την διαδικασία του "βελουτέ"
Μέχρι εδώ προσθέτουμε λεμόνι και τρώμε
Υ Λ Ι Κ Α
450 γραμ. Μανιτάρια σε φετάκια (είχα κατεψυγμένα)
3 Κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλλες
1 Κρεμμύδι ξερό μέτριο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες Σκόρδο, ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1/2 νεροπότηρο Κρασί άσπρο
2 κουτ.σουπ. Αλεύρι για όλα
3 κουτ.σουπ. Μαϊντανό σε φύλλα
3 κουτ.σουπ. Άνιθο
Αλάτι
Πιπέρι άσπρο
1,5 λίτρα Νερό
Χυμό Λεμονιού για το σερβίρισμα
Ως εδώ είναι για τους "vegeterians"
Για τους "άλλους" θέλουμε
2 Λεμόνια και
2 Αυγά για το αυγολέμονο

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σωτάρουμε σε κατσαρόλα τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο λαδι για μερικά λεπτά και ρίχνουμε τα μανιτάρια. Συνεχίζουμε το σωτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμη.
Αλατοπιπερώνουμε.
Διαλύουμε καλά το αλεύρι στο κρασί, με την βοήθεια του μπλέντερ (χρησιμοποίησα κινητό μπλέντερ "ράβδο"), για να μη σβωλιάσει τώρα που θα το ρίξουμε στα μανιτάρια, που ήδη έχουνε βγάλει το νερό τους.
Αφήνουμε να βράσουν για λίγο και ρίχνουμε το νερό, κατά προτίμηση ζεστό.
Βράζουμε για 20-30'.
Εδώ έκανα το λάθος . Για να γλυτώσω χρόνο, να χρησιμοποιήσω χύτρα ταχύτητος. Ήρθε ο άνιθος και ο μαϊντανός και έκλεισαν την βαλβίδα. Ευτυχώς το κατάλαβα έγκαιρα και πρόλαβα την έκρηξη . Τα άφησα να βράσουν στον χρόνο που είπα παραπάνω και βγήκε το πιάτο της πρώτης φωτό.
Το ξαναέριξα στην κατσαρόλα και, δουλεύοντας το μπλέντερ-ράβδος για μερικά λεπτά, έκανα τα πάντα λυώμα,
Η σούπα χύλωσε ικανοποιητικά και μπορούν να την απολαύσουν οι φυτοφάγοι.

Εγώ που δεν είμαι και τόσο του χόρτου, προτίμησα σ'αυτή τη φάση, να κάνω αυγολέμονο, χωρίς όμως να προσθέσω αλεύρι, όπως το συνηθίζω.
Αποτέλεσμα τέλειο.

Για να γίνει η Μαγειρίτσα που είπα στην αρχή, δεν δουλεύουμε με το μπλέντερ και πριν το αυγολέμονο, προσθέτουμε μανιτάρια Πλευρώτους σε μικρά κομμάτια, αυξάνουμε την ποσότητα του μαϊντανού και του άνιθου και ρίχνουμε ένα φλυτζ.τσαγιού ρύζι γλασέ, πλυμένο αν θέλουμε και βράζουμε για 15'.
Αυγοκόβουμε και έτοιμη!

Η φωτό είναι μια ποοοολύ παλιά, από το Πατρικό μου σπίτι, βγαλμένη με μια EXACTA VAREX II B και σκαναρισμένη για ψηφιοποίηση.

Η επόμενη είναι ακόμη χειρότερη και με "ράστερ", αποτέλεσμα πειραματισμών που έκανα σε "σκοτεινό θάλαμο".
Κάτι ελπίζω να φαίνεται......

Για την "αλάδωτη", επειδή η μεταφόρτωση της εικόνας δεν γίνεται(δεν ξέρω γιατί), θα την αποκρυπτογραφήσω σε επόμενη ανάρτηση.
_Τα κατάφερα τελικά
Για πιό "αναγνώσιμη" μορφή, κάντε κλικ στις εικόνες.....
________________________
Μετά από όλα αυτά, έκανα και Παντζαροσαλάτα, με dressing γιαουρτιού, με βάση μιας συνταγής που ήθελε 3 σκελίδες σκόρδο. Μου φάνηκε πολύ για ένα κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι και εβαλα δύο. Δεν υπολόγισα ότι αυτά τα σκόρδα που έχω, είναι από Έβρο και είναι "δυναμίτης".
Αν λοιπόν με βρήτε στο δρόμο, ας μη φιληθούμε, για το καλό σας!!!!


Posted by Picasa

6 σχόλια:

Pansofix είπε...

βλεπω πληρες μενου...εμενα μου αρεσει πολυ η μανιταροσουπα αλλα στη βελουτε εκδοχη!!!

Ανώνυμος είπε...

Και οι "vegeterians" τρώνε αυγολέμονο... έτσι τουλάχιστον νομίζω...

Ωραία ιδέα... είναι καταπληκτική η μανιταρόσουπα

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Pansofix: Σε πολλούς δεν αρέσει να έχουν κομματάκια στην σούπα. Εκεί "παίζει" το μπλέντερ και τα κάνει σκόνη.
Καλή σου μέρα.
____________________
@ ΟΔΟΙΠΟΡΟΣ: Για τους φυτο/χορτοφάγους, νομίζω, ότι δεν τρώνε ούτε αυγά.
Αν τρώνε αυγολέμονο, τότε πάω πάσο!!
Να'σαι καλά
Καλημέρα.
____________________

cummulus είπε...

Ενδιαφέρουσα περίπτωση Δύσπιστε, γιατί τα μανιτάρια μ΄αρέσουν ιδιαίτερα.

Lila Xagorari είπε...

Η μανιταρόσουπα σούπερ, εγώ δεν κολλάω και τη σκέτη την τρώω και με αυγολέμονο και χωρίς και βελουτέ και κοτλέ!
Επίσης αν συναντηθούμε σήμερα θα φιληθούμε άνετα αφού έχω φάει σκορδαλιά!!!!ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Cummulus: Τα μανιτάρια είναι καλή εναλλαγή αν δεν θες να φας κρέας. Σε πολλούς αρέσουν, με διάφορους τρόπους.
_________
@ Λίλα: Κοτλέ πως είναι;Ψιλό ή χοντρό;
Μακάρι να βρισκόμασταν και έχει και τσίκλες στο πρίπτερο!!
_________