Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ ... Η ΔΡΟΣΙΣΤΙΚΗ

Μετά από τις πολυφαγίες των Γιορτών και για να μη "κόψουμε" απότομα τα γλυκά, πάντα, εκτός από φέτος, στο σπίτι μας έφτιαχνε η μητέρα μου, μια Λεμονόπιτα.
Η οποία Λεμονόπιτα όμως, δεν ήταν αυτό που έλεγε το όνομα της. Ήταν ΤΑΡΤΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ.
Οι φωτογραφίες είναι "αρχαίες" με μια φωτογραφική μηχανή LUBITEL, διοπτική ρεφλέξ 6x6.
Σκαναρισμένες και ψηφιοποιημένες, αλλά η ανάλυση, ο κόκκος και τα χρώματα αλλοιωμένα από την πολυκαιρία...

Υ Λ Ι Κ Α για ταψάκι ή πυρέξ 20x30 εκατοστά ή στρόγγυλο διαμ. 24 εκατ.

Για την βάση
1 1/2 φλ.τσαγ. Αλεύρι κοινό
100 γραμ. Βιτάμ
4 κουτ.σουπ. Ζάχαρη σκούρα
Ξύσμα ενός Λεμονιού
50 ml Γάλα (εβαπορέ αδιάλυτο)
(Για να αποφύγετε τη διαδικασία για τη βάση, μπορείτε να πάρετε έτοιμη ζύμη Κουρού, κατεψυγμένη. Έρχεται ακριβώς στο ταψάκι με τα άκρα να ξεχειλίζουν λίγο)

Για την κρέμα
1/2 φλ.τσαγ. Χυμό λεμονιού
Ξύσμα ενός Λεμονιού
1 φλ.τσαγ.Ζάχαρη άσπρη
2 Αυγά ολόκληρα + 2 κρόκους (τα ασπράδια τα κρατάμε)
1/2 φλ.τσαγ. Αλεύρι κοινό
1 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο και λίγο αλεύρι (αν έχετε αντικολλητική ταρτιέρα, αυτά τα τελευταία δεν χρειάζονται)

Για τη μαρέγκα (αν θέλουμε)
100 γραμ. Ζάχαρη Άχνη
2 ασπράδια Αυγών (αυτά που κρατήσαμε)
Λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Για την ζύμη: Ανακατεύουμε στο μίξερ όλα τα υλικά, μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιογενής.
Την αφήνουμε σκεπασμένη στο ψυγείο 2-3 ώρες.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε το ταψάκι και, πατώντας με την παλάμη, απλώνουμε την ζύμη στον πάτο και στα τοιχώματα (συν κάτι λίγο ακόμη).
Ή....
....παίρνουμε την ζύμη κουρού και, αφού ξεπεγώσει, την απλώνουμε με τον ίδιο τρόπο, στο λαδωμένο και αλευρωμένο ταψάκι.

Είτε έτσι, είτε αλλοιώς, την ψήνουμε στους 170-200 οC , για 15 - 20 λεπτά, για να ροδοκοκκινήσει και να σκληρύνει.

Για την κρέμα: Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε το αλεύρι, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. Ανακατεύουμε απαλά και αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι που έχει την ψημένη βάση.
Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 25-30' ακόμη.

Εδώ μπορούμε να τελειώσουμε και να την κόψουμε κρύα.

Αν όμως θέλουμε κάτι πιό εντυπωσιακό, τότε κάνουμε μαρέγκα χτυπώντας την άχνη και τα ασπράδια και μερικές σταγόνες λεμόνι.
Την απλώνουμε πανω από την ψημένη τάρτα και, αφού γυρίσουμε τον φούρνο στο γκρίλ, την αφήνουμε μέχρι να ροδίσουν οι μύτες των σχεδίων που κάναμε απλώνοντας.
Αν είμαστε πιο εξελιγμένοι, τότε καίμε την επιφάνεια της μαρέγκας με φλόγιστρο, πάλι μέχρι να ροδίσουν οι μύτες.

Μπαίνει στο ψυγείο για να κρυώσει και κόβεται μετά.

Επίσης μπορούμε, αν μας αρέσει η ταλαιπωρία, να φτιάξουμε παντεσπάνι, να το σχίσουμε οριζόντια και να απλώσουμε την μισή κρέμα στο μισό, να καπακώσουμε με το άλλο μισό και την υπόλοιπη από πάνω.
Τώρα καλύπτουμε με την σαντιγύ.

Και του χρόνου καλύτερα!!

Posted by Picasa

6 σχόλια:

aKanonisti είπε...

Μμμμμμμ.....
Ωραία και η λεμονόπιτα......
Αχ βαχ... δροσιστική μεν... κολασμένη δε....

:-)))

ΣΤΟ ΒΑΓΟΝΙ είπε...

Δεν την έχω φτιάξει ποτέ, αλλά δε μου φαίνεται δύσκολη... Ευχαριστούμε!!
Θα πειραματιστώ πολύ σύντομα! ;ο)

Alice World είπε...

Γιάμι! Λατρεύω την τάρτα λεμονιού.

Καλή νέα χρονιά. Να σου φέρει ότι ποθείς!!!!

Ελιά Μαϊστρα είπε...

A γειά σου κατι τέτοιο ήθελα
και αυτό με την "έτοιμη" ζυμη ότι καλύτερο..
Να είσαι καλά

Betty's Cuisine είπε...

Τι ωραία η λεμονοτάρτα!
Νόστιμη και δροσιστική!
Τρελαίνομαι για την ξινούτσικη γεύση της!

zeidoron dtsoukas είπε...

Σταύρο πολύ νόστιμη η Λεμονόπιτα!
Το καλοκαίρι που μας πέρασε έφαγα στον Πόρο όπου είναι πολύ διαδεδομένη.Καλό βράδυ!